skip to Main Content
محتوای اختصاصی کاربران ویژهورود به سایت

فراموشی رمز عبور

با شبکه های اجتماعی وارد شوید

عضو نیستید؟ عضو شوید

ثبت نام سایت

با شبکه های اجتماعی وارد شوید

عضو نیستید؟ وارد شوید

فراموشی رمز عبور

وارد شوید یا عضو شوید

جشنواره نوروزی آنر

برگزاری مزایده برای افزایش ظرفیت فرکانسی اپراتورهای موبایل

فرکانس ۲۳۰۰ در اختیار اپراتورهای همراه قرار می‌گیرد

میثم قاسمی تحریریه

۶ اردیبهشت ۱۴۰۰

زمان مطالعه : ۶ دقیقه

کمیسیون تنظیم مقررات ارتباطات بخشی از باند فرکانسی ۲۳۰۰ مگاهرتز را برای استفاده اپراتورهای تلفن همراه به مزایده گذاشته است. این فراخوان در شرایطی منتشر شده است که اپراتورهای همراه در سال گذشته و همزمان با همه‌گیری کرونا، از افزایش شدید مصرف اینترنت در شبکه خود خبر داده بودند که منجر به کاهش کیفیت اینترنت به دلیل محدودیت‌های فرکانسی است.

به گزارش پیوست، افزایش تقاضای کاربران موبایل پس از همه‌گیری کرونا، اپراتورهای تلفن همراه را با مشکل فرکانس مواجه کرده است؛ به گونه‌ای که همراه اول و ایرانسل در سال گذشته مجبور به استفاده از باند فرکانسی رایتل برای تامین بخشی از نیازهای خود شدند. اکنون رگولاتوری در مصوبه‌ای که ۱۷ اسفند سال گذشته به تصویب رسیده روز گذشته (۵ اردیبهشت) منتشر شده است، ۸۰مگا هرتز از باند ۲۳۰۰ را به مزایده گذشته است تا اپراتورهای موبایل هرکدام براساس نیاز خود بخشی از این باند را به مدت ۱۰ سال در اختیار داشته باشند. در مصوبه رگولاتوری آمده است که این مزایده با هدف «توسعه خدمات باندپهن در کشور و ارائه حداقل سرعت ۱۰۰ مگابیت اینترنت پرسرعت» انجام می‌شود. در این مصوبه تاکید شده است که تنها ۳ اپراتور تلفن همراه (همراه اول، ایرانسل و رایتل ) می‌توانند در این مزایده شرکت کنند.

پیش از این بیژن عباسی آرند، مدیرعامل ایرانسل در گفت‌وگو با پیوست به خالی بودن ظرفیت این باند فرکانسی اشاره کرده و گفته بود: «در فرکانس ۲۳۰۰ ظرفیت خالی وجود دارد که البته استفاده از آن مستلزم سرمایه‌گذاری است و باید تجهیزات تهیه شود. به نظر من با توجه به افزایش مصرفی که داریم، باید این اتفاق بیفتد. حداقل آن بخش‌ از کارهایی را که دست وزارت ارتباطات است باید زودتر انجام دهند. حتی فرکانس‌هایی هم که دست صداوسیماست باید با تعامل راهی برای استفاده‌شان پیدا کرد.»

افزایش مصرف

همزمان با شیوع کرونا در ایران و گسترش دورکاری و آموزش مجازی، مصرف اینترنت به شکل غیر قابل پیش‌بینی افزایش یافت. به گونه‌ای که محمدجواد آذری جهرمی، وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات در پایان تعطیلات نوروز ۹۹ از افزایش ۲.۵ برابری مصرف اینترنت از ابتدای اسفند ۹۸ خبر داد. همچنین مرتضی طاهری‌بخش، معاون فنی و توسعه شبکه همراه اول در گفت‌وگو با پیوست اعلام کرد تا پایان آذر ۹۹ بیشترین مصرف روزانه اینترنت در شبکه این اپراتور به ۱۲.۵ نیم پتابایت رسیده که در مقایسه با آذر ۹۸، دو برابر شده است.

براساس آمار رگولاتوری تا پایان سال ۹۹ بیش از ۷۷ میلیون مشترک پهن‌باند سیار وجود دارند و ظریب نفوذ اینترنت موبایل به حدود ۹۲.۵ درصد رسیده است.

۳ تکه از ۸۰ مگ

اپراتورهای تلفن همراه در گفت‌وگو با پیوست اعلام کرده‌اند با توجه به افزایش روز افزون تقاضای کاربران و محدودیت‌هایی که این اپراتورها در فضای فرکانسی برای ارائه خدمات دارند، در مزایده باند فرکانسی ۲۳۰۰ شرکت خواهند کرد.

در مصوبه ۳۱۶ کمیسیون تنظیم مقررات ارتباطات، اپراتورهای تلفن همراه به دو دسته تقسیم شده‌اند. دسته اول اپراتورهایی هستند که سهم بازار ۲۵ درصدی از تعداد مشترکان پهن‌باند فعال همراه دارند و گروه دوم با سهم بازار کمتر از ۲۵ درصد هستند. بدین ترتیب همراه اول و ایرانسل در گروه اول و رایتل در گروه دوم قرار می‌گیرد.

