skip to Main Content
محتوای اختصاصی کاربران ویژهورود به سایت

فراموشی رمز عبور

با شبکه های اجتماعی وارد شوید

عضو نیستید؟ عضو شوید

ثبت نام سایت

با شبکه های اجتماعی وارد شوید

عضو نیستید؟ وارد شوید

فراموشی رمز عبور

وارد شوید یا عضو شوید

جشنواره نوروزی آنر

رئیس ساترا تاکید کرد: شکایت از فیلیمو را پیگیری می‌کند

یگانه کربلایی نویسنده میهمان

۱ اسفند ۱۴۰۱

زمان مطالعه : ۱۱ دقیقه

تاریخ به‌روزرسانی: ۳ اسفند ۱۴۰۱

شکایت ساترا از فیلیمو

رئیس سازمان تنظیم مقررات صوت و تصویر فراگیر در فضای مجازی (ساترا) بر پیگیری پرونده شکایت از فیلیمو به دلیل انتشار سریال «سقوط» تاکید کرد و گفت گرچه در این پرونده قرار منع تعقیب صادر شده، اما امکان اعتراض وجود دارد.

به گزارش پیوست، سعید مقیسه رئیس ساترا، در نشست خبری نخستین نمایشگاه رسانه‌های صوت و تصویر فراگیر ایران (رصتا) که امروز (اول اسفند ۱۴۰۱) برگزار شد درباره صدور قرار منع تعقیب برای فیلیمو و شکایت از فیلیمو و روند برخورد با این پلتفرم گفت: برخی رسانه‌ها در این روند ممکن است فرایند‌های قانونی را طی نکنند. اقدامات ساترا در قانون تعیین شده است. راهکار قانونی این است که به مراجع ذی‌ربط اعلام کنیم، بخشی از تخلف‌ها مربوط به رعایت نکردن فرایند‌هاست مانند رعایت نکردن فضای رقابت، پخش محتوای نامناسب و رعایت نکردن حقوق مصرف‌کننده. هر بخشی مسئول خود را دارد. منع تعقیب برای یک فرآیند صادر می‌شود. فرصت اعتراض وجود دارد تا وقتی دادرسی به نتیجه برسد. یک تخلف بخش‌های مختلف و داورهای مختلف دارد. نهایتاً یک نهاد تنظیم‌گر اعمال قانون نمی‌کند؛ وظیفه آن یافتن تخلف، اعلام و پیگیری است.

او افزود: همه محتوایی که در رسانه‌های صوت و تصویر فراگیر منتشر می‌شود ممیزی پیشینی ندارد. مانند صداوسیما نیست که همه محتوای آن ممیزی پیشینی شود. برخی ممیزی‌ها پسینی است. به واسطه رصد ما، نهادهای تخصصی و گزارش‌های مردم. ان‌شاء‌الله به زودی به مرحله‌ای می‌رسیم که زمان بارگذاری تا بازبینی به حداقل برسد.

مقیسه ادامه داد: یک تخلف ابعاد محتوایی و فرایندی دارد. بخشی از تخلف به عوامل تولید مرتبط است. اینکه بگویید سریال «سقوط» صلابت امنیتی جمهوری اسلامی را نشان می‌دهد و مساله مخالفت با پخش آن علت دیگری به جز محتوا دارد درست نیست. ما نکاتی در خصوص محتوای این سریال داریم. آنچه باعث منتشر نشدن یک محتوا یا بازبینی آن می‌شود لزوماً متن و زیرمتن نیست. فرامتن نیز مهم است. زیرمتن به تولید‌کنندگان محتوا مربوط است فرامتن به مخاطبان، شرایط انتشار، بستر انتشار و مباحث جانبی زمان پخش مربوط می‌شود. بنابراین ممکن است محتوایی الآن قابل‌پخش باشد اما یک ماه دیگر قابل‌ پخش نباشد و بالعکس یا محتوایی در این جمع قابل‌ پخش نباشد اما در جمعی دیگر پخش آن ممکن باشد.

