مشکل فنی بانکی موجب تاخیر در تسویه پرداختیارها شد
براساس اطلاعیه پرداختیارهای زرینپال، وندار و جیبیت، تسویه پرداختیاری امروز، یکم آذر ۱۴۰۳، با تاخیر…
۱ آذر ۱۴۰۳
۸ شهریور ۱۳۹۷
زمان مطالعه : ۸ دقیقه
تاریخ بهروزرسانی: ۲۱ بهمن ۱۳۹۸
وزیر ارتباطات امشب با حضور در برنامه زنده صدا و سیما به ارایه گزارش عملکرد وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات در یک سال گذشته پرداخت. او در این برنامه به مسایلی در خصوص شفافسازی ارزی در بخش بازار موبایل، وضعیت رشد بازار کسبوکارهای نوپا و ارایه آماری از وضعیت رشد زیرساختهای ارتباطی کشور اشاره و شفافسازی در خصوص عدم اجرایی نشدن دولت الکترونیکی را نیز به هفته آینده و حضور در برنامه دیگر صدا و سیما موکول کرد.
رشد شاخصهای زیرساختی شبکه ملی اطلاعات
محمد جواد آذری جهرمی، وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات، در ابتدای این برنامه به ارایه آماری در خصوص وضعیت شبکه ملی اطلاعات پرداخت و با اشاره به اینکه این شبکه شامل سه لایه مجزا است گفت: « وزارت ارتباطات مسوول اصلی لایه توسعه زیرساختهای ارتباطی این شبکه است. در یک سال ابتدایی دولت دوازدهم نیز ما دستاوردهای قابل توجهای در این زمینه داشتهایم. به صورتی که در حال حاضر تمام ۱۲۴۲ شهر کشور تحت پوشش خدمات نسل سوم و چهارم تلفنهمراه هستند. در همین زمینه تعداد سایتهای نسل سوم کشور از ۲۶ هزار سایت به ۳۳ هزار ۸۰۰ سایت رسیده و در بخش نسل چهارم نیز تعداد سایت ها از ۱۴ هزار سایت به ۲۷ هزار سایت رسیده، که این رشد ۲ برابری را در بخش زیرساختی شبکه ملی اطلاعات نشان میدهد.» به گفته او در حال حاضر ضریب نفوذ تلفنهمراه در کشور به ۱۱۰.۳۲ درصد رسیده که این یعنی بیشتر از جمعیت کشور سیمکارت فعال در شبکه موجود است. جهرمی در ادامه با اشاره به رشد زیرساختهای پهنای باند داخلی و بینالملل نیز افزود:« در بخش ظرفیت پهنای باند شبکه انتقال داخلی، رشد صد در صدی داشتیم یعنی ظرفیت در این زمینه به حدود ۲۲ هزار ۱۹۱گیگا بیت بر ثانیه رسیده که این شاخص اصلی زیرساخت توسعه شبکه ملی اطلاعات است. از سوی دیگر ظرفیت شبکه آیپی کشور نیز رشد قابل توجهای داشته و به عدد ۷ هزار ۷۸۷گیگابیت بر ثانیه رسیده که این عدد قبلا حدود ۴ هزار ۳۰۰ گیگابیت بر ثانیه بود.» براساس اظهارات وزیر ارتباطات در یک سال اخیر کشور در بخش ارتباطات بینالملل نیز رشد ۸۰ درصدی را تجربه کرده است، یعنی میزان پهنای باند بینالملل کشور از حدود ۹۹۵ گیگا بیت بر ثانیه به ۱۸۰۵ گیگا بیت بر ثانیه رسیده است. همچنین در بخش زیرساختی دیگر یعنی ترانزیت ارتباطات بین الملل هم در یک سال گذشته رشد ۷ برابری دیده شده است. به طوری که ظرفیت در این زمینه از عدد ۵۵۸گیگابیت بر ثانیه در ابتدای دولت دوازدهم به عددود ۳هزار ۸۴۴ گیگابیت بر ثانیه رسیده است. جهرمی در ادامه به رشد تولید محتوای داخلی اشاره کرد و گفت: «برعکس سالیان گذشته که میزان مصرف محتوای خارجی بسیار بالا بود در حال حاضر میزان تولید محتوا افزایش داشته تا جایی که ترافیک تبادلی در شبکه ملی اطلاعات امسال به عدد ۴۳۷ گیگابیت بر ثانیه رسیده است یعنی در کنار رشد دوبرابری توسعه دسترسی میزان مصرف محتوا داخل کشور هم دو برابر شده است.»وزیر ارتباطات تاکید کرد که مجموعه این اقدامات باعث شده که حالا تعداد مشترکان پهن باند در کشور از ۳۴ میلیون نفر به ۶۷ میلیون نفر برسد.جهرمی در بخش دیگر از صحبتهای خود به رشد استفاده از جوانان در بدنه وزارت ارتباطات اشاره و اعلام کرد: «در یک سال گذشته میزان سن مدیران ارشد وزارت ارتباطات ۷ سال کاهش پیدا کرده است و از سوی دیگر انتصاب مدیران زن در این وزارتخانه ۷۵ درصد رشد داشته است.»
