skip to Main Content
محتوای اختصاصی کاربران ویژهورود به سایت

فراموشی رمز عبور

با شبکه های اجتماعی وارد شوید

عضو نیستید؟ عضو شوید

ثبت نام سایت

با شبکه های اجتماعی وارد شوید

عضو نیستید؟ وارد شوید

فراموشی رمز عبور

وارد شوید یا عضو شوید

جشنواره نوروزی آنر

علی‌ پرتوی چطور تحول‌آفرینان آینده را کشف می‌کند؟ آیا باهوش‌ترین دوستان‌تان به شما محلق می‌شوند؟

۸ اردیبهشت ۱۴۰۴

زمان مطالعه : ۷ دقیقه

سیلیکون‌ولی همواره با نام‌های بزرگ و ستاره‌های بزرگ شناخته می‌شود، اما علی پرتوی، کارآفرین ایرانی-آمریکایی، با وجود شهرت محدود در میان عموم، تاثیر قابل توجهی در این اکوسیستم استارت‌آپی کالیفرنیا داشته است. گزارشی از تک‌کرانچ که به فعالیت‌های مخلتف علی پرتوی و به ویژه صندوق سرمایه‌گذاری خطرپذیر او پرداخته است نشان می‌دهد که پرتوی چطور با گزینش استعداد‌های موفق در دوران دانشجویی توانسته به یکی از موفق‌ترین افراد در کشف تحول‌آفرینان آینده تبدیل شود.

به گزارش پیوست، پرتوی حالا از یک فعال موفق در سیلیکون‌ولی به سرمایه‌گذار و شریک چندین استارت‌آپ موفق و چند میلیارد دلاری تبدیل شده است. این کارآفرین ایرانی آمریکایی می‌گوید برای کشف و گزینش افراد موفق بیشتر از همه بر «توانایی فنی»، «میل به کارآفرینی»، «جسارت» و از همه مهم‌تر «جذبه یا مغناطیس فردی» توجه می‌کند و همین رویکرد باعث شده تا صندوق Neo تحت رهبری او به یکی از فعالان متفاوت سرمایه‌گذاری خطرپذیری و موفق‌ترین فعالان سال‌های اخیر تبدیل شود.

از هاروارد تا Neo

اولین سکوی پیشرفت این فارغ‌التحصیل دانشگاه هاروارد را می‌توان عضویت او در تیم موسس LinkExchange دانست که در سال ۱۹۹۸ به مبلغ ۲۶۵ میلیون دلار به مالکیت مایکروسافت درآمد. پرتوی سپس شرکت iLike را تاسیس کرد و این شرکت نیز در سال ۲۰۰۹ به مبلغی حدود ۲۰ میلیون دلار به MySpace واگذار شد.

پرتوی همچنین همراه با برادر دوقلویش هادی پرتوی، سازمان غیرانتفاعی Code.org را راه‌اندازی کرده است و به اولین سرمایه‌گذاران شرکت‌های بزرگی چون فیسبوک، Airbnb و Dropbox شناخته می‌شود.

اگرچه درون صنعت فناوری، حضور برادران پرتوی همواره نقطه قوت یک استارتاپ تلقی می‌شود، اما علی پرتوی اکنون فراتر از دایره متخصصان فناوری به شهرت رسیده است. محبوبیت جدید او ناشی از موفقیت شرکت سرمایه‌گذاری خطرپذیر او، به نام Neo است؛ نهادی که هشت سال پیش با وعده تغییر شیوه کشف استعدادهای برجسته تاسیس شد و اکنون شواهد محکمی از تحقق این وعده ارائه می‌دهد.

شرکت سرمایه‌گذاری Neo از جمله اولین نهادهایی است که خارج در شبکه اجتماعی غیرمتمرکز Bluesky سرمایه‌گذاری کرد؛ شبکه‌ای که در ژانویه حدود ۷۰۰ میلیون دلار ارزش‌‌گذاری شد. همچنین Neo یکی از سرمایه‌گذاران Kalshi است، بازار پیش‌بینی آنلاینی که در جریان انتخابات ریاست‌جمهوری آمریکا در پاییز گذشته محبوبیت زیادی کسب کرد. موفقیت این شرکت به حدی است که پرتوی به تازگی در مصاحبه‌ای در این باره گفت: «برای اولین بار، می‌توانم قاطعانه بگویم که ما آینده‌سازان را پیش از هر کس دیگری کشف می‌کنیم.»

