skip to Main Content
محتوای اختصاصی کاربران ویژهورود به سایت

فراموشی رمز عبور

با شبکه های اجتماعی وارد شوید

عضو نیستید؟ عضو شوید

ثبت نام سایت

با شبکه های اجتماعی وارد شوید

عضو نیستید؟ وارد شوید

فراموشی رمز عبور

وارد شوید یا عضو شوید

جشنواره نوروزی آنر

اپل از سازنده جاسوس افزار اسرائیلی شکایت کرد

۳ آذر ۱۴۰۰

زمان مطالعه : ۷ دقیقه

 اپل در دادگاه فدرال از NSO، شرکت تولید کننده جاسوس افزار اسرائیلی، شکایت کرد. این شرکت اسرائیلی مدتی است که به شدت تحت فشار گروه‌های فعال اجتماعی و محافظت از حریم خصوصی است. سازمان‌ها و به ویژه دولت‌ها از جاسوس افزار تولیدی این شرکت برای جاسوسی از فعالان اجتماعی، روزنامه نگاران و مخالفان خود استفاده می‌کنند.

به گزارش پیوست به نقل از نیویورک تایمز، این دومین باری است که یک غول تکنولوژی از NSO شکایت می‌کند. فیس‌بوک نیز سال ۲۰۱۹ به دلیل هدف گرفتن کاربران واتس‌آپ از این NSO شکایت کرد. فیس‌بوک در آن سال مدعی شد که این جاسوس افزاری برای هدف گرفتن روزنامه‌نگاران و فعالان حقوقی استفاده شده است.

حالا اپل برای اولین بار در تلاش است تا NSO را به دلیل آنچه نظارت و هدف گرفتن کاربران اپل خوانده در دادگاه مسئول بشناسد. اپل همچنین می‌خواهد استفاده از هرگونه نرم‌افزار، خدمات یا دستگاه‌های خود را برای NSO ممنوع کند. در صورت موافقت با این درخواست اپل، عملا جاسوس افزار NSO بی مصرف می‌شود زیرا مشتریان دولتی و تجاری آن در حال حاضر به گوشی‌های هوشمند آیفون و اندروید دسترسی کامل دارند.

اپل همچنین به دنبال جبران خسارت زمان و هزینه‌ای است که این شرکت به دلیل سو استفاده NSO از محصولات خود متحمل شده است. اپل می‌گوید هزینه‌ای که بابت جبران خسارت پرداخت می‌شود را به سازمان‌هایی خواهد داد که این جاسوس افزار را گزارش کرده‌اند.

مدیران NSO مدعی هستند که از همان زمان آغاز به کارشان در سال ۲۰۱۰، تنها برای فعالیت قانونی این جاسوس‌افزار را در اختیار دولت‌ها قرار داده‌اند اما افشاگری‌های روزنامه‌نگاران و محققان مستقل نشان می‌دهد دولت‌ها از جاسوس افزار پگاسوس (Pegasus) برای جاسوسی از روزنامه‌نگاران، فعالان و مخالفان استفاده کرده‌اند.

مدیران اپل این پرونده را هشداری به NSO و دیگر سازندگان جاسوس‌افزار توصیف کرده‌اند. ایوال کرستیک، رئیس مهندسی و ساختار امنیتی اپل، روز دوشنبه در مصاحبه‌ای گفت: «این شعار اپل است: اگر شما چنین کاری بکنید، اگر نرم‌افزار ما را به سلاحی علیه کاربران بی‌گناه، محققان، یا روزنامه نگاران تبدیل کنید، اپل فرصتی به شما نخواهد داد.»

اپل گروه NSO، سازنده جاسوس افزار اسرائیلی، را به نقض وقیحانه قوانین نرم‌افزاری، فدرال و ایالتی متهم کرده است

نماینده NSO روز سه شنبه در بیانیه‌ای اعلام کرد:‌ «به لطف تکنولوژی‌های گروه NSO، جان هزارن نفر در سراسر جهان نجات داده می شود. سو استفاده گران جنسی از کودکان و تروریست‌ها به راحتی در پناه‌گاه امن تکنولوژی فعالیت می‌کنند و ما ابزار مناسبی برای مبارزه با آن نداریم.»

