یازدهمین جشنواره فناوری اطلاعات: هوش مصنوعی، طلای اقتصاد مدرن
هوش مصنوعی، با بهینهسازی سه عنصر کلیدی؛ اطلاعات، منابع، و نیروی انسانی، فرصتی ارزشمند برای…
۱ بهمن ۱۴۰۳
۲۲ آبان ۱۴۰۰
زمان مطالعه : ۵ دقیقه
شرکت توشیبا، غول فناوری ژاپن، روز جمعه از برنامههای خود برای تقسیم شدن به سه شرکت جداگانه خبر داد. این اقدام در پاسخ به رسواییهای مدیریتی و درخواست فعالان حقوق اجتماعی برای تغییر اساسی در این شرکت انجام میشود.
به گزارش پیوست، تقسیم توشیبا به سه شرکت در کشوری مثل ژاپن که مملو از شرکتهای خوشهای است پدیده نادری محسوب میشود. خبر تقسیم توشیبا در حالی منتشر شد که ژنرال الکتریک، یکی از غولهای صنعتی آمریکا، خبر از تقسیم امپراتوری خود داده و جانسوناندجانسون هم از اقدامات مشابهی صحبت کرده است.
توشیبا که در سال ۱۹۷۵ تاسیس شده قصد دارد بخش انرژی و زیرساخت خود را به یک شرکت جداگانه تبدیل کند و تجارت درایوهای دیسک سخت و نیمه رسانا نیز بنیان شرکت دیگری را تشکیل میدهند. شرکت سومی هم سهام توشیبا در هلدینگ Kiaxia و دیگر داراییهای این شرکت را مدیریت میکند.
این طرح با درخواست فعالان برای خصوصیسازی مغایرت دارد
به گفته افراد مطلع، این طرح که در نتیجه پنج ماه بررسی استراتژیک و به دنبال موجی از رسواییهای مدیریتی ارائه شده با هدف تشویق فعالان اجتماعی به فروش سهام خود طراحی شده است. با این حال، طرح تجزیه با درخواست سهامداران فعال اجتماعی برای خصوصیسازی توشیبا مغایرت دارد و سهامداران عمده معتقدند این برنامه شاید در جلسهای در ماه مارس به بنبست بخورد.
این خبر پس از تعطیلی بازار در ژاپن اعلام شد اما سهام این شرکت در فرانکفورت ۴ درصد در ابتدای روز جمعه سقوط کرد که حاکی از ناامیدی سرمایهگذاران از طرح جدید توشیبا است. البته ارزش این سهام بعدا به مقدار ناچیزی بهبود پیدا کرد.
توشیبا قرار است تا مارس ۲۰۲۴ روند تقسیم خود را کامل کند
کمیته بررسی استراتژیک توشیبا میگوید که ایده خصوصیسازی باعث نگرانیهایی در مورد تاثیر آن بر کسبوکارها و کارکنان شده و پیشنهاداتی که شرکتهای خصوصی خریدار سهام ارائه کردهاند با انتظارات بازار همخوانی ندارد. به گفته این شرکت، شرکتهای خصوصی خریدار سهام هم نگران تنش بین قانون امنیت ملی ژاپن و مخالفت رگولاتوریهای ضد انحصار هستند.
ساتوشی تسوناکاوا، مدیرعامل توشیبا در کنفرانس خبری گفت: «پس از بحثهای متعدد به این نتیجه رسیدیم که سازماندهی مجدد بهترین گزینه است.»
به گفته یکی از سهامداران بزرگ توشیبا که امیدوار است طرح تجزیه طی دو سال تکمیل شود، حتی در نبود سهامداران فعال اجتماعی هم طرح تجزیه دنبال میشد و از سوی وزارت بازرگانی تعهدی بر گردن آنها نیست. این سهام دار میگوید: «گزینه خصوصیسازی توشیبا در کوتاهمدت نسبت به تجزیه ارزش حاصل میکند.»
