چگونه میتوان با هوش مصنوعی مولد سازمانها را متحول کرد
تحولات جدید در دنیای کسبوکار با ورود هوش مصنوعی مولد (Gen AI) در حال شکلگیری…
۱۹ مهر ۱۴۰۳
در مراسم اعطای گواهینامه رتبهبندی به اولین مرکز داده ممیزی شده کشور اعلام شد:
۱۹ تیر ۱۴۰۰
زمان مطالعه : ۶ دقیقه
آسیاتک موفق شد اولین گواهینامه «رتبهبندی مرکز داده ممیزی شده کشور» را دریافت کند. امروز (۱۹ تیر) در مراسم اعطای این گواهینامه، رئیس سازمان فناوری اطلاعات با بیان اینکه مجوز مهمترین ابزار تنظیمگری در دنیاست، تاکید کرد که نباید اجازه داد مجوزها به ابزاری برای منافع شخصی از جمله انحصارطلبی و دسترسیهای محدود تبدیل شود.
به گزارش پیوست، پاییز سال ۹۸، سازمان فناوری اطلاعات و سازمان نظام صنفی رایانهای کشور با امضای تفاهمنامهای اولین قدم برای رتبهبندی مراکز داده کشور را برداشتند. حالا تقریبا دو سال بعد از این تفاهمنامه آسیاتک موفق شده اولین گواهینامه رتبهبندی شده مراکز داده کشور را دریافت کند.
امیر ناظمی، رئیس سازمان فناوری اطلاعات در مراسم اعطای این گواهینامه به آسیاتک گفت: «تلاش ما این است که فعالیت بازیگران قدیمی حوزه فناوری را به رسمیت بشناسیم. به همین دلیل برای رتبهبندی مراکز داده، ابتدا مجوزی را برای ۹ دیتاسنتر (مرکز داده) که ترافیک آنها از حد تعیین شده گذر کرده بود، در نظر گرفتیم و پس از آن گواهی موقت، شرکتها دریافت گواهینامه اصلی و دائمی را دنبال کردند.»
او ادامه داد: «مجوز مهمترین ابزاری است که به ما اجازه میدهد بهطور همزمان هم سیاستگذاری کنیم و هم دادههای مستند داشته باشیم و هم امکان بازارسازی به وجود بیاید. اما همه چالشها از جایی آغاز میشود که این ابزار به ابزارهای برای منافعی از جمله انحصارطلبی و دسترسی محدود تبدیل میشود.»
او با اشاره به این که خیلی از مواقع به مجوزها و استانداردها حمله میشود گفت: «مشکل ما مجوزها نیستند؛ بلکه مشکل اینجاست که ما فرآیند درستی برای صدور استانداردها و مجوزها نداریم. این دو محل چالش و راهی است که ما را به توسعه میرساند.»
رئیس سازمان فناوری اطلاعات با اشاره به اینکه مجوز باید از حالت صفر و یک خارج و به یک طیف تبدیل شود، گفت: «باید مجوز را در زمره رتبهبندی قرار دهیم تا فرصت ارتقا داشته باشد .با این کار، مسیر توسعه را به فعالان بخش خصوصی اهدا خواهیم کرد.» او تاکید کرد که ویژگی دیگری که باید در حوزه صدور مجوز به آن دقت شود، نگاه سیستمی است. او اعلام کرد که آنها مجوز را صرفا یک برگه کاغذ گواهینامه نمیبینند؛ بلکه سیستمی از مجموعه بازیگران بخشاند که هر کدام نقش خود را ایفا میکنند.
ناظمی تاکید کرد: «مساله دیگر که باعث میشود، مجوزها کاربردی باشند بحث مشوق محور بودن است. در سازمان فناوری اطلاعات ما به کسبوکارها اعلام نکردهایم که اگر دارای مجوز نباشند، حق فعالیت ندارند. اما در ادامه یادآور شدیم اگر مجوز داشته باشند میتوانند از تسهیلات و مشوقهایی که برایشان در نظر گرفتهایم استفاده کنند.»
ناظمی در مورد استاندارد بودن مجوزهایی که ارائه میدهند، توضیح داد: «مجوزهای بسیاری صادر میشوند اما هیچکدام استاندارد جهانی را ندارند اما ما تمهیداتی در نظر گرفتیم که ۴ استاندارد جهانی را نیز در رتبهبندی مراکز داده پوشش بدهیم تا کسبوکارها برای اعلام جهانی تواناییهایی خود نیاز به دوباره دریافت کردن مجوز جهانی نداشته باشند.»
