مشکل فنی بانکی موجب تاخیر در تسویه پرداختیارها شد
براساس اطلاعیه پرداختیارهای زرینپال، وندار و جیبیت، تسویه پرداختیاری امروز، یکم آذر ۱۴۰۳، با تاخیر…
۱ آذر ۱۴۰۳
۱ شهریور ۱۳۹۹
زمان مطالعه : ۴ دقیقه
رئیس مرکز توسعه تجارت الکترونیکی اعلام کرد که از امروز (اول شهریور) دیگر هیچ سند مناقصهای به صورت کاغذی و با مُهر گرم برای سازمانها و وزارتخانههای دولتی ارسال نمیشود؛ بلکه اسناد مناقصه به صورت الکترونیکی و با امضای الکترونیکی از طریق سامانه تدارکات الکترونیکی دولت به دستگاه دولتی ارائه خواهد شد.
به گزارش پیوست، علی رهبری، در نشست خبری امروز خود با اشاره به اینکه تا کنون شرکتهای خصوصی برای شرکت در مناقصههای دولتی علاوه بر اینکه باید اسناد کاغذی را به صورت پلمپ شده برای دستگاه برگزار کننده مناقصه ارسال میکرد، باید نسخه الکترونیکی آنها را نیز درسایت بارگذاری میکرد گفت: «حال شرایطی فراهم شده است که دیگر نیازی به ارسال نسخه فیزیکی نیست و ارسال نسخه الکترونیکی آنان کافی است.»
او ادامه داد : «با فراهم شدن امکان امضای الکترونیکی روی اسناد مناقصه و دسترسی دستگاههای ناظر به برگزاری مناقصات در شرایط فعلی شرکت کنندگان در مناقصهها اطلاعات مربوط به مشخصات فنی خود و سوابق شرکت (پاکت ب اسناد مناقصه) و اطلاعات مربوط به قیمت (پاکت ج اسناد مناقصه) را از طریق اسناد الکترونیکی امضا شده به وسیله امضای الکترونیکی در سامانه تدارکات الکترونیکی دولت بارگذاری و ارسال میکنند.»
نیمه مرداد ماه رئیس مرکز توسعه تجارت الکترونیکی در نامهای به کلیه دستگاهها و اتاقهای بازرگانی، فراهم شدن قابلیت امضای الکترونیکی اسناد پاکتهای شرکت در مناقصات و حذف فرآیند ارسال نسخ فیزیکی را اعلام کرد. با استفاده از قابلیتی که در این نامه به آن اشاره شده بود و از امروز اول شهریور ماه به صورت کامل روی سامانه ستاد اجرایی میشود، صرفاً نسخه الکترونیکی اسناد با استفاده از امضای الکترونیکی صاحبان حق امضای مجاز و مُهر الکترونیکی شرکت، موسسه یا سازمان، امضا و مُهر شده و در سامانه بارگذاری میشوند و نیازی به چاپ، امضا و مُهر گرم و اسکن اسناد نبوده و همچنین، نیازی به ارسال نسخ فیزیکی نیز نخواهد بود.
متاقضیان شرکت در مناقصههای دولتی از این پس باید پیش از ارسال پاکتهای مناقصه به دستگاه برگزار کننده آن مناقصه اقدام به دریافت امضای الکترونیکی کنند هماکنون ۷ مرکز میانی دارای مجوز از مرکز ریشه اقدام به صدور امضای الکترونیکی میکنند
رئیس مرکز توسعه تجارت الکترونیکی کشور اعلام کرد که با اجرایی شدن کامل امضای الکترویکی از این پس بهصورت ماهانه امضای الکترونیکی روی سایر بخشهای سامانه ستاد فعال خواهد شد و به تدریج اسناد کاغذی مرتبط با آن حذف میشود. او همچنین تاکید کرد که این اقدام فقط مختص به سامانه ستاد نیست بلکه سامانههای دیگر نیز به تدریج مجهز به امضای الکترونیکی خواهند شد و اسناد الکترونیکی مرتبط با آن حذف میشود.
رهبری گفت: «از این پس تمامی شرکتهای خصوصی که میخواهند به شرکت در مناقصههای دولت اقدام کنند باید امضای الکترونیکی دریافت و اسناد خود را الکترونیکی امضا کنند.»
او در پاسخ به این سوال پیوست که آیا تفاوتی میان امضای الکترونیکی صادر شده از سوی مرکز میانی عام دولتی و سایر مراکز میانی برای شرکت در مناقصه وجود دارد؟ گفت: «متاقضیان شرکت در مناقصه از هر کدام از مراکز میانی که ذیل ریشه کشور فعال باشند میتوانند امضای الکترونیکی خود را دریافت کنند و از طریق همان امضا در مناقصه شرکت کنند. هماکنون برخی از طریق امضاهایی که مرکز میانی نفت صادر کرده در سامانه ستاد حضور پیدا میکنند.» او ادامه: «البته باید توجه داشت که سطح امنیت امضای دریافت شده آنان باید ۲ و ۳ باشد و نمیتوانند از امضایی با سطح امنیت یک برای شرکت در مناقصه بهره برند.»
رهبری با اشاره به قانون تجارت الکترونیکی گفت: «زیرساختهای قانونی امضای الکترونیکی سالهاست که در کشور فراهم شده اما متاسفانه از این زیرساختها به خوبی استفاده نشده است، حال در نظر داریم که رویههای کاغذی و حضوری را به تدریج حذف و رویههای الکترونیکی را جایگزین آنها کنیم.» به گفته او از این طریق بسیاری از فرایندهای اجرایی کشور در یک دوره زمانی کوتاهتر و با هزینه کمتر و سرعت بیشتری انجام خواهد شد.
او با اشاره به اینکه هماکنون دسترسی دستگاههای ناظر برگزاری مناقصات نیز به سامانه ستاد برقرار شده است تاکید کرد که دستگاههای ناظر میتوانند در هر لحظه اسناد مناقصهها را کنترل کنند. رئیس مرکز توسعه تجارت الکترونیکی یکی از چالشهای پیادهسازی امضای الکترونیکی برای برگزاری مناقصهها را پذیرش نسخه الکترونیکی اسناد از سوی دادگاهها و دستگاه قضایی عنوان کرد. رهبری اعلام کرد که یکی از نگرانیهای دستگاههای نظارتی در زمان اجرای این طرح و همچنین تاخیری که تاکنون برای پیادهسازی و بکارگیری امضای الکترونیکی درکشور ایجاد شده، تاکید دادگاهها به دریافت اسناد کاغذی است.
اوتاکید کرد که این امکان وجود دارد که به دادگاهها امکان دسترسی برخط به اسناد مناقصهها داده شود تا آنان بتوانند در صورت مطرح شدن دعاوی در دادگاههای مختلف اسناد را مشاهده کنند. رهبری اظهار امیدواری کرد که با پذیرش اسناد الکترونیکی از سوی دادگاهها امضای الکترونیکی در سایر بخشهای کشور مورد استفاده قرارگیرد.