skip to Main Content
محتوای اختصاصی کاربران ویژهورود به سایت

فراموشی رمز عبور

با شبکه های اجتماعی وارد شوید

عضو نیستید؟ عضو شوید

ثبت نام سایت

با شبکه های اجتماعی وارد شوید

عضو نیستید؟ وارد شوید

فراموشی رمز عبور

وارد شوید یا عضو شوید

جشنواره نوروزی آنر

اخبار

تحریریه پیوست

اسناد شورای سیاستگذاری گواهی ریشه ممهور به امضای الکترونیکی می‌شود

تحریریه پیوست

۱۱ شهریور ۱۳۹۸

زمان مطالعه : ۳ دقیقه

تاریخ به‌روزرسانی: ۱۴ بهمن ۱۳۹۸

شورای سیاستگذاری گواهی ریشه اعلام کرد از این پس نامه‌های این شورا به ذی‌نفعان ممهور به امضای الکترونیکی می‌شود.
به گزارش پیوست، به منظور اجرایی و کاربردپذیر شدن امضای الکترونیکی، شورای اجرایی فناوری اطلاعات در تلاش است با دریافت امضای الکترونیکی از سوی دو نفر از دولت‌مردان، رسمیت بیشتری به استفاده از امضای الکترونیکی در کشور بدهند. 

رضا باقری اصل، دبیر شورای اجرایی فناوری اطلاعات کشور در گفت‌و‌گو با پیوست با اعلام این خبر گفت: «ما تصمیم گرفتیم استفاده از امضای الکترونیکی را به جای حوزه‌های مالی، در مواردی که برای مدیران و ذی‌نفعان ساده‌تر است مانند مکاتبات اداری، مصوبات و گزارش‌ها شروع کنیم.»
او در پاسخ به این سوال پیوست که در حال‌حاضر چه دستگاه‌هایی از امضای الکترونیکی برای مکاتبات اداری خود استفاده می‌کنند اعلام کرد: «ما استفاده از امضای الکترونیکی را از دبیرخانه شورای عالی فناوری اطلاعات آغاز کردیم و پس از آن به کارگروه تعامل‌پذیری دولت الکترونیکی رفتیم که توسط شواری عالی فضای مجازی ایجاد شده است. روز گذشته هم جلسه کارگروه نظارتی شورای سیاستگذاری گواهی ریشه در مرکز توسعه تجارت الکترونیکی بود و اعلام کردند از این به بعد نامه‌هایشان را برای ذی‌نفعان ممهور به امضای الکترونیکی خواهند کرد.»

به گفته باقری اصل از روزی که دبیرخانه شورای عالی فناوری اطلاعات راه‌اندازی شد، همه نامه‌های این شورا ممهور به امضای الکترونیکی شدند. این کار با استفاده از یک توکن سخت‌افزاری انجام می‌شود و افراد امضا را روی نامه ثبت می‌کنند. باقری اصل تاکید کرد این امضا قابلیت اعتبارسنجی دارد و روی آن گیرنده و زمان دقیق امضا مشخص شده است. یکی از ویژگی دیگر امضای الکترونیکی این است که اگر داده‌ای در نامه تغییر کند، حتی در حد یک نقطه، امضای الکترونیکی ابطال خواهد شد. 

دبیر شورای اجرایی فناوری اطلاعات کشور  درباره مشکلات اجرایی کردن امضای الکترونیکی در کشور گفت: «برخی از سیستم‌های اتوماسیون اداری قابلیت ثبت امضا را ندارند. مشکل اول این است که سیستم اتوماسیون باید بتواند امضا را تولید کند تا اتوماسیون بتواند نامه با امضای الکترونیکی را دریافت کند اما تا کنون به دلیل نبود امکان قابلیت ثبت امضای الکترونیکی از سوی برخی از دبیرخانه‌ها، نامه دریافت شده با امضای الکترونیکی را اسکن و فایل عکس اسکن شده را ذخیره کردند و فایل دارای امضای الکترونیکی را نگهداری نکردند.»

به گفته او یک سیستم اتوماسیون باید بتواند نامه‌ای را با امضای الکترونیکی ارسال و دریافت کند. باقری اصل با اشاره به ضرورت ایجاد امکان ارسال، دریافت و تولید مستندات دارای امضای الکترونیکی در سیستم‌های اتوماسیون دستگاه‌ها گفت:‌ «در همین زمینه ما هفته گذشته جلسه‌ای در سازمان نظام صنفی رایانه‌ای کشور با کمیسیون اتوماسیون اداری این سازمان برگزار کردیم ، در این جلسه ما این سه درخواست را با آنها مطرح کردیم.»

او اعلام کرد: «سازمان نصر قرار است کارهای اداری را انجام دهد و به شورای عالی فناوری اطلاعات اعلام کند تا سیستم اتوماسیون آنها را تست کند.» 

دبیرخانه‌های دولتی امضای الکترونیکی را به رسمیت نشناختند

باقری اصل با اعلام اینکه  دبیرخانه‌های دولتی، امضای الکترونیکی را به رسمیت نشناختند در این باره به پیوست گفت: «نامه من به یکی از نهادهای مهم  که مهمور به امضای الکترونیکی بود به دلیل فقدان امضا برگشت خورده بود. در حال حاضر سازمان فناوری اطلاعات و وزارت ارتباطات سیستم اتوماسیونی برای ارسال، دریافت و تولید مستنداتی با امضای الکترونیکی را ندارد.»

باقری اصل مصمم است این اتوماسیون را در سیستم‌های دستگاه‌های دولتی راه‌اندازی کند. به گفته او در حال‌حاضر هر فرد دولتی که بخواهد امضای الکترونیکی داشته باشد و به شورای اجرایی فناوری اطلاعات اعلام کند در مدت چهار ساعت توکن امضا از سوی مرکز توسعه تجارت الکترونیکی برای شخص درخواست‌کننده صادر خواهد شد.

 

http://pvst.ir/65m

0 نظر

ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

*

برای بوکمارک این نوشته
Back To Top
جستجو