skip to Main Content
محتوای اختصاصی کاربران ویژهورود به سایت

فراموشی رمز عبور

با شبکه های اجتماعی وارد شوید

عضو نیستید؟ عضو شوید

ثبت نام سایت

با شبکه های اجتماعی وارد شوید

عضو نیستید؟ وارد شوید

فراموشی رمز عبور

وارد شوید یا عضو شوید

جشنواره نوروزی آنر

آذری جهرمی:

وزارت ارتباطات سال گذشته ۱۴۰ میلیارد تومان به بخش‌های مختلف پرداخت کرد

سونیتا سراب‌پور نویسنده میهمان

۱۸ فروردین ۱۴۰۰

زمان مطالعه : ۶ دقیقه

وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات سال گذشته ۱۴۰ میلیارد تومان از محل وام وجوه اداره شده به بخش‌های مختلف تکنولوژی کشور پرداخت کرده است.

به گزارش پیوست، وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات شب گذشته (۱۷ فروردین) در شبکه کلاب‌هاوس در پاسخ به سوال پیوست در مورد میزان سرمایه‌گذاری دولت روی اکوسیستم استارت‌آپی در یک دهه گذشته گفت که مجموعاً چیزی که به‌عنوان وام برای رشد و تقویت اکوسیستم پرداخت شده بیشترین میزان به همان ۱۴۰ میلیارد تومان سال قبل برمی‌گردد. براساس توضیحات او به پیوست در سال ۹۴و دولت اول روحانی نیز بودجه وزارت ارتباطات برای این بخش ۶۰ میلیارد تومان بوده است. به گفته جهرمی صندوق نوآفرین با ۱۰۰ میلیارد تومان سرمایه تا کنون توانسته روی ۴ استارت‌آپ سرمایه‌گذاری خطرپذیر کند.

شب گذشته در گروهی با نام «استارت‌آپ‌ها چطور سرمایه جذب کنند؟» با حضور مدیران اکوسیستم استارت‌آپی به بررسی مشکلات جذب سرمایه توسط شرکت‌های استارت‌آپی پرداخته شد. در این گروه استراتژی، مدیریت و در کنار آن شانس و همچنین خلاقیت عامل اصلی برای جذب سرمایه و رشد استارت‌آپها اعلام شد.

در این اتاق از شبکه اجتماعی کلاب‌ هاوس که وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات حضور داشت جهرمی در پاسخ به سرمایه‌گذاری که دولت طی یک دهه در اکوسیستم استارت‌آپی کشور انجام داده توضیح داد: «بخشی از چیزی که دولت به‌عنوان سرمایه می‌آورد نوع نگاهی است که معاونت علمی و آقای ستاری دارند که جنس آن مشخص است که ترجیح بر این است که از کسب‌وکارهای بزرگ حمایت کنند و بیشتر منابعی که می‌آورند در همین مسیر در اختیار شرکت‌های بزرگ قرار می‌گیرد؛ اما رویکردی که ما در وزارت ارتباطات داریم یک مقداری متفاوت‌تر از کاری بود که معاونت عملی انجام داده‌اند.»

او ادامه داد: «ما سراغ کسب‌وکارهایی رفتیم که در مرحله ابتدایی خود قرار دارند و بیشتر نیاز به پول‌هایی شبیه حمایت‌های اولیه یا seed money مدنظرشان است؛ بنابراین «طرح نوآفرین» ما مبتنی بر هسته‌های کوچک اولیه برای شکل‌‍‌گیری کسب و کار است.» جهرمی در مورد طرح نوآفرین گفت: «ما در وزارت ارتباطات و سازمان فناوری اطلاعات با طرح نوآفرین مرحله‌ای از حمایت گذاشتیم که تا سه سال شرکت‌ها را به درآمد ۵۰۰ میلیون تومانی برسانیم؛ یعنی شرکت‌های کوچکی که کارشان را آغاز می‌کنند به درآمد ۵۰۰ میلیون تومانی در سال برسند بنابراین معافیت‌ها و امتیازهای ویژه‌ای (مانند بسته‌هایی از دل اکوسیستم) برای آنها در نظر گرفتیم.» براساس اظهارات جهرمی تاکنون  ۶هزار گروه کوچک، استارت‌آپ و شرکت‌ نوپا در طرح نوآفرین ثبت نام کردند و از امکاناتی که وجود داشته بهره گرفتند.

جهرمی ارزش سرمایه  صندوق نوآفرین را ۱۰۰میلیارد تومان اعلام کرد که ۲۰ درصد از این اعتبار از طریق وزارت ارتباطات تامین شده و بخشی از آن نیز با مشارکت بخش خصوصی و ستاد اجرایی امام (ره) تامین شده است

جهرمی اعلام کرد که در کنار طرح نوآفرین آنها اقدام به راه‌اندازی پارک‌های اقتصاد دیجیتال در استان‌های مختلف نیز کرده‌اند. او در این مورد گفت: « بعد از راه‌اندازی نوآفرین، چارچوبی برای راه‌اندازی پارک‌های اقتصاد دیجیتال در مناطقی که ظرفیت داشت تنظیم کردیم. اکنون یک مجموعه ۹ طبقه در مشهد که قبلا متعلق به پست‌بانک بود کار خود را آغاز کرده است. در سمنان، مازندران و شیراز نیز پارک‌ها در حال فعالیت هستند.» براساس توضیحات او استراتژی که در پارک‌های اقتصاد دیجیتال دنبال می‌شود این است که شرکت‌ها از درآمد ۵۰۰ میلیون تومان در سال به درآمد ۵ میلیارد تومان با استفاده از ظرفیت‌هایی که وجود دارد برای رشد خود استفاده کنند.

