محمد فرجود مدیرعامل هلدینگ سرمایهگذاری «نوترا» شد
محمد فرجود، مدیرعامل «نوترا»، هلدینگ سرمایهگذاری تازه تاسیس گروه «صبا ایده» شد. محمد فرجود دانش…
۲۱ مهر ۱۴۰۳
مشاور حکمروایی داده و شهر هوشمند در شهرداری تهران:
۱۵ تیر ۱۴۰۰
زمان مطالعه : ۴ دقیقه
مشاور حکمروایی داده و شهر هوشمند در شهرداری تهران اعلام کرد شیوع کرونا و بحث قرنطینه نشان داد که زیرساختهای دادهای کشور دچار نقص و کاستی است. به باور علی کمندی مدیریت هوشمند ویروس کرونا نیاز به اشتراکگذاری داده میان نهادهای مختلف چون شهرداری، اپراتورهای تلفن همراه، وزارت بهداشت و سازمان هواپیمایی و غیره دارد.
به گزارش پیوست، علی کمندی، مشاور حکمروایی داده و شهر هوشمند در شهرداری تهران با بیان این مطلب در چهارمین همایش تهران هوشمند درمورد نقش داده در مدیریت شیوع کرونا گفت: «کنار همه مصائبی که شیوع کرونا به همراه خود داشت، یکی از مزایای آن این بود که ارزش سامانههای اطلاعاتی، فضای مجازی و سیستمهای هوشمند و از همه مهمتر بحث اشتراکگذاری داده نمایان شد. تمام کشورها در دوره اپیدمی کرونا در دنیا متوجه شدند که زیرساختهای دادهایاشان در حوزه سیستمهای سلامت و غیره دچار نقص و کاستی است.»
او ادامه داد: «البته بحث داده و اشتراکگذاری آن مختص ایران هم نیست.در این شرایط یک موضوع مشخص شد و آن اینکه فکر میکردیم دادههایی که در اختیار داریم از کیفیت کافی برخوردار است؛ اما در دوران شیوع کرونا متوجه شدیم که اینگونه نیست و یکسری دادههایی که نیاز داشتیم را نمیتوانیم در اختیار داشته باشیم.»
به گفته کمندی درسهای مختلفی را از پدیده شیوع کرونا در حوزه سیستمهای اطلاعاتی و داده میتوان گرفت. او در این مورد توضیح داد: «اول اینکه باید فرهنگ مبتنی بر داده شکل بگیرد. هماکنون بسیاری از تصمیمهایی که گرفته میشود ،داده محور نیست. خیلی از تصمیمات با عجله، سلیقهای و به شکلهای مختلف اخذ میشود. ما به اشتباه فرض میکردیم دادههایی که در اختیار داریم از کیفیت بالایی برخوردار هستند و شاید آنطور که باید به کیفیت داده بها داده نشد.»
او همچنین بیان کرد: «در بسیاری از موارد ما تمرکز خود را روی خروجیهای رنگارنگ و روی داشبوردهای خیلی زیبا گذاشتیم و کمتر به محتوا و متن پرداختیم. در صورتی که این روزها ضرورت اشتراک داده بیش از هرزمان دیگری آشکار شد.»
کمندی در ادامه صحبتهای خود به شیوع ویروس آنفولانزا در سال ۲۰۰۹ و مدلسازی که برمبنای پراکندگی و چگونگی شیوع این ویروس در کشورهای مختلف به دست آمده بود، اشاره کرد و گفت: «ما در مورد بیماریهای واگیردار و اپیدمی مدلهای بسیار خوبی داریم که با دقت بسیار بالایی مدلسازی و شبیهسازی شدند و نحوه شیوع ویروسها را نشان میدهند. حالا این سوال مطرح میشود که چگونه شروع این بیماریها را با دقت بالایی مدلسازی و شبیهسازی میکنند. این مدلها چند لایه مختلف دارند.»
او در ادامه افزود: «در یک لایه ما مدلهای اپیدمی را از جهت رفتار ویروس و ویژگیهای ویروس مورد بررسی قرار میدهیم. در این زمینه دانشمندانی در حوزه ویروسشناسی و اپیدمی فعالیت میکنند. لایه بعدی دادههای جابهجایی افراد است. جابهجایی افراد، دادههای مهمی است که در مدلسازی شیوع ویروسها مورد استفاده قرار میگیرد.آنها اطلاعات تمام پروازها، اطلاعات تمام سفرها و پایانههای مسافربری و مترو و اتوبوسها را به عنوان ارکانی که جابهجایی افراد را نشان میدهد، در نظر میگیرند.»
آنطور که کمندی میگوید اگر در کشور میخواهیم مدیریت هوشمندانه در زمینه کرونا داشته باشیم باید اطلاعات حرکت مترو، اتوبوسها و هواپیماها را در اختیار بگیریم. همین مساله ساده نشان میدهد که چند ارکان مختلف درگیر این موضوع هستند که این اطلاعات را فراهم کنند. چون هربخشی از این داده در اختیار یک نهاد است.
او همچنین بیان کرد که یکی از منابعی که داده کافی در اختیار مسئولان قرار دهد و این پازل را تکمیل میکنند، اپراتورهای تلفن همراه هستند. چون میدانند هر کدام از مشترکان آنها در چه منطقه و محلهای از تلفن خود استفاده میکنند.
به گفته کمندی در موضوع مدیریت هوشمند کرونا باید شهرداری، اپراتورهای تلفن همراه و وزارت بهداشت و سازمان هواپیمایی و باقی نهادها با هم همکاری کنند و دادهها را به اشتراک بگذارند.
او گفت: «زمانی ما میتوانیم انتظار داشته باشیم که در زمینه شیوع ویروس کرونا مدیریت هوشمند داشته باشیم که داده بین این بخشها به اشتراک گذاشته شود. البته این دادهها باید باکیفیت و قابل اتکا باشند.»