تلگرام با نسخه ۲.۰ مینیاپلیکیشنها و چند قابلیت دیگر بروزرسانی شد
پیامرسان تلگرام در بروزرسانی جدیدی بار دیگر روی مینیاپلیکیشنها تمرکز کرده است و توسعه دهندگان…
۳۰ آبان ۱۴۰۳
۶ آبان ۱۴۰۱
زمان مطالعه : ۱۰ دقیقه
تاریخ بهروزرسانی: ۷ آبان ۱۴۰۱
ماسک میگوید با خرید توییتر دنبال اهداف اقتصادی نیست و بشریت به یک شبکه اجتماعی آزاد و امن برای تبادل نظر نیاز دارد. در نتیجه پس از گذشت چند ماه کشمکش که به دادگاه نیز کشیده شد، ایلان ماسک روز جمعه ۲۸ اکتبر با انعقاد قرارداد ۴۴ میلیارد دلاری به مالک این شبکه اجتماعی تبدیل شد.
به گزارش پیوست، پس از تلاش نافرجام ماسک برای عقبنشینی از خرید توییتر، این قرارداد امروز جمعه ۲۸ اکتبر درست در آخرین روز ضربالاجل دادگاه نهایی شد. ماسک بودجه خرید این شبکه اجتماعی را با فروش سهام تسلا، فروش بخشی از سهام به چند سرمایهگذار و همچنین دریافت مجموعاً ۱۳ میلیارد دلار وام از هفت بانک بزرگ آمریکا تامین کرده است.
علاقه ماسک به شوخی و میمهای اینترنتی بر کسی پوشیده نیست. این میلیاردر ۵۱ ساله پیشتر در توییتی گفته بود: «هرکس میمها را کنترل کند، جهان را در کنترل دارد.» و به این ترتیب عجیب نیست اگر ماسک اولین ورودش پس از خرید توییتر را هم به شکل شوخی و meme به جا آورد.
بله ثروتمندترین فرد جهان با یک سینک توالت وارد دفتر مرکزی توییتر شد و ویدئو آن را در توییتی با توضیح «Let that sink in!» منتشر کرد. ویدئو و توییتی که به نهایی شدن خرید درعین ناباوریها اشاره میکند تا زمان انتشار خبر بیش از ۳۴ میلیون بار دیده شده و ۱.۱ میلیون لایک دریافت کرده است.
ماسک گفت در دفتر مرکزی با افراد زیادی دیدار کرده است و تصویری که ساعاتی بعد والتر آیزاکسون، نویسنده و روزنامهنگار آمریکایی، در توییتر خود منتشر کرد حضور او را در جمعی از کارکنان شرکت را نشان میدهد.
اما در حالی که طرفداران ماسک و حامیانش هورا میکشند و به موضوعاتی مثل بهبود وضعیت آزادی بیان با ریاست ایلان ماسک اشاره دارند، بسیاری دیگر از جمله بخشی از کارکنان فعلی توییتر نگران آینده این شبکه اجتماعی تحت مالکیت ماسک هستند.
برخی از کاربران توییتر پیش از این ابراز نگرانی کرده بودند که رفتار بیپروا و گاه توهینآمیز ماسک در این شبکه اجتماعی و رویکرد او نسبت به آزادی بیان، برای آینده توییتر مضر است و در واقع هر آنچه را آنها در طول سالیان در زمینه مبارزه با نفرتپراکنی و اذیت و آزار آنلاین رشته کردهاند پنبه میکند. بهعلاوه وعدههای ماسک برای بازگرداندن افرادی همچون ترامپ که به عقیده او به غلط از این شبکه اجتماعی طرد شدهاند نیز با باور بسیاری از کاربران و کارکنان توییتر در تضاد است.
دسته دیگر دلواپسان که شاید صدایشان بیشتر به گوش ماسک برسد و چشمپوشی از آنها دشوار است، خریداران تبلیغات هستند. شرکتهایی که محیط توییتر به عنوان پایگاه تبلیغاتی برایشان اهمیت بالایی دارد نگران آینده این شبکه اجتماعی و تاثیر تغییرات احتمالی ماسک بر جو توییتر هستند.
