ثبتنام دوازدهمین دوره کارآموزی همراه اول آغاز شد
فرصت استخدام در اپراتور اول تلفن همراه کشور، از طریق دوازدهمین دوره کارآموزی همراه برای…
۱۸ دی ۱۴۰۳
۹ فروردین ۱۴۰۲
زمان مطالعه : ۶ دقیقه
تاریخ بهروزرسانی: ۲۱ اسفند ۱۴۰۱
با توسعه اقتصاد دیجیتال و رونق اینترنت، استارتاپها و کسبوکارهای مبتنی بر خلاقیت وارد اکوسیستم اقتصاد ایران شدند. این اتفاق مقدمهای بر تأسیس انواع شتابدهندههای استارتاپ در ایران شد و در اکثر شهرهای مهم کشور شتابدهندههای مختلفی راهاندازی شدند تا به رسالت خود که توسعه استارتاپها و بوم زیست استارتاپی بود جامه عمل بپوشانند.
بر طبق بررسیهای انجام شده، مبانی مطالعاتی شتابدهندهها باتوجهبه نوع و ماهیتی که دارند کارکردهای متفاوتی به خود میگیرند و برنامههای عملی آنها باتوجهبه نوع کارکردی که دارند تعریف میشود. شواهد نشان میدهد حضور شتابدهندهها نقش مثبت و مؤثری در توسعه فعالیتهای استارتاپی کشور دارد. تجربه موفق کشورهای توسعهیافته در این زمینه نشان میدهد، شتابدهندهها بهمثابه یک تسهیل گر فرایند کارآفرینی و خلق استارتاپهای مختلف را توسعه و تسریع میکنند.
به همین خاطر در این مقاله ضمن معرفی انواع شتابدهنده استارتاپ در ایران، به این سؤال پاسخ میدهیم که ماهیت و نوع کارکرد هرکدام از استارتاپها به چه شکل است و چه مواردی را باید قبل از همکاری با آنها بدانید.
استارتاپها ایدهها تازه مبتنی بر نوآوری و فناوری هستند و میخواهند مدل درآمد پایدار و مقیاسپذیر خلق کنند. پس میدانیم در مسیر این خلق به دلیل تازه بودن مسیر نیاز به حمایتهای مالی، آموزشی و مشاورهای است.
به دلیل ریسک بالایی که راهاندازی استارتاپ دارد، نمیتوان بهتنهایی اقدام به شروع این مسیر کرد. به همین خاطر اینجاست که نقش شتابدهندهها وارد میشود و بهعنوان بخش مهمی از اکوسیستم استارتاپی تلاش میکند ضمن کاهش ریسکهای راهاندازی استارتاپ حمایتهای مالی، آموزشی، مشاورهای و حقوقی را ارائه میدهد و در خلق استارتاپها بهمثابه یک شریک تجاری عمل میکند.
شتابدهندهها معمولاً کسبوکارهای خصوصی هستند که با مشارکت بخش خصوصی و استفاده از متخصصین حوزههای مختلف راهاندازی میشوند تا بتواند با پرورش استارتاپهای مختلف استارتاپهای مقیاسپذیر و نوآوری وارد چرخه استارتاپی کنند.
استفاده از خدمات انواع شتابدهندههای استارتاپ در ایران مزایای زیادی برای استارتاپها و تیمهای کوچک دارد که باعث میشود بتوانید بهتر و دقیقتر برنامه ورود به بازار و راهاندازی استارتاپ را پیگیری کنید. از مهمترین مزایا میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
این موارد باعث شده در ده سال اخیر شتابدهندهها بهعنوان یکی از جذابترین و کلیدیترین اعضای اکوسیستم فعالیت کنند.
هر شتابدهنده باتوجهبه ماهیت فعالیت، حوزه تخصصی و حتی شهر محل فعالیت شرایط خاص و ویژهای برای فعالیت خود تعریف کردهاند و پذیرش در این شتابدهندهها منوط به رعایت آنها است، اما بهصورت عمومی موارد زیر مهمترین شرایط عمومی برای پذیرش در شتابدهندهها است.
در واقع این مسیر در اکثر شتابدهندهها وجود دارد و برای ورود به دوره شتابدهی این مسیر توسط مدیران شتابدهنده طراحی شده است.
باتوجهبه بررسیهای صورتگرفته عمده انواع شتابدهندههای استارتاپ در ایران خدمات زیر را به تیمها و افراد پذیرش شده ارائه میکنند و بهعنوان وظایف شتابدهنده شناخته میشوند.