مقیسه در پایان گفت: اینکه ما همه لایه‌های تخلف را در رسانه‌ها باز کنیم کار خوبی نیست. ادعاهایی از سوی ما و دیگران وجود دارد. سوال‌هایی از سوی مسئولان مطرح است که باید رسیدگی و اعلام شود. این تنها سریالی نیست که در فضای مجازی خارج از قاعده پخش می‌شود. فضای مجازی پر از این محتواست و ان‌شاءالله به سمتی پیش می‌رویم که انتشار این محتوا قانونمند می‌شود.

بخش‌های ممیزی‌نشده تولیدات برای مسئولان نمایش داده می‌شود

مقیسه در بخش دیگری از این نشست درباره فعالیت‌هایی که قرار است در نمایشگاه رصتا انجام شود گفت: بخشی از اقداماتی که در اداره کل رصد و پایش انجام می‌شود، ممیزی‌هایی که اعمال شده و آنچه قرار بوده پخش شود و به واسطه حضور ساترا پخش نشده در این نمایشگاه عرضه خواهد شد. مسئولان باید ببینند که بخش‌هایی از برنامه‌ها را ممیزان ساترا بازبینی کرده‌اند. برخی مسئولان لازم است ببینند که آنچه ساترا با آن مخالف بوده چیست.

مقیسه همچنین اعلام کرد در نمایشگاه رصتا جزئیات فرایند‌های ساترا همچون مجوز رسانه، مجوز ساخت و مجوز انتشار در این نمایشگاه بیان می‌شود تا به گفته او «افراد بتوانند با سهولت بیشتری به فعالیت‌های خود بپردازند».

برخی با زیرپا گذاشتن هنجارها کسب درآمد می‌کنند

او در پاسخ به پرسشی درباره برخورد سلیقه‌ای با محتوای رسانه‌های صوت و تصویر فراگیر گفت: آنچه برای مسئولان بیان می‌شود بیانگر همین واقعیت است که یا عده‌ای آن‌قدر پرت هستند که ارزش‌های اخلاقی را نمی‌شناسند یا به صورت تعمدی آن را زیر پا می‌گذارند. من هم معتقدم کسی که فیلم می‌سازد آشنایی لازم را با ارزش‌های ملی و اسلامی دارد اما برخی در کسب درآمد از هنجارشکنی و شکستن ارزش‌ها تعمدی دارند. نمی‌شود یک فیلمسازی تا این میزان با ضوابط و مقررات ناآشنا باشد. اگر آشناست، پس این تولیدات مبانی دیگری دارد. موارد مربوط به اختلاف سلیقه منظور من نیست. در ساترا به دلیل حذف کارگزاری‌های ممیزی و انجام تمام ممیزی از سوی افراد ثابت، اختلاف سلیقه به حداقل رسیده است. البته خط‌کشی‌ موضوعات محتوایی آن‌قدر دقیق نیست که بگوییم هیچ اختلاف سلیقه‌ای ممکن نیست رخ دهد.

مقیسه با بیان اینکه برای اولین بار قرار است نمایشگاهی با عنوان رصتا که مخفف رسانه‌های صوت و تصویر فراگیر ایران است برگزار شود درباره جزئیات این رویداد گفت: مکان برگزاری در محل دائمی نمایشگاه بین‌المللی تهران و زمان آن یازدهم تا چهاردهم اسفندماه خواهد بود.

مقیسه درباره شرکت‌کنندگان در این نمایشگاه توضیح داد: ساترا و بخش‌های مختلف سازمان تنظیم مقررات، ۳۳۷ سکو‌‌ی دارای مجوز ساترا، بخش‌های مختلف سازمان صداوسیما اعم از معاونت فضای مجازی، معاونت تولیدی، شبکه‌ها، واحد‌های مستقل، معاونت فناوری و توسعه رسانه‌های نوین و شرکت‌های وابسته برای حضور در این نمایشگاه دعوت شده‌اند.

