مشکل فنی بانکی موجب تاخیر در تسویه پرداختیارها شد
براساس اطلاعیه پرداختیارهای زرینپال، وندار و جیبیت، تسویه پرداختیاری امروز، یکم آذر ۱۴۰۳، با تاخیر…
۱ آذر ۱۴۰۳
۲۲ تیر ۱۴۰۰
زمان مطالعه : ۴ دقیقه
پذیرندگان شرکتهای پرداختیاری از اول مردادماه ملزم به دریافت نماد اعتماد الکترونیکی شدهاند.
به گزارش پیوست، شاپرک طی نامهای به شرکتهای پرداختیاری به آنان اعلام کرده است که از مردادماه حین ثبتنام اطلاعات پذیرندگان جدید در سامانه جامع شاپرک، ضمن اعتبار سنجی وضعیت نماد اعتماد الکترونیکی، انطباق هویت پذیرنده با اطلاعات ثبتشده مالک نماد اعتماد الکترونیکی نیز بررسی میشود و از تخصیص پایانه به موارد نا منطبق جلوگیری خواهد شد.
الزام دریافت نماد اعتماد الکترونیکی برای متقاضیان درگاه پرداخت از سوی شرکتهای PSP سالهاست که شکل اجرایی به خود گرفته است و طبق الزامات ابلاغ شده از سوی شاپرک به ارائه دهندگان خدمات پرداخت، PSPها باید پیش از ارائه درگاه پرداخت اینترنتی نماد اعتماد پذیرنده را چک کنند و پذیرنده متعهد است قبل از منقضی شدن تاریخ نماد نیز اقدام به تمدید آن کند؛ اما در این میان بسیاری از کسب و کارهای کوچکتر به دلیل دریافت سرویس از پرداختیاران تا کنون اقدامی به دریافت نماد اعتماد الکترونیکی نکردهاند.
طبق آییننامه اجرایی قانون مبارزه با پولشویی ارائه دهندگان خدمات پرداخت مکلف شدهاند تا پیش از ارائه هر گونه ابزار پذیرش اطلاعات، مجوز نماد اعتماد الکترونیکی را از پذیرنده دریافت کنند، این در حالی است که فعالان حوزه پرداختیاری معتقدند که طبق دستورالعمل فعالیت پرداختیاران و تعریفی که از فعالیت شرکتهای پرداختی صورت گرفته است آنان ارائه دهند خدمات پرداخت نیستند بلکه ارائه دهنده خدمات پرداختیاری هستند و این قانون شامل آنها نمیشود.
با ابلاغ این نامه از سوی شاپرک به شرکتهای پرداختیاری به نظر میرسد نظر شرکتهای پرداختیاری از سوی رگولاتوری این حوزه پذیرفته نشده است.
انجمن فینتک در نامهای که فروردین ماه برای بانک مرکزی ارسال کرده بود با اشاره به ماده ۱۰۳ آییننامه اجرایی مبارزه با پولشویی تاکید کرده بود که تعاریف ارائه شده در این آییننامه از PSPها و پرداختیاران به صورت کامل نشان میدهد که اشاره قانون به شرکتهای ارائه دهنده خدمات پرداخت یا همان PSPهاست؛ چرا که قانونگذار از پرداختیاران به عنوان ارائه دهندگان خدمات انتقال نام برده است.
حال پس از ابلاغ لزوم دریافت نماد اعتماد از سوی پذیرندگان پرداختیاری از سوی شاپرک به این شرکتها، انجمن فینتک با ارسال نامهای دیگر خواستار بازنگری در این ابلاغ شده است. در این نامه آمده است که در صورتی که بانک مرکزی، شرکتهای پرداختیار را با تعریف شرکتهای ارائه دهنده یکسان شناسایی میکند، شرکتهای پرداختیار خواستار اعمال کلیه مستنداتی خواهند بود که پیش از این به شرکتهای ارائه دهنده پرداخت اجازه عمل داده است و به تبع آن، مجوز فعالیت این شرکتها نیز بهجای تفاهمنامه منعقده با شاپرک باید توسط بانک مرکزی صادر شود.
حال این انجمن در نظر دارد با طرح شکایتی در دیوان عدالت اداری نسبت به ابلاغ این دستورالعمل شکایت و اجرایی شدن آن را متوقف کند از سویی دیگر میخواهد با طرح شکایتی دیگر به شورای رقابت نسبت به توقف صدور مجوز برای شرکتهای PSP اعتراض کند.
هر چند شرکتهای پرداختیاری خود را مشمول آییننامه اجرایی قانون مبارزه با پولشویی برای الزام پذیرندگانشان به دریافت نماد اعتماد الکتروینکی نمیدانند اما در آییننامه اجرایی قانون مبارزه با پولشویی، شرکتهای پرداختیاری به عنوان موسسات مالی و اعتباری نیز شناسایی شدهاند چرا که طبق تعریف ارائه شده در این قانون از موسسات مالی و اعتباری، شرکتهای ارائه دهنده خدمات انتقال وجوه یا ارزش و همچنین شرکتهایی که اقدام به صدور و مدیریت ابزارهای پرداخت می کنند جزو موسسات مالی و اعتباری به شمار میآیند.
طبق ماده ۶۱ این آییننامه اجرایی، موسسات مالی و اعتباری مکلفند به منظورشناسایی اشخاص حقوقی سه دسته اطلاعات کلی را نزد خود نگهدارند و یکی از ایندسته اطلاعات مورد اشاره در این آییننامه اجرایی مجوز فعالیت شخص حقوقی است که نماد اعتماد الکترونیکی یکی از انواع مجوزهایی که در این قانون به آن اشاره شده است.