نشان: بهجای انتساب دستاوردهای بخش خصوصی به فیلترینگ دلایل واقعی محدودیتها را بگویید
نشان در بیانیهای نسبت به صحبتهای رسول جلیلی عضو شورای عالی فضای مجازی که رشد…
۳۰ آبان ۱۴۰۳
۲۱ تیر ۱۴۰۱
زمان مطالعه : ۵ دقیقه
تاریخ بهروزرسانی: ۲۴ تیر ۱۴۰۱
اسناد بالادستی متعدد از نظر مدیران پلتفرمهای صوتی موجب نشده حاکمیت و بخش خصوصی به اهدافشان در این حوزه برسند.
به گزارش پیوست، نشست چالشهای رقابت و انحصار در بازار رسانههای صوتی دیجیتال در مرکز مطالعات توسعه و رقابت و با همکاری نشریه رستاک برگزار شد که طی آن، فعالان این عرصه دغدغهها و مطالبات خود از حاکمیت را مطرح کردند.
به عقیده مدیران پلتفرمهای نوار، بیپتونز و آیتونز حاکمیت باید با عمل به وظایف قانونی خود از آنها حمایت کند. آنها در این نشست از وجود رفتارهای ضدرقابتی در این بازار گلایه کردند و راهکارهایی برای خروج از وضعیت مطرح کردند.
حمید شربتیان، مدیرعامل نوار در این نشست گفت: در هفت سالی که در این بازار تجربه کسب کردم، جلسات متعددی در وزارت ارشاد، شورای عالی فضای مجازی و ساترا رفتهام. برایند تمام تلاشها در سه نهاد مختلف برای ساماندهی بازاری که در حال شکلگیری است نه بخش خصوصی را راضی کرده و نه حاکمیت را به نتایج مطلوبش رسانده است.
او ادامه داد: فارغ از کاربردی بودن، تعداد زیادی سند در این حوزه داریم، از جمله سند نهضت مطالعه مفید، سند توسعه فناوریهای فرهنگی و نرم، سند ساماندهی اکوسیستم کتاب دیجیتال. در مرحله اجرا هیچکدام از ابعاد این اسناد در حال اجرا شدن نیستند. سندی در مورد توسعه فناوریهای فرهنگی و نرم چیزی میگویند و در عمل اتفاق دیگری میافتد.
مدیرعامل نوار از توجه نشدن به این اسناد گله کرد و گفت: فارغ از نبود نظارت بالادستی برای اجرای این اسناد در جلسات نیز مشخص است نه اهالی این صنعت و نه مسئولان نهادهای مختلف هیچ توجهی به اسناد ندارند و میخواهند از صفر این بازار را شناسایی کنند.
به گفته شربتیان نهادهای سیاستگذار، مجریان و بازیگران حاضر در این بازار باید به زبانی مشترک برسند در غیر این صورت وضعیت فعلی استمرار پیدا میکند. شربتیان همچنین اظهار کرد: سرمایه جاری این بازار توسط بخش خصوصی تزریق شده و یک سرمایه هدررفته توسط نهادهای حاکمیتی برای سفارشیسازی هزینه شده است. به دلیل اینکه حجم این بازار کمتر است کسی راجع به آن صحبت نمیکند. بازار کتابهای صوتی در حال حاضر سالانه ارزشی ۵۰ میلیارد تومانی دارند و حجم اصلی سرمایهگذاری در آن نیز توسط سرمایهگذار ایرانی انجام شده است. پیشبینی میشود این بازار در سال ۱۴۰۵ به ارزشی ۳۰۰ میلیارد تومانی برسد. البته بخشی از بزرگ شدن بازار ناشی از تورم است نه بزرگ شدن بازار.
شربتیان تاکید کرد: مهمترین اتفاقی که در مسأله رقابت میافتد دامپینگ قیمت است. هزینههایی که باید صرف بازاریابی شود در کاهش و دستکاری قیمت میشود. مهمترین مشکل بازار کتاب صوتی، قیمتگذاری است. اگر کپیرایت وجود داشت و از یک اثر خارجی چندین اثر نداشتیم، قیمتگذاری به این شکل مشکل ایجاد نمیکرد.