او با اشاره به مرکز رشد ساترا گفت: ساترا یک مرکز رشد برای رسانه‌های دارای مجوز از ساترا ایجاد کرده است. فعالیت‌های این مرکز به گونه‌ای است که به شرکت‌های نوپا و استارت‌آپ‌ها کمک می‌شود. سالانه یک بار عملکرد این شرکت‌ها که واسطه‌ای میان ساترا و رسانه‌ها هستند بررسی می‌شود. در نمایشگاه رصتا شرکت‌های قبلی برای گزارش عملکرد خود غرفه‌هایی دارند و شرکت‌های جدید توانمندی‌های خود را ارائه می‌کنند.

به گفته مقیسه، علاوه بر فعالان صنعت صوت و تصویر از برنامه‌ها و پیام‌رسان‌ها هم دعوت شده تا در این نمایشگاه حضور داشته باشند.

مبانی قانونی ساترا در نمایشگاه رصتا عرضه می‌شود

رئیس سازمان تنظیم مقررات صوت و تصویر فراگیر در فضای مجازی درباره دیگر بخش‌های نمایشگاه رصتا گفت: بخش‌هایی همچون معرفی ساترا، مبانی قانونی ساترا، اساسنامه‌ ساترا و موضوع تنظیم‌گری در جهان برقرار خواهد بود. علاوه بر این، پژوهشکده فضای مجازی که ساترا در کنار دانشگاه صداوسیما و معاونت فضای مجازی راه‌اندازی کرده به ارائه ماموریت‌ها و توانمندی‌های خود خواهد پرداخت.

به گفته مقیسه، برنامه‌های جاری و عملکرد ساترا همچون صدور مجوز و ارزیابی رسانه‌ها، آمار کلی مجوزگیرندگان، نهاد خود تنظیم‌گر، میز خدمت صدور مجوز، توانمندسازی و جزئیات نظام رتبه‌بندی ساترا در این نمایشگاه عرضه خواهد شد. مباحث مربوط به تنظیم‌گری حقوقی، ارائه مشاوره حقوقی به مردم، رسانه‌های دارای مجوز و کسب‌وکارهای مرتبط با فعالیت ساترا ارائه می‌شود.

رئیس سازمان تنظیم مقررات صوت و تصویر فراگیر در فضای مجازی ادامه داد: مباحث مربوط به تنظیم‌گری اجتماعی و سواد فضای مجازی در نمایشگاه مطرح می‌شود. علاوه بر این، برنامه «صمیمانه» که هر هفته در این سازمان برگزار می‌شود که قرار است در نمایشگاه رصتا نیز هر روز چهار رسانه در نشست‌های صمیمانه شرکت کنند. نشریات ساترا در نمایشگاه معرفی خواهد شد.

مقیسه با بیان اینکه در اولین نمایشگاه رصتا به تنظیم‌گری اقتصادمحور و مباحث مربوط به تسهیل‌گری پرداخته می‌شود گفت: نقشه بازار صوت و تصویر در نمایشگاه رصتا عرضه می‌شود.

در بخش دیگری از این نشست مقیسه درباره اهداف برگزاری نمایشگاه رصتا گفت: از جمله اهداف برگزاری این نمایشگاه می‌توان به همگرایی و هم‌افزایی میان ذی‌نفعان، فعالان و حمایت‌کنندگان رسانه‌های صوت و تصویر فراگیر، ایجاد فرصت برای توسعه رسانه‌های مربوطه، برقراری امکان ارتباط مستقیم مخاطبان با مسئولان رسانه‌ها، جلب حمایت‌های دولتی و رسانه ملی، ارتباط متخصصان حوزه رسانه، شناسایی ظرفیت‌های بالقوه و بالفعل فعالان زنجیره ارزش‌آفرینی رسانه‌ها، انتقال تجربه، اطلاع‌رسانی درباره آخرین دستاوردهای حوزه رسانه و برقراری ارتباط بین فعالان رسانه و بازدیدکنندگان و جریان‌سازی و بسترسازی برای تولید و توسعه محتوای سالم و تاثیرگذار اشاره کرد.