گروه NSO در مسیر خود با چندین مانع اساسی برخورد کرده است. دولت بایدن این ماه در اقدامی قابل توجه شرکت NSO و Candiru که یکی دیگر از شرکت‌های نظارت اسرائیل است را در لیست سیاه خود قرار داد. دولت آمریکا مدعی است که این شرکت‌ها جاسوس‌افزاری را در اختیار دولت‌های بیگانه قرار می‌دهند که برای جاسوسی از گوشی‌های خبرنگاران، مخالفان، فعالان حقوق بشری و خیلی‌های دیگر استفاده می‌شود.

این ممنوعیت که براساس آن هیچ شرکت آمریکایی قادر به همکاری با NSO نخواهد بود از مهمترین گام تمام دولت‌های آمریکا برای مبارزه با بازار جهانی بدافزار است.

دولت اسرائیل که فروش نرم‌افزارهای NSO به دولت‌های خارجی را تایید می‌کند و این نرم‌افزار را بخش مهمی از ابزار سیاست خارجی خود می‌داند در حال مذاکره با آمریکا است تا NSO را از لیست سیاه خارج کند. شرکت NSO اعلام کرده که با این ممنوعیت آمریکا مبارزه می‌کند اما پس از قرار گرفتن این کسب و کار در لیست سیاه قرار شده است که مجموعه مدیریت امور را در دست خود بگیرند.

یک هفته پس از آنکه دولت فدرال ممنوعیت فعلی را اعمال کند، دادگاه تجدید نظر ایالات متحده با درخواست NSO برای رد شکایت فیس‌بوک (که حالا متا نام دارد) مخالفت کرد. این شرکت مدعی است «می‌تواند مصونیت بررسی حقوقی خارجی درخواست کند.» این دادگاه درخواست NSO را رد و اجازه ادامه روند پرونده فیسبوک را صادر کرد.

این پیشرفت‌ها مسیر پرونده اپل علیه NSO را هموار کرد. اپل اولین بار در سال ۲۰۱۶ با NSO به مشکل خورد. در آن زمان محققان موسسه تحقیقات Citizen Lab از مدرسه امور بین‌الملل دانشگاه تورنتو و Lookout، شرکت امنیت موبایلی در سان‌فرانسیسکو که به بلک‌بری تعلق دارد، نشان داد که بد افزار پگاسوس از سه نقطه ضعف در محصولات اپل برای جاسوسی از مخالفان، فعالان و روزنامه نگاران استفاده می‌کند.

شرکت تحلیل اعتباری مودی (Moody) هشدار داده این شرکت در معرض خطر بنیادی قرار دارد. مودی شرکت NSO را در رده بندی خود دو سطح پایین‌تر برده و حالا با اشاره به بدهی ۵۰۰ میلیون دلاری و مشکلات جدی در زمینه آنرا ۸ سطح پایین‌تر از سطح سرمایه‌گذاری قرار داده است.

جاسوس افزار NSO به مشتریان دولتی خود دسترسی کامل به گوشی هدف را ارائه داده و ماموران می‌‌توانند پیام‌های متنی و ایمیل را بخوانند، تما‌س‌های فرد را ضبط کنند و با دوربین گوشی تصویر برداری کرده و حتی صدا ضبط کنند. موقعیت مکانی کاربران هم قابل ردیابی است.

مستندات داخلی NSO که در سال ۲۰۱۶ در اختیار نیویورک تایمز قرار گرفت نشان می‌دهد که این شرکت برای جاسوسی از ۱۰ آیفون ۶۵۰ هزار دلار از آژانس‌های دولتی دریافت کرده است و به این مبلغ نیم میلیون دلار دیگر برای هزینه تجهیزات هم اضافه می‌شود. براسا این مستندات، آژانس‌های دولتی امارات متحده عربی و مکزیک از جمله اولین مشتریان NSO بوده‌اند.

