skip to Main Content
محتوای اختصاصی کاربران ویژهورود به سایت

فراموشی رمز عبور

با شبکه های اجتماعی وارد شوید

عضو نیستید؟ عضو شوید

ثبت نام سایت

با شبکه های اجتماعی وارد شوید

عضو نیستید؟ وارد شوید

فراموشی رمز عبور

وارد شوید یا عضو شوید

جشنواره نوروزی آنر

آیا استارت‌آپ‌های گردشگری دوباره جان می‌گیرند؟

بهناز توحیدی نویسنده میهمان

۱۶ مهر ۱۳۹۹

زمان مطالعه : ۸ دقیقه

تاریخ به‌روزرسانی: ۱۹ مهر ۱۳۹۹

شیوع ویروس کرونا در اسفند ۹۸ و فروردین۹۹ و ایجاد محدودیت‌های شدید در این دوره سبب شد تا کسب‌وکارهای بسیاری تعطیل و به دنبال آن خسارات بسیاری متحمل شوند. از جمله صنایعی که بیش از دیگر مشاغل آسیب دید، صنعت گردشگری، به خصوص استارت‌آپ‌های این حوزه بود. حالا ۶ ماه است که کسب‌وکارهای حوزه گردشگری دوباره فعالیت خود را از سرگرفتند و به اذعان خودشان در این مدت با رشد روبرو بودند؛ مانند فلایتیو، سامانه خرید اینترنتی بلیط هواپیما، قطار، اتوبوس و رزرو هتل، که اول تابستان به ۵۰ درصد فروش بهمن ماه سال گذشته دست پیدا کرد یا استارت‌‌اپ‌هایی چون اتاقک و شب که در حوزه رزرو محل اقامت فعالیت می‌کنند، اعلام کردند که آرام آرام به حالت عادی برمی‌گردند و درتابستان هم با رشد خوبی مواجه شدند. البته این استارت‌آپ‌ها برای جلب اعتماد کاربر برای اجاره اقامتگاه در زمینه رعایت پروتکل‌های بهداشتی اقداماتی انجام دادند و اقامتگاه‌هایی که ضدعفونی می‌شوند را در سایتشان مشخص کردند.

به گزارش پیوست، پس از تعطیلات نوروز و از اوایل اردیبهشت ماه کسب‌وکارها فعالیت خود را آغاز کردند. در این مدت هم با برقراری پروازها و باز شدن ورودی و خروجی شهرها، کم کم سفرها نیز از سرگرفته شد. این شرایط سبب شد تا کسب‌وکارهای حوزه گردشگری به آرامی دوباره سرپا شوند. علی کشفی، هم‌بنیان‌گذار فلایتیو با بیان اینکه در اسفندماه ۹۸ و فروردین ۹۹، فلایتیو با ۹۰ درصد کاهش فروش روبرو بود، در مورد وضعیت کنونی فلایتیو به پیوست گفت: «به مرور زمان وقتی شرایط در جامعه عادی شد و شوک اولیه از بین رفت و گروه‌های مختلف نیز یاد گرفتند چگونه با این بیماری برخورد کنند، کم‌کم سفرها از سرگرفته شد. به صورتی که ما در اول تابستان به ۵۰ درصد فروش بهمن سال گذشته دست پیدا کردیم. ما هرسال فروشمان میزانی از رشد را تجربه می‌کرد؛ اما امسال هیچ رشدی نداشتیم. البته نسبت به سال گذشته رشد نقطه به نقطه داشتیم که البته این رشد نیز به خاطر بسته بودن آژانس‌های مسافرتی بود. در بهار و تابستان آژانس‌ها تعطیل بودند و حالا آرام آرام بازار به حالت قبل برمی‌گردد. البته همچنان نوسانات در بازار گردشگری وجود دارد.»