مقیسه ادامه داد: حمایت‌های مادی و معنوی از رسانه‌های صوت و تصویر فراگیر، ایجاد فضای رقابت رسانه‌ای بین تولیدکنندگان، توزیع‌کنندگان خدمات و محتوای رسانه‌ای در جهت ارتقای کیفی، تبیین و تنویر افکار عمومی نسبت به حقوق کاربران و خانواده‌ها، بازاریابی، بازارسازی و عرضه اقتصادی تولیدات به نفع تولید‌کنندگان و مشاغل مرتبط با نمایش خانگی از جمله اهداف برگزاری نمایشگاه رصتا است. مردم حقوقی دارند و باید بدانند این حقوق چیست و چگونه پاس داشته می‌شود. در این نمایشگاه به این حقوق پرداخته خواهد شد.

به گفته او، برگزاری دوره‌های بعدی نمایشگاه رصتا در سال‌های آینده همراه با معرفی برترین آثار و محتوای رسانه‌ها خواهد بود.

رئیس سازمان تنظیم مقررات صوت و تصویر فراگیر در فضای مجازی در پاسخ به سوالی درباره وجود بخش بین‌المللی برای این نمایشگاه گفت: امسال بخش بین‌المللی نداریم یعنی رسانه خارجی غرفه نخواهد داشت اما یک بخش جانبی داریم که شاید نمایندگان شرکت‌های خارجی حضور داشته باشند منتها این نمایشگاه امسال بخش بین‌المللی ندارد صرفاً به مقررات بین‌المللی صوت و تصویر پرداخته خواهد شد.

نهادخودتنظیم‌گر شکل می‌گیرد

مقیسه درباره برنامه‌های جانبی این نمایشگاه گفت: در بخش برنامه‌های جانبی، سمینارهای علمی داریم که مخاطبان آن بازدیدکنندگان هستند مانند آینده حکمرانی فضای مجازی بخش دولتی یا خصوصی یا حقوق کودک در رسانه‌های فضای مجازی و آموزش تولید سریع و آسان موبایلی. علاوه بر این میزگردهای تخصصی با فعالان صنعت خواهیم داشت که به موضوعاتی همچون تشکیل نهاد خودتنظیم‌گر بین رسانه‌های دارای مجوز از ساترا پرداخته خواهد شد. این نهاد بعدتر هیات مدیره‌ای خواهد داشت که نماینده آن در جلسات تصمیم‌گیری ساترا حضور خواهد داشت و از نظرات ذی‌نفعان در تنظیم مقررات استفاده خواهد شد.

او ادامه داد: در این نمایشگاه مدل رتبه‌بندی و ارزیابی رسانه‌ها بیان می‌شود و نظرات ذی‌نفعان پرسیده و بر اساس مدل نهایی رتبه‌بندی آغاز می‌شود. در رتبه‌بندی فعلی، همه مجوزگیرندگان ۵۰ امتیاز در ابتدای ثبت‌نام دارند و با ادامه فعالیت به فراخور خطاها امتیاز منفی می‌گیرند و برای انجام فعالیت‌های خوب، امتیازهای مثبت به دست می‌آورند. حمایت‌های مادی و معنوی و ارائه محصولات مختص رسانه‌هایی است که تراز نمره آنها مثبت باشد. در نمایشگاه مدل رتبه‌بندی جامع‌تری ارائه می‌شود. علاوه بر این، رونمایی از برخی سرویس‌ها و محصولات در نشست‌های خبری داخل نمایشگاه انجام می‌شود.

رئیس سازمان تنظیم مقررات صوت و تصویر فراگیر در فضای مجازی در پاسخ به پرسشی درباره تشکیل نهاد خودتنظیم‌گر و احتمال موازی‌کاری آنها با ساترا گفت: برای اینکه بخشی از کارهای تنظیم‌گرانه قبل از اقدام قانونی به وسیله خود رسانه‌ها انجام شود، نهاد خودتنظیم‌گری ایجاد می‌شود. نهاد خودتنظیم‌گر به واسطه حضورش در جلسات تصمیم‌گیری و تدوین مقررات می‌تواند رابط خوبی میان رسانه‌ها و صنعت مربوطه باشد. بسیاری از رسانه‌ها در فضای مجازی سوپراپ یا چندگانه هستند و یک تنظیم‌گر ندارند. بخشی از این اپلیکیشن را ساترا نظارت می‌کند و بخشی را جای دیگر. مثلاً یک برنامه‌ای هم بخش ناو‌بری خودرویی دارد و هم بخش ویدئویی و سفارش غذا و داروخانه. تنظیم‌گر‌ همه‌ این بخش‌ها ساترا نیست. نهاد خودتنظیم‌گر می‌تواند میان همه خودتنظیم‌گران بخشی هماهنگی برقرار کند تا بتواند نظرات بقیه کمیته‌ها را هم منتقل کند و مقررات جامع تنظیم شود. وقتی رسانه‌ها با مقررات آشنا می‌شوند می‌توانند خودتنظیم‌گری داشته باشند. در واقع این نهاد قرار است بازوی مکمل ساترا باشد.

