مشکل فنی بانکی موجب تاخیر در تسویه پرداختیارها شد
براساس اطلاعیه پرداختیارهای زرینپال، وندار و جیبیت، تسویه پرداختیاری امروز، یکم آذر ۱۴۰۳، با تاخیر…
۱ آذر ۱۴۰۳
۸ شهریور ۱۴۰۰
زمان مطالعه : ۱۰ دقیقه
تاریخ بهروزرسانی: ۹ شهریور ۱۴۰۰
اینترنت، تکنولوژی عظیمی که دنیای ما را برای همیشه دگرگون کرد، سرعت انتقال اطلاعات در جهان را به اوج خود رساند. اما اینترنت به یک باره به شکل امروزی به جهان عرضه نشده و مسیر رشد و تکاملی پرحادثه را پشت سر گذشته است. در این مقاله قصد داریم تا لحظات به یاد ماندنی در تاریخ تکامل اینترنت را برای شما بازگو کنیم.
نمیتوان از لحظات به یاد ماندنی تاریخ اینترنت سخن گفت و از آژانس پروژههای تحقیقاتی پیشرفته شبکهای یا آرپانت (ARPANET) نام نبرد؛ این شبکه در سال 1966 راهاندازی شد.
این طرح عظیم حاصل تلفیق چندین شبکه مختلف در یک شبکه واحد بود و به این منظور راهاندازی شد که بتوان اطلاعات مهم را «در صورت وقوع یک رخداد فاجعهبار» به اشتراک گذاشت.
ریچارد داوکینز، نویسنده کتاب ژن خودخواه (The Selfish Gene)، عبارت «Meme» را در سال 1976 خلق کرد و هدفش استفاده از این عبارت در بیولوژی تکاملی بود اما اینترنت سالها بعد این عبارت را از آن خود کرد. میم نوع جدیدی از ضربالمثل است که در قالب محتوای چندرسانهای، خصوصا عکس منتشر میشود.
داوکینز در مصاحبهای در سال 2013 گفت: «اینترنت مهمترین بستر برای انتشار میمها است و عجیب نیست که کلمه میم در اینترنت شهرت گرفته، زیرا دقیقا همان است.»
دفعه بعدی که یک میم میسازید یا به اشتراک میگذارید از داوکینز برای معرفی این عبارت به جهان تشکر کنید.
اولین ایمیل اسپم جهان، ایمیلی است که در حجم بالا و بدون درخواست کاربران در ماه می 1978 توسط گری تارک (Gary Thuerk) برای 400 کارمند آرپانت ارسال شد. گری تارک میگوید که هدفش از این کار جلب توجه و در واقع دیجیتال مارکتینگ بوده است.
این اسپم میلیونها دلار فروش برای شرکت او بوجود آورد اما خیلی زود شکایتها شروع شد.
شرایط هنوز هم تغییری نکرده و اگر افراد در آن دوران به اسپم وایمیلهای ناخواسته علاقهای نداشتند، حالا هم مردم دل خوشی از ایمیلهای اسپم ندارند.
جان پاستل اولین دامنههای اصلی اینترنت (com .org .edu.) را به جهان معرفی کرد.
پاستل دانشمند کامپیوتری بود که سیستم نامگذاری دامنه (DNS) را رهبری میکرد و به دلیل علم و نفوذ بسیارش در آن زمان لقب «خدای اینترنت» را گرفته بود. در سال 2012 نام او پس از فوتش در تالار شهرت اینترنت (Internet Hall of Fame) قرار گرفت.
اگر یک ایمیل .edu داشته باشید میتوانید به شش ماه عضویت رایگان آمازون پرایم دسترسی پیدا کنید. ادوبی، اسپاتیفای و دیگر شرکتها نیز پیشنهادات ویژهای را برای ایمیل .edu در نظر گرفتهاند.
در سال 1990 اولین نسخه تجاری فوتوشاپ توسط ادوبی منتشر شد و جهان ویرایش تصویر را برای همیشه دگرگون کرد. پس از چندین دهه هنوز هم این نرمافزار یکی از پرطرفدارترین ابزارهای ادیت عکس محسوب میشود. فوتوشاپ تاثیر و نفوذش را حتی با گذشت حدود 30 سال حفظ کرده است.
تیم برنزلی در سال 1991 شبکه جهانی وب را راه اندازی کرد. این دانشمند بریتانیایی نحوه اشتراکگذاری و پردازش اطلاعات در جهان را متحول کرد.
مارک اندرسون (که تصویرش را مشاهده میکنید) و اریک بینا «اولین مرورگر معروف وب» با نام موزاییک را در ژانویه 1993 راه اندازی کردند. یکی از دلایل شهرت یک باره این مرورگر، امکان نمایش تصاویر در صفحات وب بود.