او او با اشاره به اینکه در این دوره ما با چالش‌هایی مواجه بودیم افزود: «یکی از مشکلات موضوع استرداد هزینه‌ها به مردم است. ما مبالغ را به ایرلاین‌ها پرداخت کرده بودیم؛ اما وقتی سفرها کنسل شد، ایرلاین‌ها هزینه‌ها را بازنگرداندند. ما تا پایان روز ۲۵ فروردین توانستیم از منابع داخلی خود هزینه تمام پروازهای داخلی، هتل‌های داخلی و خارجی، قطارها و اتوبوس‌ها را استرداد کنیم. بخشی از پروازهای خارجی را هم توانستیم در تیرماه مبالغ را بازگردانیم: اما هنوز نتوانستیم بخش زیادی از این پول‌ها را بازگردانیم. این یکی از چالش‌های بزرگ ما و بسیاری از کسب‌وکارهای این حوزه بود»

ما در تلاش بودیم با محتوای آموزشی، نظارت و تماس‌های مکرر همه اقامتگاه‌ها را به ضدغفونی کردن تشویق کنیم. پروتکل‌هایی را هم تهیه کردیم و اقامتگاه‌هایی که رعایت می‌کنند، تگی به نام «اقامتگاه پاک» دریافت می‌کنند
محمدشهاب شهوازیان،مدیرارشد مارکتینگ اتاقک

به گفته کشفی بحث منابع انسانی از دیگر چالش‌های فلایتیو بود. او در این مورد گفت: «ما سعی کردیم تا هیچ نیرویی را تعدیل نکنیم. البته برخی از همکارانمان به خاطر تغییر شرایط ما را ترک کردند؛ اما تا الان هیچ نیرویی را ما تعدیل نکردیم. سعی کردیم از این چالش گذر کنیم؛ اما  بلاتکلیفی نیروی انسانی دیگر دست ما نیست. به خاطر شرایط کرونا و شرایط کشور نیروهای انسانی بی‌ثباتی و بلاتکلیفی را تجربه می‌کنند.»

پارسا جانباز، مدیر اجرایی علی بابا با اعلام اینکه به زودی گزارشی از وضعیت این روزهای علی‌بابا منتشر می‌شود، به پیوست گفت: «دراین مدت سفرهایی که جنبه خوش گذرانی دارند، کاهش یافته و در مقابل سفرهای کاری، سفرهای تحصیلی یا پزشکی افزایش یافته است. البته حجم سفر کاهش پیدا نکرده است. سفرهای داخلی کم کم برگشته. در زمینه سفرهای خارجی مشکل پرواز نیست. مشکل مقصد و حضور افراد در کشور مقصد است.» به گفته پارسا در این دوره علی‌بابا سعی کرده تا هوشمندانه‌تر حرکت کند و با هزینه کمتر نتیجه بهتری در حوزه فعالیت خود به دست آورند.

جلب اعتماد در رزرو اقامتگاه‌ها

علاوه بر کسب‌وکارهای حوزه فروش بلیط آنلاین هواپیما و هتل، استارت‌آپ‌های حوزه رزرو محل اقامت هم در این دوران با کاهش فروش و تعطیلی روبرو شدند. البته دراین شرایط جلب اعتماد مردم برای رزرو اقامتگاه و رعایت پروتکل‌‌های بهداشتی از مهم‌ترین اقداماتی است که این استار‌ت‌آپ‌ها می‌توانند انجام دهند. محمد شهاب شهوازیان، مدیرارشد مارکتینگ اتاقک درمورد وضعیت این روزهای اتاقک و اقدامات برای جذب کاربر به پیوست گفت: «اسفندماه سال گذشته و فروردین ماه سال جاری کسب وکار ما به صورت کامل تعطیل شده بود؛ اما از نیمه اردیبهشت ماه فعالیت ما شروع شد. خرداد امسال نسبت به خرداد سال گذشته رشد خوبی داشتیم. تیر و مرداد و شهریورماه نسبت به مدت مشابه در سال گذشته هم باز رشد داشتیم. این رشد چند دلیل داشت. اول اینکه مردم رفتار خریدشان تغییر کرد و به سمت خرید آنلاین آمدند.»

