مشکل فنی بانکی موجب تاخیر در تسویه پرداختیارها شد
براساس اطلاعیه پرداختیارهای زرینپال، وندار و جیبیت، تسویه پرداختیاری امروز، یکم آذر ۱۴۰۳، با تاخیر…
۱ آذر ۱۴۰۳
۱۱ اردیبهشت ۱۳۹۸
زمان مطالعه : ۶ دقیقه
تاریخ بهروزرسانی: ۱۷ اسفند ۱۳۹۸
مدیران تاکسیهای اینترنتی اعلام کردند چگونگی تخصیص سهمیه بنزین از سوی نهادهای دولتی مربوطه هنوز به آنها اعلام نشده است.
به گزارش پیوست، انتشار خبر سهمیه بندی بنزین و مشخص شدن میزان افزایش قیمت بنزین در روزهای آتی از سوی رسانههای رسمی موجب شد تا طرح تقاضای دریافت سهمیه سوخت از سوی تاکسیهای اینترنتی بار دیگر مطرح شود. هر چند وبسایت «خبرآنلاین» اعلام کرده دولت برای تاکسیهای اینترنتی با هماهنگی مجموعه وزارت کشور سهمیه مجزا در نظر میگیرد؛ اما مدیران تاکسیهای آنلاین اسنپ و تپسی به پیوست میگویند هنوز به طور رسمی این موضوع به آنها اعلام نشده است.
ژوبین علاقبند،مدیرعامل اسنپ با اشاره به اینکه بیش از ۸ ماه است که این موضوع مطرح شده به پیوست گفت: «ما به شدت در حال مذاکره و تعامل و بحث با وزارتخانههای مرتبط هستیم و در آخرین صحبتها اعلام آمادگی کردیم که مصرف بنزین رانندهها را براساس پیمایشی که انجام میدهند به نهادهای مربوطه اعلام و به صورت دقیق سهمیه بگیریم.»
او در خصوص جزئیات اجرایی کردن این طرح اعلام کرد: «این پیمایش براساس سامانه اسنپ به صورت نفر به نفر خواهد بود و میزان پیمایش دقیق رانندههای خود را به صورت هفتگی در سامانهای بارگذاری خواهیم کرد تا وزارت نفت به آن دسترسی داشته باشد و مشخص شود طی یک دوره زمانی یک هفتهای هر راننده چند کیلومتر طی کردهاست و طبق آن و به صورت جداگانه کارت بانکی هر کدام از رانندهها به اندازه مصرف آنها شارژ شود و بتوانند به همان میزان بنزین بزنند.»
او در ادامه تاکید کرد: «هنوز به طور رسمی به ما اعلام نشده که قرار است برای تخصیص سهمیه بنزین به تاکسیهای اینترنتی چه اتفاقی بیفتد. ما روش پیشنهادیمان را به وزارتخانههای کشور، نفت و فناوری ارتباطات ارائه دادیم.»
مدیرعامل اسنپ افزود: «براساس این روش سهمیهبندی به شکلی دقیق اجرا خواهد شد و ما روشهای تقلب و راهکارهای مقابله با آن را هم اعلام کردیم و در حال حاضر منتظر تصمیم سیاستگذاران هستیم.» او اضافه کرد: «تاکنون روشی به صورت رسمی به ما اعلام نشده؛ اما نمایندگان مجلس به طور قطعی به ما گفتهاند که سهمیه بنزین به تاکسیهای اینترنتی تخصیص خواهد یافت.»
نمایندهگان عضو کمیته ارتباطات مجلس پیش از این، شرکت پخش پالایش فرآوردههای نفتی را ملزم به بهروزرسانی سامانه آنلاین بررسی میزان مصرف بنزین تاکسیها و آژانسها براساس کلیومتر کرده بودند و رمضانعلی سبحانیفر عضرو کمیته ارتباطات مجلس در این مورد به پیوست گفته بود: «در جلسهای با نمایندگان تاکسیهای اینترنتی و شرکت پخش پالایش نفت موضوع تخصیص بنزین به این بازیگران آنلاین بازار حمل و نقل مورد توجه قرار گرفت.»
تپسی نیز از قطعی بودن اختصاص سهمیه بنزین به این مدل کسب و کار اظهار بیاطلاعی میکنند. هومن دمیرچی، مدیر بخش عملیات و عضو هیات مدیره تپسی به پیوست گفت: «ما هنوز نمیدانیم که قرار است سهیمه بنزین به تاکسیهای اینترنتی تخصیص یابد یا خیر، هر چند بارها خبرهایی از سوی دولت به گوش ما رسیده که سهمیه بنزین به تاکسیهای اینترنتی تخصیص مییابد.»