به دنبال برنامهای مجزا برای شفافسازی
درحالی که بسیاری بنا به توییت پیشین وزیر ارتباطات که از صدا و سیما خواسته بود به او وقت دهند تا در خصوص عدم شفافسازی اجرای دولت الکترونیکی شفاف سازی کند، در برنامه امشب صدا و سیما در این خصوص صحبتی نکرد و شفافسازی و ارایه جزییات بیشتر در مورد عدم اجرای کامل پروژه دولت الکترونیکی را به برنامه یکشنبه هفته آینده در صدا و سیما موکول کرد. جهرمی اما با اشاره به کمکی که اجرای بخشی از دولت الکترونیکی در برخورد با متخلفان واردکننده گوشی تلفنهمراه در کشور داشته گفت: «هماکنون بیشتر بررسی پروندهها متهمان دریافت کننده ارز دولتی در قوهقضاییه مربوط به تلفن همراه است. این شرایط هم به خاطر این است که دولت الکترونیکی در این بخش به درستی اجرا شده و مستندات لازم و دقیق را در اختیار مقام قضایی گذاشته است.» به باور وی در حال حاضر به این دلیل قوهقضاییه نتوانسته وارد تخلفات ارزی در سایر بخشها شود چون مستندات لازم را نداشته است.جهرمی همچنین تصریح کرد که یکی از جلوههای دولت الکترونیکی اجرای ریجستری گوشی تلفنهمراه هم بود که جلوی قاچاق گوشی را گرفت و قاچاق در این زمینه را از ۹۵ درصد به صفر درصد رساند. از سوی دیگر به باور جهرمی ریجستری گوشی برخلاف تمام سنگاندازیهایی که در اجرای آن شد متخلفان دریافت کننده ارز دولتی را نیز مشخص کرد.جهرمی در پاسخ به اینکه چه زمانی درخواست کاربران برای کاهش و تثبیت قیمت در بازار موبایل اتفاق خواهد افتاد گفت:« دلیل افزایش قیمت در این بازار یک بخش به خاطر بالا رفتن نرخ ارز است و دلیل دیگر به کمبود گوشی در بازار بر میگردد. در حال حاضر نزدیک به ۶۰۰ هزار گوشی در گمرگ مانده چرا که آنهایی که اقدام به این واردات کردهاند ارزی از بانک مرکزی دریافت نکردهاند و برای این واردات از منابع مالی خارجی خود استفاده کردهاند اما گمرک چون این واردکنندگان از ارز غیر تخصیصی استفاده نکردهاند بنابر قانون اجاز ترخیص کالا را نمیدهد. با وزیر صمت صحبت کردهایم تا شرایط برای آزاد شدن این میزان واردات در گمرگ فراهم شود. از سوی دیگر نیز ۱۲۰ هزار گوشی به دلیل اشتباه واردکنندگان در دریافت ارز دولتی توقیف شدهاند که در این زمینه هم با دادستانی در رایزنی هستیم تا برای این گوشیه نیز تعیین تکلیف شود.» براساس اظهارات جهرمی با ورود تقریبا این ۷۰۰ هزار گوشی متوقف شده میتوان انتظار داشت که کمبود گوشی در بازار برطرف شود اما کاربران نباید انتظار بازگشت قیمت به حالت اول را داشته باشند چرا که ۶۰۰ هزار گوشی از این ۷۰۰ هزار گوشی با ارز ۸هزار تومانی وارد کشور شدهاند.
