ٔدولت آمریکا در پرونده ضدانحصار جدیدی برای جدا کردن اینستاگرام و واتاپ از متا تلاش میکند
بیش از یک دهه پس از رشد انفجاری فیسبوک و خرید دو رقیب نوپا یعنی…
۲۴ فروردین ۱۴۰۴
۲۰ فروردین ۱۴۰۴
زمان مطالعه : ۲ دقیقه
ائتلافی متشکل از دولتهای غربی لیستی از اپلیکیشنهای به ظاهر مشروع اندرویدی را منتشر کردهاند که به گفته آنها جاسوسافزاری برای هدف گرفتن جامعه مدنی مخالف منافع دولت چین هستند.
به گزارش پیوست به نقل از تککرانچ، مرکز ملی امنیت سایبری بریتانیا (NCSC)، زیرمجموعه آژانس اطلاعاتی GCHQ، روز سهشنبه به همراه نهادهای امنیتی کشورهای استرالیا، کانادا، آلمان، نیوزیلند و ایالات متحده، هشدارهایی جداگانه در مورد دو خانواده از جاسوسافزارها به نامهای BadBazaar و Moonshine منتشر کرد.
این دو جاسوسافزار در واقع داخل اپلیکیشنهای به ظاهر معتبر پنهان میشوند و به عنوان بدافزار «تروجان» گوشی قربانی را آلوده میکند. جالب اینکه طبق گزارش منتشر شده از تککرانچ براساس بیانیه روز چهارشنبه NCSC این جاسوسافزار تقریبا به تمامی قابلیتهای گوشی قربانی از جمله دوربینها، میکروفنها، چتهات، تصاویر و دادههای مکانی دسترسی پیدا میکند.
بر اساس گزارش NCSC، این جاسوسافزارها که پیشتر نیز توسط شرکتهای امنیت سایبری مانند Lookout، Trend Micro و Volexity و همچنین سازمان حقوق دیجیتال Citizen Lab مورد بررسی قرار گرفتهاند بیشتر برای هدف گرفتن اقلیتهای قومی و دینی مانند اویغورها، تبتیها و جوامع تایوانی استفاده میشوند. همچنین فعالان جامعه مدنی، بهویژه آنهایی که با موضوعاتی چون حقوق تبتیها، استقلال تایوان، اسلامگرایی اویغورها، حمایت از دموکراسی در هنگکنگ و جنبش فالونگونگ مرتبط بودهاند نیز دیگر اهداف این بدافزارها هستند.
طبق اعلام NCSC در روز چهارشنبه: «این اپلیکیشنهای به ویژه اافرادی را در سراسر جهان هدف میگیرند که از سوی دولت چین به عنوان تهدیدی برای ثبات کشور قلمداد میشوند و برخی از این اپلیکیشنها به گونهای خاص برای ترغیب مستقیم قربانی یا تقلید از دیگر اپلیکیشنهای محبوب طراحی شدهاند. از جمله افرادی که با بیشترین سطح خطر مواجه هستند میتوان به هر فردی مرتبط با استقلال تایوان؛ حقوق تبتیها، مسلمانهای اویغور و دیگر اقلیتهای قومیتی در داخل یا زاده منطقه خودمختار اویغور شین جیانگ در چین اشراه کرد.»
این اپلیکیشنهای مخرب طوری طراحی شدهاند که مورد علاقه یا نیاز کاربران هدف باشند و از این جمله میتوان به برنامههای دعا و نیایش برای مسلمانان و بوداییها، اپلیکیشنهای پیامرسانی به تقلید از سیگنال، تلگرام و واتساپ، و حتی برنامههایی مانند Adobe Acrobat PDF Reader یا دیگر ابزارهای کاربردی اشاره کرد.
در میان اسناد منتشرشده، یک اپلیکیشن برای سیستمعامل iOS به نام TibetOne نیز شناسایی شده است که در سال ۲۰۲۱ در اپ استور اپل لیست شده بود.
هنوز شرکتهای گوگل و اپل در پاسخ به این گزارشها واکنشی نشان ندادهاند.