انواع شتابدهنده در ایران این خدمات را باتوجهبه تواناییها، شرایط شهر و حوزهای که در آن فعالیت میکنند ارائه میکنند.
در ایران و جهان شتابدهندههای مختلفی در حال فعالیت هستند که هرکدام از آنها خصلت و فعالیت خاص به خود را دارند و تیمهای استارتاپی باید با اطلاعات درست و دقیق به نسبت آنها اقدام به درخواست پذیرش کنند. به همین خاطر در ادامه به معرفی انواع شتابدهنده در ایران میپردازیم.
این شتابدهندهها با رویکرد توسعه اکوسیستم یک شهر اقدام به پذیرش انواع ایدهها و تیمها میکنند و در تلاش هستند بدون توجه به زمینه فعالیت استارتاپ، ایدههای دارای پتانسیل و تیم حرفهای را جذب کنند.
شتابدهندههای جامع معمولاً از حمایت انجمنها و افراد سرمایهگذاری خطرپذیر بهره میبرند و در حوزه مختلف نسبت به پذیرش تیمها اقدام میکنند.
شتابدهندههایی مانند آوا تک، دیموند، فردوسی، ژرفا از جمله شتابدهندههای عمومی هستند که در این زمینه فعالیت میکنند.
این شتابدهندهها معمولاً در یک یا چند حوزه بسیار خاص فعالیت میکنند و معمولاً یک مزیت خاص مانند امکانات تخصصی، دسترسی به بازار و نیروی متخصص دارند و با جذب ایدهها و افراد حرفهای محصولات و خدمات مناسب آن بازار هدف را تشکیل میدهند.
شتابدهندههایی مانند توانا، بادبان، همنو و … از جمله شتابدهندههایی هستند که بهصورت تخصصی فعالیت میکنند.
به زبان ساده شتابدهندههای سازمانی متعلق به یک سازمان یا هلدینگ هستند که برای رفع نیازها و زیرساختهای خود اقدام به راهاندازی شتابدهنده میکنند.
یکی دیگر از انواع شتابدهندهها در ایران، شتابدهندههای آنلاین هستند. این شتابدهندهها موقعیت فیزیکی ندارد و بهصورت آنلاین فعالیت میکنند. این مسئله باعث شده محدودیتهای جغرافیایی پذیرش تیم رفع شود و بتوانند بازار خود را گسترده کنند.
در این شتابدهندهها معمولاً تمامی خدمات بهصورت آنلاین صورت میگیرد و فرایندهای آنلاین در قالب سرویسهای تخصصی آنلاین ارائه میشود.
این مدل متفاوت از روشهای معرفی شده است. در این روش برخلاف چهار نوع معرفی شده بهجای پذیرش ایده، بر روی جذب افراد متخصص تمرکز دارد. به این معنی خود شتابدهنده ایدههایی را مشخص و افرادی را جذب میکند. سپس ایدهها را به افراد میدهد و در ازای کار، پول یا سهام اختصاص میدهد.
این نوع شتابدهندهها برخلاف موارد قبلی بر روی محصول، ایده و به تربیت نیروی انسانی متخصص تمرکز دارند و تلاش میکنند افراد متخصص را تربیت کنند و آنها را بهعنوان نیروی کار به شرکتها و استارتاپ معرفی کند.
تربیت نیروی بازاریابی، برنامهنویسی، توسعه و طراحی محصول و … از جمله حوزههای فعالیت این نوع شتابدهندهها است.
این 6 مورد که معرفی شدند مهمترین و رایجترین انواع شتابدهنده در ایران به شمار میروند و عمده شتابدهندهها یکی از این نوع شتابدهندهها هستند.
شتابدهندهها یکی از پایههای اصلی توسعه اکوسیستم استارتاپی به شمار میروند. خدمات و مزایای مختلف آنها مانند حمایتهای مالی، آموزشهای کاربردی و تخصیص زیرساختها باعث شده اکوسیستم استارتاپی شکل و رنگ قوی به خود بگیرد.
در این مطلب علاوه بر بیان مزایا و خدمات استارتاپها به این سال پاسخ دادیم که در ایران چه نوع شتابدهندههایی وجود دارد و هرکدام از آنها چه مسیری را طی میکنند.
باتوجهبه این موارد اگر در مورد انواع شتابدهندهها سؤال یا ابهام خاصی دارید میتوانید از طریق قسمت نظرات آن را با ما در میان بگذارید.