تعیین تکلیف برای هاتگرام و تلگرام طلایی
در بخش دیگر مصاحبه تلویزیونی وزیر ارتباطات او به ارایه توضیحاتی در خصوص وضعیت فعالیت پیامرسانهای داخلی و فعالیت نسخههای کپی شده از تلگرام پرداخت. براساس اعلام وزیر ارتباطات بعد از ارایه بستههای حمایتی به پیامرسانهای داخلی و فراهم کردن زیرساختهای ارتباطی، میزان کاربران فعال این سرویسهای داخلی در مجموع به ۱۰ میلیون کاربر رسیده است. جهرمی همچنین در پاسخ به سوالی در خصوص اینکه مسوولان پیامرسانهای هاتگرام و تلگرام طلایی چه نهاد و یا چه ارگانی هستند گفت: «شرکت این پیامرسانها مشخص است و از طرفی مسوول هماهنگی در این زمینه با شورای عالی فضای مجازی است و ما هیچ ملاحظهای در این زمینه نداریم. اما زمانی که تلگرام به دستور قضایی فیلتر شد ما اعلام کردیم که میزان ظرفیت و توانایی پیامرسانهای داخلی ۱۵ میلیون کاربر است این درحالی بود که تعداد کاربران ایرانی در این بخش۴۵ میلیون نفر بودند. بنابراین در مرکز ملی فضای مجازی تصمیم گرفته شد که این پوستهها به صورت واسط و برای یک مدت گذار وجود داشته باشند تا ظرفیت سرویسهای پیام رسان داخلی رشد کنند.»
تلاش برای ساخت زیست بوم استارتآپی
اما در بخش پایانی گفتوگوی زنده وزیر ارتباطات او به مشکلات کسبوکارهای نوپا در کشور اشاره کرد و گفت: «بازار کافی با توجه به ۶۷ میلیون مشترک دارای دسترسی به اینترنت در کشور برای این کسبوکارها وجود دارد و از طرفی فعالان این حوزه نیز دانش و خلاقیت کافی برای انجام یک ایده را دارند اما مشکل اینجاست که این فعالان برای رشد خود نیز به یک زیستبوم کامل دارند که متاسفانه این زیستبوم در کشور شکل نگرفته است.» جهرمی در ادامه با اشاره با مجموعه فعالیتهای وزارت ارتباطات برای شکلگیری این زیستبوم اعلام کرد:« برای ایجاد این زیستبوم باید ساختار دولت نیز شکل بگیرد که در این زمینه نیاز به سه ضلع آموزشی، ایجاد سازمان توسعهای و یک نهاد مالی بود. بنابراین ما تصمیم گرفتیم در ضلع آموزشی با تغییر در ساختار دانشگده پست و مخابرات(که هنوز فرایند تغییر ادامه دارد) از این نهاد در بخش آموزشی کمک بگیریم. در گام بعدی با تغییر ساختار سازمان فناوری اطلاعات و تبدیل آن به سازمان توسعهای نیز ضلع دوم زیست بوم را درست کردیم. اما در بخش مالی هم در تلاش هستیم تا از ظرفیتهای پست بانک استفاده کنیم تا این بانک به یک نهاد مالی تخصصی در حوزه ICT تبدیل شود.» جهرمی همچنین از دیگر نیازمندیهای تشکیل این زیستبوم را به ایجاد چارچوبهای حقوقی ارتباط داد و تاکید کرد که در این زمینه نیز ۵ لایحه تهیه شده که یک لایحه آن به دولت برای تصویب ارجاع داده شده است. به باور جهرمی با به نتیجه رسیدن این اقدامات و همچنین تفاهمنامههایی که وزارت ارتباطات با نهادهایی همچون وزارت نیرو، کشاورزی و … منعقد میکند میتواند به تشکیل زیستبوم واقعی برای اکوسیستم کسبوکارهای نوپا تا پایان کار دولت دوازدهم کمک کند.