۱۲۰ همت کالاهای اساسی در سامانه رهتاب با امکان نظارت هوشمند توزیع شده است
حدود ۱۲۰ همت کالاهای اساسی در بستر سامانه رهتاب با امکان نظارت هوشمند توزیع شده…
۳۰ آبان ۱۴۰۳
۱۲ شهریور ۱۴۰۱
زمان مطالعه : ۵ دقیقه
تاریخ بهروزرسانی: ۱۴ شهریور ۱۴۰۱
تمامی پزشکان کشور برای امضای نسخههای الکترونیکی باید امضای الکترونیکی دریافت کنند، سازوکار دریافت امضا و اولویتبندی پزشکان از نظر دریافت امضا و مهلت زمانی دریافت امضا به زودی اعلام خواهد شد.
به گزارش پیوست، رئیس کل سازمان نظام پزشکی در مراسم رونمایی از سامانه امضای دیجیتالی کشور گفت: تاکنون برای اینکه پزشکان بتوانند نسخههای الکترونیکی را امضا کنند اقدام به صدور کارت هوشمند کرده بودند که فرایند صدور کارت هوشمند فرایندی طولانی، زمانبر و پرهزینه بود چراکه تمامی پزشکان برای استفاده از این کارت باید تجهیزات خاصی خریداری میکردند.
محمد رئیسزاده گفت: حال مقرر شده است برای تمامی آنها امضای الکترونیکی صادر شود و آنان نسخههای الکترونیکی را از طریق امضای الکترونیکی یا دیجیتالی که روی دستگاههای موبایلشان قرار میگیرد امضا کنند.
او تاکید کرد با این اقدام تمامی نسخههای صادرشده از سوی آنان انکارناپذیر و استنادپذیر خواهد شد.
تاکنون پزشکان برای اینکه نسخه الکترونیکی صادر کنند با نام کاربری و رمزعبوری که برایشان تعریف شده بود وارد سامانه میشدند و نسخه الکترونیکی خود را صادر میکردند اما نسخههای الکترونیکی امضا نداشت، حال با سامانه ایجادشده دکتر پس از صدور نسخه باید آن را امضا کند.
داروخانه یا مراکز درمانی نیز هنگام رویت نسخه در ابتدا باید امضای الکترونیکی را اعتبارسنجی و پس از معتبر بودن امضا اقدام به نسخهپیچی کنند.
هماکنون سازمان نظام پزشکی کشوری تقریباً ۳۵۰ هزار عضو دارد که به تدریج باید برای تمامی این اعضا امضای الکترونیکی صادر شود. از این تعداد پزشک از سال ۱۳۹۹ تا اواسط مرداد ۱۴۰۱ فقط ۱۱۴ هزار و ۵۳۱ کارت هوشمند برای پزشکان صادر شده بود و هزینه صدور این کارتها ۲۲ میلیارد تومان اعلام شده است. علاوه بر این هزینه پزشکان برای اینکه بتوانند از این کارتها استفاده کنند باید اقدام به خرید کارتخوان نیز میکردند. بر این اساس، هزینه زیرساخت صدور کارت در این دوره زمانی نیز هفت میلیارد تومان اعلام شده است. با توجه به این ارقام، مدیر فناوری اطلاعات سازمان نظام پزشکی کشور اعلام کرد صدور امضای الکترونیکی میتواند علاوه بر اینکه به این کار سرعت بخشد هزینههای این بخش را نیز کاهش دهد.
عبدالکریم مباشر جنت در پاسخ به سوال پیوست مبنی بر اینکه با صدور امضای الکترونیکی دیگر از کارتهای هوشمند و تجهیزات تهیهشده استفاده نخواهد شد گفت: در مراکزی که زیرساخت کارت هوشمند فراهم شده باشد از این تجهیزات استفاده خواهد شد.
او همچنین هزینه صدور امضای الکترونیکی برای پزشکان را ۱۵۰ هزار تومان اعلام کرد که ۲۵ هزار تومان آن بر اساس تعرفه تعیینشده در قانون بودجه دریافت میشود و ۱۲۵ هزار تومان دیگر نیز برای توسعه زیرساختهای این سامانه هزینه میشود.
