دسترسی هکرهای وزارت خزانهداری آمریکا به ۳ هزار فایل و ۴۰۰ کامپیوتر
هکرهایی که آمریکا آنها را تحت حمایت دولت چین میداند چندی پیش به وزارت خزانهداری…
۲۷ دی ۱۴۰۳
۱۹ اسفند ۱۳۹۹
زمان مطالعه : ۵ دقیقه
فقدان بزرگ نیمه رساناها در سال ۲۰۲۱ روی خودرو سازان که برای تولید خودرو به چیپ نیاز دارند تاثیر گذاشته است. هیچ شرکتی بزرگ یا کوچکی از این کسری چیپ در امان نیست. شرکت فورد پیشبینی کرده که تولید این شرکت ۲۰ درصد کاهش خواهد یافت و شرکت تسلا نیز خط تولید مدل ۳ خود را دو هفته تعطیل میکند. در انگلستان نیز شرکت هوندا مجبور شد موقتا کارخانه خود را تعطیل کند. حتی شرکتهای بزرگ تکنولوژی همچون مایکروسافت و انویدیا نیز به خاطر این کسری در تولید محصولات جدید خود با مشکل مواجه شدهاند.
به گزارش پیوست، جهان با کسری نیمه رسانا روبرو است و این مسئله هرروز جدی تر میشود. آمریکا در حال حاضر به دنبال دستور جو بایدن در حال بررسی ذخیره خود برای این تکنولوژی است. رئیس جمهوری آمریکا همچنین ۳۷ میلیارد دلار را به تامین هزینههای کوتاه مدت بازسازی و ایمن سازی زنجیره عرضه نیمه رساناها در آمریکا اختصاص داده است. نیمه رسانا ها بخش مهمی از میکروچیپها محسوب میشوند و برای هرچیزی از کامپیوتر تا گوشی همراه و سخت افزار نظامی و انرژی ضرورت دارند.
بخش خودروسازی بیشتر از هر بخش دیگری تحت تاثیر این کسری قرار گرفته است. امروزه میکروچیپها یکی از بخشهای مهم خودرو محسوب میشوند. فورد پیشبینی کرده که تولید این شرکت ۲۰ درصد کاهش خواهد یافت و شرکت تسلا نیز خط تولید مدل ۳ خود را دو هفته تعطیل میکند. در انگلستان نیز شرکت هوندا مجبور شد موقتا کارخانه خود را تعطیل کند.
حتی شرکتهای بسیار پیشرفته تکنولوژی همچون انویدیا (تولید کننده معروف کارتهای گرافیکی) و مایکروسافت نیز در عرضه کارتهای گرافیکی و اکسباکس به مشکل خوردهاند. به نظر میرسد که هیچ شرکتی بزرگ یا کوچکی در بخش تکنولوژی یا خارج از آن از تاثیر فقدان نیمه رسانا در سال ۲۰۲۱ در امان نیست.
در حالی که به سادگی میتوان پاندمی کوئید-19 را دلیل این شرایط دانست اما حقیقت این است که از مدتها پیش میشد چنین شرایطی را برای زنجیره عرضه جهانی نیمه رسانا پیشبینی کرد. نزدیک به ۷۰ درصد از نیمه رساناهای جهان توسط دو شرکت نیمه رسانای تایوان (TSMC) و سامسونگ تولید میشود.
ورود به عرصه تولید نیمه رساناها بسیار دشوار است. علاوه بر علم بالا از همان ابتدا به یک سرمایهگذاری ۱۰ تا ۱۲ میلیارد دلاری نیاز است که حداقل سه سال زمان میبرد تا این واحد تولیدی آماده تولید شود. حتی پس از آنهم هیچ تضمینی وجود ندارد که چیپهای تولیدی با آنچه پیشبینی میشد مطابقت داشته باشند. چیپها همواره در حال پیشرفت هستند و مسئله قیمت یکی از مشکلهای اصلی در بخش تکنولوژی است و درنتیجه سوددهی یکی از خطرات اصلی ورود به این عرصه است.
به دلیل این شرایط سخت اقتصادی، منطقی است که تنها چند بازیگر عرصه تکنولوژی روی تولید چیپ سرمایهگذاری کنند و سپس این هزینهها و خطرات بین هزاران مشتری تقسیم شود. بخش تکنولوژی مدتها است که تولید این چیپها را خود خواسته به TSMC و سامسونگ واگذار کرده است. به همین دلیل این موضوع زنجیره عرضه را با مشکلات فعلی روبرو است.
با آغاز پاندمی کرونا بسیاری از مردم به دنبال ابزارهای کار و تفریح در خانه رفتند و همین موضوع باعث شد تا تقاضا برای ابزارهای الکترونیکی از جمله لپتاپ و کنسولهای بازی افزایش قابل توجهی داشته باشد.
شرکتهای خودروسازی انتظار داشتند که به دلیل بحران اقتصادی تقاضا برای خودرو کاهش پیدا کند. با این حال این فرض تحقق پیدا نکرد و تقاضا برای خودرو نیز خیلی سریع در اواخر سال ۲۰۲۰ به اوج رسید. شرکتهای خودرو سازی سعی داشتند تا سفارشاتی که پیشتر برای نیمه رسانا لغو کرده بودند را دوباره احیا کنند؛ اما تولید کنندههای لوازم الکترونیکی جای آنها را پر کرده بودند.
در همین دوران جنگ تجاری ترامپ با چین باعث شد تا خرید نیمه رسانا از TSMC و سامسونگ برای شرکتهای چینی دشوار تر شود. از آنجایی که تکنولوژی نیمه رسانای چین نسبت به دیگر رهبران صنعتی ضعیف است، بازیگران بزرگ چینی از جمله هواوی پیش از اعمال محدودیتها در سال ۲۰۲۰ شروع به ذخیره نیمه رسانا کردند و با سفارشات عظیم بخش مهمی از تولیدات این کارخانهها را به خود اختصاص دادند.
اما یکی از دیگر دلایل کمبود چیپ، اوج گرفتن دباره بیتکوین در اوایل سال 2021 بود. تقاضا برای واحدهای پردازش گرافیکی استخراج بیتکوین افزایش یافت و بازار نیمه رسانا با مشکلات جدیدی روبرو شد. این موضوعات باعث شد تا ظرفیت TSMC و سامسونگ به اوج خود برسد و زمان تحویل سفارشات طولانی شود و حالا شاهد کسری نیمه رسانا هستیم.
سهام شرکتهای TSMC و سامسونگ در دوازده ماه گذشته به دلیل کمبود نیمه رسانا به ترتیب ۱۹۰ و ۶۰ درصد رشد کرده است. با وجود تلاشهای دولت جدید آمریکا به رهبری بایدن، احتمالا به دلیل مشکلات ورود به عرصه تولید تا سه سال آینده نمیتوان انتظار بهبود شرایط را داشت.
قیمت لوازم الکترونیکی بالا رفته است و بسیاری کارتهای گرافیکی و کنسولّای بازی را با قیمت خرده فروشی خریداری کرده و در وبسایتهایی همچون eBay با قیمت بالاتری میفروشند. احتمالا خیلی زود تولیدکنندگان و خرده فروشان نیز قیمت خود را به دلیل تقاضای بالا و عرضه پایین افزایش میدهند. باید به زودی منتظر نسخه گران قیمتتر لوازم الکترونیکی فعلی را داشته باشیم. درست همانند دوران قحطی، این مشتری نهایی کالا است که متضرر خواهد شد و هیچ توجهی هم به این بخش از مسئله نمیشود.
منبع: FC