skip to Main Content
محتوای اختصاصی کاربران ویژهورود به سایت

فراموشی رمز عبور

با شبکه های اجتماعی وارد شوید

عضو نیستید؟ عضو شوید

ثبت نام سایت

با شبکه های اجتماعی وارد شوید

عضو نیستید؟ وارد شوید

فراموشی رمز عبور

وارد شوید یا عضو شوید

جشنواره نوروزی آنر

بازار سیاه تیک آبی اینستاگرام پای متقاضیان را به دارک وب باز کرد

۱۶ شهریور ۱۴۰۱

زمان مطالعه : ۸ دقیقه

خرید تیک آبی اینستاگرام

شاید شما هم با چندین حساب اینستاگرام برخورد کرده باشید که تیک آبی اما هویتی مجهول دارند: همان کسانی که به دنبال فروش راز موفقیت و ثروت یا تبلیغ رمزارز هستند. گزارشی از پروپابلیکا می‌گوید بازار سیاهی چند میلیون دلاری برای ارائه تیک‌آبی به این حساب‌ها شکل گرفته است.

وریفای حساب اینستاگرام و دریافت تیک آبی روند دشواری است. به ادعای متا، فردی که این تیک آبی را دارد همان کسی است که ادعایش را دارد و تقلبی در کار نیست. ملاک دقیق دریافت تیک آبی روشن نیست اما اینستاگرام می‌گوید برای دریافت این نشان، حساب مورد نظر باید معتبر، منحصر‌به‌فرد، کامل و مهم باشد.

اما بررسی‌های پروپابلیکا نشان می‌دهد بازار سیاهی به ارزش چند میلیون دلار برای دریافت تیک آبی، آن هم دقیقاً به روشی عکس ادعای متا، ایجاد شده است.

از دارک‌وب تا اسپاتیفای

طبق اطلاعاتی که منبعی بی‌نام به پروپابلیکا ارائه کرده است، ماجرا به کانال‌های تلگرام و چت‌های دارک‌وب می‌رسد. متقاضیانی که دنبال دریافت تیک‌ آبی هستند، از این طریق درخواست خود را ارائه و ده‌ها هزار دلار برای دریافت تیک‌ آبی پرداخت می‌کنند.

الگوی فروش تیک‌آبی اینستاگرام

با اینکه در بین مشتریان و متقاضیان تیک آبی افراد سودجوی بسیاری دیده می‌شود، اما برخی از مشتریان نیز تنها به دلیل دشواری‌های روند عادی وریفای حساب، به آن روی آورده‌اند.

روند دریافت تیک آبی در خارج از تلگرام و اینستاگرام، و عمدتاً در دو پتلفرم اسپاتیفای و اپل موزیک پیگیری می‌شود. یکی از افرادی که به این طریق تیک آبی خود را دریافت کرده دکتر مارتین جاگنبرگ جراح پلاستیکی اهل تورنتو است.

فعالیت اینفلوئنسری این پزشک جراح پلاستیک دردسر‌هایی برایش به دنبال داشته و حالا به دلیل انتشار تصاویر بیماران بدون دریافت رضایت آنها، تحت پیگرد قانونی است. صفحه اینستاگرام او که ۱۵۰ هزار دنبال‌کننده دارد حالا تیک‌ آبی خود را از دست داده و جواز پزشکی او نیز در سال ۲۰۲۱ به مدت ۶ ماه معلق شد.

ایجاد هویتی جعلی

طبق اطلاعات پروپابلیکا، تیک آبی در دوره‌ای ۳۰ تا ۴۵ روزه و با قیمتی حدود ۲۵ هزار دلار،‌ در اختیار متقاضیان قرار می‌دهند. روند کار این‌گونه است: اول از همه فرد باید در شرایط و حالت‌هایی شبیه به زندگی یک هنرمند یا فردی شناخته‌شده و ثروتمند عکس‌ بگیرد.

بررسی‌های پروپابلیکا نشان می‌دهد بیشتر مشتریان تصاویری مقابل خودروهای گران‌قیمت، با لبا‌س‌های برند یا در هواپیماهای شخصی را به عنوان عکس پروفایل قرار داده‌اند.

در حالی که مشتری محتوا و تصاویر را آماده می‌کند، تیم ارائه‌دهنده نیز به ساخت موسیقی جعلی و مقالات ساختگی برای مرحله بعدی مشغول است.

