اسنپ طرح «تشخیص انحراف از مسیر» را برای مسافران فعال کرد
اسنپ به منظور امنیت بیشتر سفرها قابلیت «تشخیص انحراف از مسیر» را در تمام شهرهای…
۲۷ آذر ۱۴۰۳
نتایج دادههای طرح آیندهنگاری سازمان فناوری اطلاعات نشان میدهد:
اردیبهشت ماه سال جاری سازمان فناوری اطلاعات ایران طرح بلندمدتی با رویکرد آینده نگاری برمبنای دریافت نظرات خبرگان صنعت ICT کشور با روش دلفی برنامهریزی و به اجرا گذاشت. این طرح که با انتشار پرسشنامه بین متخصصان و فعالان این صنعت به اجرا گذاشته بود، هدفش شناسایی جایگاه دولت در توسعه فناوریهای پیشرو از نگاه فعالان و خبرگان حوزه آیتی کشور بود. حالا امروز تقریبا ۹ ماه پس از اجرای این طرح، نتایج طرح آینده نگاری فناوری ایران امروز (۱۰ اسفند) در برنامهای به صورت خلاصه اعلام شد. در این برنامه گفته شد که یکی از نکات جالب این طرح این بوده که بسیاری از فعالان حوزه فناوریی اطلاعات معتقدند که برای توسعه فناوری اطلاعات در کشور باید کاهش مقرراتگذاری و آزادسازی در بازار اتفاق بیافتد.
به گزارش پیوست، سعید سلیمانی، مدیر کل توسعه راهبردها و سیاستهای سازمان فناوری اطلاعات ایران در ابتدای این نشست فرایند اجرا و چکیده نتایج این طرح را اعلام کرد. او در ابتدا به تحلیل خروجیهای طرح دلفی فناوری اطلاعات یا آیندهنگاری فناوری اطلاعات در حوزه فناوریهای پشتیبان اکوسیستم خدماتی اشاره کرد. سلیمانی در مورد اجرای طرح آیندهنگاری فناوری اطلاعات گفت: «فرایند برگزاری طرح آیندهنگاری از ابتدای اردیبهشت امثال با پرسشنامهای شروع شد که مبتنی بر ۲۱ فناوری احصا شده در حوزه فناوری اطلاعات بود . این پرسشنامه نزدیک به ۱-۲ ماه بین همه فعالان و متخصصان فاوای کشور توزیع شده است. در تابستان سال ۹۹ این دادههای این پرسشنامه جمعآوری و تحلیل شد.» او ادامه داد: «آبان سال ۹۹ چون این طرح به روش دلفی انجام شد مجددا پرسشنامه را برای خبرگان و متخصصان دیگر ارسال کردیم که نظر آنها را بازهم داشته باشیم. در حالحاضر هم نتایج این پرسشنامه و طرح جمعآوری شده که اعلام میشود.»
به گفته او کل پرسشنامه و طرحی که در این زمینه اجرا شده حول سوال در مورد چند موضوع اصلی در حوزه فناوری طراحی شده بود. سلیمانی در این مورد گفت: «مهمترین سوالی که داشتیم، لزوم یا عدم لزوم مداخله دولت برای توسعه هر یک از ۲۱ فناوری بوده که انتخاب کردهایم. اینکه آیا مداخله دولت برای توسعه یک فناوری خاص مناسب است و اگر قرار است این دخالت صورت بگیرد باید به چه شکل وچه رویشی صورت باشد.» براساس اظهارات او علاوه بر این سوال مهم، سوالاتی حول اهمیت هر یک از ۲۱ حوزه فناورانه از مخاطبان پرسیده شده و اینکه جذابیت آن حوزه فناوری و امکان توسعه فناوری در کشور به چه صورت است.
بیش از ۱۷۰۰ نفر خبرگان و متخصصان حوزه فناوری اطلاعات در این طرح شرکت کردهاند که در نهایت ۳هزار و ۴۳۴ پرسشنامه پاسخ داده شده است
آنطور که او میگوید حوزههای مختلف فناوری هم که در این پرسشنامه به آن اشاره شده از کلان داده تا اینترنت اشیاء و هوش مصنوعی و فناوریهای زیرساختی پایه (مانند زیرساخت، موبایل ، رمزنگاری و …) بوده است.
به گفته او در دور اول اجرای طرح (بهار ۹۹) بیش از ۱۷۰۰ نفر خبرگان و متخصصان حوزه فناوری اطلاعات در این طرح شرکت کردهاند که در نهایت ۳هزار و ۴۳۴ پرسشنامه پاسخ داده شده است. براساس توضیحات او هر خبره پاسخدهنده امکان پاسخ به بیش از یک پرسشنامه وبیش از یک حوزه فناوری را داشته است. دور دوم براساس اعلام سلیمانی میزان مشارکتکنندگان کمتر بوده و تنها ۷۷۰ نفر در اجرای طرح و پاسخ به پرسشنامهها مشارکت داشتهاند.
سلیمانی در ادامه به چکیده خروجی نتایج طرح آیندهنگاری فناوری اطلاعات اشاره کرد. او تاکید کرد که در این جلسه امکان ارائه جزییات دقیق نتایج را ندارد اما به صورت خلاصه به برخی سوالات و پاسخها اشاره میکند. او در این زمینه گفت: « مهمترین سوالاتی که ما در مورد فناوریها از خبرنگان حوزه فناوری اطلاعات پرسیدیم همانطور که اشاره کردم سه سوال اصلی بود. به عنوان مثال آیا در حوزه فناوری 5G از جذابیت و اهمیت بالایی برخوردار است. که پاسخ مثبت بود اما از سمتی میزان دخالت دولت در این زمینه در حد میانه قرار دارد.»
او در ادامه به سوال در مورد جذابیت یک فناوری اشاره کرد و ادامه داد: «برای نمونه در مورد فناوری پشتیبان اکوسیستم خدماتی، گزینههایی که توسط خبرگان انتخاب شده است متفاوت است. برای نمونه در دور اول طرح آینده نگاری فناوری اطلاعات، ارتقا قابلیت تولید محتوای دیجیتال گزینه اول انتخاب شده توسط خبرگان است برای اینکه به جذابیت این حوزه برای توسعه آن در کشور اشاره کنند.»
او با ذکر مثال دیگری اعلام کرد که در حوزه اکوسیستم خدماتی هم از منظر ضرورت مداخله برای توسعه و هم از منظر ضرورت مداخله دولت برای بازار، این مورد در کمترین حالت خود برای دخالت قرار داشته است. او تاکید میکند که این پرسشنامهها نشان داده که بسیاری از فعالان حوزه فناوریی اطلاعات معتقد هستند که برای توسعه فناوری اطلاعات در کشور باید کاهش مقرراتگذاری و آزادسازی در کشور اتفاق بیافتد. از سمتی دیگر او تاکید کرد گروهی دیگر معتقد بر به روزرسانی مجموعه قوانینی در این حوزه بودهاند.