رابطه پرتوی با مایکل تروئل گواهی بر این ادعا است. در سال ۲۰۱۹، تروئل که در آن زمان دانشجوی سال اول موسسه فناوری ماساچوست (MIT) و کارآموز گوگل بود، در جلسه‌ای یک ساعته با پرتوی ملاقات کرد. در این دیدار، پرتوی یک آزمون کدنویسی دستی به او داد و تروئل تنها طی ۱۵ دقیقه آزمون را تکمیل کرد.

این از جمله روش‌هایی است که پرتوی در گذشته هنگام سرمایه‌گذاری با برادرش نیز به کار می‌برد، و نمونه‌ای از رویکرد Neo در بکارگیری ارزیابی‌های فنی به عنوان بستری برای گفتگوهای عمیق‌تر است.

همین آزمون آغاز رابطه‌ای بود که بعدها به نفع هر دو طرف تمام شد. سال‌ها بعد، تروئل با حمایت اولیه پرتوی، شرکت Anysphere را تاسیس کرد که ابزار ویرایش کدنویسی مبتنی بر هوش مصنوعی Cursor را توسعه داد؛ محصولی که اکنون در آستانه رسیدن به ارزش ۱۰ میلیارد دلار است و یکی از موفق‌ترین سرمایه‌گذاری‌های Neo محسوب می‌شود.

رویکرد Neo را می‌توان شبیه بهY Combinator ، شتاب‌دهنده معروف سیلیکون‌ولی، دانست اما این شرکت اساسا شیوه سنتی سرمایه‌گذاری خطرپذیر را بازتعریف کرده است. به جای تمرکز بر حوزه‌ها یا تیم‌های خاص، پرتوی به شناسایی افراد فوق‌العاده، اغلب در دوران دانشجویی، و پرورش پتانسیل آن‌ها از طریق مشاوره مشغول است.

از مصاحبه رودررو تا طرح‌های حمایت از دانشجویان برای کشف «تحول‌آفرینان آینده»

پرتوی و همکارانش سوزان شی و امیلی کوهن در Neo برنامه‌ای به نام «Neo Scholars» را برای دانشجویان راه‌اندازی کرده‌اند. این طرح که هر سال ۳۰ را انتخاب می‌کند، یک کمک‌هزینه ۲۰ هزار دلاری برای یک ترم مرخصی را در اختیار منتخبان قرار می‌دهد و نیازی هم به واگذاری سهام نیست.

پرتوی همچنین در سال ۲۰۲۲، یک برنامه شتابدهنده سنتی را برای استارتاپ‌های نوپا راه‌اندازی کرد و این طرح به ۲۰ شرکت در سال بودجه و مشاوره ارائه می‌دهد. پرتوی می‌گوید: «من سعی می‌کنم آن‌ها را به ریسک بیشتر، خروج از منطقه امن و هدف‌گذاری بالاتر از آنچه اکنون دارند، تشویق کنم.»

چنین استراتژی نیازمند صبر است. پرتوی از همان اولین روزهای Neo به شخصه به سراسر آمریکا سفر کرده و با مصاحبه با دانشجویان و برگزاری آزمون‌های کدنویسی، «تحول‌آفرینان آینده» را جستجو کرده است. موفقیت‌های اخیر پرتوی و شرکتش نشان می‌دهد که چنین رویکردی ثمر داده است.

از جمله فارغ‌التحصیلان برنامه Neo می‌توان به مؤسسان شرکت‌های Cognition (دستیار کدنویسی با ارزشی معادل ۴ میلیارد دلار) ، Pika Labs (ابزار تولید ویدئو از متن با ارزشی معادل ۷۰۰ میلیون دلار) و Chai Discovery (که ۳۰ میلیون دلار از اوپن‌ای‌آی و Thrive Capital جذب خود کرده است) اشاره کرد.

