مشکل فنی بانکی موجب تاخیر در تسویه پرداختیارها شد
براساس اطلاعیه پرداختیارهای زرینپال، وندار و جیبیت، تسویه پرداختیاری امروز، یکم آذر ۱۴۰۳، با تاخیر…
۱ آذر ۱۴۰۳
۲۵ فروردین ۱۴۰۰
زمان مطالعه : ۸ دقیقه
با اینکه سال گذشته معاون اجرایی پلیس راهور ناجا گفت که استارتآپهای پرداخت قبوض جریمه از جمله واسطههایی هستند که پلیس راهور ناجا به هیچ یک از این واسطهها مجوز اقدام در خصوص خدمات خود نداده است؛ اما حالا مدیرعامل استارتاپ «آیتول» از مذاکره و برگزاری جلسات با پلیس راهور خبر داد و اعلام میکند که پلیس به صورت ضمنی موافقت کرده تا API خلافی را در اختیار کسبوکارها قرار دهد البته که هنوز این موضوع عملیاتی نشده است. استارتآپ «آیتول»،درگاه تجمیع خدمات خودرو است که در جدیدترین اقدام خود سرویس خرید و فروش خودرو را هم به سرویسهای حوزه خودرو خود اضافه کرده است. به گفته امیرحسین عبیری این تیم در تلاش است تا آیتول به یک پنجره واحد خودرویی تبدیل شود که کاربران نیازهای خود در زمینه خودرو را برطرف کنند.
به گزارش پیوست، استارتآپ «آیتول» (iToll) فعالیت خود را از سال ۹۸ با سرویسهای استعلام و پرداخت عوارض سالیانه خودرو، خلافی، عوارض آزادراه و طرح ترافیک آغاز کرد. نگاه آیتول این بود تا به پنجره واحد خودرویی تبدیل شود تا کاربران نیازهای خود در زمینه خودرو را برطرف کنند. امیرحسین عبیری، مدیرعامل استارتآپ آیتول درمورد سرویس خرید و فروش این استارتآپ به پیوست گفت: «دو ماه است که محصول خرید و فروش خود را به صورت پایلوت ارائه میدهیم. البته سرویسی که هماکنون عرضه می کنیم، این است که مانند سایت دیوار کاربران آگهی خود را روی سایت ما قرار میدهند. ازاین سرویس هم تاکنون استقبال شده است.یعنی بیش از ۱۵ درصد از افرادی که روزانه از اپلیکشن ما برای دریافت خدمات استفاده میکنند، بدون هیچ کار تبلیغی به منو خرید و فروش ما مراجعه میکنند؛اما همچنان از نظر ما این محصول پایلوت است و در حال برنامهریزی برای ارائه یکسری سرویس خدماتی در این حوزه هستیم. »
او ادامه داد: «در بحث خرید و فروش خودرو، استارتآپها چندین سرویس به شکل پلتفرمهای آگهی خودرو، پلتفرمهای خرید یا پلتفرمهایی که به فروشنده کمک میکردند،عرضه کردند. نگاه ما به خرید و فروش تخصصی است. در حال ایجاد درگاهی هستیم تا به صورت فیزیکی و هم غیرفیزیکی به صورت تخصصی براساس برند خودرو این خرید و فروش صورت بگیرد.»
عبیری در پاسخ به این سوال که چگونه در این سرویس میخواهند جلوی دلالها و معاملات غیرشفاف را بگیرند، گفت: «در بحث خرید و فروش ارزش افزودهای که آیتول ایجاد میکند، حذف دلالان است. پیش از این آگهیهایی که در سایتهای دیگر منتشر میشد، چند اشکال داشتند، اول اینکه معلوم نبود پشت آگهی واقعا ماشینی وجود دارد یا آگهی تنها به خاطر بازی با قیمت است. مشکل دیگر این بود که معلوم نیست که مالک خودرو آن را آگهی کرده یا بحث دلالان دراین مورد مطرح است.»
