پنجمین دوره مسابقه نهال فینتک به دنبال تقویت جریانهای موثر در صنعت مالی است
کاندیداهای پنجمین جشنواره «نهال فینتک» براساس معیارهای تاثیر در بهبود تجربه مالی افراد، سرعت و…
۲۲ اردیبهشت ۱۴۰۴
۲۲ اردیبهشت ۱۴۰۴
زمان مطالعه : ۵ دقیقه
رئیس کل بانک مرکزی میگوید بانک مرکزی با تدوین قوانین جدید در آستانه پوستاندازی است و بانکهای کشور به زودی در ۶ دستهبندی تخصصی جای خواهند گرفت.
به گزارش پیوست، محمدرضا فرزین رئیس کل بانک مرکزی در سی و دومین همایش سالانه سیاستهای پولی و ارزی که با موضوع اعتلای حکمرانی پولی و بانکی با نگاهی به اسناد بالادستی برگزار شد به تکانههای اقتصادی سال گذشته در ایران اشاره کرد و گفت: سال گذشته هر ماه شاهد یک تکانه اقتصادی بودیم و سیاست بر اساس تابآوری و ثبات بود.
او ادامه داد: بانک مرکزی با تدوین قوانین جدید در آستانه پوستاندازی است و بانکهای کشور به زودی در ۶ دستهبندی تخصصی جای خواهند گرفت. برخی بانکها توسعهگرا برخی بانکها در دسته قرضالحسنه و چندین بخش دیگر جای خواهند گرفت.
فرزین همچنین به موضوع سرمایهگذاریهای خارجی اشاره کرد و گفت: آمار سرمایه گذاری خارجی و تامین مالی خارجی در کشور به شدت پایین آمده است و باید به دنبال راهکارهایی برای حل این مشکل باشیم.
او در ادامه راهکار این مسئله را سرمایهگذاریهای جدید عنوان کرد و توضیح داد که نظام بانکی برای تولید و افزایش سرمایهگذاری برنامههای ویژه دارد.
فرزین راجع به مصرف تسهیلات در کشور هم صحبت کرد و معتقد بود مصرف تسهیلات در کشور باید توسط نظام بانکی کنترل و رصد شود.
طبق گفته فرزین بنگاههای شفاف و سالم همیشه مورد حمایت بانک مرکزی هستند و تخصصی کردن بانکها در راستای همین هدف صورت میگیرند.
کورش پرویزیان، رئیس پژوهشکده پولی و بانکی هم در بیانیه افتتاحیه خود اولویت اصلی بهبود و اعتلای حکمرانی را اصلاح عدم تعادلهای ساختاری نظام اقتصادی کشور برشمرد و گفت: قابل تصور نیست بتوان بدون اصلاح الگوی حکمرانی، برای اصلاح این ناهنجاریهای ساختاری در نظام اقتصادی تدبیری اندیشید.
او گفت: بیتردید ثبات اقتصاد کلان، ثبات بازارهای مالی و دارایی، تجهیز و تخصیص منابع به بخشهای اقتصادی مولد و پیشران، صیانت از حقوق مالکیت و تقویت امنیت سرمایهگذاری، افزایش بهرهوری و بکارگیری دانش و فناوریهای جدید از الزامات افزایش سرمایه گذاری و تولید و تحقق شعار سال و بهبود معیشت مردم است.
پرویزیان راجع به لزوم استفاده از فناوریها نیز گفت: فناوریهای نوین، نه تنها باعث ایجاد تحول در ابزارها و فرآیندهای سیاستگذاری پولی و ارزی میشوند، بلکه خود به موضوع سیاستگذاری تبدیل شدهاند. به بیان دیگر، فناوریهای نوین همانطور که فرصتهایی جدید را پیشروی نظام بانکی خلق کردهاند؛ اما در عین حال، ریسکهایی را نیز پدید آوردهاند.
او ادامه داد: استفاده از ابزارهای «رگتک» و تحلیل مبتنی بر دادههای برخط، هزینه انطباق برای نهادهای تحت نظارت را کاهش داده و اثربخشی نظارت را افزایش میدهد. گسترش اشراف اطلاعاتی از طریق بکارگیری سامانههای نظارت برخط، تحلیل رفتار اعتباری مشتریان و استفاده از سامانههای گزارشدهی خودکار، سطح شفافیت را افزایش داده و پایش عملکرد اشخاص تحت نظارت را تقویت مینماید و به نوبه خود گام بلندی در جهت «حکمرانی فناورانه» در حوزه بانکی در کشور خواهد بود.
سیدحمید پورمحمدی معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان برنامه و بودجه هم به اهمیت بالا بردن درآمدهای ارزی در کشور اشاره کرد و گفت نباید در این موارد جزیرهای عمل کنیم.
او گفت: یکسال و نیم است که حوزه نفت کشور اعلام نیاز به ۳ میلیارد دلار کرده و میگوید با بازگشت سرمایه در یک سال ۸ میلیارد دلار برمیگرداند اما نظام بانکی ما نمیتوانند از این کسب و کار به نفع نفت ما و کشور بهرهبرداری کند. با دست روی دست گذاشتن درآمد کشور بالا نمیرود.
او گفت: درآمد نفتی کشور در سال گذشته ۱۳ میلیارد دلار بالا رفت و کسری تراز تجاری غیرنفتی کشور ۲.۲ دلار کمتر شد و با همه محدودیتها حدود ۱۰ میلیارد دلار کاهش پیدا کرد. این موضوع نشان از ظرفیت بالای کشورمان دارد.
سیدرحمتاله اکرمی سرپرست وزارت امور اقتصادی و دارایی هم در سخنرانی خود به ناهماهنگی بین نظامهای مالی و پولی کشور اشاره کرد و آن را زمینهساز بیثباتی مکرر در اقتصاد کشور دانست. او گفت: نقش بانک مرکزی به عنوان نهاد سیاستگذار پولی بیش از پیش نیازمند بازآفرینی بر مبنای شفافیت و پاسخگویی و استقلال عملکردی است.
او نقطه ضعف جدی کشور را ناهماهنگی مزمن بین نظامهای مالی، پولی و بودجهای، استقلال ناکافی بانک مرکزی دانست و آن را زمینهساز بی ثباتیهای مکرر در اقتصاد کشور برشمرد.
محمدجواد ایروانی عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام هم گفت: بیتوجهی به اثرگذاری معنیدار نرخ ارز بر تورم و نداشتن تمرکز بر تدابیر مدیریتی راجع به تبعات منفی شده است.
ایروانی دادن آمار و ارقامهای نادرست از طرف مسئولان به مردم را بسیار نادرست و اشتباه خواند و گفت: اخیرا ادعایی از سوی مسئول رسمی اقتصادی کشور عنوان شد که با افزایش جهشی حداقل نرخ ارز نیمایی، نرخهای بازار غیررسمی کاهش مییابد اما د واقعیت این اتفاق نیفتاد بلکه فاصله بین دو نرخ بیشتر هم شد.
این همایش امروز و فردا (بیست و دوم و بیست و سوم اردیبهشت ۱۴۰۴) در مرکز همایشهای بانک مرکزی در حال برگزاری است.