مشکل فنی بانکی موجب تاخیر در تسویه پرداختیارها شد
براساس اطلاعیه پرداختیارهای زرینپال، وندار و جیبیت، تسویه پرداختیاری امروز، یکم آذر ۱۴۰۳، با تاخیر…
۱ آذر ۱۴۰۳
۱ آذر ۱۴۰۰
زمان مطالعه : ۶ دقیقه
سرمایهگذاری شرکت متا، مایکروسافت و دیگر شرکتها روی متاورس نشان میدهد که بخش شرکتی به پولسازی این قلمرو مجازی معتقدند. متاورس در حال حاضر بیشتر به شکل رویایی در افکار عموم و غولهای تکنولوژی است و طرفداران اصلی آن هم به این زودیها انتظار برآروده شدن رویایشان را ندارند.
به گزارش پیوست، حامیان این جهان خیالی فرصتهای زیادی برای درآمد زایی تصور میکنند. از فروش سختافزار و نرمافزارهای دسترسی به متاورس گرفته تا کالاها، خدمات و تبلیغات مجازی در این جهان دیجیتالی.
شرکتهای کوچک و بزرگ طرحهای مختلفی برای متاورس ارائه میدهند. مایکروسافت در این چند وقت از ارائه نرمافزارهایی با محوریت متاورس در ماههای آینده خبر داد و البته هنوز خبری از قیمتگذاری نیست. مارک زاکربرگ، مدیرعامل متا، نیز اعلام کرد این شرکت در کنار فعالیتش روی متاورس به دنبال راهی برای درآمدزایی توسعه دهندگان است و احتمالا یک بودجه یک میلیارد دلاری با این اختصاص مییابد.
از نگاه رهبران تکنولوژی، متاورس گامی انقلابی در نحوه ارتباط دیجیتال و تجاری است. حامیان متاورس معتقدند این جهان دیجیتالی همانند پیدایش اینترنت یا آیفون زندگی روزمره مردم را به شدت تحت تاثیر قرار میدهد.
ساتیا نادلا، مدیرعامل مایکروسافت، حین معرفی ابزارهای جدید این شرکت برای جهان دیجیتال گفت: «وقتی درمورد متاورس صحبت میکنیم، هم یک پلتفرم جدید توصیف میکنیم و هم یک کاربرد تازه، درست شبیه به صحبتهایی که در درمورد وب و وبسایت در دهه ۹۰ میشد.» این ابزارهای جدید به کاربران نرمافزار تیمز مایکروسافت اجازه میدهد تا از سال آینده با آواتارهای انتخابی یا ظاهری دیجیتالی در جلسات شرکت کنند.
به گفته تحلیلگران، جهان دیجیتالی راهکار تازهای را برای خرید و فروش ایجاد میکنند. برنت ثیل، تحلیلگر بخش تکنولوژی در بانک سرمایهگذاری جفریز (Jefferies)، میگوید: «به نظر من ظرفیت دیوانهواری در زمینه تجارت وجود دارد، زیرا مقابل شما کالاهایی مجازی هستند و به جای نگاه به تصاویر، شما میتوانید اشیا را بچرخانید و به آن نگاه کنید و چیزهای مختلفی را امتحان کنید.»
به گفته تحلیلگران در این مراحل اولیه نمیتوان حجم اقتصاد متاورس را برآورد کرد. با این حال یکی از تحلیلگران به ۸۰ میلیارد دلاری اشاره کرد که همین حالا هم هرسال صرف کالاهای مجازی در بازیهای ویدیویی میشود و همین آمار پتانسیل بالای این جهان مجازی را نشان میدهد.
از عینکهای واقعیت مجازی تا نرمافزار و کالاهای دیجیتال، این جهان آنلاین فرصتهای تازهای را برای درآمدزایی فراهم میکند
فرصتهای پولسازی در حال حاضر به زیرساخت این قلمروهای آنلاین بستگی دارند.
متا هدستهای واقعیت مجازی Oculus را به قیمت ۲۹۹ دلار میفروشد به گفته این شرکت این هدست با دستگاههای واقعیت افزوده نیز همخوانی دارد. شرکت اسنپ یک جفت عینکهای واقعیت افزوده را به قیمت ۳۸۰ دلار ارائه میکند. مایکروسافت هم هدستهای HoloLens را که کاربران هدفش تجاری هستند از قیمت پایه ۲۹۷۵ دلار به فروش میرساند. ارتش آمریکا از جمله مشتریان این محصول مایکروسافت است.
براساس دادههای شرکت International Data، انتظار میرود که بازار تجهیزات واقعیت افزوده و مجازی امسال بیش از ۵۰ درصد بزرگتر شده و به ۹ میلیون محصول برسد. طبق اعلام این شرکت تعداد محصولات ارسالی تا سال ۲۰۲۵ به ۲۸.۷ میلیون واحد میرسد.
