توسعه فضای استارتآپی کشور و شرکتهای دانشبنیان طی نیمه اول دهه ۹۰ این انتظار را…
۹ آبان ۱۴۰۳
جامعه متوسط ایران در سالهای اخیر گسترش زیادی پیدا کرده است. اما بیایید برای احتراز از پیچیدگیهای فلسفی و مکتبی تعریف دهک اقتصادی را در نظر بگیریم و افراد با درآمد متوسط را قشر متوسط جامعه بدانیم. از دید من طبقه متوسط، درآمدی شبیه به طبقه کمدرآمد جامعه دارد اما از نظر فرهنگی بیشتر به طبقه پردرآمد جامعه شبیه است یا دستکم تلاش میکند شبیه باشد. این طبقه متوسط بزرگ در ایران مختصات ویژهای هم دارد؛ اکثر افراد این طبقه جوان به حساب میآیند ولی دارای تحصیلات عالی هستند، دسترسی خوبی به ابزار فناوری از جمله تلفن همراه هوشمند دارند و مانند نسل قبل خود در برابر استفاده از روشهای مدرن مقاومت نمیکنند. به راه افتادن و رونق روزافزون فروشگاههای اینترنتی نشان داد جامعه طبقه متوسط به خصوص زنان و جوانان هدف خوبی برای این بنگاههای مدرن اقتصادی هستند اما اکنون استارتآپهای دیگر هم چشم به این گروه بزرگ دارند و تلاش میکنند چتر خدمات خود را مشخصتر روی این طبقه باز کنند.
قشر متوسط ایران که حاصل انفجار جمعیت سالهای دهههای 50 و 60 بودهاند، اکنون نیروی محرک تحول اقتصادی و اجتماعی هستند که زلف به زلف فناوری اطلاعات گره زدهاند. اگر پای صحبت استارتآپها و کسب و کارهای نوینی که در حوزه فناوری در حال شکلگیری یا تحول هستند، بنشینیم؛ تقریباً جامعه هدف تمام آنها در یک مساله اشتراک دارند و آن اینکه عضو طبقه متوسط جامعه هستند.
طبقه متوسط ایرانی امروز شهر را مدرن میخواهد و تلاش میکند از مدرنیته بهره اجتماعی ببرد و زنان آن پرچمدار مشارکت اجتماعی به شمار میروند؛ پتانسیلی که میتواند با روش نوینی سطح بهرهوری را در جامعه بالاتر ببرد و در درازمدت از آسیبهای اجتماعی بکاهد