از رواندرمانی تا یافتن هدف: مطالعه هاروارد بیزینس ریویو بر محبوبترین کاربردهای هوش مصنوعی
بررسی هاروارد بیزینس ریویو بر کاربردهای واقعی هوش مصنوعی در سال ۲۰۲۵، طبق دادههای گسترده…
۱۳ اردیبهشت ۱۴۰۴
۱۳ اردیبهشت ۱۴۰۴
زمان مطالعه : ۶ دقیقه
در جریان جلسه دادگاه فدرال در واشنگتن، سوندار پیچای، مدیرعامل آلفابت شرکت مادر گوگل، نسبت به پیشنهاد وزارت دادگستری آمریکا مبنی بر الزام گوگل به اشتراکگذاری دادههای جستوجو و الگوریتمهای رتبهبندی نتایج با رقبا هشدار داد و این اقدام را «واگذاری عملی» فناوری دانست که حاصل ۲۵ سال تحقیق و توسعه است.
به گزارش پیوست به نقل از بلومبرگ، پیچای که برای سومین بار در سه سال اخیر در دادگاههای فدرال حاضر میشود در دفاع از گوگل تاکید کرد که اجرای پیشنهادهای وزارت دادگستری ایالات متحده، بهویژه در حوزه اشتراکگذاری دادههای جستوجو، تهدیدی جدی برای بقا و توان رقابت این شرکت در بازار فناوری است.
پیچای روز چهارشنبه در برابر قاضی آمیت مهتا، که پیشتر گوگل را به انحصار غیرقانونی در بازار جستوجوی آنلاین محکوم کرده بود، گفت: «پیشنهاد اشتراکگذاری دادهها به حدی فراگیر و غیرعادی است که شبیه به واگذاری عملی موتور جستوجوی ماست.» پیچای معتقد است که چنین اقدامی به معنی واگذاری مالکیت فکری و فناوری شرکتی است که ۲۵ سال برای بدست آوردن آن تلاش کرده است.
وزارت دادگستری آمریکا در چارچوب راهکارهای انحصارضدایی، چهار پیشنهاد اصلی را برای تغییر رویه این شرکت ارائه کرده است که براساس آن گوگل در صورت موافقت دادگاه باید:
دولت مدعی است که قدرت انحصاری گوگل در حوزه جستوجو باعث شده تا محصولات جدیدش، از جمله سیستمهای هوش مصنوعی این شرکت، از مزیت غیرمنصفانه برخوردار شوند. گوگل در پاسخ به ادعای دولت اعلام کرده که چنین اقداماتی به جایگاه پیشتاز ایالات متحده در بخش فناوری ضربه میزند.
او مدعی است این اقدامات، بهویژه الزامات مربوط به داده، فراتر از حتی قوانین سختگیرانه اتحادیه اروپا (از جمله قانون بازارهای دیجیتال موسوم به DMA) است که اشتراکگذاری یک سری دادهها را الزامی میکند. پیچای میگوید با وجود اینکه قانون اروپا «به شکل قابل توجهی محدودتر است» اما بازهم باعث میشود که «عرضه قابلیتها» در قاره سبز با سرعت کمتری انجام گیرد.
قاضی مهتا در بخشی از جلسه از پیچای پیرامون قراردادهای این شرکت با تولیدکنندگان گوشی و ارائه دهندگان مرورگر برای تبدیل شدن به گزینه پیشفرض سوال کرد. مهتا از مدیرعامل آلفابت پرسید: «اگر گوگل همچنان به پرداخت پول در ازای جایگاههای پیشفرض ادامه دهد، چطور ممکن است رقیبی بتواند با قدرت مالی این شرکت رقابت کند؟»
پیچای در پاسخ اعلام کرد که این پرداختها در واقع به حفظ اکوسیستم اندروید و حمایت از مرورگرهایی مانند فایرفاکس که توسط بنیاد موزیلا اداره میشود، کمک کردهاند. با این حال به گفته او اینطور نیست که گوگل در همه معاملات برنده باشد.
پیچای در دادگاه گفت که مایکروسافت و اوپنایآی هردو توانستهاند در برخی از قراردادهای ناشران برای استفاده از محتوا در هوش مصنوعی از این شرکت پیشی بگیرند. اوپنایآی همچنین در قراردادی با اپل به پیروزی رسیده است تا فناوری ChatGPT را در روی آیفون عرضه کند و این در حالی است که گوگل امیدوار است در سال جاری به قراردادی مشابه برای عرضه هوش مصنوعی خود در گوشیهای آیفون دست یابد.
