مشکل فنی بانکی موجب تاخیر در تسویه پرداختیارها شد
براساس اطلاعیه پرداختیارهای زرینپال، وندار و جیبیت، تسویه پرداختیاری امروز، یکم آذر ۱۴۰۳، با تاخیر…
۱ آذر ۱۴۰۳
۳۱ خرداد ۱۳۹۸
زمان مطالعه : ۷ دقیقه
تاریخ بهروزرسانی: ۱۷ اسفند ۱۳۹۸
«حرکت به سمت سوپراپ شدن» اتفاقی که به نظر میرسد بسیاری از کسبوکارهای آنلاین به سمت آن کشیده شدهاند. اما در این بین این سوال مطرح میشود که آیا رفتن بسیاری از کسبوکارهای آنلاین مانند اسنپ یا الوپیک به سمت سوپراپ شدن برای این کسبوکارها موفقیت به دنبال دارد یا شکست؟
به گزارش پیوست، پاسخ به این سوال را شاید بتوان در پنلی با عنوان «سوپراپها در ایران به کدام سمت میروند؟» پیدا کرد. پنلی که در رویداد موبایل ایران برگزار شد و در آن مدیران شرکتهای اسنپ، الوپیک و روبیکا حضور داشتند. در این پنل از ایجاد انحصار، احتمال شکست یک کسبکار بعد از تبدیل به سوپراپ شدن تا داستانهای اخیری که برای شرکت اسنپ به وجود آمده صحبت شد. در همین پنل هم ژوبین علاقبند، مدیرعامل اسنپ با اعلام اینکه اتفاقات اخیر برای این شرکت خارج از کنترل و تصمیم مدیران اسنپ بوده ضمن عذرخواهی از مسافران و رانندگان این شرکت وعده داد که تیم مدیران این شرکت فعال در حوزه حملونقل هوشمند تمام تلاش خود برای بازگرداندن اعتماد از دسترفته کاربرانش را به کار خواهد بست.
در ابتدای این نشست آرش برهمند، سردبیر ماهنامه پیوست به عنوان مدیر پنل «سوپراپها در ایران به کدام سمت میروند؟» این سوال را مطرح کرد که آیا جریان سوپراپ شدن کسبوکارها در ایران یک جریان واقعی و ماندگار در بازار است و یا یک موج است که به زودی هم به فراموشی سپرده خواهد شد.
ژوبین علاقبند، مدیرعامل شرکت اسنپ اعلام کرد که شاید کمتر از ۲ سال دیگر و با گذشت زمان پاسخ به این سوال روشن شود. علاقبند با تاکید اینکه این شرکت با انجام بررسیهای دقیق و مطالعات تصمیم به سوپراپ شدن گرفته گفت: «سوپر اپ مفهومی است که از سمت خاور دور و بیشتر هم از کشوری مانند چین آمده است چرا که حضور سوپاپها در کشورهای اروپایی و کشور آمریکا دیده نمیشود چون آنها از اپهای تخصصی در هر حوزه استفاده میکنند. با این حال ما با توجه به بررسی و مطالعات کلی که انجام دادهایم به این نتیجه رسیدهایم که سوپ اپها در ایران جواب خواهند داد.»
البته علاقبند تاکید کرد چون یک ایده یا تکنولوژی جدید وارد بازار شده و امتحانش را نیز پس نداده نمیتوان با قطعیت گفت که آن ایده با موفقیت و استقبال همراه میشود و یا به نتیجه نمیرسد.
مهدی نائبی، همبنیانگذار و مدیرعامل الوپیک هم رفتن این کسبوکار به سمت سوپر اپ شدن را یک تصمیم تجاری دانست و گفت: «ما با یک زیرساخت پیک موتوری تجارتمان را ساختیم و در حالحاضر یک زیرساخت لجستیگ داریم که پیکهای موتوری ۹۵ درصد کسبوکارمان را تشکیل میدهند. بنابراین باید فکر میکردیم که چگونه هم کار این افراد را تهسیل کنیم و از طرف دیگر چگونه کاربران را به سمت خود بکشانیم و فعالترشان کنیم.» او تاکید کرد که رفتن الوپیک به سمت سوپر اپ شدن به خاطر مد شدن آن در کشورهای دیگر نبوده؛ بلکه یک تفکر تجاری باعث شده تا این شرکت چنین تصمیمی را بگیرد.
محمد رشیدی، مدیرارشد اجرایی روبیکا هم در این پنل با اعلام اینکه روبیکا به دنبال انحصار در فضای آنلاین کشور نیست اعلام کرد که روبیکا و توسکا از هم جدا هستند اما یک قرار داد تجاری بین آنها وجود دارد. او با اعلام اینکه تجربه سوپ اپ بودن برای آنها تجربه خوبی بوده گفت: « حالا ما ۳۱ میلیون نصب و ۲۶ میلیون کاربر فعال داریم. جایگاه ما در تلویزیون خوب است. اگرچه به بخش اجتماعی سوپر اپ ما تا به حال توجه نشده و این درحالی است که بخش پیامرسان روبیکا بیش از ۷.۵ میلیون کاربر فعال دارد و در سرویس روبینو که نوعی اینستاگرام ایرانی است در حدود ۵.۶ میلیون پست قرار میگیرد.»
در ادامه حاضران در پنل سوپراپها در پاسخ به سوال آرش برهمند که آیا سوپراپ شدن آنها انحصارشان در بازار خدمات آنلاین را بیشتر میکند پاسخ منفی دادند.