ماسک در پاسخ به این نگرانیها نامهای را در توییتر خود منتشر کرد و گفت: «در مورد دلیل خرید توییتر و رویکرد من نسبت به تبلیغات گمانهزنیهای اشتباهی شده است. هدف من از خرید توییتر نه اهداف مادی بلکه آینده بشریت است. تمدن آینده باید پایگاهی دیجیتالی داشته باشد که باورهای مختلف بتوانند به شکلی سالم با یکدیگر مناظره کنند.» او افزود، توییتر قرار نیست به منجلابی بیقیدوبند تبدیل شود که کلمات پیامدی نداشته باشد اما «علاوه بر برقراری قانون، پلتفرم ما باید بستری گرم و باز برای همه باشد».
با این حال این شبکه اجتماعی مطمئناً دستخوش تغییراتی خواهد شد. بر اساس گزارشی که بلومبرگ منتشر کرده است، ماسک از مهندسان شرکت تسلا خواسته تا برای بررسی کد توییتر با مدیران محصول این شرکت دیدار کنند. به گفته افراد مطلع، مهندسان تسلا قرار است پس از بررسی کد این شبکه اجتماعی، کاستیهای آن را به ماسک اطلاع دهند و مهندسان توییتر از امروز دیگر حق دست بردن در کد را ندارند.
هرچند مشخص نیست ماسک تصمیم ورود به توییتر را دقیقاً چه زمانی گرفته است اما اولین اتفاقی که جرقه خرید را زد در ۱۴ مارس ۲۰۲۲ و بدون اطلاع عموم رخ داد.
در این تاریخ ماسک با خرید ۹.۲ درصد از سهام توییتر به بزرگترین سهامدار این شرکت تبدیل شد اما خبرش تا اوایل آوریل به رسانهها درز نکرد. در ماه آوریل همزمان با علنی شدن خبر خرید سهام، اخباری از احتمال پیوستن ماسک به هیات مدیره توییتر منتشر شد.
پاراگ آگراوال، مدیرعامل توییتر، گفت ماسک برای هیات مدیره بسیار ارزشمند خواهد بود. مدیرعامل تسلا نیز در همین دوران به نظرسنجی از مخاطبان خود در مشغول بود و از آنها در مورد تغییرات پیشنهادی نظرخواهی میکرد.
اما در دهمین روز ماه آوریل شرایط به کلی تغییر کرد. آگراوال در توییتی اعلام کرد ماسک تمایلی برای پیوستن به هیاتمدیره توییتر ندارد و بسیاری پیششرطهای توییتر را دلیل رد این پیشنهاد دانستند. حضور ماسک در هیات مدیره به این معنا بود که سهام او نباید از ۱۴.۷ درصد بیشتر شود و همچنین موظف است به مدت دو سال در هیاتمدیره این شرکت حضور پیدا کند.
از نگاه ماسک عضویت در هیاتمدیره فایدهای نداشت و او نمیتوانست تغییرات چندانی در این شبکه اجتماعی اعمال کند. به این ترتیب مدیرعامل تسلا روز ۲۵ آوریل ۲۰۲۲ پیشنهاد خرید توییتر را با قیمت ۵۴.۲۰ دلار در ازای هر سهم و مجموعاً به قیمت ۴۴ میلیارد دلار به هیاتمدیره این شرکت ارائه کرد. با وجود مخالفتهای اولیه، هیات مدیره توییتر در اواخر همان ماه پیشنهاد ماسک را تایید کرد و روز ۲۱ ژوئن نیز سهامداران به فروش توییتر رأی مثبت دادند.
اما شرایط دوباره تغییر کرد. ماسک چندی بعد با انتقاد از آمار روباتها و حسابهای جعلی روند قرارداد را متوقف کرد. ماسک در ماه مه با انتقاد از عدم دسترسی به اطلاعات لازم و ادعای نادرست بودن آمار حسابهای جعلی و روباتها، گفت روند پیگیری قرارداد تا زمان ارائه اطلاعات کافی متوقف میشود و با بالا گرفتن اختلافات میان طرفین، ماسک در روز هشتم جولای اعلام کرد قصد دارد قرارداد را لغو کند.
