نتایج انتخابات هیات رئیسه کمیسیون رمزارز انجمن فینتک اعلام شد
انتخابات هیات رئیسه کمیسیون رمز ارز انجمن فینتک با انتخاب رئیس کمیسیون و و نائب…
۱۶ آبان ۱۴۰۳
۲۸ اسفند ۱۳۹۷
زمان مطالعه : ۵ دقیقه
تاریخ بهروزرسانی: ۳۱ شهریور ۱۳۹۹
لایل تعرفهگذاری استعلام از سامانه شاهکار برای کسبوکارهای آنلاین اعلام شد.
به گزارش پیوست، رئیس سازمان فناوری اطلاعات و ارتباطات معتقد است دلیل رایگان نبودن استعلام کسبوکارها از این سامانه که برای احراز هویت کاربران ایرانی از آن استفاده میشود جلوگیری از نقض حریم خصوصی کاربران و ارائه یک سرویس پایدار به کسبوکارهاست. وقتی امیر ناظمی در مقابل این پرسش پیوست قرار میگیرد که چرا کسب و کارها آنلاین برای احراز هویت از طریق یک سامانه دولتی باید هزینه پرداخت کنند، میگوید: « اگر ارائه خدمات از طریق این سیستم رایگان شود چون در فضای مجازی ایران سیستم احراز هویت نداریم به این بهانه که میخواهند اپلیکیشنها را احراز هویت کنند از تمامی اپلیکیشنها میخواهند که مشترکان خود را از طریق شاهکار احراز هویت کنند از همین رو رایگان کردن این سیستم عملا موجب کنترل بیشتر کاربران خواهد شد. که کاربران بیشتر تحت کنترل قرار بگیرند.»
پاییز سال جاری رئیس سازمان فناوری اطلاعات در گفتوگو با پیوست از امکان اتصال کسب وکارهای بخش خصوصی به مرکز ملی تبادل اطلاعات خبر دادهبود آن زمان امیر ناظمی اعلام کرد که با اتصال کسب و کارهای بخش خصوصی به مرکز ملی تبادل اطلاعات (GSB) امکان استفاده از سامانه شاهکار (شبکه احراز هویت کاربران ایرانی) نیز برای آنها فراهم خواهد شد.
حالا سه ماه از این اظهار نظر میگذرد و مشخص شده که اتصال این کسبوکارها به سامانه شاهکار با پیچیدگیهایی همراه است، از جمله این پیچیدگیها میتوان به تعرفه استعلامی که کسبوکارها باید بابت استعلام از شاهکار بپردازند اشاره کرد.
روز گذشته حسام آرمندهی، همبنیانگذار پلتفرم کافه بازار، در مراسم معرفی نقشه و مسیریاب «بلد» اعلام کرد که در قالب طرح اتصال کسبوکارهای بخشخصوصی به سامانه شاهکار آنها باید بابت هر استعلام کد ملی از طریق این سامانه ۳۸۵ تومان بپردازند و به این ترتیب برای پلتفرمی مانند دیوار باید رقمی بین ۳ تا ۱۰ میلیارد تومان به دولت برای یک سال پرداخت کند.
این اظهارات او واکنش بسیاری از کسبوکارها را به دنبال داشت از جمله اینکه چرا سرویسهای دولتی باید با این تعرفه بالا در اختیار بخش خصوصی قرار گیرد و چرا دولت با کمک یک سامانه در پی کسب در آمد است؟
آنطور که معاون وزیر ارتباطات و رئیس سازمان فناوری اطلاعات میگوید هدف از تعرفهگذاری استعلام کسبوکارها از سامانه شاهکار، ارائه یک سرویس پایدار و جلوگیری از به خطر افتادن حریم خصوصی کاربران در فضای مجازی است.
امیر ناظمی، در مورد جزییات تعرفهگذاری استعلام از سامانه شاهکار به پیوست میگوید: «هنوز تعرفهگذاری در این زمینه نهایی نشده است؛ اما انتخاب تعرفه برای استعلام بخش خصوصی از طریق سامانه شاهکار دلایل مشخصی دارد. از جمله اینکه در اختیار گذشتن رایگان سرویسهایی که دولت برای آنها هزینه کرده صرفا برای یک اپلیکیشن و کاربران آن منطقی نیست. ارائه سرویس رایگان امکان فعالیت پایدار این سامانه را از بین میبرد.»
