مشکل فنی بانکی موجب تاخیر در تسویه پرداختیارها شد
براساس اطلاعیه پرداختیارهای زرینپال، وندار و جیبیت، تسویه پرداختیاری امروز، یکم آذر ۱۴۰۳، با تاخیر…
۱ آذر ۱۴۰۳
۲۲ مهر ۱۳۹۸
زمان مطالعه : ۶ دقیقه
تاریخ بهروزرسانی: ۲۱ بهمن ۱۳۹۸
وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات در مراسم رونمایی از اولین اپراتور خصوصی پست کشور تاکید کرد که اپراتورهای پستی باید به دنبال رقابت با شرکت پست باشند و خدمات خوب به مردم ارائه دهند. وزیر ارتباطات همچنین در مورد خصوصیسازی مخابرات اعلام کرد که اصل خصوصیسازی اشتباه نیست، شیوه اجرایی آن اشتباه بود.
به گزارش پیوست، محمدجواد آذری جهرمی، در واکنش به صحبتهای محمدحسن کرباسیان، مدیرعامل شرکت پست اول که گفته بود «پست اول قصد ندارد با اپراتورهای دیگر و شرکت پست رقابت کند» گفت: «آقای کرباسیان میگویند به دنبال رقابت نیستند در صورتی که باید به دنبال رقابت و ارائه خدمات خوب به مردم باشند. کری بخوانند و به شرکت پست اعلام کند که میخواهد با ارائه خدمات مناسب مردم بازار را در دست بگیرد.»
جهرمی با اشاره به اینکه براساس قانون، اپراتورهای خصوصی پستی پروانه دریافت کردهاند تا خدمتدهی به مردم گستردهتر شود، بیان کرد: «البته ادعا نداریم که همه چیز خوب است و سرجای خودش قرار دارد. ما هم باید رگولاتور خوبی شویم. نصیحتها را بشنویم و اگر لازم بود اصلاحاتی انجام دهیم.»
او ادامه داد: «امید داریم که اپراتورهای پستی بازار اقتصادی پستی را بزرگتر میکنند و ما هم باید یاد بگیریم تا وظایف خود را بزرگ کنیم و به دیگران بسپاریم چون همه ما رفتنی هستیم و مهم این است که خدمات خوب به مردم ارائه دهیم.»
او همچنین تاکید کرد: «این نکته را باید تاکید کنم که نمیتوان فعالیتهای پست را به بخش خصوصی بسپاریم و بعد نتیجهاش را از وزیر بازخواست کنیم. در حالی که ابزار را از ما گرفتید و بودجهها هم جای دیگر تنظیم میشود. ما باید یاد بگیریم که ناظر با اجرا کننده کار متفاوت است.»
جهرمی در سخنان خود به واگذاری مخابرات به بخش خصوصی اشاره کرد و گفت: «آقای فولادگر رئیس کمیسیون ویژه حمایت از تولید ملی در مجلس در صحبتهای خود به مسئله واگذاری مخابرات و اشتباهاتی که در این خصوص انجام گرفت اشاره کرد اما گفت موضوع را باز نکنیم. در حالی که باید بگوییم اصل خصوصیسازی اشتباه نبود، شیوه اجرا اشتباه بود. باید در این موارد صحبت کنیم و از تجربهها درس بگیریم. با کتمان کردن موضوعی پیش نمیرود.»
او با اشاره به اینکه در دو سال فعالیت خود در وزارتخانه لوایح مختلفی برای جبران اشتباههای مخابرات و فضای رقابتی که ایجاد شده، به مجلس فرستاده است، بیان کرد: «چون اشتباهات در خصوص خصوصیسازی مخابرات بازگو نشده است، گزارشهای ما در حد گزارش سیاسی در مجلس باقی میماند.»
جهرمی با طرح سوال در مورد اینکه چرا در مورد مشکلات مخابرات پس از خصوصیسازی مخابرات صحبت نکنیم؟ از مشکلات مخابرات در این سالها گفت: «چرا نباید بگوییم در حوزه تلفن ثابت عقبگرد داشتیم. توسعه نسل نوین ارتباطات ثابت پرسرعت با کندی پیش میرود. چرا نباید بگوییم که کسانی که سالها خاک این صنعت را خوردند و حال بازنشسته شدند، با چه مشکلاتی روبرو هستند. چرا در مورد مشکلات خصوصیسازی و کارگزاران روستایی صحبت نکنیم.»
وزیر ارتباطات ادامه داد: «وقتی میخواهند به بحث خصوصیسازی مخابرات انتقاد کنند، ما در قامت وزیر باید پاسخگو باشیم اما در موقع مقرراتگذاری، رگولاتوری در جای دیگری است. به جد اعتقاد داریم که هم داکت و هم سیم مسی به دولت بازگردد و به عنوان انفال عمومی در اختیار عموم قرار بگیرد و هم در بحت رگولاتوری، رگولاتوری خوبی باشیم.»
