تعداد سندباکسهای بخشی به ۶ عدد رسید
طبق آماری که خبرنامه تحلیلی تخصصی سواد نو منتشر کرده است، تنوع تعداد سندباکسهای بخشی…
۶ آذر ۱۴۰۳
۴ آبان ۱۳۹۷
زمان مطالعه : ۴ دقیقه
تاریخ بهروزرسانی: ۱۷ اسفند ۱۳۹۸
اولین رویداد استارتاَپ «تله پرومو» با اهدای جوایز به سه ایده برتر به کار خود پایان داد. این رویداد هم مانند بسیاری از رویدادهای استارتآپی فرصتی را فراهم کرده بود تا ایده استارتآپهایی که امکان تبدیل شدن به برنامه کاربردی دارند خود را معرفی کنند. در اختتامیه این رویداد که توسط «هلدینگ تله پرومو» از تجمیعکنندههای خدمات ارزش افزوده همراه اول برگزار شد، اپلیکیشنهای «گالری در گوشی»، «آرزو» و « آچار همهکاره» به ترتیب رتبه اول تا سوم این رویداد را به خود اختصاص دادند. جوایز این رویداد نیز در پکیج خدماتی ۲۰، ۱۰ و ۵ میلیون تومانی به این برندگان اهداء شد.
مسعود زارعی، مدیر خدمات ارزش افزوده هلدینگ تله پرومو، در گفتوگو با خبرنگار پیوست با اشاره به اینکه هدف از برگزاری این رویداد مشارکت با ایدههای جوانان خلاق برای رسیدن به مرحله اجرا بوده است در مورد روند برگزاری این رویداد اعلام کرد: «تله پرومو از تجمیع کنندههای همراه اول در حوزه خدمات ارزشافزوده است و این رویداد در حوزه استارتاَپ اولین رویداد ماست. در مرحله اولیه داوری بیش از ۱۰۰ ایده به دست ما رسید که ۱۵ ایده از میان آنها برگزیده شدند. در مرحله دوم داوری نیز ۵ ایده انتخاب شدند. این ۵ ایده هم در اختتامیه توانستند محصول خود را ارائه کنند و بعد از نظرسنجی در نهایت ۳ ایده برتر انتخاب و جوایز به آنها اهدا شد.»
او با اشاره به سابقه فعالیت ۷ ساله مجموعه «تله پرومو» به عنوان یکی از اولین تجمیعکنندههای خدمات ارزش افزوده همراه اول، درباره دلیل توجه این مجموعه به استارتآپها گفت: «تجربه همکاری با تیم بینالمللی و تیم جوان داخلی باعث شد از دو سال و نیم گذشته به یک سری از استارتاپها و کسبوکارهای کوچکی که نیاز به سرمایهگذاری یا مشاوره و کمکهای غیرمالی داشتند کمک کنیم.»
طبق گفتههای زارعی در حال حاضر چند شرکت زیر مجموعه «هلدینگ تله پرومو» در حوزههایی همچنون فینتک، خدمات آنلاین، خدمات شهری، تبلیغاتی و اینترنت اشیا فعالیت میکنند. علاوه بر اینها تیمهایی هستند که هنوز به مرحله تجاری نرسیدهاند. زارعی در ادامه میافزاید: «یک تیم فنی قوی داریم که به کمک آنها برای برخی تیمهای استارتآپی فقط زیرساخت فنی آماده میکنیم و روی گروهی دیگر از استارتآپها نیز فقط سرمایهگذاری انجام میدهیم.»
زارعی در مورد فرصت درآمدی حوزه خدمات ارزش افزوده برای کسبوکارهای نوپا اعلام میکند: «تلهپرومو به عنوان تجمیع کننده با ۶۰ شرکت در حال همکاری است، صرفنظر از تعدادی از آنها که شرکتهای بزرگی هستند و سالهاست در این حوزه فعالیت میکنند، حدود ۲۰ شرکت نیز اصلا تجربه این سرویسها را نداشتند و با مشاورههای تله پرومو موفق شدند درآمدهای خوبی کسب کنند. بنابراین، علاوهبر نقش تجمیعکنندگی، اینجا هم ماموریت خود که حمایت از جوانان بوده را انجام دادهایم.»
مدیر خدمات ارزش افزوده تله پرومو کلید رشد کسبوکار خدمات ارزش افزوده را در ارائه محتوا و سرویس خوب دانست و تأکید کرد: «قبلا بازار خدمات ارزش افزوده به گونهای بود که به راحتی امکان کسب درآمد در آن وجود داشت. اما حالا موفقیت آن در گرو داشتن تخصص، ارائه محتوا و سرویس خوب است.»
زارعی با انتقاد از اینکه در حال حاضر فضای خوبی در قبال کسبوکار خدمات ارزش افزوده وجود ندارد و همین باعث میشود برخی از جوانان برای ورود به بازار خدمات ارزش افزوده تردید کنند، ادامه داد: «تخلف در همه جای دنیا رخ میدهد و مختص ایران نیست. نیمه پر لیوان را هم نباید نادیده گرفت. این کسبوکار برای عده زیادی اشتغالزایی کرده است و در همین زمینه سرویسهای خوبی هم به مردم ارائه میشود.»
مدیر خدمات ارزش افزوده تله پرومو همچنین با یادآوری اینکه نمیتوان صد درصد جلوی تخلفات محتوایی را گرفت، در مورد راهکارهای بهبود نظارت بر این سرویسها گفت: «برای کنترل محتوای اپلیکیشنها سامانه صبای وزارت ارشاد وجود دارد و تمام سرویسها باید از آن مجوز محتوا دریافت کرده باشند. تبلیغات نیز باید تأییدیه تجمیع کننده و اپراتورها را داشته باشد. البته علی رغم ایجاد چارچوبها، راههای دور زدن قوانین هم پیدا میشود. با این حال سیستم نظارتی تجمیع کنندهها و اپراتورها در حال بهبود است و به محض بروز موارد تخلف با آنها برخورد میکنند.»