ما امروز به دیدن تصویر، ویدیو، گیف و دیگر رسانهها در صفحه وب عادت داریم اما در آن زمان شرایط این طور نبود. امکان قرار دادن رسانه در وب را نیز میتوان گام اول در پیدایش میمها دانست و امروز دیگر نمیتوان جهان را بدون آن تصور کرد.
یکی از اولین سلبریتیهای اینترنتی یک «ظرف قهوه» بود؛ موضوع اولین استریم زنده جهان که در 22 نوامبر 1993 انجام گرفت.
این استریم توسط دکتر مارتین جانسون انجام گرفت. او میگوید که کد نرمافزاری اولیه تنها یک کد ساده 12 سطری بود که هنگام درخواست کاربران تصویر جدیدی از ظرف قهوه را برای آنها ارسال میکرد.
در فوریه 1994 یاهو برای اولیه بار متولد شد. این وبسایت که توسط دیوید فیل و جری یانگ ساخته شد در ابتدا «راهنمای جری و دیوید به جهان گسترده وب» یا «Jerry and David’s Guide to the World Wide Web» نام داشت و چه خوب که آنها نامش را به «یاهو» (Yahoo) تغییر دادند. چه کسی قرار بود «راهنمای جری و دیویو به جهان گسترده وب» را جستجو کند؟
کوییککم (QuickCam) از شرکت کانکتیکس (Connectix) با قیمت 99 دلار تقریبا برای ابزار مناسبی برای عموم محسوب میشد. طبق گزارش وبسایت PC World، اولین مدل این وبکم فقط قادر بود تصویری در ابعداد ۳۴۰ در ۲۴۰ پیکسل به صورت سیاه سفید ثبت کند و تنها در سیستمعامل مک قابل استفاده بود.
با این حال کاربران خلاق، با تلفیق کوییککم، اینترنت نوپا و نرمافزارهای کنفرانس ویدیویی مثل CU-SeeMe در اولین چتهای ویدیویی جهان شرکت کردند. اگر امروز از اسکایپ و فیستایم استفاده میکنید آن را مدیون همین کاربران خلاق هستید.
مارک اندرسون که پیش از این به دلیل ساخت اولین مرورگر اینترنت یعنی موزاییک شناختیمش، شرکت نتاسکیپ (Netscape) را در 4 آوریل 1994 افتتاح کرد و در همان سال مرورگر Netscape Navigator را عرضه کرد که سریعا به محبوبترین مرورگر وب جهان تبدیل شد. برخی نتاسکیپ را زاده فضای داغ و انفجار داتکام میدانند و دیگران در آن زمان از پیدایش یک مرورگر ساده و کاربردی اینترنت خوشحال شدند. پیش از نتاسکیپ، اینترنت هنوز برای بسیاری از افراد یک عبارت ناشناخته محسوب میشد.
جف بزوس در جولای 1995 وبسایت آمازون، غول خرده فروشی جهان را راهاندازی کرد. باورش سخت است که بزرگترین بازار جهان در ابتدا تنها یک فروشگاه آنلاین کتاب بود.
گزارش شده که بزوس قصد داشت «همه چیز» بفروشد اما فروش کتاب رادر قدم اول مناسب دانست.
درست دو ماه پس از پیدایش آمازون، آکشنوب که در نهایت به ایبی (eBay) تبدیل شد پا به جهان گذاشت و به جهان مزایده آنلاین پیوست. اولین چیزی که در این سایت به فروش رسید یک لیزر شکسته بود.
سایت Match.com در سال 1995 راهاندازی و به اولین سایت دوستیابی جهان تبدیل شد. تیندر، بامبر، گریندر و خیلی اپلیکیشنهای دیگر را میتوان نوادگان این وبسایت دانست.
کریگلیست اولین بار در 1995 به جهان معرفی شد و خیلی زود شکل تازهای به جستجوی کالا و خدمات (قانونی و غیرقانونی) در اینترنت داد.
کریگلیست یک وبسایت تبلیغاتی آمریکایی است که بخشهای مختلفی مختص شغل، مسکن و فروش کالا دارد و حتی میتوانید کالاهای درخواستی خود را در آن معرفی کنید.
در جولای 1996، هاتمیل به عنوان «اولین ارائهدهنده ایمیل در وب» در اختیار عموم قرار گرفت. پیش از خاموش شدن آتش هاتمیل که حالا بقایای آن را در مایکروسافت پیدا میکنید این سرویس دوران خوبی را پشت سر گذاشت.
وایفای اولین بار در 1997 به عموم معرفی شد و همین موضوع باعث تشکیل کمیته 802.11 و تکامل آن به IEEE802.11 شد که به «استانداردهای تعریف ارتباطات برای شبکههای بیسیم محلی (WLANها) اشاره میکند.»
