نگاهی به وضعیت ایردراپها؛ خوب، بد، بدون کاربرد
ایردراپها با تلگرام برای دومین بار به یکی از ترندهای اصلی ارزهای دیجیتال تبدیل شدهاند.…
۱۸ مهر ۱۴۰۳
۵ مرداد ۱۴۰۱
زمان مطالعه : ۳ دقیقه
برای نگهداری تجربههای زندگی مانند رویدادهای حضوری و مجازی به صورت تغییرناپذیر، پروتکلی به نام اثبات حضور یا POAPs به وجود آمده است.
به گزارش پیوست، کاربرد توکنهای غیر مثلی (NFT) به عنوان اثرهنری، آواتار با دارایی درون بازی در چند سال گذشته به صورت تصاعدی رشد کرد است. با این حال یکی از استفادههای عملیتر از NFTها در سال ۲۰۱۹ و در رویداد ETHDenver، به نام Proof of Attendance Protocol یا اثبات حضور معرفی شد.
در پروتکل اثبات حضور از NFT به شکلی منحصربi فرد برای بزرگداشت افراد یا اثبات حضور در یک رویداد (فیزیکی یا مجازی) استفاده میشود. این روش به عنوان روشی برای حفظ خاطرات هم شناخته میشود که به وسیله آن کاربران با جمعآوری توکنهای POAP در طول زمان میتوانند تجربیاتشان از زندگی را مستندسازی کنند.
میتوان POAPها را اعلام حضور با استفاده از برچسب گذاری مکان/فرد در نظر گرفت که در این مدل میتوان از فاش شدن اطلاعات شخصی هم جلوگیری کرد.
برای مثال میتوان به رویداد EthGlobal، Dappcon و کنفرانس انجمن اتریوم در پاریس و استفاده از پروتکل اثبات حضور در این رویدادها اشاره کرد. همچنین در دیسنترالند هم از این پروتکل برای یادبود رویدادهایی که در دیسنترالند (Decentraland) برگزار میشود استفاده میکند که به عنوان مثال میتوان به رویداد متامسک در سال ۲۰۲۱ اشاره کرد که با حضور ۱۰ میلیون کاربر برگزار شد.
در این پروتکل از طریق قراردادهای هوشمند رسمی POAP با استفاده از ابردادهها (شامل زمان و تاریخ) و تصویر مرتبط، رویدادها ثبت میشوند. در این مدل برای جلوگیری از پرداخت هزینه بالای کارمزد از زنجیره جانبی ارزان و پرسرعت Gnosis Chain استفاده میشود و به دلیل سازگاری بالای این زنجیره با اتریوم امکان انتقال POAPها با پرداخت کارمزد به شبکه اصلی وجود دارد.
استفاده از این پروتکل میتواند مزایای مالی و اجتماعی برای کاربران ایجاد کند. برخی از سازمانهای خودمختار غیرمتمرکز (DAO) برای ایجاد روابط نزدیکتر و بلندمدت با کاربران از این پروتکل استفاده میکنند. همچنین این روش میتواند به عنوان رزومه بلاکچینی عمل کند که به کارفرمایان اجازه میدهد به صورت معتبرتر و شفافتر سابقه افراد را بررسی کنند.
از دیگر مزایای استفاده از این مدل میتوان به حفظ حریم خصوصی بیشتر اشاره کرد که تا حد قابل توجهی جلوی نقض حریم خصوصی از طریق شرکتهایی مانند متا، گوگل و غیره گرفته میشود. حتی این روش میتواند جایگزین روشهای مانند ایمیل مارکتینگ با نرخ پایین تعامل شود و شرکتها و سازمانها به راحتی با مخاطبانشان در تماس باشند.
اما در این روش مشکلاتی هم وجود دارد. با توجه به عزم بانکهای مرکزی برای راهاندازی CBDC که باعث میشود کنترل دولتها روی داراییهای مردم بیشتر شود، ترکیب پروتکل اثبات حضور با CBDC میتواند باعث نقض حقوق افراد توسط دولت شود و مردم تنها برای اجتماعها و رویدادهایی که دولت خواهان آن است پاداش بگیرند و در صورت رفتار خلاف جریمه شوند.