آیا برونسپاری تولید موبایل، تولید ملی است؟ نظر وزارت صمت شاید تغییر کند
وزارت صمت در نامهای به مرکز ملی مطالعات، پایش و بهبود محیط کسبکار اعلام کرد…
۵ آذر ۱۴۰۳
۳ آذر ۱۴۰۰
زمان مطالعه : ۵ دقیقه
شرکت سامسونگ الکترونیک قصد دارد یک کارخانه تولید چیپ ۱۷ میلیارد دلاری در شهر تیلور تگزاس احداث کند. این سرمایه گذاری عظیم در حالی انجام گرفته که دولت بایدن برای توسعه تولیدات نیمه رسانای آمریکا تلاش میکند.
تاسیسات تولیدی تیلور که در مرکز تگزاس قرار دارد قرار است هزار و ۸۰۰ فرصت شغلی ایجاد کند. با این حال براساس مستنداتی که سامسونگ پیشتر در اختیار مقامات تگزاس قرار داده، انتظار نمیرود این تاسیسات تا سال ۲۰۲۴ به مرحله تولید برسد. شهر تیلور هم برای ترغیب سامسونگ بستههای حمایتی از جمله تخفیف ۹۲.۵ درصدی مالیات ملکی به مدت ۱۰ سال را در نظر گرفته هر دهه کاهش پیدا میکند.
سخنگوی سامسونگ میگوید: «هنوز درمورد مکان احداث تصمیم گیری نهایی نشده است.»
سامسونگ در حالی روی تگزاس تمرکز کرده که به دنبال ساها سرمایهگذاری در صنعت نیمه رسانا ردپایی از خود در این ایالت به جای گذاشته و بستههای حمایتی متعددی را از دولت دریافت کرده است.
کمبود چیپ جهانی صنایع بسیاری از جمله گوشیهای هوشمند، لوازم خانگی و خودرو سازی را تحت تاثیر قرار داده است.
سامسونگ که از لحاظ درآمدی بزرگترین سازنده چیپ نیمه رسانا در جهان محسوب میشود قصد دارد در سه سال آینده بیش از ۲۰۵ سرمایه گذاری جدید انجام داده و چیپ سازی یکی از اولویتهای این شرکت است. شرکت تایوانی TSMC هم که یکی دیگر از بازیگران بزرگ این حوزه است قصد دارد در سه سال آینده بیش از ۱۰۰ میلیارد دلار سرمایه گذاری جدید انجام دهد. اینتل از جمله تولید کنندگان بزرگ آمریکا هم از برنامههای خبر داده است که در یک دهه آینده به بیش از ۱۰۰ میلیارد دلار سرمایهگذاری روی کارخانههای تولید چیپ در آمریکا و اروپا منتهی میشود.
توسعه تولیدات چیپ به یکی از اولویتهای دولت بایدن و کنگره تبدیل شده و در همین راستا مقرراتی برای کمک به سرمایه گذاری در آمریکا به تصویب رسید. سنای آمریکا در ماه ژوئن ۵۲ میلیارد دلار یارانه مستقیم را برای احداث کارخانههای جدید تولید نیمه رسانا به تصویب رساند که البته هنوز به تایید کنگره نرسیده است.
آمریکا در دو دهه گذشته از رقابت تولیدات نیمه رسانا عقب مانده و در سال ۲۰۲۰ این کشور تنها ۱۲ درصد از تولیدات را به خود اختصاص داد در حالی که در سال ۱۹۹۰ آمریکا ۳۷ درصد از چیپ جهان را تامین میکرد. چین، تایوان و کره جنوبی به مراکز اصلی تولید این چیپهای کامپیوتری تبدیل شدهاند. این موضوع باعث شده تا چیپهای نیمه رسانا به موضوع مهمی در بحث امنیت ملی و رشد اقتصادی از نگاه قانونگذاران تبدیل شوند.