یک از مدیران سرمایه در صندوق فعالانی که در توشیبا سهام دارد میگوید این طرح ناامید کننده است و احتمالا در جلسه مدیریتی ماه مارس رد منتفی میشود.
به گفته این مدیر سرمایه که تمایلی به معرفی خود ندارد: «فعالان حالا دو گزینه دارند: شما میتوانید سهام خود را بفروشید و بروید و دو سال دیگر برگردید یا سهامهای بیشتری بخرید و در جلسه مدیران ارشد با این طرح مقابله کنید. من باید این موضوعات را بررسی کنم.»
این شرکت خوشهای که قدمتی ۱۴۶ ساله دارد از سال ۲۰۱۵ و در پی رسواییهای گسترده بحرانهای متعددی را پشت سر گذاشته است.
دو سال بعد، این شرکت از ۳۰ سرمایهگذار خارجی ۵.۴ میلیارد دلار سرمایه دریافت کرد و در نتیجه خطر حذف از فهرست سهامی را که فعالانی مثل Elliott Management، Third Point و Farallon پیشنهاد کرده بودند پشت سر گذاشت.
تنش بین مدیریت و سهامداران خارجی از آن زمان بسیار خبرساز شده است. در ماه ژوئن، یک بررسی با پشوانه سهامداران به این نتیجه رسید که وزارت بازرگانی ژاپن باید از نفوذ سرمایهگذاران در جلسه سهامداران سال گذشته جلوگیری کند.
توشیبا پیشتر روز جمعه گزارشی را منتشر کرد که نشان میدهد مدیران این شرکت از جمله مدیرعامل سابق رفتار غیراخلاقی داشتهاند که البته غیرقانونی نبوده است.
براساس این گزارش، توشیبا بیش از حد به وزارت بازرگانی وابسته بوده و مشکلات این شرکت هم ریشه در «احتیاط بیش از حد» در رابطه با سهامداران خارجی و بیرغبتی آنها برای ساخت رابطه محکم با این سهامداران دارد.
براساس این تغییرات، توشیبا قصد دارد ۱۰۰ میلیارد ین (۸۷۵ میلیون دلار) سرمایه را طی دو سال مالی آینده به سهامداران بازگرداند. طبق اعلام این شرکت، توشیبا قصد دارد سهامهای خود در Kioxia را «به فروش رسانده» و حاصل آن را به هرچه زودتر به سهامداران بازگرداند. این در حالی است که پیشتر قرار بود عمده پول حاصل به سهامداران تعلق گیرد.
داراییهایی دیگری که توشیبا همچنان مالک آنها باقی خواهد ماند عبارند از شرکت Toshiba Tec که سیستمهای چاپ و اطلاعات خردهفروشی را تولید میکند. توشیبا قصد دارد روند تجزیه و تغییرات را تا مارس ۲۰۲۴ اجرایی کند.
به گفته یکی از مقامات وزارت بازرگانی، دولت تاثیر تجزیه بر کسبوکارهای توشیبا در زمینه امنیت ملی و سیستمهای رادار این شرکت را بررسی میکند.
توشیبا روز جمعه گزارش سود دومین سه ماهه اجرایی خود را منتشر کرد. براساس این گزارش سود این شرکت پس از رکودی که در دوران همهگیری کرونا تجربه کرد دو برابر شده به ۳۰.۴ میلیارد ین (۲۶۷ میلیون دلار) رسیده است.
فومیو ماتسوموتو، استراتژیست ارشد شرکت سرمایهگذاری Okasan Securities میگوید: «اگر کسبوکارهای جانبی یک شرکت بر ارزشگذاری یک بخش بسیار رقابتی کارهایش تاثیر بگذارد، تجزیه منطقی است. اما اگر چنین کسبوکاری وجود نداشته باشد، تجزیه به سه شرکت متوسط منتهی میشود.»
منبع: Reuters