در پایان این تغییر و تحولات، جاسوس افزار شرکت NSO در گوشی فعلان حقوق بشری امارات و روزنامه نگاران و وکلای حقوق بشری مکزیک و حتی فرزند نوجوان آنها در آمریکا پیدا شد.

شرکت NSO اعلام کرد، هرگونه اتهام سو استفاده را بررسی می‌کند اما افشاگری‌های بعدی نشان داد دولت‌ها همچنان به سواستفاده از جاسوس‌افزار NSO ادامه می‌دهد.

آغاز گر پرونده اپل علیه NSO حادثه‌ای در عربستان سعودی بود. در ماه مارس مشخص شد که جاسوس افزار پگاسوس، ساخته NSO، در آیفون یکی از فعالان سعودی پیدا شده است. شرکت Citizen Lab دریافت که این جاسوس افزار بدون مداخله خاصی از سوی خود فرد آیفون را آلوده کرده است. این جاسوس افزار بدون اطلاع فرد می‌تواند آیفون، کامپیوتر مک و گوشی اپل را آلوده و سپس اطلاعات آنها را بدون اطلاع فرد به سرورهای دولتی منتقل کند.

سیتیزن‌لب این الگو را بدون کلیک «ورود اجباری» تعریف کرد و نمونه‌ای از آن را در ماه سپتامبر برای اپل ارسال کرد. این موضوع باعث شد تا اپل در یک به‌روزرسانی اضطراری نرم‌افزار آیفون، آیپد، گوشی‌های اپل و کامپیوتر‌های مک را آپدیت کند.

نمونه‌ای که از جاسوس افزار پگاسوس به دست آمد تصویری کلی از نحوه عملکرد این جاسوس افزار در اختیار اپل گذاشت. این شرکت دریافت مهندسان NSO برای این حملات بیش از ۱۰۰ اپل آی‌دی جعلی ساخته‌اند. مهندسان NSO در فرایند ساخت این حساب‌ها باید با شرایط و ضوابط آی‌کلود اپل موافقت کنند و براساس این شرایط ارتباط کاربران آی‌کلود با اپل «براساس قوانین ایالت کالیفرنیا» تنظیم می‌شود.

این قید به اپل اجازه داد تا پرونده خود علیه NSO را از دادگاه منطقه شمال کالیفرنیا پیگیری کند.

هیثر کرینر، مسئول ارشد دعوی تجاری اپل، می‌گوید: «این کار نقض وقیحانه شرایط خدمت و حریم خصوصی مشتریان ما بود. ما در این پرونده باید پیغامی روشن را منعکس کنیم که اپل این نوع سو استفاده از کاربران را تحمل نمی‌کند.»

اپل پس از طرح شکایت خود در روز سه شنبه اعلام کرد که به سیتیزن‌لب و دیگر سازمان‌هایی که این جاسوسی دیجیتال را ریشه یابی کردند به صورت رایگان کمک فنی، اطلاعاتی و مهندسی ارائه می‌کند. بعلاوه اپل اعلام کرده است که ۱۰ میلیون دلار و مبلغ جبران خسارت را به همین شرکت‌ها پرداخت می‌کند.

متخصصان حقوق دیجیتال می‌گویند این پروند بقای NSO را به خطر می‌اندازد. ران دیبرت، مدیر سیتیزن لب، می‌گوید: «NSO از این پس سم است. هیچ انسان عاقلی نمی‌خواهد با این شرکت ارتباط پیدا کند. اما موضوع تنها یک شرکت نیست. این یک مشکل فراگیر در صنعت است.»

او افزود: «این پرونده در کنار NSO، صنعت بی بند و بار جاسوس افزار را به طور کامل قانونمند می‌کند.»

دایبرت می‌گوید: «گام‌هایی مثل این مفید اما ناتمام هستند. ما به اقدام بیشتری از سوی دولت‌ها نیاز داریم.»

منبع: NYTimes

https://pvst.ir/b9o

0 نظر

ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

*

برای بوکمارک این نوشته
Back To Top
جستجو