استفاده از کارتخوان برای مودیان معاف از صدور صورتحساب الکترونیکی الزامی شد
مودیانی که از معافیت مالیاتی صدور صورتحساب الکترونیکی استفاده میکنند باید نسبت به نصب و…
۲۹ دی ۱۴۰۳
۲۷ اردیبهشت ۱۴۰۱
زمان مطالعه : ۴ دقیقه
تاریخ بهروزرسانی: ۴ خرداد ۱۴۰۱
شرکت مشاور رتبهبندی اعتباری ایران به دستور بانک مرکزی ارائه سرویس به درگاههای فروش خدمات اعتبارسنجی را قطع کرده است و از این پس شرکتها و کسبوکارهایی که به این خدمات نیاز دارند باید آن را فقط از شرکت مشاور رتبهبندی اعتباری ایران تهیه کنند.
به گزارش پیوست، شرکت مشاور رتبهبندی اعتباری ایران به عنوان بازوی اجرایی بانک مرکزی در ارائه خدمات اعتبارسنجی به شبکه بانکی کشور تا پیش از این سامانه اعتبارسنجی خود را به منظور ارائه این خدمات در اختیار سایر درگاههای فروش طرف قرارداد نیز میگذاشت اما بر اساس ابلاغیه بانک مرکزی دیگر این سرویس را به شرکتهای واسط ارائه نمیدهد.
طبق تصمیمی که به تازگی از سوی بانک مرکزی اتخاذ شده است از این پس هر شرکتی که تقاضای رتبهسنجی دارد باید به صورت مستقیم با شرکت مشاور رتبهبندی اعتباری ایران مذاکره کند و سرویس خود را مستقیم از این شرکت دریافت کند.
چندی پیش نیز بانک مرکزی در نامهای به لندو اعتبارسنجی صورت گرفته از سوی این شرکت را غیرمجاز اعلام کرده بود این در صورتی بود که این شرکت سرویس اعتبارسنجی خود را از شرکت مشاوره اعتبارسنجی و رتبهبندی ایران دریافت میکرد. به نظر میرسد ارائه خدمات ارزش افزوده از سوی شرکتهای واسط روی گزارشهای رتبهبندی و اعتبارسنجی شرکت مشاوره رتبهبندی ایران موجب مخالفت بانک مرکزی قرار گرفته است.
طبق شنیدهها در ابتدا بانک مرکزی تصمیم به قطع ارائه این سرویس به شرکتهای لندتک و شرکتهای نیازمند اعتبارسنجی گرفته بود اما به دلیل مخالفتهایی که با این تصمیم صورت میگیرد در نهایت تصمیم میگیرد این سرویس را به صورت انحصاری در اختیار شرکت مشاور رتبهبندی اعتباری ایران قرار دهد. شبکه بانکی کشور از سهامداران اصلی شرکت مشاور رتبهبندی اعتباری ایران به شمار میآیند.
ابوالفضل جعفری، مدیرعامل شرکت مشاوره رتبهبندی اعتباری ایران در این باره گفت: بخشنامه ابلاغی اخیر بانک مرکزی به شرکت مشاوره رتبهبندی اعتباری ایران به معنای پایان دادن به همکاری با نمایندگان فروش است. این امر در راستای اصلاح ساختار فروش و ارائه خدمات به استفادهکنندگان از خدمات اعتبارسنجی و همچنین پاسخگویی نیاز آنها صورت گرفته است.
او با اشاره به اینکه ابلاغیه بانک مرکزی به معنای عدم ارائه سرویس به کسبوکارهای نیازمند به اعتبارسنجی نیست، گفت: کسبوکارهای مختلف میتوانند از طریق انعقاد قرارداد مستقیم با این شرکت و عضویت در سامانه اعتبارسنجی ایران، سرویس اعتبارسنجی موردنیاز خود را دریافت کنند.
فرابوم یکی از مهمترین درگاههای فروش خدمات اعتبارسنجی بود، همایون محبوبی، مدیرعامل این شرکت در خصوص این اتفاق گفت: سرویس از روز ۲۵ اردیبهشت قطع شده و ما در حال پیگیری هستیم، ولی به نظر می رسد مساله حاد و جدی است و طبق شنیدهها دیگر امکان ارائه این سرویس را نخواهیم داشت. ظاهرا این قطع همکاری با درگاهها به دلیل نامه بانک مرکزی است اما اینکه دلیل این امر چیست را نمیدانم.
او ادامه داد: ما تلاش کردیم بر اساس چارچوب شرکت رتبهبندی اعتباری ایران و دستورات بانک مرکزی پیش برویم و طی چهار سال گذشته سیستم عامل خود را در حوزه احراز هویت و شناسایی مشتری مرتبا سازگار کنیم. فرآیندهای گزارشدهی را بر اساس استانداردها مرتبا تغییر دادیم اما نمیدانم چرا به یکباره تصمیم گرفتند دیگر به ما سرویس ندهند.
محبوبی با اشاره به توسعه روندها گفت: دلایل فلسفی ایجاد شبکه بسیار خوب و مورد تایید هیات مدیره و مدیران شرکت رتبهبندی اعتباری ایران بود اما الان چه اتفاقی افتاده که تصمیمات چهار سال پیش و باز کردن API ها و سرویسها به خارج از سازمان رتبهبندی کنسل شده را نمیدانم.
مدیرعامل شرکت فرابوم امکان پاسخدهی به تمامی متقاضیان سرویس اعتبارسنجی از طریق یک درگاه را امری بعید دانست و گفت: باید منتظر باشیم تا ببینیم دوستان تا چه حد منعطف هستند و اینکه آیا میشود جریان را عوض کرد یا خیر. اما در صنفهای مختلف کانالهای مختلفی برای عرضه خدمت ایجاد میشود و در این صورت امکان رقابت فراهم و سرویس باکیفیتی ارائه میشود، اما با این تصمیم این فضا از بین خواهد رفت.
محبوبی گفت: ما کاملا تحت قوانین دستگاه حاکمیتی حرکت میکردیم. البته شاید جایی تخلفاتی انجام گرفته باشد اما خطای یک مجموعه دلیل خوبی برای بستن این مسیر نیست. این اکوسیستم شکل گرفته و حیف است از بین برود. از طرفی اینکه در یک اکوسیستم توسعه ایجاد شود اما یکباره و بدون دلیل مشخص و راه جایگزین متوقف شود فضای یاس و ناامیدی پیش میآید و فعالیتهای نواورانه دیگر نیز انگیزه ای برای رشد و توسعه نخواهد داشت.
او افزود: این رویکرد خوب نیست و برای اینکه یک اکوسیستم پایدار ایجاد کنیم جای بهبود دارد. اگر هم قرار بر قطع است حداقل میتوانیم بازه زمانی و محدودیتهای اولیه ایجاد کنیم. قطع یک باره، بدون اطلاع و به هم ریختن ساختار کلا خوب نیست و اگر این اتفاق بهتر مدیریت میشد خیلی بهتر بود.
ویرایش اعتبار سنجی