کاربران بلوبانک در شبکههای اجتماعی از اختلال در ارائه تسهیلات بانکی در این پلتفرم خبر…
۲۰ آبان ۱۴۰۳
۱۸ بهمن ۱۳۹۷
زمان مطالعه : ۵ دقیقه
تاریخ بهروزرسانی: ۲۱ بهمن ۱۳۹۸
«میزان دادههایی که فراتر از مرزها در جریان است، از سال ۲۰۰۵به بعد، ۴۵برابر شده است و طی پنج سال آینده 9 برابر بیشتر نیز خواهد شد؛ زیرا جریان اطلاعات، جستوجوها، ارتباطات، ویدئو، تراکنشها و ترافیک درونسازمانی و برونسازمانی همچنان ادامه دارد.» این آماری است که مجله مککنیزی در گزارشی در خصوص وضعیت دیجیتالیسازی در اروپا اعلام کرده است.
به گزارش پیوست،فناوریهای دیجیتالی تکامل یافتهاند و روش زندگی، کار و سازماندهیهای ما را در سالها اخیر تغییر دادهاند. با این حال این فناوریها هنوز هم پتانسیل عظیم درکنشدهای دارند، چون پیشرفتهای فعلی و تکامل در کنار اتخاذ نابرابر آنها از سوی شرکتها، بخشها و اقتصاد متفاوت است. در این میان، رهبران در هر کشوری از حداکثر مزایای دیجیتالیسازی استفاده میکنند. براساس گزارش مککنیزی اروپا فرصت دیجیتالیسازی قابل ملاحظهای دارد.
نشانههای دیجیتالیسازی در همه جا هست؛ از تلفنهای هوشمند گرفته تا اینترنت همراه، تجارت الکترونیکی، روش کار و خدمات ابرمحور که افراد در خانه و محل کار از آنها استفاده میکنند. بزرگداده، تحلیل پیشرفته و اینترنت اشیا همانطور که کسب و کارها را متحول میکنند، در حال ایجاد انقلاب در فرایندهای صنعتی و تجاری هستند.
قابلیت استفاده و تحلیل دادههای عظیم و برقراری ارتباط بین آنها، پتانسیل قابل ملاحظهای در زمینه پیشرفت کارایی داراییهای ثابت مثل ماشینآلات، صنعت نفت و ساختوساز را مطرح میکند؛ همچنین این فناوریها میتوانند به شرکتها با روشهایی کمک کنند که قبلاً غیرممکن بود. الگوهای تجاری دیجیتالی و قابلیتهای دیجیتالی صنایعای مانندخردهفروشی، حمل و نقل، صنعت مالی و تولید را متحول کردهاند و میتوانند این تحول را همچنان در دیگر حوزهها نیز ایجاد کنند. علاوه بر این، دیجیتالیسازی در حال ایجاد تحول در جهانیسازی است. میزان دادههایی که فراتر از مرزها در جریان است، از سال ۲۰۰۵به بعد، ۴۵ برابر شده است و در پنج سال آینده۹ برابر بیشتر نیز خواهد شد، زیرا جریان اطلاعات، جستوجوها، ارتباطات، ویدئو، تراکنشها و ترافیک درونسازمانی و برونسازمانی همچنان ادامه دارد. جریانهای داده علاوه بر انتقال اطلاعات و ایدههای ارزشمند، حرکت و دسترسی به کالاها، خدمات، پول و افراد را ممکن کرده است. در حالحاضر، از نظر مجازی، هر تراکنش فرامرزی نوعی عنصر دیجیتالی است. هماکنون حدود ۱۵درصد از تجارت کالاهای جهانی از طریق تجارت الکترونیکی (e-commerce) بینالمللی رخ میدهد و حجم زیادی از آن را پلتفرمهایی مانند علیبابا، آمازون، eBay، فلیپکارت و راکوتن انجام میدهند. پلتفرمهای دیجیتالی علاوه بر تجارت الکترونیکی، در شکل نیروی کار سنتی و فریلنس تحول ایجاد کردهاند و بازار نیروی کار جهانی راه انداختهاند.