او ادامه داد: «دومین نکته این است که بحث بهداشتی و ضدعفونی کردن اقامتگاه برای مردم بسیار اهمیت دارد، به همین خاطر ترجیح می‌دهند از پلتفرم‌ها خرید کنند چون نظارت بیشتری روی اقامتگاه انجام می‌شود. از آنجایی که ما موضوع «اقامتگاه پاک» را اجرایی کردیم؛ طبق قوانین سخت‌گیرانه‌ای اقامتگاه‌ها بررسی می‌شوند. این موضوع هم باعث ایجاد اعتماد بین کاربران شد.»

به گفته شهوازیان آنها تلاش کردند با محتوای آموزشی، نظارت و تماس‌های مکرر همه اقامتگاه‌ها را به ضدغفونی کردن تشویق کنند. او همچنین تاکید کرد: «پروتکل‌هایی را هم تهیه کردیم و نظارت‌های لحظه‌ای انجام می دهیم. در این پروتکل تعیین کردیم تا به عنوان مثال اگر اقامتگاهی ۳ اتاق داشت هر سه اتاق را همزمان اجاره ندهد یا وقتی مسافر اتاق را خالی کرد، یک روز را خالی بگذارد و روزهای بعدی به مسافران اجاره دهد. اقامتگاه‌هایی که این موارد را رعایت می‌کنند، تگی به نام «اقامتگاه پاک» دریافت می‌کنند. نظرسنجی هم در مورد میزان رضایت مردم از اقامتگاه‌های ما در این دوران داشتیم که امتیاز ۴.۳ از پنج را کسب کردیم.»

با اینکه آرام آرام شرابط عادی شده است؛ اما بلاتکلیفی و بی‌ثباتی نیروی انسانی به خاطر شرایط کرونا و شرایط کشور یکی از چالش‌های ماست
علی کشفی،هم‌بنیانگذار فلایتیو

او دلیل بعدی استقبال مردم از اقامتگاه‌ها را لغو سفرهای خارجی می‌داند و در این مورد گفت: «آنهایی که سفر خارجی می‌رفتند، تصمیم گرفتند به سفرهای کوتاه داخلی بروند. نکته دیگر این است که الان «سفر به نزدیک» ترند دنیا است. یعنی مردم به جای اینکه سفرهای طولانی‌تر به مقاصد دورتر را انتخاب کنند، تصمیم گرفتند به مقصد نزدیک‌تر با ماشین شخصی خود در مدت کوتاه مسافرت کنند.»

شهوازیان درمورد اقداماتی که این روزها انجام دادند، گفت: «در این مدت رفتار کاربران را دنبال کردیم. سعی کردیم تا محصول به شکلی باشد تا کاربر خیلی راحت اقامتگاه مورد نظر خود را رزرو کند. داشبورد هوشمند هم در اختیار میزبان قرار دادیم تا از طریق این داشبورد فعالیت خود را کنترل کنند.»

استارت‌آپ «شب» از دیگر استارت‌آپ‌های حوزه «رزرو محل اقامت» است که خلاف باقی کسب‌وکارهای حوزه گردشگری در مدت شیوع کرونا خسارت چندانی را متحمل نشدند و حتی در مدت تعطیلی کسب‌وکار به بهبود فرآیندهای داخلی خود پرداختند. امیررضا عبادی، سرپرست تیم مارکتینگ استارت‌آپ شب به پیوست گفت: «در دوران شیوع کرونا تعدیل نیرو نداشتیم و اتفاقا در این مدت نیرو جذب کردیم. روی زیرساخت محصول، تیم‌سازی و بهبود فرآیند داخلی خود کار کردیم. وقتی اوضاع از اواسط اردیبهشت‌ماه به حالت عادی بازگشت. صبر کردیم ببینیم آیا این شرایط ثبات دارد یا نه. وقتی دریافتیم که شرایط در حال عادی‌شدن است، فعالیت‌های مارکتینگ را انجام دادیم و محصول را دوباره بهبود بخشیدیم.»