به گفته عبیری آنها در آیتول به دنبال راهحل برای حل این مشکلات بودند و توانستند این مشکلات را تاحدودی برطرف کنند. او در این مورد توضیح داد: «آگهیهایی در آیتول منتشر میشوند،برچسب احراز هویت شده دارند. این برچسب به این معنی است که خودرویی برای فروش وجود دارد و مشخصات کارت ماشین خودرو را دریافت میکنیم. دوم مورد این است که احراز کردیم که کاربر آگهی دهنده مالک خودرو است. رسیدگی به این موضوعات باعث شده تقریبا درصد خیلی کمی از آگهیهایی که در آیتول منتشر شده مربوط به دلالان است.»
عبیری درصحبتهای خود به فعالیتهای آیتول از آغاز فعالیت این استارتآپ اشاره کرد و گفت: «اول فرودین ۹۸ آغاز پروژه الکترونیکی کردن عوارض آزادراهها در کشور بود. ما پیش از این نیاز را تشخیص داده بودیم که امکان دارد کاربران برای پرداخت عوارض خود به صورت الکترونیکی دچار سردرگمی شوند. چون انها پیش از این در باجههای آزادراهی عوارض خود را پرداخت میکردند.»
او ادامه داد: «آیتول با همکاری شرکتی که مجری الکترونیکی کردن عوارض آزادراهها بود، محصول خود را در زمینه پرداخت عوارض آزادراهی اول فروردین ۹۸ راهاندازی کرد. البته نگاه ما در آیتول این است که به درگاه خدمات خودرویی تبدیل شویم و این پرداخت عوارض نقطه ورود مناسبی در این زمینه بود. پیشبینی ما درمورد پرداخت عوارض آزادراه درست بود. چون کاربران در آزادراه تردد کردند و این سوال پیش آمد که عوارض خود را باید چگونه پرداخت کنند. در این مورد جستوجو کردند و با آیتول آشنا شدند.»
به گفته عبیری آنها در ادامه راه تصمیم گرفتند پرداختهای خودرو را تجمیع کنند. او در این مورد گفت: «در این مورد با شهرداری تهران همکاری خود را آغاز کردیم تا پرداختهای خودرویی که فرآیند دشواری دارند مانند طرح ترافیک و عوارض مربوط به خودرو در شهر تهران را پوشش دهیم. سه ماه بعد یعنی ابتدای خرداد ماه عوارض شهرداری هم به خدمات خود اضافه کردیم.»
آنطور که عبیری میگوید تیم آیتول در سال اول فعالیت سرویسهای حوزه پرداخت خودرو را آرام آرام اضافه کردند تا به درگاه پرداخت خودرو تبدیل شوند. او همچنین بیان کرد: «در سال ۹۹ در حوزه پرداخت که به یک ثبات رسیدیم، خدمات خود را گسترش دادیم. بیمه خودرو از دیگر سرویسها بود که در سال ۹۹ ارائه دادیم. پیش از این به صورت مستقیم به بیش از ۴ میلیون ماشین و به صورت غیرمستقیم به ۷ تا ۸ میلیون ماشین هم سرویس داده بودیم و علاقمند بودیم که در حوزه بیمه این ماشینها هم وارد شویم.»
او در ادامه اضافه کرد: «ابتدای فروردین ۹۹ به مدت یک ماه سرویس بیمه شخص ثالث را تست کردیم. سپس برای گرفتن مجوزها و کارهای بیشتر عرضه این محصول را تا آبان ۹۹ متوقف کردیم. همزمان با بیمه، خدمات در محل را هم عرضه کردیم.»
به گفته عبیری سرویسهای تعویض روغن و کارواش در محل را ارائه کردند و سعی کردند تمام خدماتی که یک کاربر برای خودرو خود نیاز دارد را آماده کنند. در واقع آیتول به یک پنجره واحد خودرویی تبدیل شود تا کاربران نیازهای خود در زمینه خودرو را برطرف کنند.
عبیری درمورد میزان استقبال مردم از پرداخت عوارض از طریق آیتول و در کل خدمات این استارت آپ بیان کرد: «از پرداخت عوارض از طریق آیتول بیشتر از آنچه ما پیشبینی کرده بودیم، استقبال شد. در ۱۰ روز اول که پروژه پرداخت عوارض الکترونیکی راهاندازی شد، روزانه بیش از ۵ هزار نفر از ما استعلام پرداخت میگرفتند. در دیماه ۹۸ پرداخت عوارض طرح ترافیک از آیتول دررقابت با سایت شهرداری بود. در مردادماه ۹۹ عوارض سالیانه که در آیتول پرداخت میشد با درگاههای مشابه برابری میکرد.»