شرکت انویدیا، از شرکتهای فعال در حوزه چیپ و گرافیک، هم در حال ساخت نرمافزاری به نام Omniverse Enterprise است. این نرمافزار در ازای یک حق اشتراک، ابزارهایی را برای همکاری و شبیهسازی فراهم میکند. این بسته نرمافزاری در واقع بنیانی برای ساخت و اتصال جهانهای مجازی است. این شرکت روز سه شنبه ابزارهای جدیدی از جمله یک ابزار برای خلق آواتارهای فعال هوش مصنوعی را معرفی کرد.
جنسن هانگ، مدیرعامل انویدیا در تازهترین تماسی که درمورد درآمدهای این شرکت داشت گفت: «من تا حد مطلوبی اطمینان دارم که Omniverse یا متاورس قرار است به یک اقتصاد جدید بزرگتر از اقتصاد فعلی تبدیل شود.»
لیسا سو، مدیرعامل شرکت تولید کننده چیپ AMD اعلام کرد متا برای توسعه پایگاه داده این شرکت از چیپهای این شرکت برای فضای ابری استفاده میکند. رولبلاکس و اپیکگیمز، شرکتهای بازی ویدیویی، در پلتفرمهای خود کنسرتهای مجازی و تجربههای فراگیر دیگری را میزبانی کردهاند.
دیگر شرکتها نیز روی خوشی به مفهوم متاورس نشان دادهاند. شرکت مشاوره اسنچر ماه گذشته اعلام کرد که برای آموزش کارکنان جدیدش ۶۰ هزار هدست واقعیت مجازی Oculus را خریداری کرده است. برند نایک هم ماه گذشته با درخواستهایی را برای ثبت نام تجاری ارائه کرده که نشان میدهد این شرکت به دنبال فروش نسخه دیجیتالی کالاهای خود در جهانهای آنلاین است. تبلیغات دیجیتالی که با شبکههای اجتماعی شهرت پیدا کرد و به ستون اصلی درآمدزایی متا تبدیل شد در آینده به متاورس هجرت می کند. برخی تبلیغ کنندگان در حال آزمایش جهانهای دیجیتالی و شبیه به متاورس برای شناساندن برند خود هستند. پلتفرم رولبلاکس یکی از این پلفترمها است که البته هنوز برای فروش کالاهای فیزیکی استفاده نشده است.
برایان ویسر، نمیاینده بینالمللی شرکت رسانهای GroupM در بخش هوش تجاری، میگوید بیانیه متا در مورد جهان آنلاین شاید برخی برندها را به آزمایش با واقعیت مجازی و افزوده و حضور در جوامع مجازی فعلی ترغیب کند.
به گفته مارک زاکربرگ که یکی از طرفداران و حامیان اصلی متاورس است، قلمرو دیجیتال تحت کنتل یک واحد نخواهد بود. زاکربرگ سالها است که به سیاستهای اپل درقبال اپ استور و انحصار آن معترض است.
او در مراسمی ضمن توصیف برنامههای متا برای ساخت متاورس گفت: «من باور دارم که نبود گزینه دیگر و هزینههای بالا جلوی نوآوری را میگیرد و افراد را از ساخت چیزهای تازه بازی داشته و درنتیجه تمام اقتصاد اینترنتی را محدود میکند.»
اپل هم در دفاع از هزینههای اپ استور این هزینهها را منصفانه و مشابه دیگر بازارهای دیجیتالی خواهنده است. سازنده آیفون هم در حال ساخت یک هدست واقعیت مجازی برای مصرف کنندگان است که به گفته تحلیلگران تا سال آینده روان بازار میشود. این شرکت همچنین برنامههایی هم در زمینه عینکهای واقعیت افزوده دارد.
البته درمورد تغییر نحوه تجارت و کسب و کار به وسیله متاورس ابهاماتی هم وجود دارد و بسیار معتقدند که بیشتر شور و حال اولیه بیهوده است.
مارک راسکینو، یکی از محققان گارتنر در پستی وبلاگی گفت بالاخره زمانی در متاورس کسب و کار هم انجام میگیرد «اما این اتفاق در دهه ۲۰۲۰ روی نمی دهد. احتمالا در دهه ۲۰۳۰ هم شاهد آن نخواهیم بود.»
ساختن متاورس هزینههای سرسام آوری دارد. متا اعلام کرده که هزینههای عملیاتی این شرکت در زمینه متاورس به ۱۰ میلیارد دلار میرسد. البته متا انتظار دارد که با فروش اقلامی مثل زیرساخت شبکه و دیتاسنتر در سال آینده تا ۸۰ درصد از این هزینه را تامین کند.
زاکربرگ در مراسم هفته گذشته گفت: «امیدواریم که با کار در این زمینه، در دهه بعدی جمعیت متاورس به ۱ میلیارد نفر برسد و میزبان میلیاردها دلار تجارت دیجیتال باشد و شغل میلیونها خالق و توسعه دهنده را تامین کند.»
منبع: WSJ