در اروپا عمق استفاده از فناوریهای دیجیتالی در شرکتها (حتی شرکتهای بخش مشابه صنعت) متفاوت است. در اکثر کشورها بخشهای معدودی تا حد زیادی دیجیتالیسازی شدهاند؛ مانند خدمات مالی، رسانه و بخش فناوری. بخشهای دیگر چندان دیجیتالیسازی نشدهاند، از جمله بخشهایی با داراییهای سنگین مثل تولید، بخشهای شبهدولتی مانند بهداشت و درمان، آموزش و صنایعی مانند ساخت و ساز.
این تفاوتها اهمیت دارند: شرکتهایی که از نظر دیجیتالی در بخش خود پیشتازند، رشد درآمد سریعتر و بهرهوری بیشتری نسبت به همتایان کمتر دیجیتالی خود داشتهاند. حاشیه سود آنها سه برابر سریعتر از متوسط رشد یافته است و اغلب نوآوران و متحولکنندگان بخش خود بودهاند، در برخی موارد آنها حتی فراتر از نوآوری و تحول رفتهاند. در حالی که اکثر بخشهای دیجیتالیسازیشده رشد بهرهوری و دستمزد بالاتر دارند، از نظر رشد ناخالص داخلی بزرگترین بخشهای اقتصادی امروز نیستند. در مقایسه، بخشهایی که از نظر دیجیتالیسازی از بخشهای دیگر عقبترند، بیشترین استخدام و خروجی را دارند؛ اما رشد بهرهوری آنها پایین است؛ برای مثال هزینه کردن روی مراقبت و بهداشت ۱۰درصد یا بیشتر از این میزان تولید ناخالص داخلی را در کشورهای اروپایی مثل فرانسه، آلمان و بریتانیا شامل میشود، با این حال این بخش کمترین میزان دیجیتالیسازی را دارد.
اکثر کشورها به ندرت از پتانسیل خود در فناوریهای دیجتالی استفاده میکنند. بر اساس گزارش مککینزی، اروپا تنها ۱۲درصد از پتانسیل خود را در فناوریهای دیجیتالی استفاده میکند، این آمار در آلمان ۱۰درصد و در بریتانیا ۱۷درصد است. این امر باعث میشود اروپا از ایالات متحده آمریکا عقبتر بماند؛ اما بازار اروپا این پتانسیل را دارد که به بزرگترین بازار دیجیتالی از نظر اندازه و ارزش بدل شود. اروپا بیشترین جریان داده درون منطقهای را در همه کشورهای خود دارد. اما موانعی بر سر راه جریان آزاد داده در اقتصاد اروپا قرار دارند. بر اساس گزارش اتحادیه اروپا، تنها ۱۵درصد از مصرفکنندگان اتحادیه اروپا از کشور دیگری که عضو اتحادیه اروپاست خرید آنلاین انجام میدهند، ۵۰ درصد خریدهای آنلاین را در کشور خود انجام میدهند.
بر اساس پیشبینی مککینزی، اروپا میتواند از طریق دیجیتالیسازی در سال ۲۰۲۵ دو و نیم هزار میلیارد یورو درآمد ناخالص داشته باشد و تولید ناخالص را ۱۰ درصد افزایش دهد. این پیشبینی بر اساس نوآوریهایی است که در اقتصادهای اروپایی صورت گرفته و همچنین با توجه به پتانسیل مزایای اقتصادی قابل توجه اروپا در آینده نزدیک است. در واقعیت افزایش رشد ناخالص میتواند همچنان ادامه یابد. از سوی دیگر مشتری نیز از این وضعیت بهرهمند میشود.
کسب و کارهای اروپایی به طور عمده نسبت به عصر دیجیتالی خوشبیناند. تحقیقی از موسسه جهانی مککینزی نشان میدهد که ۵۵درصد از مدیران اجرایی آلمانی انتظار دارند دیجیتالیسازی و اتوماسیون تاثیری مثبت بر کسب و کارهایشان در سالهای آتی بگذارد و فقط 12 درصد انتظار تاثیر منفی را دارند. همچنین شرکتها نیز نسبت به پیشرفتهای فنی دادهمحور خوشبیناند. بخشی از این امر به دلیل تجربه قبلی اتوماسیون است: بهرهوری آلمان و پایداری اشتغال در دهه ۱۹۹۰ بعد از سرمایهگذاری این کشور روی اتوماسیون تولید افزایش یافت و بخش الکترونیک مستحکمی ایجاد کرد.