جهرمی ارزش سرمایه  صندوق نوآفرین را ۱۰۰ میلیارد تومان اعلام کرد که ۲۰ درصد از این اعتبار از طریق وزارت ارتباطات تامین شده و بخشی از آن نیز با مشارکت بخش خصوصی و ستاد اجرایی امام (ره) تامین شده است.

جهرمی در پاسخ به این سوال پیوست که برخی از آمارها حکایت از این دارد که برای نمونه صندوق نوآوری سال گذشته ۳ هزار میلیارد تسهیلات به استارت‌آپ‌ها داده است ولی باز استارت‌آپ‌ها از کمبود سرمایه در این بازار انتقاد می‌کنند گفت: «ذهنیت من از آماری که مدیران دولتی می‌دهند این است که وقتی تصمیم می گیرند که مثلا یک ردیف اعتباری تعریف می‌کنند، همین درخواست را در اخبار اینطور انتشار داده می‌شود که مثلا ۳ هزار میلیارد تومان سرمایه‌گذاری شد. در حالی که در واقعیت این تصمیم صرفا روی کاغذ آمده و عملیاتی نشده است.»

او ادمه داد: «بخشی که در این حوزه به‌خوبی کار کرده است صندوق نوآوری و شکوفایی با مدیریت علی وحدت است که سرمایه‌گذاری‌های خوبی در این زمینه انجام داده‌اند؛ اما طبیعتاً این کار جذب سرمایه نیست و بیشتر به‌صورت ارائه وام فعالیت می‌کنند. مدل‌هایی که بیشتر مطلوب دوستان در اکوسیستم استارتاپی‌ است جذب سرمایه و شراکت است و فکر نمی‌کنم کلا دولت شریک خوبی برای استارتاپ‌ها باشد یا توان اجرای آن را داشته باشد. چراکه ریسک این کار بالاست و دولت چون از منابع عمومی استفاده می‌کند شاید درست نباشد در این عرصه ورود کند.» جهرمی می‌گوید آنها در وزارت ارتباطات بیشتر به سمت صندوق سرمایه‌گذاری خطرپذیر و تقویت آنها و ارائه وام پیش رفته‌اند.

او تاکید کرد که به نظر می‌رسد این آمارهای سرمایه‌گذاری که اعلام می‌شود بیشتر «عزم‌ها» باشد تا واقعیت. او در این مورد گفت: «با نگاه به  VC های فعال می‌بینیم که دولت سرمایه‌گذاری خاصی انجام نمی‌دهد و نوع نگاهش به این سمت است که بیشتر منابع مالی را به‌صورت وام در اختیار کسب‌وکارها قرار بدهد. تنها صندوقی که برای شراکت شکل‌گرفته، صندوق نوآفرین است که کار خود را به‌تازگی آغاز کرده است. این صندوق البته با مشارکت دولت است و ۱۰۰درصد دولتی نیست و با ۱۰۰میلیارد تومان سرمایه و مشارکت دولت راه‌اندازی شده است.» به باور او آمارهایی که در این بخش گاهی اعلام می‌شود شاید مقداری با واقعیت متفاوت باشد.

او درباره بیشترین سرمایه‌ای که دولت وارد حوزه استارتاپ‌ها کرده است به پیوست گفت: «دولت به‌جز آن سهمی که در صندوق نوآفرین دارد، سرمایه‌گذاری خطرپذیر مستقیم دیگری انجام نداده است. سرمایه ۱۰۰ میلیارد تومان صندوق نوآفرین بوده است که این صندوق کار خود را تازه آغاز کرده و تا کنون روی چهار پروژه در طی 4 ماه فعالیت رسمی خود سرمایه‌گذاری خطر‌پذیر کرده است.» او ادامه داد:«دولت به اکوسیستم‌ها بیشتر وام داده است. در وزارت ارتباطات سال گذشته 140 میلیارد تومان به‌صورت وام وجوه اداره شده به بخش‌های مختلف پرداخت کردیم. سال ۹۶ نیز ۱۰۰ میلیارد تومان پرداخت داشتیم. مجموعاً چیزی که به‌عنوان وام برای رشد و تقویت اکوسیستم پرداخت کردیم بیشترین میزان به همان 140 میلیارد تومان سال قبل برمی‌گردد.» براساسا توضیحات او در سال ۹۴ و دولت اول اقای روحانی نیز بودجه وزارت ارتباطات برای این بخش ۶۰ میلیارد تومان بوده است.

http://pvst.ir/9td
سونیتا سراب‌پورنویسنده میهمان

    سال ۸۵ و با انتخاب رشته‌ دانشگاهی که نقشی در آن نداشتم وارد حوزه روزنامه‌نگاری شدم و حالا عاشق این کارم. ۱۲ سال است که به صورت تخصصی در حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات کار می‌کنم؛ ۸ سال از این مدت به کار در تحریریه روزنامه‌های دنیای اقتصاد و ایران گذشت و با روزنامه‌های سرمایه، هم‌میهن، همشهری و اعتماد نیز همکاری داشتم. از سال ۹۷ مسیر فعالیتم تغییر کرد و در نهایت رسیدم به تحریریه پیوست.

    تمام مقالات

    0 نظر

    ارسال دیدگاه

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

    *

    برای بوکمارک این نوشته
    Back To Top
    جستجو