اصل ماموریت ساترا محرز است

مقیسه در پاسخ به سوال یکی از خبرنگاران درباره مبانی قانونی ساترا و بخشی که قرار است در نمایشگاه ارائه شود گفت: یک بخشی از مبانی قانونی روی وب‌سایت ساترا موجود است. این بخش با شروع نمایشگاه تکمیل می‌شود.

او در جواب سوالی پیرامون صحبت‌های مجتبی توانگر، نماینده مجلس شورای اسلامی، درباره مبانی قانونی ساترا و احتمال وجود شبهه قانونی در خصوص فعالیت‌های ساترا گفت: از نمایندگان مجلس و گروه‌های تخصصی برای شرکت در این نمایشگاه دعوت شده است. نمایندگان مجلس می‌توانند درباره هر حوزه‌ای سوال کنند. اسم این پرسش‌ها شبهه قانونی نیست. شبهه قانونی یعنی درباره مبانی تشکیل سازمان پرسش شود. در نامه‌‌هایی از طرف نهادهای مختلف در خصوص ترک فعل از ما سوال پرسیده می‌شود. مثلاً معاون حقوقی ریاست‌جمهوری مبانی تشکیل را اعلام کردند و به ما گفتند با توجه به این مبانی ملزم به انجام ماموریت‌هایی بودید و انجام ندادید و از ما گزارش خواستند. یعنی اصل ماموریت ساترا محرز است. ساترا ضابط قضایی نیست. وظیفه ما کشف تخلف، اعلام و پیگیری آن در بعد سلبی است. در بعد حمایتی وظیفه ساترا، اجرای مقررات، ایجاد فرایند‌های آسان و جلوگیری از فعالیت افرادی است که حق همکاران خود، مردم یا منافع ملی را ضایع می‌کنند.

پلتفرم‌های اصلی برای حضور در نمایشگاه رصتا با ساترا همکاری کرده‌اند

در بخش دیگری از این نشست، حمیدرضا نوابی، دبیر نمایشگاه رصتا، در پاسخ به سوالی درباره شرکت فیلیمو، نماوا و فیلم‌نت در نمایشگاه رصتا گفت: ۹۶ پلتفرم به صورت رسمی برای شرکت در این نمایشگاه ثبت‌نام کرده‌اند. مهلت ثبت‌نام هنوز به پایان نرسیده است. حدود ۷۸ درصد شرکت‌کنندگان از رسانه‌های داخل تهران هستند. پلتفرم‌های اصلی نیز اعلام همکاری کرده‌اند و در خصوص مباحثی مانند غرفه و جانمایی مشغول هماهنگی هستند.

مختومه شدن پرونده شکایت از فیلیمو

در روزهای گذشته اعلام شده بود که پرونده‌ای درباره شکایت از فیلیمو جریان دارد. به گفته سخنگوی قوه قضائیه، موضوع مربوط به فیلیمو ( شکایت از فیلیمو) در واحد قضائی مربوطه در دادسرای عمومی و انقلاب تحت رسیدگی است. البته چند روز پس از سخنان مسعود ستایشی، قرار منع تعقیب این پلتفرم سی‌ام بهمن ماه صادر شد.

https://pvst.ir/e7v

0 نظر

ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

*

برای بوکمارک این نوشته
Back To Top
جستجو