به گفته عبیری، از آیتول ۵ میلیون کاربر سرویس گرفتند و ۲ میلیون فعال هستند و اپلکیشن که جدیدتر از وبسایت است، هماکنون ۲۰۰ تا ۲۵۰ هزار کاربر فعال دارد.
عبیری در بخشی از صحبتهای خود به همکاری با شهرداری اشاره کرد و درمورد نحوه این همکاری گفت: «شهرداری در چند سال اخیر رویکردی اتخاذ کرده تا خدماتی که ارائه میدهد منحصر به خود نکند و در قالب API در اختیار کسبوکارهای دیگر هم قرار دهد. این موضوع یک پیشرفت در شهرداری است. معمولا در سازمانهای دولتی وقتی خدمات منحصر به سایت و درگاه خودشان است، با تغییراتی که در آن سازمان اتفاق میافتد، آن سرویس دچار تغییرات یا حتی قطع میشود.»
او درادامه اضافه کرد: «وقتی سازمانها این خدمات را در قالب API در اختیار یکسری کسبوکار قرار دادند، این کسبوکارها فعالیت خود را روی این API آغاز کردند و با پیگیریهای خود سبب شدند، خدمت موردنظر متوقف نشود.»
آنطور که عبیری میگوید نتیجه شکست انحصار این است که چند سال پیش اگر کاربران میخواستند طرح ترافیک از شهرداری بخرند، یک پروسه زمانبر و طولانی را باید طی میکردند. حالا که طرح ترافیک در قالب API به کسبوکارها داده، سایت شهرداری هم در رقابت با این کسبوکارها خدمات خود را بهبود بخشیده است.
پلیس راهور به صورت ضمنی موافقت کرده است تا API خلافی را در اختیار کسبوکارها قرار دهد و در این مورد در حال مذاکره با پلیس هستند
امیرحسین عبیری،مدیرعامل استارتآپ «آیتول»
اسفندماه سال گذشته همچنین حسین رمضانی، معاون اجرایی پلیس راهور ناجا در مصاحبه تلویزیونی خود با شبکه خبر صداوسیما، اعلام کرده بود که آیتول، همراه مکانیک، قبضینو و غیره از جمله واسطههایی هستند که پلیس راهور ناجا به هیچ یک از این واسطهها مجوز اقدام در خصوص خدمات خود نداده است.
عبیری در مورد اینکه همکاری با پلیس راهور پس از این اظهارات به چه صورت پیش میرود، گفت: «ما از ابتدا با پلیس راهور در ارتباط بودیم و در جریان فعالیتهای ما بودند. همواره در تلاش بودیم تا API خلافی را بگیریم. چون میدانیم که درگاه پلیس راهور برای پرداخت خلافی گاه با مشکلاتی روبرو است. یعنی رابط کاربری خوبی ندارد. در دسترس کاربران خارج از ایران نیست. از سال گذشته که رمز دوم پویا اجرایی شد، تا ماهها امکان پرداخت در این درگاه وجود نداشت.»
او در ادامه اضافه کرد این در حوزه پرداخت خلافی یک خلا کیفیت سرویس خوب وجود دارد و آیتول به صورت قانونی و رسمی از پلیس راهور پیگیر این موضوع بود تا وبسرویس را در اختیار شرکتها قرار دهند. او همچنین بیان کرد: «پلیس با اینکه کندیهایی دارد؛اما اقداماتی انجام داده و به صورت ضمنی موافقت کرده تا وب سرویس خلافی را در اختیار کسبوکارها قرار دهد. البته این موضوع هنوز عملیاتی نشده است.»
عبیری با اشاره به اینکه پیشتر با پلیس در ارتباط بودند و دلیل چنین اظهارنظری از سوی پلیس راهور را نمیداند، گفت: «پس از مصاحبه با سرهنگ رمضانی جلسه داشتیم و موضوع را پیش میبریم و درجریان فعالیتهای ما هستند.»