بانک مرکزی شرایط بازشدن درگاههای پرداخت برای صرافیهای رمزارزی را اعلام کرد
بانک مرکزی شرایط بازشدن درگاههای پرداخت برای کارگزاریهای رمزارزی یا صرافیهای رمزارزرا اعلام کرد. به…
۲۹ دی ۱۴۰۳
۱۱ اردیبهشت ۱۴۰۱
زمان مطالعه : ۵ دقیقه
تاریخ بهروزرسانی: ۱۴ اردیبهشت ۱۴۰۱
تمام شاخصهای شاپرک طبق گزارش فروردینماه، از جمله تعداد و مبلغ تراکنشها و همچنین ابزارهای پرداخت، نسبت به اسفند ۱۴۰۰ کاهش یافتهاند.
به گزارش پیوست، طبق گزارش فروردینماه ۱۴۰۱ شاپرک، تعداد و مبلغ تراکنشهای شاپرک در فروردین ۱۴۰۱ نسبت به ماه پیش یعنی اسفند ۱۴۰۰ با کاهشی به ترتیب ۱۱.۳۳ درصدی در تعداد و ۲۶.۸۹ درصدی مواجه بوده است.
هرچند آمار شاپرک در مقایسه با اسفندماه طبق روال سالهای گذشته کاهش پیدا کرده است اما مقایسه آمار فروردینماه ۱۴۰۱ با ۱۴۰۰ نشان میدهد تعداد و مبلغ تراکنشها در فروردین ۱۴۰۱ نسبت به ۱۴۰۰ به ترتیب ۱۳.۴۵ درصد و ۳۲.۴۵ درصد رشد کردهاند.
کاهش در ارزش اسمی و حقیقی تراکنشها نیز در گزارش فروردین ۱۴۰۱ به چشم میخورد. بر این اساس ارزش اسمی و حقیقی تراکنشها در یک ماه گذشته به ترتیب ۲۶.۸۹ و ۲۹.۲۷ درصد نسبت به ماه قبل از آن کاهش یافتهاند. این گزارش در ادامه به مقایسه آمار فروردینماه امسال با سال گذشته پرداخته است که طبق آن هرچند ارزش اسمی تراکنشها رشدی ۳۲.۴۵ درصدی را نشان میدهد اما ارزش حقیقی تراکنشها کاهشی ۲.۳۰ درصدی پیدا کرده است.
کاهش در آمار در بخش عملکرد شاپرک در توزیع ابزارهای پذیرش نیز ادامه دارد. گزارش فروردین شاپرک نشان میدهد در یک ماه گذشته تعداد سه ابزار پذیرش اینترنتی، موبایلی و فروشگاهی به ترتیب کاهشی ۴۸.۴۲ درصدی، ۶۱.۴۸ درصدی و ۸.۷۹ درصدی پیدا کرده است. در نتیجه ابزارهای شاپرکی در مجموع نسبت به اسفندماه کاهشی ۱۳.۴۶ درصدی را تجربه کردهاند که گزارش شاپرک دلیل این تغییر را کاهش ۸.۷۹ درصدی تعداد ابزارهای کارتخوان فروشگاهی میداند.
در بخش عملکرد شاپرک به لحاظ تعداد و مبلغ تراکنشها نیز، گزارش شاپرک اعلام میکند ابزار کارتخوان فروشگاهی با سهم ۹۲.۲۵ درصدی بیشترین تعداد تراکنشها را در اختیار دارد. دو ابزار پذیرش اینترنتی و موبایلی نیز به ترتیب سهمی ۴.۶۱ و ۳.۱۳ درصدی از بازار دارند. گزارش شاپرک در ادامه به عواملی مانند محدودیت انجام تراکنش روی ابزار پذیرش موبایلی، تعداد بالای ابزار کارتخوان فروشگاهی و فراگیر بودن این ابزار و عدم نیاز این ابزار به تجهیزات مکمل دیگر اشاره کرده و آنها را به عنوان عوامل تاثیرگذار بر تعداد تراکنشهای ابزار پذیرش کارتخوان برمیشمارد.
گزارش فروردین ۱۴۰۱ شاپرک در ادامه به تعداد و سرانه کارتخوان فروشگاهی فعال سیستمی در هر استان پرداخته است؛ آمارهای این گزارش نشان میدهد در ماه گذشته، در پنج استانی که دارای بیشترین تعداد کارتخوان فروشگاهی هستند، یعنی تهران، خراسان رضوی، اصفهان، فارس و خوزستان، تعداد کارتخوانهای فروشگاهی کاهش یافته است.
با این حال به نظر میرسد با وجود کاهش در تعداد کارتخوانهای استان تهران، این استان همچنان با اختلاف نسبت به سایر استانهای کشور، بیشترین دستگاه کارتخوان فروشگاهی فعال سیستمی را در خود جا داده است.
شاپرک در ادامه عملکرد کلی شرکتهای ارائهدهنده خدمات پرداخت را مورد بررسی قرار داده است. بر اساس این گزارش، در شاخص سهم تعدادی تراکنشها، شرکت پرداخت الکترونیک سامان با سهم ۲۱.۲۵ درصدی در صدر سهم از بازار شرکتهای PSP قرار دارد و بهپرداخت ملت و تجارت الکترونیک پارسیان نیز به ترتیب با سهم از بازار ۲۰.۱۷ و ۱۷.۶۳ درصدی جایگاههای دوم و سوم را در اختیار دارند. الکترونیک کارت دماوند نیز با سهم ۰.۵۴ درصدی در انتهای جدول قرار دارد.
در سهم از بازار هر شرکت PSP از نظر مبلغ تراکنش نیز این سه شرکت همچنان در صدر هستند و به ترتیب بهپرداخت ملت، پرداخت الکترونیک سامان و تجارت الکترونیک پارسیان سهمی ۲۰ درصدی، ۱۷.۶۴ درصدی و ۱۲.۴۹ درصدی را از بازار مبلغ تراکنشها در اختیار دارند.
این گزارش در ادامه عنوان میکند، مقایسه دو شکل بالا در مقایسه با اسفند ۱۴۰۰ نشاندهنده این است که در مؤلفه سهم تعدادی، بین دو شرکت پرداخت الکترونیک پاسارگاد و پرداخت الکترونیک سداد جابهجایی رخ داده است.
بر اساس گزارش شاپرک در فروردین ۱۴۰۱، شرکت پرداخت الکترونیک سامان با پوشش ۲۱ درصدی از بازار تراکنشهای کارتخوان فروشگاهی بیشترین سهم از تعداد این ابزار پرداخت را در اختیار دارد. در سهم از تعداد تراکنشهای ابزار پذیرش اینترنتی و موبایلی نیز به ترتیب آسانپرداخت پرشین و بهپرداخت ملت با ۴۱.۹۷ و ۳۷.۴۸ درصد از این ابزارهای پرداخت در صدر قرار دارند.
در حوزه سهم شرکتهای PSP از مبلغ تراکنشها نیز در این ماه، بهپرداخت ملت با تصاحب ۱۸.۶۸ درصد از مبلغ تراکنشهای کارتخوان فروشگاهی، پرداخت الکترونیک سامان با ۳۲.۴۹ درصد از سهم از مبلغ ابزار اینترنتی و ۴۰.۴۸ درصد از مبلغ تراکنش ابزار موبایلی بیشترین سهم را در اختیار دارند.