به گفته افراد مطلع، سامسونگ پیش از انتخاب شهر تیلور مکانهایی در آریزونا، نیویورک و فلوریدا را زیر نظر داشته است. بهعلاوه شهر تیلور تنها گزینه سامسونگ در تگزاس نبوده و آستین، یکی دیگر از شهرهای تگزاس، هم از جمله گزینههای این شرکت بود. چندین دهه است که تنها کارخانه چیپ سامسونگ در آمریکا قرار دارد.
شهر تیلور ۱۶ هزار نفر جمعیت دارد و در منطقه ویلیامسون در فاصله ۳۰ مایلی آستین قرار دارد. پایگاهی ۱۲۰۰ هکتاری که سامسونگ برای احداث این کارخانه در نظر گرفته بسیار وسیعتر از زمینهای سامسونگ در شهر آستین است.
انتظار میرود که کارخانه تیلور به تاسیسات پیشرفته تولید چیپ در عملیاتهای تولیدی سامسونگ که نیمه رساناهای طراحی دیگر شرکتهای را تولید میکند تبدیل شود. این تولیدات پیشرفته حجم عظیمی از سرمایه را جذب صنعت نیمه رسانا کرده است.
سرمایه گذاری سامسونگ پیروزی دیگری در مسیر تبدیل شدن تگزاس به یک مرکز تکنولوژی است. تسلا در ماه اکتبر اعلام کرد که دفتر مرکزی خود را در چند ماه آینده به شهر آستین تگزاس منتقل میکند و ایلان ماسک، مدیرعامل تسلا، هم به تگزاس نقل مکان کرد. اینتل نیز اعلام کرده که برای کمپ طراحی خود در آستین حدود ۱۷۰۰ نیرو استخدام میکند.
تصمیم سامسونگ در مورد مکان احداث این کارخانه چند ماه پس از آن اتخاذ شد که جائه یانگ، رئیس این غول کرهای در ماه آگوست با عفو مشروط از زندان آزاد شد. آقای لی پس از محکومیت به پرداخت روشه به رئیس جمهور سابق کره برای ادغام بین دو شرکت وابسته سامسونگ در سال ۲۰۱۵ راهی زندان شد. او حدود یک سال زودتر با عفو مشروط از زندان آزاد شد.
بازگشت آقای لی ۵۳ ساله و نوه بنیانگذار سامسونگ انتظار اقدامات جدی را در بین حامیان این غول کرهای افزایش داده است. حامیان سامسونگ معتقدند دورانی که لی به زندان رفتن شرکت چنین اقداماتی را انجام نداده است. وزارت دادگستری کره هنگام عفو مشروط آقای لی از «فاکتورهای اقتصادی» به عنوان یکی از دلایل این آزادی یاد کرد. تصمیمگیریهای عمده سامسونگ باید با امضای آقای لی انجام شوند.
لی در چند روز گذشته به یک سفر تجاری به آمریکا رفته و تصاویری را از ملاقات با مدیران عامل شرکت مادرنا و ورایزن منتشر کرده است. طبق اعلام سامسونگ، لی در این سفر با مقامات کاخ سفید، قانونگذاران و ساتیا نادلا، مدیرعامل مایکروسافت، هم دیدار کرده است. با این حال به گفته افراد مطلع، احتمالا آقای لی در مراسم امروز تگزارس حضور نخواهد داشت.
طبق دادههای وزارت بازرگانی ایالات متحده، سرمایهگذاری مستقیم کره جنوبی در آمریکا در سال ۲۰۲۰ به ۶۲.۴ میلیارد رسیده که حاکی از رشد ۱۴ درصدی نسبت به سال گذشته است.
مون جه-این، رئیس جمهور کره جنوبی، در ماه می در کاخ سفید با بایدن دیدار کرده و در این جلسه این دو درمورد همکاری عمیق در حوزه زنجیره عرضه صحبت کردند. در همان زمان شرکتهای کرهای برنامههای خود برای سرمایهگذاری در ایالات متحده را شرح دادند.
منبع: WSJ