موزیسین‌های جعلی

متقاضی باید به عنوان یک موزیسین در اسپاتیفای و اپل موزیک شناخته شود. فعالان بازار سیاه این وظیفه را بر عهده می‌گیرند. پروفایل جاگنبرگ در اسپاتیفای با نام DJ Dr. 6ix، یکی از محصولات آنهاست. حسابی مشابه در پلتفرم‌های دیگری مثل اپل موزیک و دیزر (Deezer) نیز افتتاح شده و چند فایل موسیقی با بیت‌های ساده در این حساب‌ها منتشر می‌شود؛ حالا نوبت مرحله بعدی است.

پروفایل اسپاتیفای DJ Dr.6ix پس از اطلاع‌رسانی پروپابلیکا حذف شد. 

این پزشک جراح پلاستیک با استفاده از مقالات جعلی به عنوان نخبه موسیقی معرفی می‌شود و این مقالات برای استعداد و شهرت نداشته‌اش در دنیای موسیقی داستان‌سرایی می‌کنند. بررسی‌ها نشان می‌دهد مشتری بسیاری از این مقالات پولی، یک شرکت پی‌آر به نام Lost Boy Entertainment است و مقالات از طریق وب‌سایت فریلنسری Fiverr به این شرکت واگذار شده‌اند.

نمونه‌آی از مقالات پولی منتشر شده در وب‌سایت‌های خبری

استریم موسیقی‌های ساختگی هم با سازوکاری که احتمالاً از طریق پرداخت پول به کاربران اینترنت انجام می‌شود افزایش می‌یابد. دکتر جاگنبرگ پنج ترک موسیقی در پلتفرم اسپاتیفای دارد و یکی از آنها با اینکه ۹۰ ثانیه‌اش تنها صدای خالی است، ۶۰ هزار مرتبه پخش شده است.

مشتریان در مرحله بعدی محتوای جعلی را در حساب اینستاگرام خود نیز منتشر می‌کنند و تعداد زیادی لایک و کامنت نیز برای این پست‌ها خریداری می‌شود.

جالب اینکه منبع پروپابلیکا می‌گوید، تا آنجا که او اطلاع دارد، اینستاگرام هیچ‌کدام از لایک و کامنت‌های خریداری‌شده را نامعتبر تشخیص نداده است.

منبع گمنامی که خود یکی از دست‌اندرکاران دریافت تیک آبی است می‌گوید، تلاش می‌کردیم تا نتایج گوگل هم فرد را به عنوان موسیقیدان نمایش دهد. پس از انتشار مقالات جعلی و ساخت حساب‌های جعلی اسپاتیفای و دیگر پلتفرم‌ها، گوگل پنجره اطلاعات فرد را می‌سازد و نمایش می‌دهد.

این پنجره اطلاعات که در سمت راست نتایج گوگل قرار دارد، مشتریان را موزیسین نام می‌گذارد و حساب‌های آنلاین و آثار آنها را نیز معرفی می‌کند. از نگاه گوگل این افراد موزیسین‌های واقعی هستند.

سخنگوی گوگل می‌گوید، نزدیک به ۸۰ درصد از ۱۷۳ نفری که پروپابلیکا به عنوان مشتریان این گروه معرفی کرده در موتور جست‌وجوی این شرکت به عنوان موزیسین شناخته شده‌اند.

به گفته گوگل از آنجا که این افراد در اسپاتیفای و اپل موزیک حساب فعال داشتند، گوگل آنها را به عنوان موزیسین معرفی کرده است. حتی همین حالا هم اگر نام این افراد را جست‌وجو کنید، گوگل آنها را به عنوان موزیسین معرفی می‌کند.

نمونه‌ای از باکس پنجره اطلاعات گوگل برای مشتریان دریافت تیک‌آبی

با سپری شدن این روند، اینستاگرام فرد متقاضی تیک‌ آبی را به عنوان یک موزیسین شناخته‌شده تشخیص می‌دهد و مقالات جعلی هم به تایید هویت فرد از سوی اینستاگرام کمک می‌کند. با این حساب روندی که شاید برای بسیاری از کسب‌وکارها و اینفلوئنسرها امکان‌پذیر نباشد، در دوره‌ای یک تا دوماهه طی می‌شود.

بسیاری از فعالان شبکه اجتماعی تیک‌ آبی را تضمین ماندگاری حساب و وجه تمایزی بین خود و حساب‌های جعلی تلقی می‌کنند. به گفته برخی از این اینفلوئنسر‌ها، هر روز چندین حساب جعلی با تصویر و اطلاعات آنها ایجاد شده و بسیاری حتی برای غیرفعال کردن حساب اصلی آنها تلاش می‌کنند.

تیک آبی می‌تواند راه‌حلی برای این مشکلات باشد و البته فعالیت‌های فرد نیز اعتبار بیشتری پیدا می‌کند.

