سرعت پایین هوش مصنوعی در کشور؛ به کجا چنین بهکندی؟
سید محمد محمدزاده ضیابری نایبرئیس کمیسیون هوش مصنوعی و علم داده سازمان نظام صنفی رایانهای…
۵ آبان ۱۴۰۳
۲۴ خرداد ۱۴۰۱
زمان مطالعه : ۲ دقیقه
تاریخ بهروزرسانی: ۲۵ خرداد ۱۴۰۱
امروز برای اولین بار سهام یک شرکت استارتآپی در بورس عرضه شد. تپسی صفشکن فرایندهایی بود که تاکنون کسبوکارها شبیه به آن را تجربه نکرده بودند.
تا امروز محوریت ارزش داراییهای، فیزیکی و مالی بود و سهم ارزش داراییهای نامشهود و ارزش مشتریان در آنها لحاظ نمیشد. به همین دلیل این ساختارشکنی توسط تپسی با حمایتهای وزارت ارتباطات، وزارت اقتصاد و معاونت علمی اقدامی ارزشمند است.
شاید با این اتفاق مسیر سایر استارتآپها به سرعت هموار شود و این بخش مهم از اقتصاد دیجیتالی کشور، از مزایای بورسی شدن که کمترین آن تامین مالی است برخوردار شود.
باید اذعان کرد مسیر توسعه و سختکوشی تیم تپسی تازه راه را باز کرده و هنوز در ایستگاه اول هستیم و تا زمانی که این راه هموار شود راه درازی در پیش است. اما چالشهای بورسی شدن استارتآپهای فناورانه را میتوان در چند محور دستهبندی کرد:
۱_ سواد مالی نزد استارتآپها باید بالا رود، مسیری که تپسی طی کرد باید مستند شود.
۲_ سواد اقتصاد دیجیتالی نزد دولتمردان و سازمان بورس و سیاستگذاران باید ارتقا پیدا کند. امروز با نگاه تکلیفی و غیرمشارکتی و اعتماد به کسبوکارها و مردم نباید سیاستگذاری کرد.
۳_ بخشی از چالشها چالشهای محیطی است. اتفاقاتی که در بازارهای مالی و پولی کشور افتاد نگرانیهایی را نزد نهادهای مرجع امنیت اقتصادی ایجاد کرد و باعث شد فرایند پذیرش تپسی دوساله شود.
۴_ قواعد ارزشگذاری چالش چهارم است. داراییهای نامشهود و شیوه ارزشآفرین آنها متفاوت با الگوهای صنایع موجود است. باید با علم یاد بگیریم که ارزش آنها چگونه ثبت شود.
۵_ ارتقای سواد مالی در مردم نیز مهم است. تا در انتخاب شیوه سرمایهگذاری و مدیریت ریسک آن آگاهانهتر تصمیم بگیرند.
امیدوارم مسیر برای همه استارتآپها هموار شود و شاهد فناورانه شدن بورس باشیم.