براساس این تقسیم‌بندی، اپراتورهای گروه اول حداقل ۳۰ و حداکثر ۴۰ مگ از این فضا را می‌توانند در اختیار بگیرند و رایتل نیز حداقل ۲۰ و حداکثر ۳۰ مگ را می‌تواند داشته باشد. بدین ترتیب به نظر می‌رسد همراه اول و ایران هرکدام ۳۰ مگ و رایتل ۲۰ مگ را داشته باشد؛ مگر آنکه اپراتور سوم کلا وارد این مزایده نشود که در این صورت، سهم هر کدام از اپراتورها اول و دوم می‌تواند تا ۴۰ مگ افزایش یابد.

در مصوبه رگولاتوری آمده است که باند فرکانسی ۲۳۸۰-۲۳۰۰ مگاهرتز در حداکثر سه تکه از طریق مزایده واگذار می‌شود و برنده مزایده مجاز است از تکه باند فرکانسی واگذار شده فقط برای ارائه خدمات موضوع پروانه خود به صورت عمده‌فروشی یا خرده‌فروشی و صرفا با شیوه تزویج تقسیم زمانی (TDD) بهره‌برداری کند.

سهم اپراتورهای ثابت

پیش از این اپراتورهای ثابت (FCP) درخواست کرده‌بودند این تکه باند فرکانسی به آنها تعلق گیرد؛ اما به نظر می‌رسد با توجه به سهم اینترنت موبایل از کل مشترکان پهن‌باند کشور و همچنین مشکلاتی که این اپراتورها به دلیل اتمام فضای فرکانسی با آن مواجه هستند، رگولاتوری تصمیم گرفته است این تکه باند را به اپراتورهای همراه واگذار کند و در کنار آن تاکید کرده است اپراتورهای همراه، موظف هستند تا ۳۰ درصد ظرفیت شبکه ایجاد شده خود در باند فرکانسی ۲۳۰۰ را «در صورت وجود درخواست از سوی دارندگان پروانه ایجاد و بهره‌برداری از شبکه ارتباطات ثابت (FCP) به صورت عمده‌فروشی» در اختیار آنها قرار دهند. این تعهد بر مبنای ترافیک دیتا ارزیابی شده و حداقل آن به ازای هر ۱۰ مگاهرتز طیف دریافتی براساس جدول ۳ این مصوبه است.

جدول شماره ۳ مصوبه ۳۱۶ میزان تعهد هر اپراتور برای تامین ترافیک FCP‌ها را مشخص می‌کند.

با این وجود رگولاتوری تاکید کرده است اگر برنده مزایده، دو سال پس از دریافت فرکانس در حداقل ۵۰ درصد سایت‌های خود از این فرکانس استفاده نکرده باشد، سازمان تنظیم مقررات می‌تواند در نواحی استفاده نشده، فرکانس را به دیگران واگذار کند. همچنین در این مصوبه آمده است که برنده مزایده نمی‌تواند فرکانس را در اختیار دیگر اپراتورها قرار دهد. این در حالی است که اکنون رایتل بخشی از فضای فرکانسی مازاد خود را در اختیار همراه اول و ایرانسل قرار داده است.

در مصوبه ۳۱۶، سازمان تنظیم مقررات موظف شده است «حداکثر ظرف مدت یک ماه از تاریخ ابلاغ این مصوبه» مزایده مربوطه را برگزار کند و با توجه به سایر زمان‌های اعلام شده می‌توان انتظار داشت تا حدود ۲ ماه آینده این باند فرکانسی در اختیار اپراتورها قرار گیرد. این در حالی است که اپراتورها می‌گویند برای ارائه سرویس در این باند، نیاز به خرید تجهیزات جدید دارند و بدین ترتیب سرویس‌دهی روی باند ۲۳۰۰ احتمالا به اواخر سال جاری یا اوایل سال آینده موکول خواهد شد. این موضوعی است که رگولاتوری نیز به آن توجه داشته و برای سال اول، تعهد سرویس‌دهی برعهده اپراتورها گذاشته نشده است.

در مصوبه کمیسیون تنظیم مقررات ارتباطات، مبلغ پایه حق واگذاری برای هر تکه‌باند فرکانسی ۱۰ مگاهرتزی، دو هزار میلیارد ریال (۲۰۰ میلیارد تومان) تعیین شده است که بدین ترتیب مجموع این تکه، می‌تواند حداقل هزار و ۶۰۰ میلیارد تومان برای دولت، درآمد ایجاد کند.

مدت زمان واگذاری تکه‌باندهای فرکانسی به دارندگان پروانه برنده در این مزایده ۱۰ سال اعلام شده و پس از گذشت این مدت، شرایط مالی بهره‌برداری براساس نظر کمیسیون تعیین خواهد شد.

متن کامل مصوبه ۳۱۶ رگولاتوری در خصوص مزایده باند ۲۳۰۰ را می‌توانید در ادامه دریافت کنید.

لینک: مصوبه ۳۱۶ کمیسیون تنظیم مقررات ارتباطات

https://pvst.ir/9xi
میثم قاسمیتحریریه

    سال ۸۱ رشته مهندسی را رها کردم به شوق روزنامه‌نگاری. از همان سال تاکنون، در حوزه‌های مختلفی مانند سیاسی، اجتماعی، اقتصادی، گردشگری، ورزشی و... در رسانه‌هایی مانند همشهری، حیات‌نو، توسعه، عصر ارتباط و... کار کرده‌ام. از میانه سال ۹۲ و پس از حدود ۳ سال دوری از حوزه ارتباطات و فناوری اطلاعات، به پیوست آمدم و دوباره روزنامه‌نگار این رشته شدم.

    تمام مقالات

    0 نظر

    ارسال دیدگاه

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

    *

    برای بوکمارک این نوشته
    Back To Top
    جستجو