از پدیده جعلی موسیقی تا فروش تیک‌ آبی اینستاگرام

بر اساس مصاحبه‌هایی که پروپابلیکا با مشتریان و افراد مطلع انجام داده است، همه چیز به فردی به نام دلیون شامون (Dillon Shamoun) برمی‌گردد. شامون دی‌جی و یک کارآفرین کریپتو اهل میامی است و طرح چند میلیون دلاری دریافت تیک آبی را با دستکاری تکنیک‌های دیجیتالی و درست زیر نظر غول‌های تکنولوژی تشکیل داد.

الگوی فروش تیک‌آبی اینستاگرام
پس از تماس پروپابلیکا با اسپاتیفای، حساب وریفای‌شده شامون از این پلتفرم حذف شد.

او که در منطقه دیترویت بزرگ شده و با نام «Not Dillon» به عنوان دی‌جی فعالیت داشته از اوایل سال ۲۰۲۰، برای ترویج نام و نشانش در صنعت موسیقی به مقالات پولی روی آورد؛ مقالاتی شبیه به همان‌هایی که حالا در اختیار مشتریان قرار می‌دهد.

یکی از این مقالات که سال ۲۰۲۰ در یک وب‌سایت خبری هندی منتشر شده، دیلون را این‌گونه معرفی می‌کند: «از فروشنده تا پدیده موسیقی، موسیقی دیلون رکورد‌ها جابه‌جا کرده و در صنعت امروز به عنوان چهره‌ای نوظهور شناخته می‌شود.»

در مقاله مجزایی که همان ماه در وب‌سایت هندی دیگری منتشر شد آمده است: «موسیقی دیلون بیش از ۱۰ میلیون بار شنیده شده است.» با این حال بررسی‌ها نشان می‌دهد حساب Not Dillon در اسپاتیفای کمتر از ۲۰۰ هزار بار شنیده شده و یک حساب قدیمی ساوند‌کلاود نیز با کمتر از هزار بار پخش متعلق به اوست.

ماجرای شهرت و موفقیت ساختگی دیلون به اینجا ختم نشد. مقالاتی متعلق به سال ۲۰۲۰ مدعی اجرای او در چندین فستیوال موسیقی هستند. همچنین وب‌سایت شخصی شامون نیز مدعی است او در «برندسازی ۱۲ فستیوال بزرگ موسیقی جهان شرکت داشته و در آنها اجرا کرده است». او حتی در مصاحبه با خبرنگار پروپابلیکا نیز ادعا کرد فستیوال موسیقی بزرگی را به شرکت سرگرمی Live Nation فروخته است.

با وجود شواهد کمی که از موفقیت شامون در حرفه موسیقی وجود دارد، مستندات مبنی بر ارتباط او با طرح و شبکه دریافت تیک‌ آبی اینستاگرام بسیارند. البته که او منکر چنین ارتباطی است ولی چندین مشتری سابق دیلون خرید تیک آبی از او را تایید کرده‌اند.

شامون شریک سابقش، آدام کوئین (Adam Quinn)، را مسئول این شبکه و گروه می‌داند. او که به درخواست‌ها و ایمیل‌های پروپابلیکا در این باره پاسخی نداده است از طریق پیامک و تماس تلفنی مدعی شده است وکلای شرکت متا نامه‌ای‌ مبنی بر توقف فعالیت را در ماه ژوئن برای کوئین ارسال کرده‌اند و از آنجا که اقدامی علیه او انجام نشده، بی‌گناهی او مسلم است.

او با اشاره با کوئین گفت:‌ «اگر [دخالت من] واقعیت داشت، من هم به همان وضع نفر اصلی دچار می‌شدم.»

با این حال روز ۱۶ آگوست، یعنی چهار روز پس از تماس پروپابلیکا با شرکت متا، این شرکت نامه توقف فعالیت را برای شامون نیز ارسال و او را به دلیل فروش تیک‌ آبی از فعالیت در پلتفرم‌هایش منع کرد.

سخنگوی متا می‌گوید:‌ «پس از بررسی، نامه توقف فعالیت را ارسال و تیک‌های آبی نادرست را از پلتفرم خود حذف کردیم.»

با این همه و با اینکه شرکت متا تیک‌ آبی بیش از ۳۰۰ مشتری شامون را پس گرفته است، شامون تنها چند روز پس از توقف فعالیت در اینستاگرام پیشنهادی به یکی از مشتریان خود ارائه کرد: «۱۵ هزار دلار برای دریافت تیک آبی.»

منبع: Propublica

https://pvst.ir/d54

0 نظر

ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

*

برای بوکمارک این نوشته
Back To Top
جستجو