او ادامه داد: «دراین مدت با رشد فروش همراه بودیم. البته این رشد مانند سال‌های گذشته نبود. به دلیل مدیریت بحرانی که انجام دادیم، شرایط به صورتی نبود که خسارت چندانی را متحمل شویم. تمام مبالغی که مردم برای فروردین و اردیبهشت پرداخت کرده بودند، به مشتری‌ها را برگرداندیم. یعنی اسفندماه مرکز تماس ۲۴ ساعته در حال پاسخ به تلفن‌ها بودند تا هم هزینه را به مردم بازگردانیم و هم آنها را متقاعد کنیم تا سفر نروند. تنها خسارتی که به ما وارد شد، بحث حقوق نیروها بود.»

او در مورد نحوه جذب اعتماد مشتری بیان کرد: «پیشتر تیم ما تحقیقات بازاریابی انجام داده بود و راه حل‌های مختلف را بررسی می‌کردیم. در ابتدا چند دستگاه ضدعفونی به برخی از اقامتگاه‌ها بردیم و از این دستگاه‌ها استقبال شد. دوباره یکسری تحقیقات روی میزبان‌ها انجام دادیم و دریافتیم که آنها هم دغدغه ضدعفونی‌کردن و رعایت بهداشت را دارند و خودشان هم دستگاه ضدعفونی دارند. از آنها خواستیم تا دستگاه‌ها را در اختیار مهمانان هم قرار دهند.»

به گفته عبادی، آنها در سایت خود بخشی به نام «به تمیزی خونتون» طراحی کردند که سپس به اسم «اقامتگاه با دستگاه ضدعفونی» تغییر پیدا کرد. او همچنین تاکید کرد: «تیم کنترل کیفیت ما چندبار سرزده به خانه‌ها رفتند و از نظر بهداشتی بررسی کردند. ما خودمان هم مصرف‌کننده محصول خود هستیم تا از نظر کیفیت بررسی کنیم. مشتریانی که قبلا از ما استفاده کردند و در این مدت از اقامتگاه‌ها راضی بودند.»

او در ادامه اضافه کرد: «ما بحث تضمین کیفیت را هم داریم و اگر مشتری از اقامتگاه خود راضی نبود، عکسی برای ما ارسال کند، سپس به او اقامتگاه بهتر با قیمت بالاتر معرفی می‌کنیم و هزینه‌ای را هم دریافت نمی‌کنیم. اقامت در اقامتگاه‌ها در این شرایط خیلی نسبت به هتل‌ها امن‌تر است.»

با وجود تمامی اقداماتی که استارت‌آپ‌های حوزه گردشگری انجام داده‌اند اما به دلیل کاهش سفرهای مردم طی سال‌جاری هنوز به رشدی که بسیاری آنها برای خود ترسیم کرده‌ بودند نرسیده‌اند. حال باید منتظر شد و دید آیا با پایان گرفتن همه‌گیری کرونا و کنترل آن، این استارت‌آپ‌ها دوباره جان خواهند گرفت.

http://pvst.ir/8rd
بهناز توحیدینویسنده میهمان

    سال ۸۷ به امید تغییرات بسیار در جامعه‌ام رشته علوم ارتباطات شاخه روزنامه‌نگاری را برگزیدم. به صورت پراکنده در همشهری و مجله فرهنگ وسینما می‌نوشتم. اما همواره فکر و ذکر منِ تازه‌کار پیرامون مسائل اجتماعی و سیاسی می‌گذشت. تا اینکه سال ۹۵ وارد پیوست شدم و به واسطه پیوست پا به دنیای بیکران فناوری گذاشتم و عاشقش شدم.

    تمام مقالات

    0 نظر

    ارسال دیدگاه

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

    *

    برای بوکمارک این نوشته
    Back To Top
    جستجو