وزیر ارتباطات: مدرنترین مراکز داده در مشهد افتتاح میشود
وزیر ارتباطات که به مشهد سفر کرده است، در بازدید از پروژه اَبر دولت از…
۳ آذر ۱۴۰۳
پیامرسان فیسبوک قابلیت رمزنگاری سرتاسری را به تماسهای ویدیویی و صوتی اضافه میکند
۲۳ مرداد ۱۴۰۰
زمان مطالعه : ۵ دقیقه
فیسبوک رمزنگاری سرتاسری را به تماسهای صوتی و تصویری پیامرسان خود اضافه میکند. این شرکت در یک پست وبلاگی از ارائه این قابلیت جدید خبر داد. پیامرسان فیسبوک امکان رمزنگاری سرتاسری را برای پیامهای متنی در سال 2016 فعال کرد. حالا این پیامرسان از رمزنگاری سرتاسری در تماس نیز پشتیبانی میکند.
به گزارش پیوست، فیسبوک اعلام کرده است که با افزایش استفاده از تماسهای صوتی و ویدیویی در دوران پاندمی و قرنطینه، روزانه بیش از 150 میلیون تماس ویدیویی در این پیامرسان برقرار میشود.فیسبوک در حال حاضر این قابلیت را به صورت آزمایشی برای یک عده محدود ارائه کرده است. برخی از کاربران گزینه رمزنگاری سرتاسری برای گروه و تماس بین دوستان نیز مشاهده میکنند. بهعلاوه اینستاگرام، یکی از محبوبترین شبکههای اجتماعی ایران، نیز در یک «آزمایش محدود»، گزینه رمزنگاری سرتاسری را برای پیغامهای مستقیم در این اپلیکیشن ارائه کرده است.
رمزنگاری سرتاسری یک مدل ارتباطی است که در آن محتویات رد و بدل شده رمزنگاری شده و تنها طرفین مکالمه کلید رمزگشایی را در اختیار دارند. هیچکس بدون دسترسی به این کلیدهای رمزگشایی امکان استراق سمع ندارد؛ حتی ارائه دهنده اینترنت و شرکتی که پیامرسان را در اختیار شما قرار داده است.
رمزنگاری سرتاسری به زبان ساده اینطور عمل میکند:
درنتیجه دو نفر در دو سوی مکالمه کلید دسترسی به پیام را در اختیار دارند و با استفاده از آن از یک سری کدهای غیرقابل درک، معنا استخراج میکنند (البته در یک سری موارد که گروههای اجتماعی به رمزنگاری سرتاسری مجهز میشوند، چندین عضو گروه همگی کلیدهای رمزگشایی پیام را در اختیار خواهند داشت).
با وجود امنیت بالا بازهم احتمال هک پیامهای رمزنگاری شده وجود دارد. معروفترین حملات هکری در مکالماتی که رمزنگاری سرتاسری شدهاند حمله مرد میانی (Man-in-the-middle) است. در این حمله هکرها به کلید عمومی که برای رمزگشایی پیام استفاده میکند دسترسی پیدا کرده و میتوانند پیام را پیش از رسیدن به مقصد رمزگشایی کنند.
اما در روشهای دیگر هکرها، دستگاه یکی از طرفین مکالمه یا هردوی آنها را هک کرده و قبل و بعد از رمزنگاری به اطلاعات دسترسی پیدا میکنند. مثلا اگر شما یک پیام در واتساپ، که یک پیامرسان مجهز به رمزنگاری سرتاسری است، برای دوستتان ارسال کنید، هکرها با دسترسی به گوشی شما یا دوستتان میتوانند پیامها را قبل از رمزنگاری (در گوشی شما یعنی فرستنده) یا بعد از رمزگشایی (در گوشی دوستتان یا گیرنده) مشاهده کنند.
به صورت شخص رمزنگاری سرتاسری امنیت خدمات دیجیتالی را افزایش میدهد. تمام خدمات اینترنتی مجهز به رمزنگاری سرتاسری از دادههای رد و بدل شده بین فرستنده و گیرنده محافظت میکنند. این رمزنگاری مزایایی دارد:
رمزنگاری سرتاسری امکان محافظت بیشتر از داده را فراهم کرده و از دسترسی غیرمجاز به دادههای شخصی جلوگیری میکند. از سوی دیگر با رمزنگاری سرتاسری هیچ نهاد یا شرکتی به پیامها دسترسی نخواهد داشت زیرا برای دسترسی به پیامها باید دادهها رمزگشایی شوند و کلید این رمزگشایی تنها در اختیار طرفین مکالمه است.
چندین پیامرسان در جهان از رمزنگاری سرتاسری استفاده میکنند که از جمله معروفترین آنها در ایران و جهان میتوان به واتساپ به متعلق به شرکت فیسبوک اشاره کرد.
رمزنگاری سرتاسری یکی با افزایش امنیت و بهبود حریم خصوصی به یکی از قابلیتهای پرطرفدار در حوزه ارتباطات اینترنتی تبدیل شده است. فعالان این حوزه با ارائه این قابلیت به دنبال حفظ و جذب کاربران بیشتر هستند. امنیت و حریم خصوصی به حدی اهمیت یافته که فیسبوک، یکی از بزرگترین شبکههای اجتماعی جهان، نیز در این زمینه احساس نیاز کرده و حالا این قابلیت را به تماس صوتی و تصویری خود اضافه کرده است.