انتقاد کمیسیون تامین تجهیزات نصر از تامین ارز کالاهای فاوا
طبق بیانیه کمیسیون تامین تجهیزات و کالای فاوا سازمان نصر تهران، بانک مرکزی روال خاصی…
۲۴ مهر ۱۴۰۳
۲ تیر ۱۳۹۸
زمان مطالعه : ۶ دقیقه
تاریخ بهروزرسانی: ۱۷ اسفند ۱۳۹۸
سازمان فناوری اطلاعات نتایج پنجمین طرح آمارگیری دسترسی خانوارها و استفاده افراد از فناوری اطلاعات و ارتباطات را منتشر کرد.
به گزارش پیوست،این طرح که با هدف تعیین ضریب نفوذ اینترنت کشور در آبان ماه سال ۱۳۹۶ توسط مرکز آمار ایران و به سفارش این سازمان انجام شده، نشان میدهد که ضریب نفوذ اینترنت در کشور ۶۴ درصد است. ضریب نفوذ ۶۴ درصدی سال ۱۳۹۶ در مقایسه با ضریب نفوذ ۴۵.۳ درصدی سال ۱۳۹۴، بیانگر رشد ۴۱.۳ درصدی استفاده از اینترنت نسبت به دوره قبل است.
در حالی میزان ضریبنفوذ کشور در سال ۹۶، ۶۴ درصد گزارش شده که نتایج این طرح از میزان وضعیت دسترسی خانوارها به اینترنت نشان میدهد که هنوز ۶.۷ میلیون خانوار یعنی ۲۷.۲ درصد در محل سکونت خود به اینترنت دسترسی ندارند و میزان خانوارهایی که در محل سکونت خود از اینترنت استفاده میکنند نیز حدود ۱۸ میلیون یعنی ۷۲.۸ درصد است.
وضعیت دسترسی خانوارها به رایانه، تلفن ثابت، تلفنهمراه، اعلام میزان ضریب نفوذ تلفنهمراه، رایانه، اینترنت، مقایسه شاخصهای فاوا در خانوارهای کشور در طول سه دوره آمارگیری و غیره از دیگر بخشهای گزارش نتایج طرح پژوهشی«برخورداری خانوارها و استفاده افراد از فناوری اطلاعات سال ۱۳۹۶» است که در ادامه خلاصه آن را میخوانید.
بدون شک یکی از بخشهای جالب این گزارش وضعیت خانوارهای کشور در استفاده از اینترنت است که این روزها سرعت پایین و اختلالهای گاه و بیگاه آن صدای بسیاری از کاربرانش را بلند کرده است.
براساس نتایج این طرح آمارگیری در سال ۱۳۹۶ از مجموع خانوارهای کشور در حدود ۱۸میلیون خانوار (۷۲.۸درصد) در محل سکونت به اینترنت دسترسی داشته و ۶.۷ میلیون خانوار (۲۷.۲درصد) در محل سکونتشان به اینترنت دسرسی نداشتهاند. همچنین از کل خانوارهای دارای دسترسی به اینترنت در محل سکونت، تعداد ۱۴.۵ میلیون خانوار ( ۸۰.۷ درصد) در نقاط شهری و ۳.۵ میلیون خانوار (۱۹.۳ درصد) در نقاط روستایی زندگی میکردهاند. از سوی دیگر نیز سهم خانوارهای دارای دسترسی به اینترنت در محل سکونت برای خانوارهای شهری ۷۷.۹ درصد و برای خانوارهای روستایی ۵۷ درصد است.
بخش دیگر گزارش نتایج طرح پژوهشی مرکز آمار، به انواع دسترسی به اینترنت توسط خانوارها کشور اختصاص پیدا کرده است. براین اساس از کل خانوارهای دارای دسترسی به اینترنت در محل سکونت، همگی به اینترنت پرسرعت دسترسی داشتهاند. از این تعداد، بالغ بر ۱ میلیون خانوار (۵.۶درصد) فقط به اینترنت پرسرعت ثابت، ۴.۴ میلیون خانوار (۲۴.۶درصد) فقط به اینترنت پرسرعت سیار و ۱۲.۵ میلیون خانوار (۶۹.۸ درصد) به هر دو نوع اینترنت پرسرعت ثابت و سیار دسترسی داشتهاند.
اما ضریب نفوذ اینترنت کشور در سال ۱۳۹۶ ، ۶۴ درصد گزارش شده است. براساس آمارگیری در این سال از مجموع جمعیت کشور، تعداد ۴۷.۹ میلیون نفر کاربر اینترنت بودهاند که نشان میدهد ۵۹.۷ درصد جمعیت از اینترنت استفاده کردهاند. بر این اساس هم اندازه این سهم برای جمعیت ۶ ساله و بیشتر کشور، ۶۴ درصد (ضریب نفوذ اینترنت کشور) و برای نقاط شهری و روستایی کشور به ترتیب ۷۰.۰ درصد و ۴۶.۲ درصد بوده است.
در این گزارش آمار ضریب نفوذ در سال ۱۳۹۶ با دورههای اخیر نیز مورد مقایسه قرار گرفته که نشان میدهد ضریب نفوذ در این سال نسبت به سالهای ۱۳۸۷، ۱۳۸۹، ۱۳۹۲ و ۱۳۹۴ در بین افراد ۶ ساله و بیشتر به ترتیب ۵۲ درصد، ۴۸.۱ درصد، ۳۴.۳ درصد و ۱۸.۷ درصد بیشتر شده است. همچنین ضریب نفوذ ۶۴ درصدی سال ۱۳۹۶ در مقایسه با ضریف نفوذ اینترنت ۴۵.۳ درصدی سال ۱۳۹۴بیانگر رشد ۴۱.۳ درصد نسبت به دورهی قبل است.
