skip to Main Content
محتوای اختصاصی کاربران ویژهورود به سایت

فراموشی رمز عبور

با شبکه های اجتماعی وارد شوید

عضو نیستید؟ عضو شوید

ثبت نام سایت

با شبکه های اجتماعی وارد شوید

عضو نیستید؟ وارد شوید

فراموشی رمز عبور

وارد شوید یا عضو شوید

جشنواره نوروزی آنر

مهندسی پرامپت، شغلی که نیامده منقرض شد، به ما درمورد بازار مشاغل هوش مصنوعی چه می‌گوید؟

۱۶ اردیبهشت ۱۴۰۴

زمان مطالعه : ۵ دقیقه

در دو سال گذشته، «مهندسی پرامپت» (Prompt Engineering) به ‌عنوان یکی از مشاغل نوظهور و پرهیاهو در صنعت فناوری معرفی خبرساز شده است. اما طبق گزارشی از فست‌کمپمانی، این عنوان شغلی حالا تقریبا از میان رفته و تنها به یکی از مهارت‌های معمول در حوزه هوش مصنوعی تبدیل شده است. این گزارش نشان می‌دهد که چطور حالا این مهارت نه به عنوان یک شغل بلکه به پیش‌نیازی برای تمام جایگاه‌های فناواری تبدیل شده و هوش مصنوعی چطور بازار برخی مشاغل را رونق بخشیده و از تب و تاب برخی دیگر کاسته است.

به گزارش پیوست، در آغاز موج گسترده پذیرش هوش مصنوعی در شرکت‌ها، برخی سازمان‌ها به ‌دنبال متخصصانی بودند که بتوانند بهترین دستورات (پرامپت‌ها) را برای مدل‌های زبانی بزرگ (LLM) طراحی کنند تا خروجی‌های دقیق‌تر و کارآمدتری در اختیار آنها قرار گیرد. اما امروز، تسلط بر هنر پرامپت‌نویسی دیگر یک شغل مستقل نیست، بلکه یکی از مهارت‌هایی است که در اغلب مشاغل مبتنی بر فناوری از کارکنان انتظار می‌رود. حتی برخی شرکت‌ها از خودِ هوش مصنوعی برای تولید بهترین پرامپت‌ها جهت استفاده در مدل‌های دیگر کمک می‌گیرند.

این تحول، یک هشدار جدی برای بازار مشاغل مرتبط با هوش مصنوعی است؛ چرا که بسیاری از مشاغل پر زرق و برق و تخصصی که همزمان با ظهور ابزارهایی مانند ChatGPT ایجاد شدند، احتمالا عمر کوتاهی خواهند داشت و توسط این ابزارها بلعیده می‌شوند. به نظر هوش مصنوعی به‌جای خلق مشاغل جدید، بیشتر در حال دگرگون کردن ماهیت مشاغل فعلی ما است؛ برآوردی که با آنچه طیف خوش‌بین از خلق مشاغل بیشتری به جای شغل‌های از بین رفته می‌گفتند،  در تضاد است.

مالکوم فرانک، مدیرعامل شرکت TalentGenius، در این باره می‌گوید: «هوش مصنوعی از همین حالا در حال بلعیدن خودش است. مهندسی پرامپت اکنون تقریبا در دل تمامی نقش‌ها جای گرفته و اکثر افراد با آن آشنا هستند. از سوی دیگر، حالا خودِ هوش مصنوعی هم می‌تواند به شما در نوشتن پرامپت‌های مناسب کمک کند. این مهارت خیلی سریع از یک شغل به یک وظیفه تبدیل شد.»

بخشی از جذابیت اولیه مهندسی پرامپت، سهولت ورود به این حوزه بود؛ شغلی که نیاز چندانی به دانش فنی نداشت و مسیر آسانی برای ورود به بازار پررونق هوش مصنوعی به نظر می‌رسید. اما همین ویژگی باعث شد تا این نقش، به‌راحتی با ابزارها و روندهای جدید جایگزین شود. فرانک این روند را با مهارت‌هایی مانند «استاد اکسل» یا «متخصص پاورپوینت» مقایسه می‌کند: مهارت‌هایی مفید، اما نه آن‌قدر خاص که به‌عنوان شغل مستقل استخدام شوند.

مهندس پرامپت تنها یکی از مشاغلی است که احتمال حذف آن در آینده نزدیک وجود دارد. به باور فرانک، در آینده‌ای نه‌چندان دور، عوامل هوش مصنوعی (AI agents)‌ بسیاری از وظایف سطح پایین را بر عهده می‌گیرند و جایگزین آن‌ها می‌شوند: «تقریبا مثل بازی پک‌من که مشاغل و مهارت‌ها را یکی‌یکی می‌بلعد.»