کروم و امنیت کاربران
در جریان بازجویی متقابل، وکیل وزارت دادگستری، ورونیکا اونیمیا، تلاش کرد پیچای را درخصوص آینده مرورگر کروم به چالش بکشد. اونیمیا در این جلسه تصریح کرد که در حال حاضر مشخص نیست که خریدار نهایی مرورگر کروم چه کسی خواهد بود و در نتیجه پیچای نمیتواند درمورد تمهیدات امنیتی خریدار احتمالی در رابطه با کروم اظهارنظر کند.
پیچای که میگوید دانش کافی از کروم و امنیت این مرورگر اجازه اظهارنظر در این باره را به او میدهد گفت:«من به شخصه زیرساختهای کروم را با همکاری تیم امنیتی گوگل طراحی کردهام.»
او در پاسخ به سوالات اعتراف کرد که البته شرکتی در زمینه رفع نگرانیهای حریم خصوصی بینقص نیست و گوگل به تنهایی نمیتواندد مشکلات امنیتسایبری را به طور کامل برطرف کند.
پیچای دومین شاهدی است که از سمت گوگل پس از هیتر ادکینز، متخصص امنیت سایبری این شرکت، به دادگاه میرود. ادکینز در دادگاه شهادت داد که تعهد گوگل به امنیت باعث شده تا مالک خوبی برای کروم باشد. او در همین رابطه به نحوه مقابله شرکت با حملات تبهکاران به این مرورگر اشاره کرد.
جلسه دادگاه حاضر، بخشی از مرحله دوم رسیدگی به پروندهای است که در آن قاضی مهتا پیشتر اعلام کرده بود گوگل از طریق قراردادهای انحصاری و پرداخت به سازندگان گوشی و مرورگرها، امکان رقابت در بازار جستجو را از بین برده است.
اکنون دادگاه در حال بررسی راهکارهای عملی برای بازگرداندن رقابت به این بازار است. مهتا اعلام کرده که قصد دارد تا ماه اوت ۲۰۲۵ تصمیم نهایی خود درباره اقدامات اصلاحی را صادر کند. با این حال، حتی در صورت صدور حکم، انتظار میرود که روند اجرایی شدن آن چندین سال به درازا بکشد، چراکه گوگل احتمالا برای تجدیدنظرخواهی به دادگاههای بالاتر، از جمله دیوان عالی آمریکا، اعتراض میکند.
پیچای، ۵۲ ساله، از سال ۲۰۰۴ فعالیت خود را در گوگل را آغاز کرده است و او در سال ۲۰۱۵ به سمت مدیرعاملی این شرکت رسید. پیچای همچنین به شخص نقش مهمی در توسعه سیستم عامل اندروید و مرورگر کروم ایفا کرده است.
پیچای پیش از این نیز در دو پرونده مهم دیگر از جمله در پرونده انحصار جستجو در واشنگتن و پرونده مربوط به شکایت شکرت اپیک گیمز از گوگل به دلیل انحصار در بازار اپلیکیشنها حضور پیدا کرده است.
با این حال در هر سه پرونده با شاکیان گوگل بود. گوگل در تمامی این پروندهها به اعمال رفتار ضد رقابتی متهم و در نهایت محکوم شده است؛ امری که نشاندهنده تشدید بیسابقه نظارت حقوقی بر غولهای فناوری در آمریکا طی سالهای اخیر است.
پرونده فعلی گوگل نهتنها بر آینده این شرکت، بلکه بر نحوه تنظیم بازار فناوری در آمریکا و حتی ماهیت اینترنت جهانی تاثیر گذار است. در حالیکه وزارت دادگستری بهدنبال مهار قدرت انحصاری غولهای فناوری است، مدیران این شرکتها هشدار میدهند که اقدامات تند ممکن است نوآوری، امنیت و منافع کاربران را در معرض خطر قرار دهد.
با توجه به سابقه طولانی، پیچیدگی فنی و حساسیت عمومی، رای نهایی این پرونده میتواند به الگویی برای رسیدگی به سایر پروندههای ضدانحصار در حوزه فناوری تبدیل شود.
گوگل در حال حاضر در چندین از جمله سیستمعامل گوشی هوشمند، مرورگر و به ویژه صنعت جستجو به عنوان یکی از مهمترین بازیگران محسوب میشود. موتور جستجوی این شرکت بخش مهمی از هسته کسبوکاری است که میلیاردها دلار درآمد را برای گوگل به همراه دارد. با این حال این شرکت به دنبال موج جدید فناوری هوش مصنوعی چالشهایی را فراتر از آرای قضایی را نیز پیش روی خود دارد.