این گزارش آماری به محل استفاده کاربران از اینترنت نیز توجه داشته است. براین اساس از کل کاربران اینترنت ۶ ساله و بیشتر کشور، ۸۰.۶ درصد حداقل در محل سکونت، ۵.۹ درصد حداقل در محل کار، ۶.۷ درصد حداقل در محل تحصیل، ۴.۶ درصد حداقل در منزل افراد دیگر، ۱.۲ درصد حداقل در مکانهای اجتماعی (مانند کتابخانهی عمومی، سرای محله و …)، ۱.۳ درصد حداقل در مکانهای تجاری (مانند کافینت، دفاترICT، دفتر پستی، هتل، رستوران، فرودگاه و مراکز خرید) و ۹۴.۵ درصد حداقل دستگاههای سیار (در هر مکان) از اینترنت استفاده کردهاند. این گزارش تاکید کرده که ۰.۱درصد کاربران اینترنت کشور، محل استفاده اینترنت را اظهار نکردهاند.
تناوب استفاده کاربران از اینترنت نیز در این گزارش اعلام شده است. با توجه به آمار منتشر شده در این بخش در سال ۱۳۹۶، از کل کاربران اینترنت ۶ ساله و بیشتر کشور، حدود ۲۹.۴ میلیون نفر (۶۳.۴درصد) حداقل یک بار در روز، ۳.۵ میلیون نفر (۷.۶ درصد) حداقل یک بار در هفته ولی نه هر روز، ۷۴۹هزار نفر (۱.۶درصد) حداقل یک بار در ماه ولی نه هر هفته و ۲۴۳ هزار نفر (۰.۵درصد) کمتر از یک بار در ماه از اینترنت کشور اظهار نشده است.
نتایج طرح پژوهشی «برخورداری خانوارها و استفاده افراد از فناوری اطلاعات سال ۱۳۹۶»در بخش تلفنثابت هم نشان میدهد که در حدود ۲۴.۴ میلیون خانوار (۹۸.۸) در محل سکونت به تلفن (ثابت یا همراه یا هر دو) دسترسیداشتهاند. به گزارش پیوست، اندازه این سهم برای خانوارهای شهری و روستایی به ترتیب ۹۹.۳ درصد و ۹۷.۱ درصد بوده است. همچنین از کل خانوارهای کشور، ۲.۹ درصد فقط به تلفنثابت، ۲.۵ درصد فقط به تلفنهمراه و ۷۵.۴ درصد به هر دو تلفنثابت و همراه دسترسی داشتهاند.
نتایج منتشر شده در بخش ضریب نفوذ تلفنهمراه نیز نشان میدهد که از مجموع جمعیت کشور تعداد ۵۹میلیون نفر کاربر تلفنهمراه بوده که ۵۸.۴ میلیون نفر از آنان، افراد ۶ ساله و بیشتر هستند. از این تعداد، ۴۵میلیون نفر در نقاط شهری و ۱۳.۴میلیون نفر در نقاط روستایی ساکن بودهاند. براین اساس ضریب نفوذ تلفنهمراه در کشور و در بین افراد ۶ ساله و بیشتر ۸۰.۷ درصد و برای نقاط شهری و روستایی به ترتیب۸۳.۱ درصد و ۷۳.۸ درصد بودهاست. براساس نتایج مقایسهای این گزارش ضریب نفوذ تلفنهمراه در سال ۱۳۹۶ نسبت به سالهای ۱۳۸۹، ۱۳۹۲و ۱۳۹۴ در بین افراد ۶ساله و بیشتر به ترتیب ۲۶.۸درصد، ۱۳.۵درصد و ۲.۸درصد بیشتر شده است.
از جمله دیگر بخشهایی که طرح پژوهشی «برخورداری خانوارها و استفاده افراد از فناوری اطلاعات سال ۱۳۹۶» روی آن کار کرده، وضعیت دسترسی خانوارهای کشور به رایانه است. در این بخش مشخص شده که از مجموع خانوارهای کشور، در حدود ۱۷.۲ میلیون خانوار (۶۹.۷درصد) در محل سکونت به رایانه دسترسی داشتهاند. از این تعداد، ۷.۲ میلیون خانوار (۲۹.۲درصد) حداقل به رایانهی معمولی، ۹.۹میلیون خانوار (۴۰.۳درصد) حداقل به لپتاپ و ۸.۵ میلیون خانوار (۳۴.۳درصد) حداقل به تبلت دسترسی داشتهاند. همچنین ۷۸درصد خانوارهای شهری و ۴۴.۴ درصد خانوارهای روستایی کشور در محل سکونت به رایانه دسترسی داشتهاند.
از سوی دیگر مقایسه خانوارهای کشور در طول سه دورهی آخر آمارگیری از شاخصهای فناوری اطلاعات و ارتباطات، نشان میدهد که در سال ۱۳۹۶، سهم خانوارهای دارای دسترسی به تلفن، رایانه و اینترنت در محل سکونت نسبت به سال ۱۳۹۲ به ترتیب ۱.۲ درصد، ۲۳.۸درصد و ۳۵ درصد و نسبت به سال ۱۳۹۴ به ترتیب ۰.۱ درصد، ۱۲.۳ درصد و ۱۷.۳ درصد، بیشتر شده است.
متن کامل گزارش این طرح آمارگیری را میتوانید اینجا بخوانید.