طرح «فناپرج» از بازگشت نخبگان حوزه علوم انسانی به کشور حمایت میکند
هلدینگ فناپ به همراه موسسه حامی، اجرای طرح «فناپرج» را با هدف کمک به بازگشت…
۳ اردیبهشت ۱۴۰۴
سید ابوالحسن فیروزآبادی دبیر پیشین شورای عالی فضای مجازی معتقد است قم میتواند قطب هوش مصنوعی علوم انسانی در جهان اسلام شود.
سید ابوالحسن فیروزآبادی دبیر پیشین شورای عالی فضای مجازی در نشست تخصصی «کاربردها و ظرفیتهای هوش مصنوعی در توسعه استارتآپهای علوم انسانی از فرصت طلایی و مناسبی گفت که فناوری هوش مصنوعی پیش روی ایران و به ویژه شهر قم قرار داده است. او گفت: در سال ۲۰۲۴ شرکتها و بخش خصوصی در سراسر جهان بیش از ۲۳۵ میلیارد دلار در حوزه هوش مصنوعی سرمایه گذاری کرده اند؛ عددی که نسبت به سال قبل ۴۴ درصد رشد داشته است. بخش اعظم این سرمایه گذاری در حوزه هوش مصنوعی مولد انجام شده حوزه ای که بیشترین پیوند را با علوم انسانی دارد.
او همچنین هشدار داد که اگر از این تحولات غفلت کنیم، همان خطای تاریخی فضای مجازی تکرار خواهد شد: «تجربه فضای مجازی به ما نشان داد که سیاستگذاری بدون آگاهی، میتواند به شکافهای عمیق نسلی و فرهنگی منجر شود. حالا هوش مصنوعی آمده و حتی مفاهیم بنیادینی مانند تعریف زندگی و انسان را به چالش کشیده است.»
فیروزآبادی قم را یکی از بهترین بسترها برای توسعه مدل بومی هوش مصنوعی در علوم انسانی دانست و گفت: «قم بهعنوان پایتخت فکری جهان اسلام، ظرفیت بینظیری برای پرچمداری در حوزه اخلاق هوش مصنوعی، فلسفه فناوری و مدلهای تربیتی دارد. از این شهر میتوان پروژههایی را آغاز کرد که هم به نیازهای بومی پاسخ دهند و هم در سطح جهانی حرفی برای گفتن داشته باشند.»
او از ضرورت راهاندازی استارتاپهای علوم انسانی با رویکرد چندرشتهای سخن گفت و پیشنهاد داد که یک مگاپروژه ملی در این زمینه تعریف شود: «این پروژه باید با مشارکت دهها شرکت دانشبنیان و استارتاپ اجرا شود. تنها در این صورت است که میتوانیم از سیل مهاجرت نخبگان جلوگیری کرده و به جای مصرفکننده مدلهای خارجی، خودمان طراح و صادرکننده آنها باشیم.»
فیروزآبادی گفت: «ما باید برای ورود به عصر هوش مصنوعی همانقدر آماده باشیم که برای دیجیتالسازی و تحول الکترونیک آماده شدیم. امروز، بیش از ۵ میلیارد نفر در فضای مجازی فعالند هیچ پدیدهای در تاریخ بشر چنین مشارکت گستردهای نداشته است. پس باید سواد هوش مصنوعی را بهعنوان مؤلفهای کلیدی برای آینده هر ملت در نظر بگیریم.»
او با اشاره به اینکه در حوزههایی مانند آموزش، سلامت، امنیت و حکمرانی، هوش مصنوعی بهسرعت در حال تغییر بازی است، گفت: «نقش شرکتهای خصوصی در تحولات سیاسی و اقتصادی جهان روزبهروز پررنگتر میشود. ما نمیتوانیم روابط بینالملل را دیگر بدون در نظر گرفتن بازیگران اقتصادی مثل کمپانیهای بزرگ فناوری تحلیل کنیم.»
در پایان، فیروزآبادی تأکید کرد که ایران باید یک مسیر مستقل در توسعه هوش مصنوعی داشته باشد: «ما نباید صرفاً کپیکننده مدلهای غربی باشیم. همانطور که آنها از فلسفه و فرهنگ خود در مدلسازی استفاده کردهاند، ما هم باید از داشتههای فکری و دینیمان بهره بگیریم. فقط در این صورت است که میتوانیم سهمی واقعی در آینده بشریت داشته باشیم.»