دسترسی هکرهای وزارت خزانهداری آمریکا به ۳ هزار فایل و ۴۰۰ کامپیوتر
هکرهایی که آمریکا آنها را تحت حمایت دولت چین میداند چندی پیش به وزارت خزانهداری…
۲۷ دی ۱۴۰۳
۱۴ خرداد ۱۳۹۹
زمان مطالعه : ۵ دقیقه
تاریخ بهروزرسانی: ۱۵ خرداد ۱۳۹۹
کاربران از صبح امروز (۱۴ خرداد) در شبکههای اجتماعی خبر از نشت اطلاعات مشترکان اپراتور سوم تلفنهمراه یعنی رایتل را میدادند اما تماس پیوست با مدیران این اپراتور به پاسخ مشخصی نرسید و حالا حسین فلاح جوشقانی، معاون وزیر ارتباطات و رئیس سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی در توییتی درز اطلاعات مشترکان رایتل توسط مرکز ماهر تاکید کرده است.
به گزارش پیوست، خبرها حکایت از درز اطلاعات ۵.۵ میلیون مشترک رایتل در اینترنت و فروش آن دارد. حسین فلاح جوشقانی در توییتر خود نوشته که براساس گزارشها اطلاعات لو رفته متعلق به ۴ سال پیش بوده و توسط عامل انسانی رخ داده است. معاون وزیر ارتباطات رایتل را مسئول حفاظت از دادهی مشترکان خود دانسته و تاکید کرده که این اپراتور باید برخورد مسئولانهای از خود نشان دهد. همچنین فلاح گفته است که طبق ضوابط پروانه برخورد جدی با این اپراتور صورت خواهد گرفت.
در همین زمینه هم مجتبی رضاخواه، نماینده تهران در مجلس یازدهم در توییتر خود نشت اطلاعات کاربران رایتل را به تشکیل نشدن کمیسیون ویژه فناوری اطلاعات، فضای مجازی و اقتصاد دیجیتال ارتباطات داده و نوشته است که این کمیسیون برای نظارت روی وزارت ICT جهت تامین منافع مردم پیشنهاد داده شده است.
برخورد با رایتل برای نشت اطلاعات کاربرانش براساس پروانه در حالی مطرح میشود که تابستان سال ۹۵ نیز خبر لو رفتن دیتابیس اپراتور دوم تلفن همراه؛ ایرانسل در فضای مجازی سر و صدای زیادی به پا کرد؛ اما در نهایت و بعد از گذشت نزدیک به ۴ سال از این اتفاق هنوز مشخص نیست که چه برخوردی با این اپراتور از سوی رگولاتوری شده و از سوی دیگر آیا این اپراتور خساراتی به کاربران برای درز اطلاعاتشان در اینترنت پرداخت کرده است یا خیر؟
به نتیجه نرسیدن پرونده لو رفتن اطلاعات شرکتهای فعال در حوزه ارتباطات و فناوری اطلاعات داستان تازهای نیست. اوایل فروردین ماه سال جاری هم لو رفتن اطلاعات ۴۲ میلیون کاربر ایرانی تلگرام باعث مطرح شدن نگرانیهای همیشگی از حفظ امنیت اطلاعات در کشور شد؛ اما تا این لحظه با اینکه برخی پیگیریهای پیوست نشان میداد که یک سازمان امنیتی باعث درز اطلاعات کاربران ایرانی تلگرام در اینترنت شده اما هنوز هیچ مقام رسمی در کشور مسئولیت نشت این اطلاعات را نپذیرفته است. مشخص نشدن پروندههای بررسی لو رفتن اطلاعات ۵ میلیون کاربر سیب اپ، هک اطلاعات در علیبابا، درز اطلاعات شهروندان در سامانه ثبت احوالاطلاعات ثبت احوال ایرانیها نشت کرد چندین نمونه از افشا اطلاعات در اینترنت است که هنوز در خصوص بررسی پرونده آنها و معرفی مسئولان اصلی این اتفاق اطلاعرسانی صورت نگرفته است.
*در شماره خرداد پیوست (۷۹) به صورت ویژه به درز اطلاعات کسبوکارها در دوران کرونا پرداختهایم که میتوانید مطالب این پرونده را از طریق این لینک بخوانید.
چند ساعت بعد از انتشار خبر در مورد لو رفتن اطلاعات کاربران رایتل، این اپراتور در بیانیهای نسبت به این اتفاق توضیحاتی ارائه کرده است. این اپراتور با انتشار بیانیهای در کانال تلگرامی خود اخبار منتشره درخصوص درخواست فرد باجگیر از رایتل کذب محض است. در توضیح این اتفاق در بیانیه رایتل نوشته شده است: «در تاریخ ۱۲ خرداد ماه سال جاری این اپراتور از طریق رسانهها در جریان ادعای فردی مبنی بر در اختیار داشتن اطلاعات ۵.۵ میلیون از مشترکین خود شد. فرد مذکور مدعی شد از رایتل خواستار ۵ بیت کوین شده تا از انتشار دیتا خودداری کرده و آن را در اختیار رایتل قرار دهد، و پس از ممانعت رایتل از پرداخت، برای فروش دیتا از طریق اینترنت به مبلغ یک هزار دلار اقدام کرده است که رایتل این مذاکره و درخواست را قویا تکذیب میکند.»
این اپراتور اعلام کرده که تاکنون هیچ مستندی به جز ۹ رکورد منتشر شده مبنی بر دزدیده شدن اطلاعات ۵.۵ میلیون مشترک این اپراتور به دست نیامده که نتیجه بررسی این ۹ رکورد نشان میدهد ۶ رکورد بسیار قدیمی بوده (سال ۹۴ و پیش از آن) و این مشترکان دیگر در شبکه رایتل فعال نیستند. همچنین به گفته این اپراتور از تعداد دیتای اعلامی سه رکورد فعال است که نشان میدهد اطلاعات مورد بحث بسیار قدیمی است. رایتل در بیانیه خود تاکید کرده که در بررسیهای صورت گرفته مشخص شده است احتمال سرقت اطلاعات برخط این اپراتور وجود ندارد و رایتل از پروتکلهای آفتا و ماهر استفاده میکند و این پروتکلها در حال حاضر تشدید شده است.
رایتل در حدس و گمانی که در بیانیه خود آورده گفته است که حدس اصلی رایتل در خصوص نشر اطلاعات توسط منشا انسانی است که در سال ۹۴ و پیش از آن رخ داده است. رایتل از رسانهها خواسته است که تا روشن شدن موضوع از هرگونه شایعه پراکنی خودداری کرده و اخبار را از طریق درگاههای رایتل پیگیری کنند.
همچنین رایتل در پایان بیانیه خود تاکید کرده که به منظور جبران خسارت آن دسته از مشترکان که احتمال میرود، اطلاعات آنان منتشر شود، تمهیداتی در نظر گرفته شده که متعاقبا از طریق کانالهای رسمی اعلام میشود.