او در پایان سخنرانی خود خطاب به کارکنان پستوان بیان کرد: «مهمترین هدف خود را ارائه خدمات در شان و منزلت مردم قرار دهید. چون وقتی رضایت مردم را فراهم کردید، پول خوبی هم دریافت میکنید.»
وزیر ارتباطات همچنین در حاشیه رونمایی از اولین اپراتور خصوصی پست ایران در جمع خبرنگاران در مورد برخورد با سرویسهای ارزش افزوده گفت: «دامنه کلاهبرداری این شرکتها بسیار گسترده است. پرونده قضایی برای گروهی از این شرکتها درست کردیم و دستگاه قضا هم ورود کرد و مدیران ۵ شرکت هم در این رابطه بازداشت شدند و در اظهارات خود گفتند که یک شرکت پشت تمام این ماجراها بوده است. ۳۳ میلیارد تومان از پول کلاهبرداری را به مردم بازگرداندیم.»
او در خصوص خدمات ارزش افزوده که هماکنون به مردم عرضه میشود، گفت:«ما ۳ نوع خدمات در این بازار تعریف کردیم. اول خدماتی که کسبوکارها ارائه میدهند. به عنوان مثال کافه بازار قصد دارد اپلیکیشن دیگران را روی پلتفرم خود را بفروشد. پول آن را به شیوه صورتحساب قبض موبایل دریافت میکنند. این شیوه اشکالاتی دارد و اپراتورها در برخورد با کسبوکارهای فناوری اطلاعات به صورت انحصاری برخورد میکنند.»
او از مذاکره با بانک مرکزی در این مورد خبر داد و بیان کرد: «با بانک مرکزی صحبت کردیم و شیوهای به نام دایرکت دبیت را در نظر گرفتیم. از طریق آن بتوانند پول را به شکل مستقیم بردارند. اپراتورها با این شیوه میتوانند این حوزه را ساماندهی کنند.»
جهرمی در مورد خدمت دوم سرویسهای ارزش افزوده گفت: «یکسری خدماتی مانند کمک به زلزلهزدگان و جمعآوری صدقات است که اگر این بخش با ضوابطی ساماندهی شوند، مشکلی نداریم اما بخش بعدی کلاهبردارانی هستند که با هر شیوهای مخاطب خود را اغوا میکنند تا به دام آنها کشیده شوند.»
او ادامه داد: «آنها به بهانه اینترنت رایگان، سفر زیارتی و کمک به امور خیریه کسب درآمد میکنند و این درآمدها صرف مسائلی میشود که عفت عمومی را به هم میزند. پیگیریهای ما برای این بخش سوم است. اگر دنبال عوامل ناهنجاری در فضای مجازی هستید بدانید که پشت هر ناهنجاری پول است. این پولها از کلاهبرداریها به دست میآید.»
جهرمی همچنین در این مورد بیان کرد: «دو سال ما تلاش کردیم و مصوبه دادیم و خدماتی راه انداختیم و اطلاعرسانی کردیم. البته در راستای مبارزه با خدمات ارزش افزوده کاری به کسبوکارهای حلال مردم نداریم. اگر میخواستیم با این کسبوکارها مبارزه کنیم، دو سال وقت برای کارشناسی این موضوع نمیگذاشتیم. حالا منافع عدهای نیز به خطر افتاده است و تیتر میزنند که وزیر ارتباطات میخواهد یک شبه ۳۰هزار شغل را از بین ببرد.»
جهرمی در ادامه به پرونده دیگری اشاره کرد و گفت: «پرونده دیگر در مورد ۵٠٠ اپلیکیشنی بود که وقتی پلیس فتا به این حوزه ورود کرد به هزار اپلیکیشن رسید که مطالب غیراخلاقی منتشر میکردند و این اپلیکیشنها فضا را برای کاربران سالم فضای مجازی ناامن میکنند.»
در ادامه جهرمی در رابطه با بازار پستی بیان کرد: «درآمد بازار پستی ما ٨٠٠ میلیارد تومان در سال ٩۶ بود. ما برنامه تحول را در شرکت پست اجرا کردیم و توقع داشتیم این درآمد در سال اول که سال گذشته بود، به هزار و ۶٠٠ میلیارد تومان برسد. این عدد امسال در شرکت ملی پست محقق میشود. اما کیفیت خدمات به مردم و اندازه بازار مهم است.»
به گفته جهرمی اندازه بازار ١٠ برابر این تعداد است اما دولت بازیگر خوبی نیست و نمیتواند وارد عرصه نوآوری شود و تمام امید وزارتخانه به بخش خصوصی و اپراتورهای جدید است.