وزیر ارتباطات پیشنهاد داد: کارگروهی برای بررسی مشکلات مخابرات تشکیل شود
وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات در دیدار با مدیران ارشد شرکت مخابرات ایران پیشنهاد کرد…
۱۴ شهریور ۱۴۰۰
درخواستهای مدیرعامل زرینپال از وزیر ارتباطات دولت سیزدهم:
۶ مرداد ۱۴۰۰
زمان مطالعه : ۶ دقیقه
تاریخ بهروزرسانی: ۱۱ دی ۱۴۰۰
بارها پیش آمده که صاحبان سیمکارتهای اعتباری در حین مکالمه، شارژ تمام کردهاند. شاید همه آنها نیازمند سرویسی باشند که امکان شارژ خودکار سیمکارتها را زمانی که موجودی به یک عدد مشخصی رسید فراهم کند؛ اما اپهای پرداختی امکان ارائه این سرویس را ندارد چرا که اطلاعات تماس کاربران تنها در اختیار اپراتورهای تلفن همراه است. این مثال به اهمیت موضوع Open Data و اشتراکگذاری آن با شرکتهای شخص ثالث اشاره دارد. موضوعی که مدیرعامل زرینپال هم به آن اشاره کرد و از وزیر ارتباطات دولت آینده خواست تا رسیدگی به این موضوع را در اولیت کارهای خود قرار دهد.
به گزارش پیوست، مصطفی امیری، مدیرعامل زرینپال معتقد است بسیاری از کسبوکارها علاقه دارند تا با همکاری اپراتورها سرویسهای جدیدی به مشتری بدهند یا حتی خودشان از اپراتورها سرویس دریافت کنند.
او در این مورد توضیح داد: «کسبوکارها هیچ زمانی نتوانستند قفل سرویسهای محصور در همکاری با اپراتورها را بشکنند. وزیر ارتباطات قبلی در مورد موضوع Open Banking چندین و چندبار مصاحبه کردند درحالی که Open Data که میتواند از اپراتورها شروع شود هیچموقع از سمت ایشان مطرح و پیگیری نشد.»
امیری معتقد است همانطور که وزیر ارتباطات از اهمیت Open Banking و دسترسی آزاد به اطلاعات بانکها صحبت میکند، اهمیت Open Data هم برای کسبوکارها مخصوصا در همکاری با اپراتورها بسیار پررنگ است. او توضیح داد مثلا اگر کسبوکارهای فینتکی، به اطلاعات مکالمه، مصرف دیتا و موارد این چنینی از یک کاربر دسترسی داشته باشند، میتوانند بستههای مصرفی بهینه و مورد نیاز کاربر طراحی و پیشنهاد دهند. این موضوع میتواند برای خود اپراتورها هم درآمدزا باشد. چرا که ممکن است کاربرانی که هزینه چندانی برای خرید بستههای مکالمه و دیتا نمیکردند، با مشاهده یک بسته بهصرفه و بهینه، حتی با هزینه بالاتر، اقدام به خرید کنند. از طرف دیگر او مثال زد که بارها برای کاربران اپراتورهای موبایل پیش آمده که در حین مکالمه، شارژ سیمکارت آنها تمام شده است. همه ما دوست داریم وقتی شارژ سیم کارت اعتباری به یک عدد مشخصی رسید، امکان شارژ خودکار و برداشت مستقیم از کارت بانکی در اپلیکیشنهای پرداخت وجود داشته باشد. اما این سرویس و سرویسهای مشابه نیازمند همکاری اپراتورها با کسبوکارهای پرداختی است. اگر وزیر ارتباطات معتقد است اطلاعات بانکی کاربران، که دیتای مهمی است و ریسک زیادی روی آن وجود دارد با رضایت آنها میتواند در اختیار کسبوکارها و شرکتهای شخص ثالث قرار بگیرد، اطلاعات تماس و میزان مصرف داده کاربران که در درجه اهمیت پایینتری قرار دارد هم باید این امکان را داشته باشد.
موضوع دیگری که مدیرعامل زرینپال انتظار دارد وزارت ارتباطات دوره آینده به آن توجه کند، ترابردپذیری تلفن ثابت است. به گفته او امروزه برخی از شرکتها شمارههای تلفن ثابتی دارند که از ارائهدهنده خدمات آن که شرکت مخابرات ایران است، راضی نیستند. راهکاری که پیش پای شرکتها قرار دارد این است که شمارههای قبلی خود را فراموش کنند و به سراغ شمارههای جدید کد ۹ بروند و یا اینکه روی همین شمارههای قدیمی و اپراتورهای استانی و سرویسهای محدود بمانند.
