«میانگین اجرای برنامه توسعه طی ۶ دوره گذشته حدود ۳۰ درصد بوده است.» این نتیجه…
۱۰ آذر ۱۴۰۳
این روزها فناوری دیجیتال وارد مرحله تازهای از بلوغ و تکامل شده و بستری توانمند و ارزان برای تحقق سطوح بالاتری از رویاها و تخیلات بشری در گسترهای عام و فراگیر مهیا کرده است. سبک زندگی و شیوه تعاملات و ارتباطات بشری لحظه به لحظه دیجیتالیتر میشوند، مَجاز با سرعت خیرهکنندهای در حال ورود، گسترش و بسط نفوذ خود در جزء به جزء وجوه مختلف زندگی ماست، هر روز گجتهای سختافزاری تازهای با قابلیتها و امکاناتی جذاب، کاملا نو و وسوسهانگیز وارد بازار داغ و پرتقاضای فناوری میشوند، گوشیهای موبایل روزبهروز هوشمندتر، توانمندتر و مسوولیتپذیرتر شده و برای پذیرش نقشهای کلیدیتر و حضور پررنگ تری در زندگی به سبک دیجیتال آماده میشوند. فناوری ارتباطات موبایل چندین سال است که عملا از ابزاری صرفا جهت برقراری ارتباطات مخابراتی در یک بستر دیجیتالی بیسیم گام را فراتر گزارده و لحظه به لحظه به مفهوم یک «All In One» همهفنحریف نزدیکتر میشود. شاید زودتر از آنچه فکر کنید موبایلتان به طور کامل جایگزین کیف دستی و تمام اسناد و مدارک مورد نیاز شما در تعاملات روزمره شود.
این گذار شتابان و اجتنابناپذیر به سمت دیجیتالی شدن بیتردید در ابعاد مختلف زندگی فرآیند انجام کارها را به مراتب سهلتر و سریعتر کرده و لذتهایی بکر و کاملا جدید در دنیایی تجربهنشده را در گسترهای عام فراهم آورده است اما به همین اندازه و حتی بسیار بیش از آن، حریم خصوصی و داشتههای ارزشمند کاربران را در معرض انبوهی از تهدیدات و خطرات جدی و نوینی قرار داده که همراه با خلق هر محصول و فناوری نو زاده میشوند. این روزها ذهنها و نگاهها چنان مجذوب توانمندیهای نوظهور و تردستیهای بدیع و خارقالعاده مخلوقات فناوری امروز و محو در اندامهای باریک و خوشتراش هر کدام شده که کاملا بیتوجه و غافل از تهدیدات عمیق و گاه فاجعهبار نهفته در بطن فرآیند شتابان دیجیتالی شدن سبک زندگی، محو در لذت تجربه رویاهایی که در راه است، تنها سر آمدن زمان موعود برای عرضه عمومی تازهترینهای فناوری را انتظار میکشد!
هر چه نقش و حضور تجهیزات دیجیتال در زندگی پررنگ تر و گستردهتر میشود، تبعات بیتوجهی یا کمتوجهی به مقوله امنیت، سنگینتر و جبرانناپذیرتر میشود. اگر تا دیروز زندگی دیجیتال شما در یک دستگاه کامپیوتر و یک خط اینترنت با سرویسهایی چون ایمیل، چت، وبگردی و دانلود و آپلود فایلها خلاصه میشد و آلودگی به بدافزارها در بدترین حالت باعث آسیبهای سختافزاری و از دست دادن اطلاعاتی نهچندان ارزشمند میشد، اکنون بسیاری از کسب و کارها تماما بر بستر وب استوار شده یا به شدت به آن وابسته است، حجم عمدهای از خریدها و انواع پرداختها و نقل و انتقالات خرد و کلان مالی از طریق سرویسها و امکانات بانکداری الکترونیکی و درگاههای اینترنتی انجام میشود، سرویسهای مجازی و مبتنی بر بسترهای دیجیتال روزبهروز فراگیرتر شده و خدمات بیشتری را از چرخه سنتی و حضوری خارج کرده و در قالبهای مختلف غیرحضوری و قابل دسترس برای عموم در هر زمان و مکان از طریق موبایل (و دیگر تجهیزات پورتابل) فراهم کرده است. دسترسی ارزان و فراگیر به ابزارهای مجهز به انواع فناوریهای ارتباطات شبکهای بیسیم نیز خود به شکلهای مختلف و گاه به سادگی آب خوردن راه را برای نفوذگری، سرقت اطلاعات و بسیاری سوءاستفادهها و خرابکاریها هموار کرده است. پدیده شبکههای اجتماعی نیز با ضریب نفوذ حیرتانگیز در میان کاربران اینترنت در سرتاسر جهان، به تنهایی بستری توانمند و با پتانسیلهای فراوان جهت انواع دسترسیهای غیرمجاز به حریم خصوصی افراد و سرقت اطلاعات ارزشمند میلیونها کاربر را فراهم کرده است و…
دیجیتالیتر شدن سبک زندگی در فاصله دیروز تا امروز علاوه بر اینکه نمودار نرخ تولید بدافزارهای جدید را با ضریبی خیرهکننده اکیدا و شدیدا تصاعدی و هزاران هزار ورودی و مدخل پنهان و کاملا بکر را وارد زندگی بشر امروزی کرده، رفتارغالب بدافزارها و تهدیدات دیجیتال را نیز به سمت اهداف مهمتر و ضربههای مهلکتری سوق داده است. بدافزارهای امروزی کمتر به دنبال خرابکاری و ایجاد اختلال در سیستم کاربران هستند؛ آنها بیشتر به دنبال نفوذ، دسترسی غیرمجاز به منابع نرمافزاری و سختافزاری به قصد شنود، رصد و ردگیری فعالیتهای آنلاین، سرقت فایلهای ارزشمند، صیادی اطلاعات حسابهای بانکی و دیگر اکانتهای باارزش قربانیانی هستند که بی ذرهای توجه و آگاهی از انبوه مخاطرات در کمین نشسته، گوشهگوشه محل کار، زندگی و حریم خصوصیشان را با جدیدترین محصولات دیجیتالی تزئین کردهاند!
خوب یا بد، خواسته یا ناخواسته نقش و سهم دیجیتال و تعاملات مجازی در سبک زندگی ما لحظه به لحظه پررنگ تر و جدیتر میشود، نفوذ مَجاز در تمام وجوه زندگی واقعیتی گریزناپذیراست. این واقعیت مزایا و جذابیتهای فراوانی دارد و حتی نیاز جامعه بشری و نسل امروز و آینده نیز چنین ایجاب میکند اما در این میان موضوع مهمی به شدت مهجور مانده و کمتر مورد توجه جدی قرار گرفته و آن، مقوله امنیت در این دنیای جدید و تجربهنشده است