توسعه فضای استارتآپی کشور و شرکتهای دانشبنیان طی نیمه اول دهه ۹۰ این انتظار را…
۹ آبان ۱۴۰۳
امروزه گسترش و عمقبخشی به فعالیتهای جمعی با هدف مشارکت گروهی فعالان اقتصادی در بهبود فرآیندهای مرتبط و افزایش توانمندیها در راستای ارتقای کیفیت خدمات به عنوان یک اصل شناختهشده و بدیهی مورد اهتمام همه صاحبنظران و دستاندرکاران است. کمتر بنگاه اقتصادی را میتوان یافت که در پیوستن به تشکل حرفهای مرتبط با حوزه فعالیت خود تردید داشته باشد. اما موضوع تعامل تشکلهای تخصصی با یکدیگر و همراهی و همگرایی آنها در نقاط مشترک و مبتنی بر رویکردهای فراگیر نیز مبحثی است که در شرایط فعلی اقتصاد کشور ضروری است بیش از گذشته به آن پرداخته و از ظرفیتهای نهفته در فعالیتهای جمعی مبتنی بر تشکل فراگیر بهرهبرداری بیشتر شود.
این موضوع در رابطه با کسب و کارهایی نظیر فناوری اطلاعات و ارتباطات، IT ، ICT و… که تولد و بلوغشان در دنیای فرامدرن امروز اتفاق افتاده است و رشد و توسعه روزافزون آنها موجب ایجاد شاخههای مختلف تخصصی مانند: تولید نرمافزار، تولید تجهیزات الکترونیک سختافزاری، طراحی شبکههای مخابراتی، خدمات نرمافزاری و رسانههای دیجیتالی، سرویس و خدمات فنی الکترونیکی و سختافزاری، نشر الکترونیکی، واردات و عرضه تجهیزات و لوازم مصرفی، ارتباطات و خدمات اینترنت، آموزش و سرویسهای آموزشی، صادرات نرمافزار و خدمات و محصولات تولید داخلی، استانداردسازی و خدمات کنترل کیفی محصولات و… شده است.
هر یک دارای گستردگیها و تفاوتها و در عین حال نقاط مشترک بسیار هستند، به دلیل نوین بودن مقوله آنها و ضرورت انسجامبخشی به فعالیتهای پراکنده و تکبعدی و نیز ضرورت ایجاد جهتگیری یکسان در سیاستهای حمایتی دولت و فرصتآفرینی متعادل کسب و کار و ضرورت تحقق رویههای واحد در مناسبتهای قانونی و وضع مقررات غیرمتداخل در حوزههای یکدیگر از حساسیت بیشتری برخوردار است.
بدون تردید همانطور که منافع فعالان اقتصادی ایجاب میکرد به تشکلهای گروهی بپیوندند، منافع تشکلها نیز ایجاب میکند که بر اساس یک رویکرد آیندهپژوهان مستدل، در فاز نخست به سوی تعامل و همافزایی بیشتر تشکلها و در مرحله بعدی به سوی تمرکز بر تشکل فراگیر واحد گام بردارند. البته علاوه بر منافع فعالان اقتصادی، نگاه کلان و ملی نیز حکم میکند به همگرایی و همافزایی برسیم.
سخن پایانی اینکه اگر میخواهیم در این حوزه توسعه یابیم، بدون شک باید هر فردی در حد توان خود احساس مسوولیت کند. یکی از مهمترین نیازهای جدی امروز این حوزه که باید همه فعالان در شاخههای مختلف نسبت به آن احساس مسوولیت داشته باشند، تقویت همگرایی و همافزایی تشکلها مبتنی بر سیاستهای محوری فراگیر است که باید از آن به عنوان نماد اصلی رشد و توسعه این صنعت نام ببریم. البته مسلما تحقق این مهم، الزامات و زیرساختهای خاص خود را میطلبد و در این صورت است که میتوان همکاریها را موثرتر کرد و به تجمیع توانمندیها در یک تشکل فراگیر امید داشت