در این مراسم برات قنبری، دبیرکل سازمان نظامصنفی رایانهای کشور، با اشاره به جایگاه خاص مراکز داده و توضیح این که مراکز داده در ادبیات توسعه فناوری اطلاعات مانند کارخانههای صنعت آیتی کشور هستند، گفت: «در دولتهای قبلی حدودا تا ۱۹ مرکز داده ایجاد شد و در سالهای اخیر از توان بخش خصوصی هم در این راستا استفاده کردیم و موفق شدیم برای مراکز داده بازارسازی کنیم.»
او در خصوص شرکت آسیاتک هم گفت: «خوشحالیم که آسیاتک اولین شرکتی است که این گواهی را دریافت میکند و امیدواریم در روزهای پیش رو این شرکت راهی بورس هم شود چرا که یکی از مطالبات ما هم همین بوده است.»
دبیرکل سازمان نظامصنفی رایانهای کشور در این نشست بهصورت ضمنی اعلام کرد که در تلاش هستند تا رگولاتوری حوزه IT کشور را از کمیسیون تنظیم مقررات رادیویی به سازمان فناوری اطلاعات واگذار کنند.
محمدعلی یوسفیزاده، مدیرعامل مجموعه آسیاتک هم در این مراسم، با اشاره به ساختار سیستمی و فرآیندمحور آسیاتک اعلام کرد: «همیشه بر این باور بودیم که با غالب و شابلون استانداردها بتوانیم سازمان خود را پویا، دقیق و با برنامه و هدفمند پیش ببریم.» او ادامه داد: «به همین منظور پیادهسازی انواع گواهینامهها را از سال ۹۰ در اجرای تحول آسیاتک در دست اجرا داشتیم. در همین راستا استانداردهای ۲۷۰۰۱ و استاندارد سری ۲۰۰۰۰ برای دیتاسنترها پیادهسازی شده و در نهایت هم با پیادهسازی استاندارد TIA942 برای دیتاسنتر آزادگان درحال توسعه و ارائه خدمات بهتر و باکیفیتتر به مشتریان خود هستیم.»
اما مازیار مباشری، مدیرکل تدوین ضوابط فنی و مقررات دولت الکترونیکی، در مورد فعالیتها و اقداماتی که در راستای اعطای گواهینامه رتبهبندی مراکز داده صورت گرفته، اعلام کرد: «سازمان فناوری اطلاعات براساس مصوبه رگولاتور در خصوص مراکز داده غیردولتی، به عنوان مجری رتبهبندی انتصاب شد. طبق برنامهریزیهای صورت گرفته قرار شد طرح ساماندهی مراکز داده در ۴ گام انجام شود که در مراکز داده فیزیکی غیردولتی، مراکز داده مجازی و CDNها، مراکز داده دولتی و CDNهای دولتی به سرانجام خواهد رسید.»
آنطور که مباشری توضیح داد طبق تفاهمنامهای که سازمان فناوری اطلاعات با سازمان نظام صنفی رایانهای کشور امضا کرد، این سازمان متصدی انجام این رتبهبندی شد. در همین راستا کارگروهی در این سازمان تشکیل شد و سپس دبیرخانهای برای نظام رتبهبندی شکل گرفت تا اسناد و مستندات در آن تهیه شود.
شرکت مرزبان کیفیت، ارائهدهنده خدمات ممیزی شخص ثالث و صدور گواهینامه در کلیه استانداردهای سیستمهای مدیریت، یکی از شرکتهایی بوده که در این پروژه ارزیابی انطباق انجام داده است. آلفرد کارابدیان، مدیرعامل این مجموعه در خصوص اقدامات صورت گرفته در مسیر ارزیابی انطباق مراکز داده گفت: «شرکتهای گواهیدهنده در انتهای خط استقرار سیستمها هستند و کار آنها فقط ارزیابی و بررسی انطباق است.»
کارابدیان توضیح داد براساس جلسه تابستان سال گذشته با سازمان نظام صنفی، مقرر شد تا پایان سال ۸ مرکز داده ارزیابی شود؛ اما به گفته کارابدیان با شناختی که او از شرکتهای ایرانی داشته این اتفاق ممکن نبود. بر همین اساس این شرکت در سومین روز از اسفند ۹۹ با شرکت آسیاتک برای ارزیابی مرکز داده آزادگان براساس استاندارد TIA942 قراردادی را امضا میکند و در بازه ۱۶ تا ۱۸ اسفندماه ممیزی طراحی و در بازه ۲۳ تا ۲۵ اسفندماه ممیزی سایت انجام شد.