وزیر ارتباطات: ماموریت وزارت ارتباطات بررسی فروش فیلترشکن نیست
وزیر ارتباطات با بیان این نکته که ماموریتکاری وزارت ارتباطات، بررسی مبادی فروش فیلترشکنفروشها نیست،…
۲۶ دی ۱۴۰۳
۱ شهریور ۱۴۰۱
زمان مطالعه : ۳ دقیقه
ماجرای نرسیدن پیامک کد تایید تلگرام به کاربران ایرانی هر روز ابعاد جدیدتری پیدا میکند و در حالی که وزارت ارتباطات در این باره سکوت کرده و اپراتورهای تلفن همراه میگویند این موضوع به سیاستهای پلتفرمهای مربوط است، اما اطلاعات رسیده به پیوست نشان میدهد نه تنها کد تایید برخی پیامرسانها و شبکههای اجتماعی که پیامکهای بانکی ارسالی از خارج نیز با اختلال مواجه شده و در اکثر مواقع به کاربران ایرانی نمیرسند.
به گزارش پیوست، اواخر مردادماه کاربران تلگرام در ایران اعلام کردند پیامک کد تایید ورود به تلگرام به دستشان نمیرسد. در روزهای اخیر برخی کاربران در شبکههای اجتماعی تصاویری را به اشتراک گذاشتند که نشان میداد نه تنها پیامک تلگرام از مبدأ به دست آنها نمیرسد بلکه حتی اگر کسی در داخل شبکه یک اپراتور، پیامکی حاوی کلمه Telegram Code ارسال کند، به مقصد نمیرسد.
همراه اول و ایرانسل که عمده مشترکان تلفن همراه ایرانی را روی شبکه خود میزبانی میکنند، در اکانت توییتری رسمی خود اعلام کردهاند این مساله به تغییر سیاست پلتفرمهای خارجی ربط دارد و آنها هیچ محدودیتی اعمال نکردهاند. اما معلوم نیست تغییر سیاستهای تلگرام از چه مسیری به اطلاع این دو اپراتور رسیده زیرا هیچکدام از کانالهای اطلاعرسانی رسمی این پیامرسان حرفی در این باره نزده است.
در فضای غیررسمی شنیده میشود که گران شدن SMS بینالمللی باعث شده است تلگرام به جای ارسال کد از طریق SMS، تماس صوتی را جایگزین کند اما به فرض قبول این ادعا آیا هزینه ارسال پیامک از تماس صوتی (با حداکثر زمان ۲۱ ثانیه) بیشتر است؟ مهمتر اینکه اگر تلگرام تماس را جایگزین SMS کرده، چرا هنوز عدهای از کاربران SMS دریافت میکنند؟
علاوه بر این، برخی علت ارسال نشدن پیامک حاوی کد تلگرام میان دو کاربر داخلی را سازوکارهای امنیتی مربوط به پیشگیری از هک دانستهاند. سعید سوزنگر، کارشناس امنیت سایبری، در این باره میگوید: «اصلاً منطقی نیست. اگر من کدی را برای شخص دیگری بفرستم برای ورود به تلگرام، معتبر نیست و ربطی به هک ندارد. نکته دیگر اینکه بعضیها دریافت میکنند و بعضی نمیکنند. در مورد فیلترینگ ممکن است اپراتوری لحظهای سایتی را باز کند و دیگری نکند و ویپیانی لحظهای کار کند و همان موقع در اپراتور دیگری کار نکند، این یعنی سیستم فیلترینگ غیرمتمرکز است و در مورد همه یکسان عمل نمیکند. برای اساماسهای تلگرام هم همینطور است و همه کاربران تجربه یکسانی ندارند.»
علاوه بر این برخی کاربران در روزهای اخیر از مشکلشان در دریافت پیامک حسابهای بانکی خارج کشور خبر دادهاند. یکی از کاربران در این باره به پیوست میگوید: «برای انجام خرید اینترنتی از سایتی در خارج از کشور با استفاده از از حساب بانکیام در اروپا، سه بار درخواست دریافت پیامک روی سیمکارت ایرانیام دادم اما موفق نشدم و در نهایت حسابم مسدود شد. چنین مشکلی برای شخص دیگری با سیمکارت غیرایرانی تکرار شده است و او میگوید با وجود اینکه از خدمات رومینگ یک اپراتور خارجی در ایران استفاده میکرده، موفق به دریافت پیامک بانکی نشده است.»
تکرار این اتفاقات نشان میدهد نه تنها پیامک تایید تلگرام یا شبکههای اجتماعی که تمامی پیامکها با مبداء بیرون از ایران به دست کاربران نمیرسند. این در حالی است که وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات تاکنون موضعی در این رابطه اتخاذ نکرده و توضیحات کوتاه اپراتورهای تلفن همراه نیز نگرانیها را از بین نبرده است.