امیری معتقد است یکی از خواستههایی که از وزارت ارتباطات وجود دارد، امکان ترابردپذیری شمارههای تلفن ثابت است. درست همانطور که برای اپراتورها این امکان فراهم شد. مشتری باید بتواند بر حسب نیازش از بین سرویسدهندهها، سرویس مد نظر خودش را انتخاب کند.
به گفته او دلیل اینکه در زمینه FCPها سرمایهگذاریهای زیادی انجام نمیشود به واسطه این است که فضای رقابتی در این حوزه شکل نگرفته است. شاید یکی از مواردی که میتواند فضای رقابتی را در این حوزه تحریک کند، امکان ترابردپذیری تلفنهای ثابت باشد.
مدیرعامل زرینپال جدیتر گرفتن موضوع امضای الکترونیکی را بزرگترین خواسته خود از وزیر ارتباطات آینده عنوان کرد و گفت: «مسئولیت این موضوع برعهده وزارت صمت است اما نقش محرکی که وزارت ارتباطات میتواند در پذیرش و فرهنگسازی بین سازمانی ایفا کند، نقش مهم و انکارناپذیری است.»
آخرین خواسته امیری از وزارت ارتباطات آینده، موضوع حاکمیت داده و صیانت از دادههاست که میتواند هزیههای زیادی را به لحاظ اجرایی به کسبوکارها تحمیل کند.
امیری معتقد است استفاده نادرست از کلمه «صیانت» مانند خیلی از کلمات دیگر، بار و ارزش آن را از بین برده اما به هرحال قوانین مربوط به این حوزه بسیار قدیمی هستند و نزدیک به دو دهه پیش تصویب شدهاند که حتما از آن زمان تا الان نیازها و سبک کار و زندگی به کلی تغییر کرده است. امیری از وزارت ارتباطات انتظار دارد تا در قالب یک لایحه، قوانین بازنگری شدهای در زمینه حاکمیت دادهها به مجلس ارائه شود. در غیر این صورت باید منتظر بحرانهای مختلفی از جمله «طرح صیانت از حقوق کاربران در فضای مجازی» باشیم.
به گفته او تورم قوانین کار راه انداز نیست اما باید قوانین مناسب در بازههای مناسبی به وجود بیاید حتی برخی از قوانین موجود اصلاح شود تا هم نگرانیهای حاکمیتی برطرف شود و هم فضای کار کافی برای کسبوکارها وجود داشته باشد.
مدیرعامل زرینپال معتقد است تشکیل شوراهای بالادستی سقف خیلی از مطالبات را کوتاه کرده است. او در این باره توضیح داد: «وجود شوراهایی مانند شورای عالی فضای مجازی، مطالبات صنفی و مردمی را به سمتی برده که نمیتوانیم ادعا کنیم این مطالبات از وزیر ارتباطات بوده؛ چرا که احتمالا وزیر ارتباطات در جایگاه فعلی، نتواند نسب به خیلی از مسائل پاسخگو باشد.»
از نظر امیری موضوعی که در حوزه ارتباطات در آن ضعف زیادی وجود دارد، مشخص نبودن شرایط پیرامون شبکههای اجتماعی است. اینکه کدام شبکه اجتماعی خوب و کدام یک بد است؟ تکلیفی که از وزارت ارتباطات خواسته میشود چیست؟
او معتقد است فعالان حوزه ارتباطات باید بدانند سرمایهگذاریهای آتی خود را در کدام سبد قرار دهند؛ چرا همیشه این ترس وجود دارد که ممکن است با یک تصمیم یکی از این شبکههای اجتماعی قربانی شود.
به گفته امیری شورایی شدن تصمیمات از طرفی باعث شده تا وزارت ارتباطات در مواقعی، نقش قربانی را بازی کند. برای مثال در مساله فیلترینگ وزارت ارتباطات نمیتواند پاسخگو باشد و از طرف دیگر خودش هم نقش اپوزیسیون داخلی را بازی میکند.
امیری درباره مشکلات اینترنت ثابت هم گفت: «اهمیت توسعه اینترنت ثابت در دوران کرونا بیش از هر زمان دیگری خودش را نشان داد اما متاسفانه زیرساختهای ما آماده نبود و ابزار دسترسی بسیاری از مردم فقط همین اینترنتهای موبایل بود. اینترنت موبایلی هم به علت محدودیتهای فرکانسی، مسیر مناسبی برای توسعه پیش رو نداشت.»