نپستر (Napster) یکی از بازیگران انقلابی این عرصه بود که در 1999 پا به جهان گذاشت. این خدمت امکان دسترسی و اشتراکگذاری فایل «عمدتا موسیقی» را بدون محدودیت فراهم میکرد. نپستر خیلی سریع در جهان اینترنت معروف شد و به حدود 80 میلیون کاربر رسید اما در نهایت جای خود را به اسپاتیفای و امثال آن داد. اما پیش از پایان کارش به اندازه کافی راکستارها و صنعت موسیقی را خشمگین کرد.
امکان خرید با یک کلیک (1-Click Ordering) برای کاربران فراهم شد. کاربران تنها با یک کلیک میتوانستند از اینترنت کالا سفارش دهند و روش پرداخت و ارسال را مشخص کنند. در واقع این تحول را میتوان پایه تجارت الکترونیک امروز و بازارهای آنلاین حال حاضر دانست. در این دوران بود که آمازون نیز گزینه سفارش «یک کلیکی» خود را ارائه کرد.
اولین نرمافزار جلوگیری از تبلیغات Ad Muncher بود که هنوز هم به فعالیت خود ادامه میدهد. طبق گزارش وبسایت Hackernoon «این برنامه برای جلوگیری از تبلیغات در وبسایتهای HTTPS کارایی داشت» و البته به دلیل کاربری ساده خیلی زود شهرت پیدا کرد.
این عبارت که مخفف Distributed Denial of Service یا اختلال دسترسی به سرویس است در فوریه سال 2000 برای اولین بار توسط یک دانش آموز دبیرستانی به نام مایک با نام مستعار «مافیابوی» انجام گرفت و هاست وبسایتهایی مثل CNN، دل، ایبی، آمازون و یاهو را از کار انداخت. هدف مایک از این حمله تحت تاثیر گذاشتن گروههای هکری بود.
وبسایت معروف ویکیپدیا اولین بار در 15 ژانویه سال 2001 پا به جهان گذاشت و از آن زمان به یکی از مهمترین منابع اطلاعاتی در اینترنت تبدیل شده است. هر اطلاعاتی که فکرش را بکنید در این وبسایت پیدا میشود و عملا دانشنامه آزاد است.
در 28 آوریل سال 2003، اپل فروشگاه موسیقی آیتیونز را با 200 هزار موسیقی راهاندازی کرد. امروز آیتیونز بیش از 26 میلیون موسیقی را برای فروش و دانلود در اختیار کاربران گذاشته است و شاید دیگر کسی به سراغ آلبومهای فیزیکی نرود.
فیسبوک پیش از آنکه به پلتفرمی برای ارتباط با دوستان و صحبت درمورد سیاست، اجتماع، فرهنگ و علایق افراد تبدیل شود مرجعی برای دانش آموزان کالج بود که قصد داشتند به ارتباط دانش آموزان با یکدیگر کمک کنند. این وبسایت در 4 فوریه سال 2004 شروع به کار کرد و در اولین شب فعالیتش 1000 کاربر را به ثبت رساند.
در سال 2004، گوگل خدمت جدیدی را در اختیار کاربران خود قرار گذاشت و اعلام کرد که کاربران میتوانند یک حساب ایمیل رایگان با 1 گیگ فضای ذخیره را با ثبتنام در این سرویس دریافت کنند؛ موضوعی بسیار عجیب این که در آن زمان بسیاری برای خدمت ایمیل و فضای ذخیرهسازی بین 2 تا 4 مگابایت پول پرداخت میکردند.
در فوریه سال 2005، کارکنان سابق شرکت پیپل وبسایت کوچک جدیدی را به نام یوتیوب راهاندازی کردند. اولین ویدیو آپلود شده در این وبسایت یک کلیپ 18 ثانیهای از جاود کریم، یکی از بنیانگذاران یوتیوب در یک باغ وحش سندیگو بود.
با اینکه نتفلیکس از سال 1997 کار خود را با اجاره فیلم آغاز کرد اما بعدها به معروفترین خدمت پخش فیلم در جهان آنلاین تبدیل شد. در سال 2007 و یک دهه پس از تاسیسش، نتفلیکس به کاربران خود اجازه داد که برنامههای تلویزیونی و فیلم را روی کامپیوتر شخصی خود تماشا کنند.
29 ژوئن سال 2007، اپل اولین آیفون را معرفی و جهان گوشی و اینترنت موبایل را برای همیشه دگرگون کرد.
در اکتبر سال 2010 اینستاگرام راهاندازی و خیلی سریع به یکی از پلتفرمهای پرطرفدار جهان تبدیل شد. امروزه تقریبا کسی نیست که از این شبکه اجتماعی استفاده نکرده باشد.
در 6 جولای سال 2016، پوکمان پا به عرصه گذاشت و رویای کودکی بسیاری به حقیقت محقق کرد. مردم با استفاده از واقعیت افزوده در خیابانها و سطح شهر قدم میزدند و هیولاها را شکار میکردند. حدود دو هفته در تابستان آن سال این بازی عملا کار هرروزه بسیاری از مردم شده بود.
منبع: popularmechanics