پرتوی چطور تحول‌آفرینان را شناسایی می‌کند؟ آیا باهوش‌ترین دوستان‌‌تان به شما ملحق می‌شوند؟

پرتوی می‌گوید در ارزیابی استعدادها سه ویژگی اصلی را مدنظر دارد: توانایی فنی، میل به کارآفرینی و جسارت در به چالش کشیدن وضعیت موجود. از نگاه او اهمیت توانایی فنی به این خاطر نیست که بنیان‌گذاران باید تمام وقت کدنویسی کنند، بلکه این توانایی تفکر منطقی و سیستماتیک را پرورش می‌دهد. همچنین داشتن تجربه کارآفرینی در گذشته، نشان‌دهنده تمایل به ریسک‌پذیری و اشتیاق به ساخت محصولاتی است که مردم دوست دارند. سومین ویژگی نیز تمایل به زیر سوال بردن مفروضات اساسی است.

با این حال، ویژگی چهارمی نیز وجود دارد که پرتوی آن را شاید از همه مهم‌تر می‌داند: جذبه یا «مغناطیس» فردی. پرتوی می‌گوید: « من از خودم می‌پرسم که اگر [این فرد] چیزی را شروع کرد، چقدر احتمال دارد که باهوش‌ترین دوستانش به او ملحق شوند (این موضوع به ویژه در تروئل مشهود بود که «اعتماد به‌نفس» بالایش پرتوی را متقاعد کرد «باهوش‌ترین دوستانش در MIT به او ملحق می‌شوند»)

با رشد اعتبار Neo، فعالان بیشتری برای ورود به برنامه‌های این شرکت رقابت می‌کنند. پرتوی می‌گوید که درخواست‌ها برای هر دو طرح Neo هر سال دو برابر می‌شود، اما این شرکت با وجود این افزایش، تصمیم گرفته تا به جای گسترش، بر حفظ رویکرد گزینشی خود تمرکز کند.

این فلسفه درباره مقیاس صندوق نیز صدق می‌کند. برخلاف بسیاری از صندوق‌های سرمایه‌گذاری که تمایل به افزایش اندازه دارند، Neo به تازگی با جذب ۳۲۰ میلیون دلار سرمایه جدید تنها اندکی نسبت به ۲۳۵ میلیون دلار سال گذشته رشد کرده است. همچنین سهم شخصی پرتوی در این صندوق جدید به طرز قابل توجهی افزایش یافته و بیش از مجموع سرمایه‌گذاری او در سه صندوق قبلی Neo است.

از دیگر سرمایه‌گذاران Neo می‌توان به شریل سندبرگ، بیل گیتس و رید هافمن اشاره کرد که در سال ۲۰۱۷ یکی از اولین چک‌های Neo را نوشت.

هرچند پرتوی در گفتگوهایش جزئیات بیشتری در مورد بازدهی‌های تحقق‌نیافته سرمایه‌گذاری‌ها ارائه نمی‌کند، اما طبق گفته او اولین صندوق Neo ارزش خود را بین سه تا چهار برابر افزایش داده و حتی ممکن است دوباره دو یا سه برابر شود. صندوق دوم نیز تنها با سرمایه‌گذاری در Anysphere بیش از دو برابر شده است.

او همچنین در رابطه با بازار سرد فعلی و شرایط سخت امروز به بنیان‌گذاران توصیه می‌کند که بر ایجاد ارزش پایدار تمرکز کنند. او می‌گوید: « من به مردم می‌گویم که به جای وسواس روی کسب درآمد، بیشتر روی خدمت‌رسانی به دیگر انسان‌ها تمرکز کنند. محصولی بسازید که آنقدر فوق‌العاده باشد تا مردم عاشقش شوند. پول نتیجه است، نه هدف.»

 

https://pvst.ir/kyf

0 نظر

ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

*

برای بوکمارک این نوشته
Back To Top
جستجو