او با اشاره به اینکه اگر تصمیم بر آن شود که به تاکسیهای اینترنتی سهمیه ندهند تبعات اقتصادی و اجتماعی بسیاری خواهد داشت اعلام کرد: «قیمت بنزین بخش قابل توجهی از هزینه سفرهاست و اگر قیمت بنزین از ۱۰۰۰ تومان به ۲۵۰۰ یا ۳۰۰۰ هزار تومان برسد هزینه سفر را به شکل معناداری افزایش میدهد. این مساله روی معیشت مردم اثرگذار خواهد بود. زیرا حمل و نقل یکی از اقلام اساسی سبدکالای مردم است و سهم تاکسیهای اینترنتی در حملونقل درونشهری بالاست و به همین واسطه معیشت مردم را با مشکل مواجه خواهد کرد.»
او با اشاره به اینکه این افزایش قیمت میتواند روی تورم نیز تاثیر گذار باشد گفت: «زمانیکه یکی از اقلام گران میشود اقلام دیگر هم به تبع آن گران خواهد شد. زیرا همه چیز بر پایه حمل و نقل قیمتگذاری میشود.» دمیرچی با اشاره به اینکه آنها از پنج ماه پیش چندین طرح برای تخصیص سهمیه براساس پیمایش به دولت و مجلس ارائه دادهاند گفت: «اما نظری از سوی مسئولان در مورد آن طرحها یا نحوه اختصاص بنزین به آنها اعلام نشدهاست». او تاکید کرد که قدم اول این است که آیا سهمیه به تاکسیهای اینترنتی تخصیص میدهند یا خیر و اگر تخصیص میدهند به چه روشی خواهد بود.»
او با اشاره به روشهای تخصیص سهمیه در گذشته به پیوست گفت: « در گذشته و پیش از شکل گیری تاکسیهای آنلاین امکان رصد مسیر طی شده توسط آنان وجود نداشت از همین رو برای هر ماشین یک سهمیه ثابت در نظر میگرفتند و در نهایت نیز مشخص نبود سهمیههای تخصیص یافته چگونه استفاده میشد.»
به عقیده وی روش تخصیص سهمیه به روش گذشته به آژانسها و تاکسیها موجب ایجاد رانت خواهد شد. او ادامه داد: «این مساله هر چند برای بخش سنتی مزیت به شمار میآید اما مزیت قیمتی ما که به واسطه تکنولوژی ایجاد کرده بودیم از بین برود.»
با وجود اینکه هنوز سازوکاری برای تخصیص سهمیه بنزین به تاکسیهای اینترنتی اعلام نشده است میتوان انتظار افزایش قیمت سفر با این وسایل حمل و نقل را داشت. پیش از این نیز مدیران تاکسیهای اینترنتی از تخصیص نیافتن سهمیه بنزین به آنان اظهار نگرانی کرده بودند؛ چرا که عدم تخصیص بنزین به این فعالان بخش حملونقل هوشمند باعث افزایش هزینه سفر کاربرانشان خواهد شد.
مدیر بخش عملیات تپسی در این مورد میگوید که اگر سازو کار تخصیص سهمیه بنزین تا زمان گران شدنش به آنها اعلام نشود افزایش قیمت سفرها اجتناب ناپذیر است. مدیرعامل اسنپ هم درباره افزایش قیمت سفرها در صورت افزایش قیمت سوخت به پیوست گفت: «هدف ما این است که افزایش قیمت به دلیل قیمت سوخت اتفاق نیفتد اما اگر به هر دلیلی سهمیه به ما اختصاص ندهند و یا به روشی سهمیه بدهند که قابل اجرا نباشد، ما مجبور میشویم براساس قیمت جدید سوخت قیمتگذاری کنیم.» او تاکید کرد که آنها پیشتر این موارد را به طور دقیق با مسئولان مطرح کردند.
مدیران این کسب و کارهای نوپا معتقدند میتوانند راهکارهای جدید و فناورانهای برای نظارت دقیق بر نحوه تخصیص سوخت در اختیار مسئولان قرار دهند؛ از جمله استفاده از سامانههای هوشمندی که میزان دقیق مصرف بنزین و کیلومتر طی شده هر مسافر را به صورت شفاف مشخص میکند.