او در ادامه میافزاید: «اگر ما برای ارائه سرویس از طریق سامانه شاهکار هزینهای دریافت نکنیم، سرویسگیرنده این هزینه را صرف کار دیگری میکند و این سامانه نیز پایداری خود را از دست میدهد. این هزینه برای این دریافت میشود که این سامانه به ذاته به کار خود ادامه دهد و برای خودش هویتی داشته باشد و بتواند بین هزینه و درآمدش توازنی برقرار کند.»
اما ناظمی در پاسخ به این سوال پیوست که شهروندان و کسبوکارها بابت استفاده از خدمات دولتی سالیانه مالیات پرداخت میکنند و با این حال چرا باید یک کسبوکار برای دریافت خدمات سامانه دولتی شاهکار نیز هزینهای پرداخت کند اعلام کرد:«مگر شهروندان به شهرداری عوارض پرداخت نمیکنند، پس چرا هنگام پارک ماشینشان در خیابان هم باید هزینه پارک مکان را پرداخت کنند؟ چون همه مردم ماشین ندارند بنابراین فردی که ماشین دارد باید هزینه فضای عمومی که ماشینش را در آن پارک کرده است را نیز پرداخت کند. کسبوکارها مالیات میدهند اما باید هزینه دریافت سرویسی که از طریق آن کسب درآمد میکنند را نیز بپردازند تا آن سرویس بتواند پایدار باقی بماند؛ توجه داشته باشید که هزینه پرداختی از سوی کسب و کارها موجب کسب و درآمد از سوی دولت نمیشود این میزان درست برابر میزانی است که برای هزینه پایداری سامانه نیاز است .»
رئیس سازمان فناوری اطلاعات بارها تاکید میکند تعرفهگذاری ارائه خدمات سامانه شاهکار به کسبوکارها برای جلوگیری از نقض حریم شخصی کاربران است. ناظمی اعلام میکند که هرچند تعرفهگذاری برای ارائه خدمات سامانه شاهکار به کسبوکارها تصویب نشده است اما این تعرفهگذاری به صورت پلکانی متغیر است.
او در مورد روش این تعرفهگذاری میگوید: «کسبوکاری که از یک تا یک میلیون استعلام در سال را از سامانه شاهکار دریافت کند باید ۳۸۲ تومان بابت هر استعلام بپردازد و این رقم در صورتی که استعلام از یک میلیون به ۵ میلیون برسد هزینهای برابر ۲۰۰ تومان خواهد داشت و هزینه ۵ میلیون استعلام به بالا نیز تعرفه ۱۰۰ تومانی دارد.»
او مجددا تاکید میکند که مشخص کردن این تعرفه برای کسبوکارها برای این است که دولت هم روی راهاندازی یک سرویس برای ارائه خدمات به کسبوکارها هزینه مجدد کرده است. ناظمی با اعلام این موضوع میافزاید: «اگر میخواستیم دسترسی کسبوکارها به سامانه شاهکار را به صورت مستقیم ایجاد کنیم ممکن بود با یک نفوذ، کل دادههای مردم روی این سامانه منتشر و به خطر بیافتد برای همین یک سرویس موازی ایجاد کردیم و برای ایجاد آن هم هزینه بالایی پرداخت کردیم. در واقع برای بالا بردن امینت دادههای روی این سامانه یک زیرساخت جدا از GSB برای استعلام کسبوکارها از سامانه شاهکار ایجاد کردیم تا ریسک کار را کاهش دهیم.»
آنطور که ناظمی میگوید شتابدهندهها میتوانند تا حدود زیادی هزینه اتصال کسبوکارها به سامانه شاهکار را نیز کاهش دهند. چرا که آنها میتوانند به سامانه شاهکار متصل و به اپلیکیشنهای کوچکتر سرویس دهند.