مباشر تاکید کرد با پیادهسازی این سامانه به صورت کامل اعضای سازمان احراز هویت و اصالتسنجی میشوند. او اعلام کرد با استفاده از سامانههای ثبت احوال و شاهکار تمامی اعضای صنف نظام پزشکی پس از دریافت امضای دیجیتالی به صورت کامل و دقیق شناسایی خواهند شد.
محمد رئیسزاده، رئیس سازمان نظام پزشکی کشور، با تایید گفته مدیر فناوری اطلاعات سازمان نظام پزشکی کشوری، به استارتآپها و پلتفرمهای شکلگرفته در فضای فعلی کشور اشاره کرد و گفت: این استارتآپها و پلتفرمها پس از راهاندازی اقدام به جذب تعدادی پزشک میکنند که شاید اصالتسنجی فعالیت آنان با مشکل مواجه باشد اما از طریق امضای الکترونیکی که برای آنان صادر خواهد شد این مشکل برطرف خواهد شد.
امین بیگلرخانی، سرپرست مرکز مدیریت آمار و فناوری اطلاعات وزارت بهداشت، نیز در این جلسه اعلام کرد: گذر از کارت هوشمند به امضای الکترونیکی اقدام هوشمندانهای بود که از سوی سازمان نظام پزشکی کشور صورت گرفت.
او یکی از نگرانیهای کشور را هک شدن یا نفوذ به سامانه نسخهنویسی عنوان کرد و گفت: با پیادهسازی امضای الکترونیکی میتوان مطمئن بود که دیگر در صورت هرگونه نفوذی نیز دادههای این سامانه حفظ خواهد شد.
او نیز با تایید گفتههای رئیس سازمان نظام پزشکی کشوری مبنی بر شناسایی پزشکانی که روی بستر پلتفرمها فعالیت میکنند گفت: در شرایط فعلی مشاورههای آنلاین و تلهویزیتها اصالتسنجی نمیشوند که این اقدام میتواند برای کشور تبعاتی به همراه داشته باشد اما با پیادهسازی امضای الکترونیکی به سادگی آنان نیز اصالتسنجی خواهند شد.
بیگلرخانی در پاسخ به این سوال پیوست که در اولین مرحله کدام پزشکان به امضای الکترونیکی مجهز خواهند شد گفت: به زودی برنامه دقیق آن اعلام میشود اما به احتمال زیاد پزشکان متخصص زنان و زایمان در اولویت قرار گیرند.
امیر اصغری، همبنیانگذار و عضو هیات مدیره شرکت پیشگامان اعتماد دیجیتال ایرانیان (ایرانساین) به عنوان مجری پیادهسازی سامانه امضای الکترونیکی، گفت: تاکنون در بخشهای مختلف حاکمیتی مانند سامانه جامع تجارت، سامانه تدارکات الکترونیکی دولت و برای صدور سفته و برات الکترونیکی امضای الکترونیکی پیادهسازی شده است. اما با پیادهسازی امضای الکترونیکی برای پزشکان میتوان گفت بعد اجرایی و استفاده از امضای الکترونیکی فراگیرتر خواهد شد.
او تاکید کرد تاکنون اگر برای امضای سفته تاخیری در صدور امضای الکترونیکی ایجاد میشد مشکل جدی پیش نمیآمد اما در مورد امضای پزشکان همان زمان که نسخه صادر میشود باید پزشک امضا کند.
طبق گفته او، امضاهای الکترونیکی روی موبایل پزشکان صادر میشود و پزشکان دیگر نیازی به تهیه توکن ندارند. امضاهای صادرشده برای پزشکان ذیل مرکز میانی سلامت کشور خواهد بود.
مجوز مرکز میانی سلامت آذر ۱۳۹۹ صادر شده بود و از آن زمان این مرکز میتوانست برای پزشکان اقدام به صدور امضای الکترونیکی کند اما تا پیش از اجباری شدن صدور نسخه الکترونیکی کاربردی برای امضای الکترونیکی پزشکان پیشبینی نشده بود.