معاونت حقوقی ریاست جمهوری: سازمان غذا و دارو باید ضوابط فنی توزیع اینترنتی دارو را اصلاح کند
معاونت حقوقی ریاست جمهوری در نامهای به رئیس سازمان غذا و دارو، دستورالعمل ابلاغ شده…
۲۵ دی ۱۴۰۳
۶ تیر ۱۴۰۱
زمان مطالعه : ۵ دقیقه
حجم بازار حوزه سلامت دیجیتال ایران با حضور ۷ سیاستگذار و حدود ۳۰ سرمایهگذار در سال ۱۴۰۰ به هزار و ۸۶۰ میلیارد تومان رسید. پیشبینی میشود که این عدد تا سال ۱۴۰۲ به دو هزار و ۷۵۰ میلیارد تومان برسد.
به گزارش پیوست، گزارش جامع سلامت دیجیتال که با حمایت هلدینگ مکس و ستاد اقتصاد دیجیتال و هوشمندسازی معاونت علمی وفناوری ریاست جهوری در روزهای اخیر منتشر شده، نشان میدهد که هفت نهاد: وزارت بهداشت، وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات، معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، معاونت بهداشت، سازمان غذا و دارو، اداره کل تجهیزات پزشکی و مرجع حقوق و فناوری اطلاعات ایران، سیاستگذاران سلامت دیجیتال در سال ۱۴۰۰ بودهاند و حدود ۳۰ مجموعه نیز روی ۱۰ حوزه سلامت دیجیتال سرمایهگذاری کردهاند.
این ۱۰ حوزه شامل تناسب اندام، تشخیص و پایش سلامت، شناسایی و مقابله با کرونا، سلامت و مراقبت در منزل، گردشگری سلامت، پرونده سلامت الکترونیکی، تجهیزات و سامانههای هوشمند بیمارستانی، مشاوره آنلاین، نوبتدهی و رزرو آنلاین و زنان و بارداری و زایمان بودهاند که از این بین، از تناسب اندام و تغذیه، نوبتدهی و رزرو آنلاین و مشاوره آنلاین بیشتر از سایر حوزهها استقبال شده است.
گزارش جامع سلامت دیجیتال ۱۴۰۰ با اشاره به اینکه حجم این بازار ۱۸۶۰ میلیارد تومان است و حوزه مشاوره آنلاین و تجهیزات و سامانههای هوشمند بیمارستانی تقریبا ۴۵ درصد این بازار را تشکیل میدهند، در ادامه پیشبینی کرده است که حجم بازار سلامت دیجیتال در کشور با افزایشی تقریبا ۵۰ درصدی تا سال ۱۴۰۲ به رقمی بالغ بر ۲۷۵۰ میلیارد تومان خواهد رسید.
طبق بررسیهای صورت گرفته روی استارتهای فعال روی در حوزه سلامت دیجیتال نشان میدهد که ۷۳ درصد مردم نظر مثبتی به پلتفرمهای حوزههای سلامت دیجیتال دارند و ۱۶درصد نظرات منفی و نظر ۱۱ درصد مردم نیز خنثی بوده است.
مجموعه خدماتی که در این حوزه ارائه میشود شامل نوبتدهی و رزرو آنلاین، تغذیه و تناسب اندام، مشاوره آنلاین و زنان، بارداری و زایمان بوده است که از این میان تغذیه و تناسب اندام، با ۸۶ درصد نظر مثبت به نظر میرسد که این دسته از خدمات بیشترین طرفدار را دارد و مشاوره آنلاین نیز با ۱۸ درصد نظرات منفی، کم طرفدارترین بخش این خدمات به نظر میرسد.
گزارش جامع سلامت دیجیتال در نسخه دموی خود که در اختیار رسانهها قرار گرفته است، فعالیت اپلیکیشنهای حوزه تغذیه و تناسب اندام را مورد بررسی دقیق قرار داده است و مواردی مانند روند افزایش یا کاهش تعداد نصب فعال اپلیکیشنهای مهم تناسب اندام و تغذیه نسبت به گزارش سال ۱۳۹۹، روند کاهش یا افزایش میانگین نمره اپلیکیشنهای مهم تناسب اندام و تغذیه، روند لانچ مهمترین محصولات تناسب اندام و تغذیه، برترینها در شبکه اجتماعی اینستاگرام براساس تعداد فالوور واقعی را زیر ذرهبین خود قرار داده است.
براساس این گزارش برترین مجموعهها در شبکه اینستاگرام براساس فالوور واقعی، لیمومی و غفاری دایت هستند که در حوزه رژیم اختصاصی فعالیت دارند و دکتر کرمانی، فیتکلاب و کرفس نیز در رتبههای بعدی قرار گرفتهاند؛ با این حال تحلیل نرخ تعامل ۵ برند برتر در شبکههای اجتماعی اینستاگرام نشان میدهد که کرفس بیشترین نرخ تعامل و لیمومی کمترین نرخ تعامل را با توجه به تعداد فالوورهای خود در این شبکه اجتماعی دارند.
اطلاعات این گزارش نشان میدهد که اپلیکیشنهای مهم تناسب اندام و تغذیه امتیازی بین ۴ تا ۴.۷ دارند که از این بین، اپلیکیشن خواص گیاهان دارویی و میوهها با امتیاز ۴.۷ درصدی در صدر و اپلیکیشن دکتر کرمانی با ۴.۰ امتیاز در ذیل جدول قرار دارد.
به نظر میرسد که پاندمی کرونا تاثیری شگرف در روند لانچ مهمترین محصولات تناسب اندام و تغذیه گذاشته چرا که در سال ۱۳۹۸ و ۱۳۹۹ شاهد افزایش چشمگیر تعداد این مجموعهها نسبت به سالهای قبل از ۱۳۹۸ هستیم با اینحال این آمار کاهشی نسبی را در سال ۱۴۰۰ نشان میدهد.
این گزارش در ادامه مدل کسبوکار و درآمدی این مجموعهها را به فریمیوم، فروش محصول، خدمات، حق اشتراک، ارز دیجیتال، واسطهگری و نامشخص تقسیم کرده که از این بین مدل فیریمیوم ۳۵ درصد و بیشترین میزان و درآمد با ارز دیجیتال با ۳ درصد کمترین میزان را به خود اختصاص داده است.
همچنین آمار این گزارش نشان میدهند که به جز دو مورد یعنی حدود ۳ درصد، تمام محصولات توسعه یافته در این حوزه مدل B2C دارند.
اطلاعات قابل توجه این گزارش به چرخه بلوغ محصولات استارتآپها در این حوزه اشاره کرده است و با تقسیم بندی این چرخه به بخش معرفی، توسعه و تثبیت و بلوغ نشان داده است. بر اساس این آمار به نظر میرسد که تمامی محصولات شاخص در بخش تغذیه و تناسب اندام در مراحل استارتآپ، رشد اولیه و رشد سریع ماندهاند و هیچکدام به مرحله بلوغ نرسیدهاند.
گزارش جامع سلامت دیجیتال در ادامه به مقایسه مشخصههای اپلیکیشنی در این بخش پرداخته است و به نظر میرسد که گرچه اغلب این پلتفرمها خدماتی در حوزه کالری شماری، تعیین وزن ایدهآل و ارائه برنامه ورزشی ارائه کردهاند اما تعداد کمی از این پلتفرمها خدماتی مانند نسخه مربی ورزشی، قابلیت پرسش و پاسخ آنلاین و آموزشهای آشپزی ارائه کردهاند.
نسخه دموی گزارش جامع سلامت دیجیتال ۱۴۰۰