در این زمینه ژوبین علاقبند گفت: «یکی از فلسفههای سوپراپ شدن این است که مشتریانت را به سمت دیگر محصولاتتان سوق دهید. مثلا اگر ما مشتری تاکسی اسنپ را داریم دوست داریم همان مشتری را به این سمت سوق دهیم که بلیت هواپیما یا هتل و یا گرفتن پیک را هم از اسنپ انتخاب کند. این بحث با انحصار فرق دارد.» او با اشاره به اینکه در سوپراپ شدن یک ریسک بالقوه هم وجود دارد افزود: «اگر در سوپر اپ من محصولی کیفیت نداشته باشد نه تنها آن محصول شکست میخورد بلکه کل محصولات آن سوپراپ دچار مشکل میشوند. این یک ریسک خیلی بزرگ است بنابراین سرویسی در سوپراپ ما قرار میگیرد که تستهای لازم از نظر کیفیت را پشت سر گذاشته باشد. برای نمونه «پینتاپین» یک شبه «اسنپ تریپ» نشد بلکه به مرحلهای از رشد رسید و ما نسبت به ارائه با کیفیت خدماتش اطمینان پیدا کردیم و بعد این نامگذاری برای آن صورت گرفت.»
علاقبند تاکید میکند که به جز مجصولات اسنپ، محصولات کسبوکارهای دیگر هم امکان اضافه شدن به این سوپر اپ را خواهند داشت: «اپها و سرویسهایی به جز خانواده اسنپ هم میتوانند وارد سوپراپ ما شوند. این اتفاق نقاط مثبتی هم دارد برای نمونه وقتی «زودفود» برندش بازیابی و تبدیل به «اسنپ فود» شد ۲۵ درصد کاربران آن بیشتر شد.»
البته مدیرعامل اسنپ تاکید میکند که جمع شدن سرویسها در یک سوپراپ ریسکهایی هم دارد چرا که وقتی یک بحران برای یک برنامه در سوپراپ اتفاق بیافتد این بحران به سرویسهای دیگر هم سرایت کند.
در ادامه مدیرعامل الوپیک تبدیل شدن برخی کسبوکارها به سوپراپ را در شرایط اقتصادی کشور بهترین انتخاب توصیف کرد. او با رد انحصاری که در این زمینه از نظر برخیها به وجود میآید گفت: «با توجه به مشکلات اقتصادی و نبود سرمایهگذار حرفهای در اکوسیستم استارتآپی ایران، بهترین کار برخی کسبوکارها تبدیل شدن به سوپراپ است و از یک منظر هم شاید شرایط بازار ما را مجبور به رفتن به سمت سوپراپ شدن برده است.»
همچنین مدیر ارشد اجرایی روبیکا در پاسخ به جمعیت در مورد انحصار روبیکا تاکید کرد که روبیکا انحصار ندارد و هر فرد و یا شرکتی هم میتواند با توسکا وارد مذاکره و از فضای تبلیغات استفاده کند. او در پاسخ به سوال آرش برهمند در مورد اینکه آیا میتوان تضمین کرد که سرویسی که در اپلیکیشنهای سوپراپ ارائه میشود، کیفیت لازم را نسبت به دیگر سرویسها دارد اعلام کرد: «ما در روبیکا با یک بازیگر کار نمیکنیم. اولویت ما برای مشارکت با بازیگرانی است که سرویس را ارائه میدهند، ارائه کیفیت بهتر برای مشتری است و بعد از آن درصد مشارکت با بازیگران مهم است. اما میزان رضایت مردم و کاربران اهمیت زیادی دارد.»
اما در پایان این پنل مدیرعامل اسنپ در پاسخ به سوالی در مورد اتفاقهای اخیر برای این شرکت و نارضایتی کاربران و سکونت اسنپ گفت: «از صمیم قلب به خاطر اتفاق که افتاده و باعث جریحهدار شدن احساسات عدهای شد و باعث شد بخشی از مشتریان وفادارمان را از دست بدهیم متاسفم. متاسفم که ۳ هزار نفری که در اسنپ با شوق و ذوق کار میکنند و باعث شدند اسنپ حالا به اینجا برسد زحماتشان تحت تاثیر اتفاقی قرار گرفت که در آن هیچ نقشی نداشتند و البته مدیران اسنپ هم در این زمینه و در مورد این اتفاق هیچ انتخاب و نقشی نداشتند.»
او در ادامه افزود: «ما هرروز که سر کار میرویم با چالشهایی مواجه هستیم که مجبوریم در مورد آن تصمیم بگیریم و این تصمیم روی ۱۰ها میلیون کاربر و بالای ۱ میلیون راننده و همچنین ۳هزار کارمندمان اثر میگذارد و بعضی وقتها باور کنید که گرفتن این تصمیمات آسان نیست و در مورد این موضوع خاص نیز حتی لازم نبود ما تصمیمی بگیریم؛ چرا که کاملا خارج از کنترل ما بود.»
او تاکید کرد که تکتک مسافران و رانندگان اسنپ برای این شرکت ارزشمند هستند و این شرکت و تیم مدیریتی آن این تلاش را خواهد کرد که اعتمادی که به هر دلیل از دست رفته است را بازگرداند. او همچنین از همه خواست تا اسنپ را به خاطر تلاشها و خدماتی که در ۴ سال گذشته اراّئه داده قضاوت کنند نه براساس یک اتفاق خاص.