هرچند حامیان هوش مصنوعی مدعی هستند که این فناوری به همان میزان که مشاغل را حذف می‌کند، فرصت‌های شغلی جدید ایجاد خواهد کرد، اما مثال مهندسی پرامپت این ادعا را زیر سوال می‌برد. این عنوان شغلی جدید در ابتدا نویدبخش ایجاد مشاغل تازه بود، اما در نهایت بیشتر به ابزاری برای تغییر در نقش‌های قدیمی تبدیل شد تا یک فرصت شغلی نو.

با این حال تیم تولی، شریک در شرکت سرمایه‌گذاری خطرپذیر Menlo Ventures، که از نزدیک با شرکت‌های فعال در حوزه هوش مصنوعی از جمله Anthropic در ارتباط است، از انقراض مهندسی پرامپت شگفت‌زده نیست. او می‌گوید: «به نظرم لزوما اینطور نیست که مشاغل جدیدی خلق شده باشند؛ بلکه نحوه انجام کارها تغییر کرده است. شما امروز، چه بخواهید چه نه، همواره از هوش مصنوعی استفاده می‌کنید و این کار را سریع‌تر می‌کند.»

از سوی دیگر، هنوز مشخص نیست که آیا شرکت‌ها واقعا به‌طور گسترده فردی را به عنوان «مهندس پرامپت» استخدام کرده باشند. آلیسون شریواستاوا، اقتصاددان شرکت کاریابی Indeed، می‌گوید: «به نظر من مهندسی پرامپت بیشتر با عناوینی مانند مهندس یادگیری ماشین یا معمار اتوماسیون در حال ترکیب شدن است. این [مهارت] بیشتر بخشی از عنوان‌های شغلی است، اما من آن را لزوما به عنوان یک جایگاه شغلی به طور مستقل نمی‌بینم.»

در واقع، حتی در سال ۲۰۲۳، زمانی که شبکه لینکدین مملو از افرادی با عنوان مهندس پرامپت شد، این عنوان شغلی هرگز در مقیاس گسترده در داده‌های استخدامی به چشم نمی‌خورد. آلاین لرنر، مدیرعامل Interviewing.io، می‌گوید:‌«موضوع بسیار جذابی بود به ویژه از آنجایی که پلی برای افراد غیرفنی بود تا به یک حوزه جذاب و پردرآمد نفوذ کنند.»

در حال حاضر، بازار کار هوش مصنوعی تمرکز خود را از مهندسی پرامپت به سمت نقش‌هایی با تخصص‌های فنی بیشتر، مانند مهندسی یادگیری ماشین، آورده است. لرنر می‌گوید که در ماه‌های اخیر، تقاضا برای مصاحبه‌های آزمایشی در حوزه مهندسی یادگیری ماشین سه برابر شده است. او افزود: «آینده متعلق به کار روی خود مدل‌های زبانی بزرگ و تلاش برای بهتر و بهتر کردن آن‌ها است نه اینکه به فردی برای تفسیر آن نیاز باشد.»

به عبارت دیگر، آن دسته از مشاغل مرتبط با هوش مصنوعی که نیاز به مهارت کم داشتند، اکنون جای خود را به نقش‌هایی با سطح فنی بالا داده‌اند. حتی مهارت‌های پایه کدنویسی نیز دیگر کافی نیستند. شریواستاوا اشاره می‌کند که هرچند تقاضا برای توسعه‌دهندگان کاهش یافته، اما تقاضا برای جایگاه‌های شغلی حوزه مهندسی به‌صورت کلی در حال افزایش است.

برای کسانی که پیش‌زمینه فنی ندارند، دو مسیر پررنگ باقی می‌ماند: یکی تبدیل شدن به بنیان‌گذار استارتاپ (که هم سودآور و هم پرریسک است) و دیگری ورود به حوزه مشاوره مدیریتی، که از فوریه سال جاری ۱۲.۴ درصد از عناوین شغلی مرتبط با هوش مصنوعی در Indeed را به خود اختصاص داده است.

شریواستاوا در پایان می‌گوید: «با گذشت زمان، ممکن است شاهد حضور هوش مصنوعی در صنایع متنوع‌تری باشیم. شرکت‌ها به افرادی نیاز دارند که وظیفه پیاده‌سازی واقعی این فناوری در سازمان‌شان را بر عهده بگیرند.»

 

https://pvst.ir/l2h

0 نظر

ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

*

برای بوکمارک این نوشته
Back To Top
جستجو