هادی شریفی، مدیر اجرایی بیپتونز نیز در این نشست حاضر بود. به گفته شریفی سیاست گذار باید از این بازار حمایت کند اما این حمایت به معنای تزریق پول و موارد اینچنینی نیست و تنها قانون باید رعایت شود.
شریفی گفت: صحبت از رقابتی بودن در این بازار بین پلتفرم های داخلی معنایی ندارد و ادامه داد: وقتی به پلتفرم میرسیم خبری از حمایت نیست و کاربر نیز چنین حسی ندارد. پس کجا میخواهیم کاربر را ترغیب کنیم موسیقی مجاز را که در ایران مجوز می گیرد گوش دهد. کدام ارگانی از من حمایت میکند که کپیرایت آثار رعایت شود. اثری که حق انتشارش به من داده شده تنها چند دقیقه پس از انتشار روی سایتهای متعدد و تلگرام منتشر میشود، حتی درگاه پرداخت گذاشته میشود و پول میگیرند.
مدیر اجرایی بیپتونز در ادامه بیان کرد: صاحب اثر با هزینه گزافی آن را تولید کرده و میخواهد دیده شود. صاحب اثر ترغیب میشود برود سمت برگزاری کنسرت و پخش در ماهواره و از پلتفرم داخلی فاصله میگیرد. متاسفانه ارادهای برای جلوگیری از انتشار آثار دارای حق انتشار در ماهواره نیز وجود ندارد.
او به یکی از مصادیق حمایت اشاره کرد و گفت: اگر شرایط کسب درآمد از ترافیک را به ماهانه ۱۰۰ ترابایت ترافیک ماهانه کاهش دهند و این رویه تنها تا یک سال ادامه پیدا کند، کاربر به راحتی از پلتفرم مجوزدار داخلی استفاده می کند.
شریفی همچنین گفت: هیچگاه از انتشار آلبومهای موسیقی در پلتفرمهای خارجی و کسب درآمد دلاری توسط صاحب اثر ناراضی نبودهایم زیرا نوع کاربر اسپاتیفای و کاربر ما متفاوت است و این دو نوع کاربر بین دو پلتفرم سوییچ نمیکنند. هر چه صاحب اثر بیشتر درآمد کسب کند محتوای بیشتری نیز تولید میکند.
به گفته وی، التزام به کپیرایت، حمایت از کنسرتهای آنلاین و سهم منطقی صاحب اثر از RBT راه حل خروج از این شرایط است.
موسی زمانزاده، مدیرعامل آیتونز نیز با حضور در این نشست گفت: رویکرد اقتصاد اجتماعی، همتنظیمی است و همه باید باور کنند با هزینه کردن در سبک زندگیشان بازار را تنظیم کنند. رویکردهای فعلی رویکرد تجویزی برای سلب مسئولیت است نه مجوز دادن برای انجام دادن کاری. باید بپذیریم در دنیای امروز، این رویکرد جواب نمیدهد.
زمانزاده ادامه داد: در دنیا رویکردها و تحقیقات، توصیفی و بر اساس تعامل است. در رویکرد فعلی فاصلهها بین مجری، قانونگذار، ناظر و بازیگران جدی است و هر کدام در زمین خودش بازی میکند. البته سندهای زیادی هم تنظیم شده است ولی وقتی سند بیرون میآید میبینیم که فضا سلبی است و شباهتی به همتنظیمی ندارد. یعنی اگر مساله را از بعد حقوقی، قضایی، پژوهشی، فرهنگی، سیاسی، بررسی کنیم، نتیجه نهایتاً سلبی است.
او افزود: در موسیقی، مرکز موسیقی صداوسیما آثار زیادی دارد ولی صاحبان اثر میگویند اجازه این را نمیدهیم که در سایتها پخش شود، فقط تلویزیون. در نتیجه بخشی از محتوا بلاتکلیف است. در حوزه موسیقی یک الگوی ثابت قانونگذاری نداریم. ذات پیام موسیقایی مرتبط با حس افراد شنونده هستند و یک آشفتگی در فضای تایید و تولید وجود دارد.