رئیس هیات مدیره شرکت آوا: مقررات بازار نوآفرین تا حدی شرایط پذیرش را تسهیل کرده است
شرکت صنایع ارتباطی آوا اولین شرکتی بود که ۸ دی ماه روی تابلوی دانشبنیان بازار…
۲۹ دی ۱۴۰۳
۳۰ مرداد ۱۴۰۱
زمان مطالعه : ۶ دقیقه
متخصصان اکوسیستم استارتآپی میگویند استارتآپ ویکندها جوانان تازهنفسی را که قصد ورود به این حوزه دارند، در موقعیتی شبیهسازیشده قرار میدهد تا بهتر درباره آینده خود تصمیم بگیرند. منتورهای حاضر در رویداد «گیلانویکند» میگویند این رویداد با همین هدف برگزار شد.
به گزارش پیوست، صدها رویداد هر ماه در حالی برگزار میشوند که مهاجرت جوانان متخصص اما ناامید از ایران، همچنان یکی از اصلیترین مشکلات اکوسیستم استارتآپی یا حتی کشور است. در چنین شرایطی برخی از این رویدادها درست همین عده را هدف گرفتهاند؛ یعنی جوانانی که به تازگی از دانشگاه فارغالتحصیل شدهاند یا حتی هنوز مشغول تحصیل هستند. اما سوال اینجاست که رویدادهای اینچنینی مانند گیلانویکند که با موضوع ترندهای فناوری در دوران پساکرونا درست برای همین قشر از جوانان تازهنفس استارتآپی برگزار شد، تا چه حد میتوانند جوانان را به ماندن در کشور خود امیدوار و دلگرم کنند؟
منتورها و متخصصان حاضر در گیلانویکند در این باره میگویند رویدادهای اینچنینی افراد را در یک موقعیت شبیهسازیشده بازار کار قرار داده و آنها را با واقعیت موجود مواجه میکند تا بتوانند بهتر تصمیم خود را بگیرند.
مهرنوش شوقی، بنیانگذار استارتآپ بانیکار که یکی از منتورهای این رویداد بود، در این رابطه به پیوست گفت: «میانگین سنی افراد شرکتکننده در این رویداد بین ۱۹ تا ۲۲ سال است. طبیعتاً این افراد هنوز تصمیم کاملی برای رفتن یا ماندن نگرفتهاند. اغلب سربازی در پیش دارند یا هنوز پولی برای رفتن به دست نیاوردهاند و حداقل دو سه سال زمان نیاز دارند.»
او بر این باور است که رویدادهای اینچنینی در سطح استانها باعث میشود این جوانان افرادی مانند خود و کسانی را ببینند که ماندهاند و به موفقیت رسیدهاند. آنها میبینند که اگر بمانند و سخت تلاش کنند، میتوانند به نتیجه برسند و حداقل به جای مهاجرت با یک رزومه خالی، با کولهباری پرتر ایران را ترک کنند.
او ادامه داد: «از دید من نه ماندن کار عجیبی است و نه رفتن کار بدی که بخواهیم آن را مذمت کنیم. مهم این است که افراد بدانند از زندگی چه میخواهند و برای آنچه از زندگی میخواهند ماندن بهتر است یا رفتن.»
شوقی گفت: «چنین رویدادهایی به افراد میگویند که کارآفرینی به این معنا نیست که یک ایده داشته باشی و به سرعت استارتآپی را شکل بدهی و حتی اگر این فرایند با سرعت انجام شد، ۹۵ درصد امکان شکست وجود دارد. شرکتکنندگان در این سه روز با واقعیتهای زندگی، چه بخشهای شیرین آن و چه بخشهای تلخ آن کمی بیشتر آشنا میشوند.»
شوقی در ادامه به چالشهای مسیر کارآفرینی اشاره کرد و گفت: «هرچند چالشهایی در ایران وجود دارد اما زمانی که فردی تصمیم میگیرد از کشور خارج شود با مسائل مختلفی مانند فرهنگ و پیشینه فرهنگی روبهروست.»
محسن سالک، مدیر ویکیپدیای فارسی و مدیر توسعه شرکای ابرآروان، نیز با اشاره به اینکه جهان جهان الگوسازی است و افراد به دنبال الگو میگردند به پیوست گفت: «این الگومحور بودن در همه جنبهها وجود دارد و احتمالاً شما در چنین رویدادهایی الگوهای موفقی را میبینید که توانستهاند در همین شرایط نامناسب فعلی کشور به موفقیت برسند. امیدواریم خیلی از این افراد بتوانند به کشورشان برگردند و تجربه خود را منتقل کنند.»
