skip to Main Content
محتوای اختصاصی کاربران ویژهورود به سایت

فراموشی رمز عبور

با شبکه های اجتماعی وارد شوید

عضو نیستید؟ عضو شوید

ثبت نام سایت

با شبکه های اجتماعی وارد شوید

عضو نیستید؟ وارد شوید

فراموشی رمز عبور

وارد شوید یا عضو شوید

جشنواره نوروزی آنر

شمشیر دولبه‌ای با نام سال دانش‌بنیان

عاطفه چوپان نویسنده میهمان

۲۹ فروردین ۱۴۰۱

زمان مطالعه : ۳ دقیقه

تاریخ به‌روزرسانی: ۱۰ اردیبهشت ۱۴۰۱

دانش بنیان

هنوز یک ماه از نام‌گذاری سال ۱۴۰۱ تحت عنوان «تولید، دانش‌بنیان و اشتغال‌آفرین» نگذشته اما جسته‌گریخته خبرهایی از سرمایه‌گذاری بانک‌ها و موسسات دولتی در حوزه دانش‌بنیان و استارت‌آپ‌ها به گوش می‌رسد، اما چطور نام‌گذاری سال دانش‌بنیان می‌تواند مانند یک شمشیر دولبه برای شرکت‌های این حوزه عمل کند؟

به گزارش پیوست، برخی از صاحب‌نظران معتقدند اگرچه با یک نگاه خوش‌بینانه از این نام‌گذاری به این نتیجه می‌رسیم که دولت و مجلس به رشد و توسعه روی خوش نشان داده‌اند اما از طرف دیگر تجربه‌ها نه فقط در ایران که در کل دنیا نشان داده ورود دولت به هر حوزه‌ای در بخش خصوصی حتی با نگاه حمایتی نیز در نهایت با شکست مواجه بوده است.

یونس حمیدی، دبیر انجمن سرمایه‌گذاری‌های خطرپذیر کشور، در این باره به پیوست می‌گوید: وضعیت کلی اقتصاد ایران به نحوی است که در برخی از حوزه‌ها به بن‌بست‌ رسیده و دولت به این نتیجه رسیده که لازمه تغییر در این وضعیت توجه به حوزه نوآوری و شرکت‌های دانش‌بنیان است. اما اساس این نام‌گذاری آنچنان که باید مبتنی بر مدل‌های رشد نیست. در واقع ما فقط از این جهت که در حوزه واردات تحریم و محدودیت داشتیم به سمت مهندسی معکوس رفتیم، هرچند این تولیدات ارزشمند است اما این تولیدات در فضایی رشد پیدا کرده‌اند که رقابتی وجود ندارد و با دنیا نیز در ارتباط نیستیم.

یونس حمیدی، دبیر انجمن سرمایه‌گذاری خطر پذیر
یونس حمیدی، دبیر انجمن سرمایه‌گذاری‌های خطرپذیر

او ادامه می‌دهد: پیش‌بینی من این است که در نتیجه این نام‌گذاری و وضع قوانین حمایتی، تا ۶ سال آینده از یکسری از اتلاف انرژی‌ها جلوگیری شود و مواد اولیه‌ای را که امکان فروش‌شان هم دیگر برایمان مهیا نیست با مهندسی معکوس دانش روز دنیا به محصول تولید کنیم اما در بلندمدت اتفاقی نمی‌افتد و سطح کشور در دنیا ارتقا پیدا نخواهد کرد.

حمیدی معتقد است: در حال حاضر فقط شاهد اصلاح قوانین هستیم و باید دید نتیجه این قوانین و حمایت‌ها در تولید دانش‌بنیان چیست، اما تجربه می‌گوید نه تنها در ایران که در تمام کشورها اگر دولت در حوزه‌ای وارد شود احتمال افت آن حوزه بیشتر است. در عوض اگر دولت عقلانیت به خرج دهد و حمایت‌ها را به صورت غیرمستقیم و از کانال بخش خصوصی انجام دهد، شاهد اتفاقات بهتری خواهیم بود.

حساسیت دولت به نفع دانش‌بنیان؟

علی ناظمی، معاون سرمایه‌گذاری صندوق نوآوری و شکوفایی، اما نظر دیگری دارد. او معتقد است برانگیخته شدن حساسیت در بدنه دولت و مجلس نسبت به حوزه دانش‌بنیان در نهایت باعث می‌شود دغدغه‌های اکوسیستم استارت‌آپی و حوزه دانش‌بنیان با تمرکز بیشتری بررسی شود.

علی ناظمی، معاون سرمایه‌گذاری صندوق نوآوری
علی ناظمی، معاون سرمایه‌گذاری صندوق نوآوری و شکوفایی

او می‌گوید: مزیت اصلاحات قانونی و توجه بیشتر به حوزه دانش‌بنیان باعث می‌شود موانع توسعه کار، چالش‌های قانونی، نهادی و سیاست‌گذاری بررسی شود و فرصت خوبی است که همه فعالان و سیاست‌گذاران بر سر این موضوع به تبادل نظر بپردازند. البته که در نهایت این موضوع آفت‌ها و خطر سوءاستفاده هم دارد.

ناظمی البته این را هم می‌گوید که آمارهایی که بانک‌ها برای تامین مالی شرکت‌های دانش بنیان استارت‌آپی ارائه می‌دهند عموماً تسهیلاتی است که در قالب وام‌های توسعه‌ای و ایجادی ارائه می‌شود اما در قالب سرمایه‌گذاری عنوان می‌شود.

https://pvst.ir/c6t
عاطفه چوپاننویسنده میهمان

    خبرنگاری را از سال ۱۳۹۱ و با سرویس اقتصادی ایسنا «خراسان رضوی» شروع کردم. پنج سال بعد و با اتمام دوره دانشجویی همکاری با مجموعه‌های مختلفی از جمله دنیای اقتصاد، روزنامه خراسان و شرکت خدمات روابط عمومی رادکان را تجربه کردم. یک سال مدیر رسانه شورای شهر مشهد بودم و از رسانه یک قدم عقب کشیدم و با فعالیت در روزنامه شهرآرا دوباره به خانه برگشتم. سه سال بعد و پس از مهاجرت به تهران به تجارت‌نیوز رفتم و بعد به نوشتن پرونده‌های اجتماعی در هفته‌نامه تجارت‌فردا مشغول شدم و حالا با افتخار عضوی از خانواده پیوستم.

    تمام مقالات

    0 نظر

    ارسال دیدگاه

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

    *

    برای بوکمارک این نوشته
    Back To Top
    جستجو