در پی اعلام کنارهگیری ماسک و ادعای او مبنی بر تخطی توییتر از قرارداد ۴۴ میلیارد دلاری و عدم ارائه اطلاعات لازم، توییتر روز ۱۲ جولای از ایلان ماسک شکایت کرد و خواستار نهایی شدن قرارداد با همان قیمت پیشنهادی (۵۴.۲۰ دلار در ازای هر سهم) شد. مدیران توییتر مدعی شدند به دلیل کاهش قیمت سهام تسلا و در نتیجه کاهش ثروت ماسک، مدیرعامل تسلا قصد بهانهگیری و کنار کشیدن از قرارداد را دارد.
قراردادی که به دادگاه کشیده بود به افشاگری یکی از کارکنان سابق توییتر علیه این شرکت منتهی شد اما به نظر میرسید دلایل برای اینکه دادگاه به نفع ماسک رأی صادر کند کافی نیست و وکلای ماسک ۱۵ روز مانده به جلسه نهایی دادگاه طی نامهای در روز سوم اکتبر بار دیگر تغییر نظر ماسک را به اطلاع مدیران توییتر رساندند. وکلای ماسک در این نامه از تمایل او به نهایی کردن قرارداد خبر دادند و با پذیرش توییتر، دادگاه ضربالاجل ۲۸ اکتبر را برای انعقاد قرارداد مشخص کرد.
اصلیترین دلیل برای به درازا کشیدن قرارداد ماسک و توییتر به اتهام حسابهای جعلی مربوط است که به گفته مدیران توییتر ماسک این مساله را به بهانهای برای کنار کشیدن از قرارداد تبدیل کرد.
مدیرعامل تسلا مدعی شد کاربران جعلی و روباتها برخلاف ادعای توییتر حدود ۲۰ درصد از مجموع کاربران این شبکه اجتماعی را تشکیل میدهند. توییتر حسابهای جعلی را حدود پنج درصد از مجموع کاربران برآورد کرده بود.
پس از متوقف کردن قرارداد، ماسک دو شرکت Cybra و Counter Action را برای بررسی دادههای توییتر و برآورد سهم واقعی حسابهای جعلی استخدام کرد. آماری که هردوی این شرکتها ارائه کردند نتوانست ادعای ماسک مبنی بر سهم ۲۰ درصدی حسابهای جعلی را اثبات کند. سایبرا و کانتر اکشن به ترتیب سهم ۱۱ و ۵.۳ درصدی را برای حسابهای جعلی تخمین زدند.
توییتر در دادگاه مدعی شد وکلای ماسک نتایج برآوردها را با ترس از تاثیر منفی بر پرونده پنهان کردهاند.
در روزهای منتهی به خرید توییتر، گزارشی منتشر شد که نشان میداد ماسک میخواهد حدود ۵۶۰۰ نفر یا ۷۵ درصد از کارکنان توییتر را اخراج کند. این گزارش مدعی شد ماسک در صحبتی با سرمایهگذاران آینده به آنها اطلاع داده است که تنها یکچهارم کارکنان توییتر پس از ورود او در شرکت باقی خواهند ماند.
با این حال شرکت توییتر پیش از انعقاد قرارداد گزارش مبنی بر تقلیل نیرو را به کلی رد کرد و گفت این شرکت برنامهای برای اخراج کارکنان ندارد اما طرح مدیریت پیشین برای تقلیل ۲۵ درصدی نیروی تا پایان سال آینده به قوت خود باقی است.
گفتنی است بامداد پنجشنبه گزارشی از بلومبرگ منتشر شد که در آن به نقل از افراد مطلع گفته شده بود ماسک در دیدار خود با کارکنان توییتر به آنها اطمینان داده که خبری از اخراج نیست. اما مالکیت جدید بدون تلفات نبود و گزارشی از واشنگتنپست نشان میدهد پاراگ آگراوال مدیرعامل، ند سگال مدیر ارشد مالی و ویجیایا گده رئیس سیاست حقوقی، اعتماد و امنیت توییتر پس از ورود ایلان ماسک اخراج شدهاند.