او ادامه داد: «یکی از نکات دیگر این است که افرادی که از کشور خارج میشوند نسبت به ایران، فرصت خیلی کمتری برای تاثیرگذاری دارند. این مساله مهمی است؛ شما اگر بتوانید در کشور خودتان تغییری ایجاد کنید این تغییر در مقیاسی بسیار بزرگتر است و خودتان هم ثمره آن را میبینید. اما اینکه در مسیر رشدتان نیاز باشد جای دیگری هم بروید از نظر من موضوع مثبتی است.»
سالک با ابراز امیدواری از اینکه برای چنین موضوعاتی تدبیری اندیشیده شود گفت: «این چالشها اگر ادامه پیدا کند، این اکوسیستم را ضعیف و ضعیفتر میکند. طرحهایی مانند صیانت واقعاً برای جوانان ایجاد ناامیدی میکند.»
او ادامه داد: «به عنوان مثال در همین جایی که رویداد در حال برگزاری است، وضعیت اینترنت واقعاً اسفبار است و این خیلی ناراحتکننده است چراکه همه کسانی که در این اکوسیستم فعال هستند کار و زندگیشان بر پایه اینترنت است و کوچکترین خللی در اینترنت کار ما را با اختلال مواجه میکند.»
علی امیری، همبنیانگذار و رئیس هیات مدیره زرینپال، نیز در گفتوگو با پیوست با تایید این نکته که در حال حاضر چالشی جدی در حوزه نیروی انسانی وجود دارد و کار به جایی رسیده که برای جذب نیروی مرکز تماس هم دچار مشکل هستند گفت: «در حال حاضر مهاجرت مساله کلی کشور است؛ داریم به سمتی میرویم که علاوه بر تیمهای فنی و افراد متخصص، در سایر شاخههای غیرمتخصص هم برای پیدا کردن نیرو، مشکل جدی داریم.»
امیری در پاسخ به این سوال که رویدادهای اینچنینی میتوانند چه کمکی به این چالش کنند گفت: «چنین رویدادهایی باعث میشوند افراد با فضای کاری در استارتآپها آشناتر شوند و قبل از اینکه کسبوکار خود را ایجاد کنند در چند کسبوکار دیگر کار کنند و چالشهای آن را بشناسند.»
او در ادامه افزود: «در سه روز استارتآپ ویکند نمیتوان کسبوکار ساخت و اصلاً هم هدف این نیست. هدف استارتآپ این است که ذهنیت آنها ساخته شود و آنها را با مسیر آشنا کند.»
در روز سوم و پایانی رویداد گیلانویکند، ۱۰ تیم برتر اجرایی آزمایشی به مدت پنج دقیقه انجام داده و بازخورد و راهنماییهای مربیان را دریافت کردند. پس از اجرای آزمایشی، با حضور داوران در سالن، اجرای اصلی تیمها انجام شد و در نهایت چهار تیم برتر با رأی داوران انتخاب شدند.
رتبه اول به تیم «باجه» رسید که راهکاری برای سیستم تفکیک زباله از طریق ساخت دستگاه بازیافت با هدف درآمدزایی برای خانوادهها ارائه کرده بود.
مقام دوم به «تیور» رسید که ایدهای در رابطه با ساخت ورزشمحور مطرح کرده بود و مقام سوم به طور همزمان به دو تیم داتلاین، با هدف ایجاد ارتباط بین فریلنسرها و شرکتهای خارجی و ایجاد امکان درآمد ارزی و تیم «تجربهتو» با هدف ایجاد پلتفرمی برای اشتراکگذاری تجربیات خرید و بررسی محصول فروشگاهها رسید.
تیمهای برنده اول تا سوم این رویداد به ترتیب ۱۰، ۶ و ۴ میلیون تومان اعتبار استفاده از خدمات آژانس دیجیتال مارکتینگ بیتوسیفا دریافت کردند و سایر منتورهای و داوران حاضر در این رویداد نیز برای تیمهای برگزیده این رویداد، تسهیلات و جایزههایی در نظر گرفتند.